Vicious Rumors - Vicious Rumors (1990)

Label: Atlantic

1. Don't Wait for Me (4:16)
  2. World Church (5:07)
  3. On the Edge (3:10)
  4. Ship of Fools (4:30)
  5. Can You Hear It (3:26)
  6. Down to the Temple (5:16)
  7. Hellraiser (4:20)
  8. Electric Twilight (1:54)
  9. Thrill of the Hunt (4:02)
  10. Axe and Smash (3:45)
avatar van glenn53
Dat titelnr. echt geweldig

flebbie
huh?

avatar van glenn53
Ja inderdaad huh, hoe kom ik er bij, het is Don't wait for me natuurlijk ,maar dat blijft een geweldig nr.

Sir Spamalot (crew)
Derde album van dit Amerikaans gezelschap, weg van het Shrapnel label en nieuw op het Atlantic label. Mijn vinylexemplaar heb ik destijds nog uit de uitverkoopbakken kunnen plukken voor 200 BEF oftwel 5 EUR omdat er een gaatje in de hoes zat.
Ongewijzigde line-up ten opzichte van voorganger en mijn favoriet Digital Dictator (onder andere mijn inzending in de topic in Het Metal Album van de Week). Goede productie ook van Michael Rosen en gitarist Geoff Thorpe, de baas van Vicious Rumors.
Een enorme promotie volgens mijn bescheiden mening maar dit is mijn probleem. Het gaat er bedaarder aan toe. De snellere nummers Don’t Wait For Me, On the Edge, Hellraiser hakken er stevig in en Ship of Fools is simpelweg geweldig. Dat is het echter zowat. Electric Twilight is een kort instrumentaaltje, leuk maar ook niet meer dan dat. Thrill of the Hunt en Axe and Smash zijn matig. World Church en Can You Hear It vind ik gewoon zwak. Ook mis ik meer snellere nummers. Ik verwacht een knallende opener op de B-kant, in casu Down to the Temple, maar neen hoor, goed nummer maar eerder saai.
Opnieuw staat op het tekstvel door middel van cirkels en driehoeken aangeduid wie welke solo’s speelt en Mark McGee en Geoff Thorpe kunnen er weg mee. Zanger Carl Albert heeft een gouden strot en kan zowel laag als hoog enorm uit de voeten met de complexe muziek. Ik meen dat dit album zijn verdiensten heeft maar als opvolger van Digital valt hij een beetje te licht uit.

avatar van sinkthepink

Uhm....."had"helaas...

Sir Spamalot (crew)
Inderdaad, overleden in 1995, efkes niet opgelet, mijn excuses.

Sir Spamalot (crew)
World Church, Down to the Temple en Axe and Smash blijf ik de mindere songs op dit album vinden maar de rest krijgt een dikke duimen omhoog. Ik verhoog naar vier want de andere songs staan hier garant voor.

avatar van Kronos
Dit album scoort hier goed maar VIcious Rumors is hier naar mijn mening nog maar een schim van wat ze met Digital Dictator waren. De nummers zijn in vergelijking nogal zoutloos.

Kronos schreef:

Wel mee eens. Weet nog dat ik deze blind aanschafte nadat ik Digital Dictator helemaal grijs had gedraaid. Het lijkt erop dat ze op dit album iets teveel hun best doen om te scoren bij een breder publiek. De eigenwijze sound die ze op Digital Dictator nog lieten horen heeft hier plaats gemaakt voor een meer mainstream aanpak. Op zich een prima album verder, maar met de knallende voorganger in je achterhoofd voel je je toch wat bekocht.

avatar van Edwynn
Ja, mainstream. Dat is waar. En dat is jammer na het te gekke Digital Dictator. Vicious Rumors deed gewoon een schaamteloze poging om aan te haken bij het succes dat je met stadionrock kon boeken in die tijd. Toch ben ik wel redelijk gecharmeerd van songs als Don't Wait For Me en Ship Of Fools.

Sir Spamalot (crew)
Kenmerken van halfbakken overstap naar een "Major": op de mengtafel gaan de gitaren zachter, de scherpe kantjes van de zang worden er af gevijld en de drummer wordt gekortwiekt. Toch een ontgoocheling na het felle Digital Dictator, waarop deze talentvolle groep wel tot zijn recht kwam. Tofste nummers blijven deze waar het keurslijf even er af mag.

Sir Spamalot schreef:
Tofste nummers blijven deze waar het keurslijf even er af mag.

En dat zijn?

Sir Spamalot (crew)
Nou, Don't Wait For Me als opener, On the Edge en Hellraiser als sappig snelle bolide en dan vraag ik me af welke van die drie nummers een plaatsje zou krijgen op Digital Dictator onder het motto "eentje eruit, eentje erin". Digital Dictator blijft magistraal en niet alleen omdat het één van inzendingen is geweest in Het Metal Album van de Week: klik . Dit album is me iets te midtempo en mijn tikkertje zegt dat het aanwezig talent niet volledig werd ontplooid / benut. Gevoel...

Sir Spamalot schreef:

Dat zijn idd de krenten in de pap, maar die zou ik niet willen inruilen voor een nummer op Digital Dictator. Want dat niveau halen ze simpelweg niet.

Dat is ook mijn gevoel.

Sir Spamalot (crew)
Voorganger Digital Dictator is een meesterwerk in mijn ogen, tevens een album met een heel goede, knallende en vlijmscherpe productie, niet altijd evident voor de Shrapnel stal. Natuurlijk zijn mijn verwachtingen hoog wanneer twee jaren later dit album op een major uitkomt, Atlantic, en met dezelfde line-up. Dit kan toch niet mis gaan?

Logischerwijs verwacht je dat Vicious Rumors zo mogelijk een nog beter album aflevert en het aanwezige talent bevestigt. Een major platenmaatschappij betekent ook betere studio’s en meer centjes, zolang de platenbonzen niet te veel door het sleutelgat van die studio loeren en zich bemoeien met de opnames. Helaas is dat niet altijd zo. Dit is hun derde album en toch heet dit album Vicious Rumors? Het begint al, Atlantic wekt voor hun doelpubliek de schijn op dat dit het debuutalbum is, mijn bloed begint al te borrelen.

Het gaat er bedaarder aan toe, is dat de keuze van de groep geweest al dan niet onder zachte dwang? Bij een major platenmaatschappij moet je “product” opbrengen, bij een kleiner label is men al blij als het een succes blijkt en men uit de kosten is. Die bedaarde gang van zaken uit zich in de ziel van de nummers, de kracht van de zang en de bezieling van de muzikanten. In vergelijking met de voorganger hoor je weinig van die drie elementen terug. Komaan, zanger Carl Albert (RIP) is een schim van zichzelf en ik denk dat drummer Larry Howe vaak moest opletten om niet in slaap te vallen achter de drums. Als je bij de helft van de nummers zit te wachten op de gitaarsolo’s om op te veren, dan voel ik en weet ik dat er iets niet klopt.

Als het niet al goud is dat blinkt, dan is het ook niet al slecht. Nummers als Don’t Wait for Me, On the Edge, Ship of Fools en Hellraiser zijn voor mij de betere nummers. Ik heb me al de vraag gesteld welke van dat kwartet een plaatsje waard zou zijn op Digital Dictator. Geen enkele, vrees ik, want daarvoor is Digital Dictator te goed en lost deze Vicious Rumors mijn hoge verwachtingen absoluut niet in.

avatar van RuudC
Dit is een album waarbij ik het idee heb dat er veel fans door teleurgesteld zijn, maar dat niet laten zien in een cijfer. Meer dan een zesje kan ik er niet voor geven. Het album klinkt an sich goed. Vicious Rumors laat een fijn heavy metalgeluid horen en Carl Albert is een puike zanger, maar de songs zijn stuk voor stuk vrij saai. Alle vuur en passie zit in Digital Dictator en deze S/T lijkt vooral op makkelijk scoren. Ik was er niet bij in 1990, dus ga ik niet roepen dat het de schuld van de band, de platenmaatschappij of het grote geld is. Het is gewoon een tamelijk zielloze plaat.

avatar van namsaap
RuudC schreef:

Omdat het gemiddelde cijfer jouw mening niet weergeeft?

Ondanks dat dit album een stap terug is na Digital Dictator vind ik dit nog steeds een puike plaat. Helaas werd het hierna wel een stuk minder....

avatar van RuudC
Nou nee, ik vind een gemiddelde van 3,93 erg hoog voor een plaat als deze. Er zijn klassiekers die minder scoren.

avatar van LinkinPark90
Erg sterke plaat. Alles klopt op dit album: uitstekende zang, goede nummers, erg goede gitaar- en drumpartijen.

Samen met Digital Dictator het beste wat Vicious Rumors uitgebracht heeft (hoewel de overige platen ook niet mis zijn).

Vette power/heavy metal uit 1990. De snelheid/scherpte uit de voorgaande plaat is misschien wat weg maar maakt plaats voor meer melodieuze power/heavy metal.

Dit is een plaat die ik graag opzet en ook geen zwakke nummers kent.

avatar van milesdavisjr
De opvolger van Digital Dictator en de glans is er wat vanaf, hoewel het zeker geen slechte plaat is. Digital Dictator is net wat gruiziger, bij vlagen gevarieerder en spannender. Deze gelijknamige titelplaat is wat meer gericht op 'groove' en sluit meer aan op de jaren 90. De nummers klinken net even compacter in vergelijking met zijn voorganger. De kracht van dit schijfje zit hem wat mij betreft in het middenstuk van de plaat. Het fraaie Ship of Fools, het catchy Can You Hear It, de lome maar zware groove van Down to the Temple, heerlijk. De wat snellere songs neigen nog naar het jaren 80 materiaal en zijn niet slecht maar kunnen mij net wat minder bekoren. Kortom; een solide plaat met enkele uitschieters maar ook net wat minder speciaal als zijn voorganger.

avatar van Wolfmother
Damn, deze klapt er ook tegenaan. Er wordt goed strak gespeeld en wie de zanger ook is, hij klinkt fantastisch. Don't Wait for Me, On the Edge, Down to the Temple en Hellraiser zijn stuk voor stuk kneiters.

Vicious Rumors - 4*
Digital Dictator - 3.5*