Eigenlijk niet echt: ik download nooit, en koop me te pletter aan cd's. Hooguit een enkele keer een album waar ik niet op kan wachten (zoals bij dEUS en Yonderboi) en die ik 100% zeker weten koop.
Een eerste rondje doen? (Met de mededeling dat ik nog van mening kan veranderen):
Act of the Apostle part 1 is wat zweverig en klinkt toch wel even anders. Geen slecht nummer. Travis? Misschien een heel klein beetje dan. Wel Britpop-achtig. Ook een beetje overgeproduceerd (iets wat ik van het hele album wel een beetje vind)
Another Sunny Day is bekende B&S uptempo pop. In dit geval met een country-achtige inslag.
Een lekker poppy nummer vind ik wel, maar haalt het net niet bij ouder werk.
White Collar Boy gaat door op de weg die ze al insloegen op de voorganger Dear Catastrophe Waitress: meer synths. Ook weer een up-tempo popsong, maar ook hier ben ik vooralsnog niet compleet van ondersteboven. Het komt wat niemanddallerig over en dan opeens een gitaarsolo?! Ik weet het zo net nog niet. Het is bijna camp!!!
The Blues Are Still Blue heeft een jaren '70 glam-rock vibe. Hierdoor komt het wat oubollig over, en bijna ga ik denken dat ze het op deze cd allemaal niet zo serieus meer nemen. Want dit soort nummers ben ik toch echt niet van ze gewend. Een nummer als dit is leuk in een truckers-café; maar wil ik die ook horen? De verwarring slaat dus steeds meer toe bij mij.
Dress Up in You klinkt gelukkig wat vertrouwder. Het is een wat rustiger nummer waar de kenmerkende stem van Stuart Murdoch weer de hoofdrol vertolkt. Gewoon weer een ouderwets mooi B&S nummer. De hemel zij geprezen: ze kunnen het nog. En als het trompetje zijn solo inzet is deze jongen weer helemaal tevreden.
Sukie in the Graveyard is weer wat swingender. Op de een of andere manier vind ik dit dan weer wel een lekker nummer, ook al is het een andere stijl dan we van ze gewend zijn. Heel raar misschien, maar ik moest heel snel denken aan nummers op het laatste album van Devendra Banhart (en dan heb ik het over de toegankelijke nummers op zijn album Cripple Crow). Prima nummer, maar wederom niet behorend tot het allerbeste van deze band: wel een persoonlijke favoriet (ik ben wel dol op dat funky Prince-achtige orgeltje in dit nummer en ook de baspartij is lekker vet).
We Are the Sleepyheads is ook weer een nummer met meer pit. De ritme-gitaar huppelt er wat achteraan en geeft het nummer wel een apart sfeertje. Maar dan komt er weer zo'n vervelende solo, gelukkig snel gevolgd door een break (later komt die gitaarsolo nog eens terug). Het kan nog 2 kanten opgaan bij mij: of ik ga dit nummer nog erg leuk vinden, of het gaat me vreselijk irriteren. We zien wel.
Song for Sunshine: Funky! Disco! Soul! Zij ook al? Blijkbaar. De 70's are back again en B&S doet dat in deze song. En wederom weet de band mij te verwarren en te verrassen. Maar ook de vraag hoe serieus ik het allemaal moet nemen blijft maar rondspoken in mijn hoofd. Ik krijg de indruk dat Murdoch gewoon eens lol wilde maken en dat muzikaal vast wilde leggen.
Funny Little Frog, de eerste single van dit album, is inderdaad geen hoogvlieger. Een beetje een kleurloos nummer dat mij tot nu toe totaal niet weet te pakken. Beetje gemakzuchtige compositie. Maar toch zou het me niet verbazen als dit me na verloop van tijd toch heel geniepig te pakken heeft gekregen. Nu is daar vooralsnog geen sprake van.
To Be Myself Completely is een beetje van hetzelfde laken een pak als het vorige nummer. Een beetje een huppel*#@-nummer. De viool vind ik hier niet echt mooi opgenomen. Het nummer lijkt niet af.
Act of the Apostle part 2 is wel grappig. Ik heb wel wat meer moeite met de stem van Murdoch in dit nummer. Iets wat ik wel vaker heb (ook op oudere albums).
Na 3 minuten slaat het nummer wat om: het geluid is dan voller en vetter (komt toch het wat overgeproduceerde om weer om de hoek kijken).
For the Price of a Cup of Tea hoort weer in de categorie "swingende songs". Een leuk pop-nummer. Punt. Niet slecht, niet heel goed. Leuk. Nogmaals punt. De leuke loopjes aan het einde doen in de verte denken aan Sufjan Stevens, maar een echte vergelijking is te veel eer voor B&S vrees ik.
Mornington Crescent sluit het album wat rustiger af. Een beetje weeïg is het wel.
Na 2 (bijna 3) luisterbeurten kan ik al redelijk een oordeel vellen. Dat dit album bij mij niet zo aanslaat als voorganger Dear Catastrophe Waitress is duidelijk. Het nivo van de eerste 3 albums halen ze zeker ook niet.
Ik moet wel zeggen dat ik het goed vind dat ze andere wegen ingeslagen zijn. Er straalt een hoop lol van dit album af, alleen ben ik duidelijk een groter liefhebber van de oudere albums.
Meer van hetzelfde zou zeker niet goed geweest zijn, dus die andere richting was wel nodig, maar nogmaals: ik vind het tot nu toe nog maar zo zo. Iets te happy-joy-joy naar mijn smaak (misschien ben ik er nog niet voor in the mood, kan natuurlijk ook

Ik geef het album voorlopig 3,5* (mijn laagste waardering ooit voor een B&S-album), met het idee dat dit na meerdere draaibeurten nog wel 4* zou kunnen gaan worden. Maar de kans dit dit uitgroeit tot mijn favoriet lijkt me uitgesloten. Alhoewel je het nooit zeker weet. Heel veel draaien kan wonderen verrichten