Pet Shop Boys - Electric (2013)

Dance / Pop
Label: x2

1. Axis (5:32)
  2. Bolshy (5:44)
  3. Love Is a Bourgeois Construct (6:41)
  4. Fluorescent (6:14)
  5. Inside a Dream (5:37)
  6. The Last to Die (4:12)
  7. Shouting in the Evening (3:36)
  8. Thursday (5:02)

met Example

9. Vocal (6:34)
  10. Axis [Boys Noize Remix] * (4:10)
  11. Axis [Boys Noize Dub Remix] * (4:10)
avatar van Darkzone
Ik vraag mij dan af waar Dutchchart hun info vandaan halen. Vond het al een beetje vreemd.

In de Volkskrant krijgt dit album ook een 4/5.

EXCLUSIVE: Pet Shop Boys talk to The Sun | The Sun |Showbiz|SFTW - thesun.co.uk

avatar van sierrra
Bij Love Is a Bourgeois Construct moet ik toch wel eens aan Go West denken.

avatar van blur8
Niemand zal beweren dat deze PSB nieuw is.
het is meer de ultieme samensmelting van al het goeds dat ze eerder bedacht hebben.
Vol muzikale power.... Geniaal.

avatar van sierrra
Inderdaad, maar toch wel leuk dat je in veel nummers verwijzingen naar het oudere werk van de heren kunt horen. Het klinkt fris en nieuw... maar toch niet helemaal. En dat is een prestatie op zich.

avatar van Thorgal
Ik dacht al een superzomer te hebben met de nieuwe van Daft Punk en Intense van Armin van Buuren, krijg ik als klap op de vuurpijl een derde knaller erbij.
Al sinds Please een fan van beide heren en op een klein dipje na (Fundamental) vind ik alles van een constante hoge kwaliteit. Zo ook deze cd weer. Paar heerlijke nummers na een paar keer luisteren. Het ab-so-lu-te hoogtepunt is voor mij Fluorescent. Fade to grey, wat al één van mijn favorieten is wordt hier even dunnetjes overgedaan in een heftige vorm. Wat is die zoem toch prachtig opzwepend. Dit nummer is voor mij de belichaming van perfecte seks op een donkere plaats onder invloed van verdovende middelen.

Thursday is een moderne variant van West End Girls. Een tweede favoriet van mij. Bolshy valt tijdens de eerste luisterbeurt meteen op, op een positieve manier.
Ik ben verrast over de hoge productie van de heren en vermaak me er prima mee.

avatar van Darkzone
Sinds gisteren de cd in huis en wat klinkt het album dan nóg lekkerder, nóg voller. Heerlijk.
Maar dan komen na al die luisterbeurten toch ook een paar minpuntjes boven water.

De nieuwe single "Bourgeois" wordt toch niet helemaal zuiver gezongen aan het begin (net als dat de eerste klanken van Axis een beetje vals aandoen, alsof de productie nog aan het zoeken is). Ook ben ik er nog niet over uit of dit nummer nu goed fout is, of slecht fout, hahaha.

En afsluiter Vocal duurt misschien net 1,5 minuut te lang??

@Thorgal: Fundamental een klein dipje? Ik vind het een van hun lekkerste en beste albums van de laatste 10-15 jaar. Ik heb met "Yes" soms het idee dat ze te populair willen doen. Met "All Over The World" als absoluut dieptepunt (leuk voor de kleuterklas, met dat "Oh-way-jo-way-jooo"). En de 2e cd Fundamentalism is net zo fijn als het orginele album.

Vocal is wel een erg goed nummer zeg. Wauw. Doet me een beetje denken aan Over The Border en I've Got Your Music van Saint Etienne, ook van die nummers over muziekbeleving. Al is dat puur thematisch, Saint Etienne is muzikaal gezien veel introverter dan de eurohouse van PSB.

avatar van sierrra
Nu al meer stemmen dan Elysium. Ben benieuwd of het album net als Yes boven de 100 stemmen weet uit te komen.

TheArtfulDodger
Ik wil jullie feestje niet bederven maar ik vond er geen fluit aan, met uitzondering van Vocal.

@Darkzone
Het zal ook wel aan mezelf liggen. Wat gegoogled op Fundamental en ik lees dat deze prima is ontvangen destijds. Het zoveelste geval dat over smaak niet te twisten valt.
Dat je Yes populistisch vindt kan kloppen, het is gemaakt door hetzelfde productieteam als dat van Girls aloud.

TheArtfulDodger schreef:

De vraag hier is dan altijd: waarom vond je er geen fluit aan?

TheArtfulDodger
Being Boring, Young Offender).

avatar van sierrra
Vind je Love Is a Bourgeois Construct ook niet goed? Dit vind ik zo een typisch old school Pet Shop Boys nummer.

TheArtfulDodger
Nee, die aanloop duurt veels te lang.

Thorgal schreef:
@Darkzone

Het is ook de enige cd die ik nog niet gekocht heb van PSB, hoeveel goede, lekkere, simpele nummers er ook op staan. Als ik de dubbel-cd ergens voor een prikkie kan kopen, zal ik dat ook zeker doen.

Terug naar Electric. Dit album begint toch wat minder te worden nu. Bolshy en Bourgeois klinken onnatuurlijk, te gemaakt. De rest is bovengemiddeld goed, maar niet altijd even spontaan in mijn beleving. Een tijdje laten liggen nu en over een poosje weer eens opzetten.

TheArtfulDodger
@ Darkzone: Is dat nou Tori Amos in jouw avatar?

TheArtfulDodger schreef:
Het is niet meer de Pet Shop Boys die het voorheen was. Het gevoel is weg. Ik krijg geen zin meer om te gaan dansen. Ik mis de mooie songs die ze vroeger schreven (Suburbia, Domino Dancing, Being Boring, Young Offender).

Ze gaan met hun tijd mee, maar wel op hun eigen manier: een paar nummers sluiten toch echt bij hun oudere werk aan, zoals The Last to Die & Thursday.

avatar van sierrra
Op Axis, Fluorescent en Shouting in the Evening na, vind ik het allemaal niet zo heel veel verschillen met ouder werk.

avatar van blur8
The Last to Die & Vocal zijn zo overtuigend dat het totaal niet uitmaakt waar abraham de mosterd vandaan haalt. Gewoon genieten boys...

vigil schreef:
Binnenkort komt er trouwens een gelimiteerde 9 track remix EP uit van Vocal. Dus als er nog wat aangetast moet worden

En in huis. 9 tracks en maar liefst 65 minuten

avatar van Thorgal
De EP van Vocal heb ik ook beluisterd. Mijn streamingdienst biedt hem ook al aan. Beetje off-topic maar ik ben steeds meer tevreden met wat de dienst aanbiedt.
Ik ben inmiddels bijna (niet helemaal dus) af van het oude gevoel om mijn muziek ook daadwerkelijk in bezit te willen hebben. Helemaal van dat gevoel af kom je waarschijnlijk nooit als 40plusser

Nee dat gevoel heb ik nog heel erg, ik ben zelfs een 40minner

avatar van wibro
Niet slecht maar ik ben bang dat als je dit album te vaak hoort het heel snel begint te vervelen. Er zit namelijk helemaal geen afwisseling in de nummers. Allemaal hetzelfde tempo.

avatar van sierrra
Valt wel mee hoor. Sommige nummers worden alleen maar beter. Een album te vaak horen is zowiezo niet goed.

bertito
Al drie keer beluisterd maar overal heb ik toch het gevoel dat dit een gepasseerd station is...ik weet niet of ik nog terug wil of kan naar de lege yuppensound van de jaren 80.

Yann Samsa
En dat te komen van iemand met drie Duran Duran platen in z'n top tien.

avatar van vigil
Ik dacht het, jij schreef het

avatar van Edwin
Yann Samsa schreef:
En dat te komen van iemand met drie Duran Duran platen in z'n top tien.

Aaaii, pijnlijk inderdaad

Er zijn nogal wat users hier die bij elke release van PSB de vlag uithangen. Ik hoor niet bij dat kamp. Ze verdienen alle lof voor het feit dat ze al zolang meedraaien en nog nooit een echte mislukking hebben afgeleverd, maar ook na dit zoveelste album durf ik de stelling aan dat de doorsnee muziekliefhebber kan volstaan met de albums Behaviour en Very. Ik maak me inmiddels ook geen illusies meer dat ik ooit nog een album naast dit gouden tweetal in de kast mag zetten.

Voor de rest doe ik het met wat losse nummers van later werk. Zelfs in dat opzicht valt dit laatste album wat tegen. Duidelijk is dat voorgangers als Yes en Elysium mij beter liggen. Op Electric gaan ze zich toch wat te buiten aan stampende drukte en spielerei. Een trucje dat ze weliswaar ook heel goed beheersen, maar waar ik niet zo gelukkig van wordt. Graag volgende keer weer een paar fijne popliedjes van het kaliber Home & Dry, Did You See Me Coming of Leaving.

avatar van Twinpeaks
Toch wel een lekker plaatje en ik moet oppassen om mijn gaspedaal niet in te trappen als hij op staat in de auto.Axis beukt ongenadig door.Tot The Last To Die is het top,daarna kakt het wat in ,om met Vocal weer een droom van een afsluiter te hebben.The boys zijn terug van nooit weg geweest te zijn ,maar als ze deze kwaliteit vast blijven houden hebben ze zelfs over 20 jaar nog bestaansrecht. Fijne plaat. 4 sterren met kans op meer.

Ik vind anders Thursday ook een dijk van een nummer. Echt old skool Pet Shop Boys.