Pet Shop Boys - Electric (2013)

Dance / Pop
Label: x2

1. Axis (5:32)
  2. Bolshy (5:44)
  3. Love Is a Bourgeois Construct (6:41)
  4. Fluorescent (6:14)
  5. Inside a Dream (5:37)
  6. The Last to Die (4:12)
  7. Shouting in the Evening (3:36)
  8. Thursday (5:02)

met Example

9. Vocal (6:34)
  10. Axis [Boys Noize Remix] * (4:10)
  11. Axis [Boys Noize Dub Remix] * (4:10)
avatar van titan
titan (crew)
Very Relentless is inderdaad een terechte verwijzing en ik zou er graag Introspective en de Disco albums aan toe willen voegen. Omdat Bobby O. en Giorgio Moroder ook nooit ver weg zijn klinkt het op papier allemaal wel erg old school PSB, maar de heren slagen erin om het alles behalve ouderwets te laten klinken en het is verfrissend genoeg om het allemaal af te kunnen doen als "PSB graaft zich autobio". Past het binnen het PSB-idioom? Ja, absoluut! Is het een herhaling van een trucje? Nee, zeker niet! Nu al de zomerplaat van het jaar.

Het is knap hoe de Pet Shop Boys op dit Electric delen van hun eigen oude sound en die van anderen - inderdaad Giorgio Moroder is soms niet ver weg - mengen met een moderne (house-) saus. Het levert een lekkere en geslaagde mix van allerlei dancesounds op, die bepaald niet oubollig uitpakt. Sterker nog: dit is een geslaagd modern dance album.

Het beste is deze retro-moderne mix te horen op het ijzersterke openingsnummer Axis. Bolshy is apart, anders, maar heeft wel wat. En lekkere synthesizers zijn terug te horen op Love Is A Bourgeois Construct, een typisch pop-electric PSB nummer.
Fluorescent & Inside A Dream laten aan duidelijkheid niets te wensen over: dit is late night dance muziek voor laten we zeggen een fijne club in West End of anders Miami South Beach.

Bruce cover (je denkt: het kan niet, maar het kan wel...) The Last to Die klinkt echt geweldig, door de sterke zang en heerlijke beat die vaag eronder zit of prominent aanwezig is. Shouting in the Evening is iets volkomen anders: een enigszins nerveus en uptempo house tussendoortje. Thursday is juist weer the PSB retro. Maar wel erg lekkere verslavende retro muziek. Slotnummer Vocal ('this is my kind of music, they play it all night long') is net als openingssong Axis de ultieme mix van de PSB retro sound en moderne dance. En ook dit nummer is zeer geslaagd.

Het is en blijft knap en toch ook verbazingwekkend hoe deze jaren '80 'electric' band het ook in deze eeuw zo goed blijft doen. Maar met dit Electric komen ze toch ook weer verrassend uit de hoek. Saai wordt het niet met de Pet Shop Boys.

avatar van rzasa
Net aangeschaft bij de MM. Nu in de cd-speler!

Yann Samsa
Damn. Een meer dan puike plaat van Pet Shop Boys. Eén van hun meest genietbare releases sinds lang. Inderdaad is het popelement hier iets minder aanwezig, de elektronica des te meer. Shouting in the Evening is waarschijnlijk één van de meest 'vuile', ruige electro tracks dat ik van de band heb gehoord. Die heerlijke retro vibe in nummers als Love is a Bourgeois Construct is altijd net niet groot genoeg om clichématig te zijn. De betere kitsch. Axis, heerlijk uitbundig. Fluorescent is voor een dancepop act verrassend technisch uitgewerkt. Thursday is eigenlijk een typische Pet Shop Boys hit zoals Suburbia of West End Girls: zeemzoete vocalen in een sfeervol toch dansbaar kader. Vreemd dat dit geen single is.

avatar van Shangri-la
Ik snap die verering niet van de Pet Shop Boys, toen was het niks en het is nog steeds niks.

Verering?!?

Ik heb hier een altaar staan voor the PSB.

avatar van titan
titan (crew)
Shangri-la schreef:
Ik snap die verering niet van de Pet Shop Boys.

Ik snap niet dat jij dat niet snapt.

avatar van Darkzone
Kwestie van muzikale smaak denk ik. Op track 2 en 3 na (vooralsnog) is dit een erg lekkere plaat, die eigenlijk net een track te vroeg is afgelopen. Een album waarbij je in de auto snel te hard zult rijden bij een aantal tracks

Axis, The Last To Die, Shouting In The Evening (!!!) en Thursday zijn voor mij de uitschieters voor nu, maar Vocal is niet ver weg. En Fluorescent en Inside A Dream zouden op Yes niet misstaan.

Yann Samsa
Wat is er mis met Love is a Bourgeois Construct? Heerlijk nummer

Ik vind het hier ook een beetje een vreemde eend in de 'Electric byte'

Shangri-la schreef:

Je maakt je er toch niet al sinds 1986 (dat is 27 jaar) druk om? Wat dat is zonde van de tijd

Darkzone schreef:

Wat de 2de track betreft volg ik je wel de derde vind ik toch wel goed, de synth hook is wel weer lekker hoor.

Thursday is overigens ook helemaal top. Vooral dat Chris ook weer eens wat mag zeggen op plaat (al zijn het maar een paar dagen). De korte rap (van Example) had van mij dan weer niet gehoeven.

Ah ja, maar die rap vonden zij (the PSB) dan weer leuk.

avatar van vigil
Ow maar dat is hun goed recht

avatar van Shangri-la
vigil schreef:

Nee, ik maak mij er niet druk om hoor alleen hoor ik niet wat hier zo goed aan is.

vigil schreef:

Ik had dit album tijdens de afwas opstaan vanmorgen en dat was mijn eerste volledige luisterbeurt. Daarna heb ik het tweede gedeelte nog een keer beluisterd. 7 uit 9 na een eerste luisterbeurt die ik erg goed vind, is een stuk betere score dan bij Elysium vorig jaar Die heb ik na een paar luisterbeurten een maand of 3 rust gegeven en opnieuw opgepakt. Die moest even na-garen. Dat zal met dit album niet nodig zijn...

Shangri-la schreef:

Misschien niet jouw muziek, net als dat anderen rap of hiphop of palingpop niet goed vinden.

avatar van Jakoba
Erg fijne plaat dit, het doet me denken aan Tesla Boy en de laatste Daft Punk.
Overigens verbaast het me dat het nog niemand is opgevallen dat Fluorescent een cover is van Visage met Fade to Grey!

avatar van vigil
Nou een cover is het sowieso niet, jij vind het er op lijken bedoel je

Ik heb hem net gelijk even opgezet en ik snap je punt en hoor ook wat "linkjes" (die zoem bv, om het maar even zo te noemen) maar een cover zou ik dit in de verste niet willen noemen.

avatar van Jakoba
Ik heb net even Fade to Grey en Fluorescent na elkaar opgezet en je hebt gelijk. Er is een overeenkomst in de melodie, de zoem om het maar zo te noemen. Maar een cover kan je het inderdaad niet noemen. Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat de eerste keer dat ik Fluorescent hoorde ik meteen dacht van: "Dit (her)ken ik!" En na even nadenken kwam ik bij Visage uit, maar had het al lang niet meer gehoord.

Voor mezelf had ik nog een andere verbintenis of tegenstelling bedacht tussen deze 2 nummers. Fade to grey is natuurlijk een vrij "grauwe" titel en de Pet Shop Boys hebben dit nummer een beetje proberen op te vrolijken en dan krijg je Fluorescent

Jakoba schreef:

avatar van AstroStart
Heerlijk album! Tijdloos, verwacht ik.

avatar van Darkzone
"Thursday" moeten ze gewoon als single uitbrengen, zeker met dit geweldige zomerse weer in Europa. Geheide hit. Pet Shop Boys op hun best.

avatar van FunkStarr
Niet alle nummers zijn even sterk, maar over het algemeen een zeer lekker (zomer) plaatje van PSB. De uitschieters vind ik Axis, Shouting in the Evening en Vocal.

avatar van KKOPPI
Vet nummer dat 'Axis' maar volgens mij werd mijn IQ gewoon aangetast terwijl ik die clip aan het bekijken was.

Daarvoor heb je geen clip nodig als je Shouting in the Evening hard afspeelt...

avatar van vigil
Binnenkort komt er trouwens een gelimiteerde 9 track remix EP uit van Vocal. Dus als er nog wat aangetast moet worden

avatar van Darkzone
Album is deze week op 15 binnengekomen in de Nederlandse album top 100. Alleen Actually bereikte ooit een hogere notering (5, en 25! weken in de lijst).
Albums van PSB stonden sowieso nooit lang in de albumlijst, op een enkeling na:
The page cannot be displayed - dutchcharts.nl

Pet Shop Boys - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Hier staan toch andere cijfers en die lijken mij toch geloofwaardiger, zo staat in Dutchcharts Introspective er niet bij terwijl die toch echt wel de lijst gehaald heeft, dat is ook logisch gezien de enorme hits die er op staan.

avatar van vigil
Ow ja, op 3 binnen in Engeland!

Verder had deze ook 4 sterren (op 5) in het AD zaterdag, voor wat het waard is