Damien Rice - O (2002)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Delicate (5:12)
  2. Volcano (4:38)

met Lisa Hannigan

3. The Blower's Daughter (4:44)

4. Cannonball (5:10)
  5. Older Chests (4:46)

6. Amie (4:36)
  7. Cheers Darlin' (5:50)
  8. Cold Water (4:59)

9. I Remember (5:31)

met Lisa Hannigan

10. Eskimo / Prague / Silent Night (15:57)

met Lisa Hannigan

11. The Professor & La Fille Danse [Live at Cornucopia] * (5:09)
  12. Lonelily [Original Demo] * (3:14)
  13. Woman Like a Man [Live Unplugged] * (4:45)
  14. Moody Mooday * (3:50)
  15. Delicate [Live in Dublin] * (6:07)
  16. Volcano [Instrumental] * (3:30)
  17. Volcano ['97 Demo] * (2:36)
  18. Cannonball [Radio Remix] * (3:27)
avatar van Klumpie
Uit respect voor de #29 van de Top 250 van MuMe heb ik hem afgeluisterd. Maar verder dan clichés en apengedrag komt deze plaat niet.

Nee, dit was één saaie bedoening. Ik zie dat hierboven al vergelijkingen zijn gemaakt met Jeff Buckley, maar Jeff zal zich in z'n graf omdraaien als dit zijn opvolger moet zijn.

De ophef over deze plaat ontgaat mij dan ook totaal en ben dan ook genoodzaakt om hier een laag cijfer voor te geven. 1,5 * voor dit album.

Nu ben ik niet het type om meteen fan te worden van muzikanten, maar toch.... Eens in de zoveel jaar komt er een plaat uit die je tot in het puntje van je tenen raakt, waarvan je ieder nummer als een juweel van alle kanten wil bekijken verrast door de oneindige facetten. Een plaat die je kan laten janken om de pure schoonheid, en met teksten die zowaar enige diepgang in de banaliteit van 'popland' brengen... Voor mij was OK Computer er één van, net als Grace van Buckley.
En toen was daar 'O'. Briljante, emotionele teksten die verbazend genoeg alle cliché's weten te omzeilen; prachtige, eenvoudige maar daardoor effectieve instrumentatie, en hier bovenop nog eens de meeslepende stem van Rice, aangevuld en soms zelfs overtoffen door de feeërieke stem van Lisa Hannigan. Dit zou genoeg zijn, maar de hele plaat ademt ook nog eens een onvervalste sfeer van authenticieit uit, die ik eerlijk gezegd in de westerse muziek sinds de intrede van de commercie (bijna) niet meer hoor. Ik bedoel, na het beluisteren van 'O' ben ik altijd beschaamd om zelf gitaar te spelen, als je begrijpt wat ik bedoel.....

avatar van beachlicious
Deze plaat heeft me twee maanden lang gegrepen en eigenlijk doet hij dat nog steeds en laat hij me nooit meer los.......................MEESTERWERK. Toch een 5, want beter heb ik ze nog niet aangetroffen in dit genre en in de laatste 5 jaar

Ik heb hem eindelijk ! Kben reuzebenieuwd

*Laura*
Wanneer komt de nieuwe cd er?

avatar van Rayaccos
ooit is een paar nummers van gehoord maar het stemde me absoluut niet vrolijk 'Veselijke zeikmuziek!' dacht ik toen. Misschien dan toch nog maar es proberen gezien al de lof die het krijgt...

avatar van Justinx
Rayaccos schreef:

Dat gevoel krijg ik inderdaad ook een beetje. Ik heb de muziek nou al een tijdje mogen beluisteren maar het kan me op geen enkel mogelijke manier interesseren. Zijn nummers zijn saai en gevoelloos en het ergste van alles is dat de nummers gewoon niet pakkend genoeg zijn om te overtuigen. Nee, een grote misstap voor muziek in zijn geheel.

Feeder
Niet pakkend genoeg ? Nu hoop ik echt wel dat je met jouw gezicht gewoon keihard op jouw keyboard bent gevallen waardoor die pijnlijke zin toch nog op het scherm geraakt is. Ik vind deze cd werkelijk heerlijk... en de nummers raken me meer dan diep (ergens hoor ik Jeff Buckley). Het woord "gevoelloos" is al helemaal uit den boze als je het over dit juweeltje hebt. Sorry Justinx maar wij zijn het helemaal niet met elkaar eens.

Fluister... mss komt deze nog wel in m'n top 10 terecht.

avatar van timhardt
Tja, wat een zever eigenlijk dat hier wordt gepost. Als je hier geen kippenvel van krijgt, is er echt iets grondigs mis met je. 5 sterren.

avatar van Nicolage Rico
Mooie liedjes, maar zonde dat onze Damien sommige toonhoogten niet weet te halen... Geen briljante zanger, als je het mij vraagt. En sommigen zullen hier misschien de charme van inzien... Ik vind het jammer.

avatar van musicfriek
Puur uit nieuwsgierigheid door de hoge notering in de toplijst dit ook eens een kans gegeven.

En het was geen slechte bevalling Ik merkte wel gelijk zoiets van: Oef, dit is best wel zware kost, maar gewoon een kwestie van vaker draaien denk ik.

Eskimo vind ik al prachtig, totaal geen moeite mee. Ik zet voorzichtig in op 3,5*, met zeker vooruitzicht op meer

Ik vind deze plaat echt een pareltje die mij kan boeien van het begin tot het einde.
normaal gezien ben ik niet zo voor dit genre (op een paar uitzonderinge na) maar voor dit schijfje zie ik het wel door de vingers. Ik zou hem zeker eens luisteren!
Een echte aanrader dus

avatar van Ali Chemicali
Jah daar ben ik het mee eens. Ik had ooit The Blowers Daughter'gedownlaod, maar ik vond er niet veel aan toen. Toen ik het later weer trug hoorde was het echter wel heerlijk om te horen. Ik dacht dat album moet ik hebben. Ik heb het verkregen en nou ik ben er blij mee. Als je het mij vraagt één van de beste of misschien het beste album dat ik ken. 5*

Hét ultieme chillen. Gitaar, viool, prachtige stem en zweven maar. 4.5*

avatar van Jumperjack
Dit album afgelopen weekend aangeschaft. Had hoge verwachtingen n.a.v. The Blower's Daughter. Dit komt misschien omdat ik dit nummer associeer met Natalie Portman, mijn favoriete actrice, n.a.v. de film Closer.
De overige nummers zijn ok, maar maken bij mij absoluut niet hetzelfde gevoel los als The Blower's Daughter. Moet er misschien vaker naar luisteren.

avatar van ACole_20
Nooit gehoord van deze knakker, toch al 3 jaar oud.
Na alle lovende kritieken, nu binnengehaald en moet zeg dat het veelbelovend klinkt.

Toch even de mening herzien. Deze plaat ís inderdaad goed, maar toch even vermelden dat de plaat te lang duurt om te blijven boeien. Van **** naar ***.

Staat op z'n site:

15 September 2006

damien rice - new album, '9' to be released this year

Damien's new album, entitled 9 will be released later this year.
Confirmed release dates to follow in the next few days.

Yeey!

nummer doet me alleen erg, maar dan ook ERG weinig...

Wat een mooi nummer is dat "9 crimes" zeg. Dat creeert hoge verwachtingen!

Wel een leuk nummer, niet meer niet minder. Zoals we van onze Damien gewoon zijn.

the dutchman schreef:
nummer doet me alleen erg, maar dan ook ERG weinig...

Ik vind het wel een mooi nummer. Hij heeft er al betere gehad, maar ik vind dit ook zeker niet z'n minste. En wat een prachtige stem heeft hij toch!

Een onaards mooie plaat mensen. Gisteren ontdekt in de free record shop voor een luttele 8 euro. Had ook Lily Allen, laatste van de Rapture en flogging molly gekocht. Maar pas toen ik Damien in de auto op zag kreeg ik kippevel, die songs gaan dwars door je heen, kreeg letterlijk kippevel van Eskimo. Die man doet in deze tijd van commercie helamaal zijn eigen zin, super !!!
Dat deze muziek sommige mensen niets doet begrijp ik helemaal niet !
Eerst plaat in jaren waar ik compleet weg van ben, dat gitaarspel, die cello, de andere stem, gewoon goddelijk...
Morus

Feeder
Heb hem eens geluisterd en het is inderdaad een heel mooi album. Echt een gezellige plaat maar in m'n top tien zal hij toch niet terechtkomen zoals ik nog beweerd heb.
Kheb toch wel een beetje liefde opgespaard voor cannonball.

Sjeez... wat een slaapverwekkend album is dit zeg

avatar van Maver
Zeer goede plaat, pakkende teksten, pure poezie, zeer hoog niveau. Door de relatief eenvoudige muziek wordt er een fantastische sfeer gecreeerd, vooral met de strijkers en de geweldige stem van Lisa Hannigan.

Als je dit saai vindt, ben je zelf saai.

Op naar het nieuwe album '9'.

Na lange tijd opnieuw beluisterd en ik blijf het echt een topplaat vinden. Koude rillingen bij cold water en bij zovele andere songs op dit unieke album!

O is een geweldig album, het duurt een tijd voor zijn opvolger uitkomt. Als ik het goed begrepen heb, komt die er nu aan. Tijdens optredens wel wat nieuwe nummers gehoord. Als ik heel eerlijk ben, verwacht ik er niet teveel van: het kan alleen maar tegenvallen.

Maar natuurlijk hoop ik dat ik het mis heb