Weezer - Weezer (1994)

Alternatieve titel: The Blue Album

Label: Geffen

1. My Name Is Jonas (3:23)
  2. No One Else (3:14)
  3. The World Has Turned and Left Me Here (4:26)
  4. Buddy Holly (2:40)
  5. Undone (The Sweater Song) (5:05)
  6. Surf Wax America (3:04)
  7. Say It Ain't So (4:18)
  8. In the Garage (3:56)
  9. Holiday (3:26)
  10. Only in Dreams (8:03)
  11. Mykel and Carli * (2:53)
  12. Susanne * (2:47)
  13. My Eveline * (0:44)
  14. Jamie * (4:19)
  15. My Name Is Jonas [Live] * (3:40)
  16. Surf Wax America [Live] * (4:01)
  17. Jamie [Live] * (4:04)
  18. No One Else [Live] * (3:26)
  19. Undone [The Sweater Song) (Alternate Take] * (5:33)
  20. Paperlace * (3:01)
  21. Only in Dreams * (5:47)
  22. Lullaby for Wayne * (3:36)
  23. I Swear It's True * (2:57)
Het staat op het punt te regen buiten maar binnen schijnt de zon. De rede, Weezer's Weezer. In 1994 kwam er in een keer een bandje 'nerds' uit Los Angeles op. Ze hadden een hitje met een nummer en gingen toen erg bergafwaardst na het briljante Pinkerton af te leveren. Weezer wordt vaak gezien als een One Hit Wonder. Waar eigenlijk helemaal niks van waar is vindt ik. Als je als one hit wonder twee geweldig Pop-Punk platen als dit kan maken en ook nog eentje in de MM 250 krijgt ben je zeker geen eendags vlieg. Mij liefde voor weezer begong toen ik Island In The Sun hoorde van The Green Album op de radio. Aardige bandje dacht ik, niet wetend dat ik later dat jaar een geweldig fan werdt. Door problemen bij 'pindakazen' kreeg ik niet de groene weezer binnen maar deze blauwe en toen viel het kwartje echt. Als 11 jarige Linkin Park luisteraar was mij eerste antwoord, wat een album. Als 11 jarige bijna niks van rock af wetende Linkin Park en The Offspring luisteraar raakte ik verzuild in weezer. Mij liefde voor Linkin Park vervaagde zo ook voor de Offspring(die later een opleving kreeg) maar mij liefde voor Weezer werd alleen groter. Waarom? Dat ik even grote loser ben dan de bandleden? De redelijke hoekige punk-pop? De teksten waar ik helemaal kon in opgaan? Ik denk dan dat het redelijk duidelijk is. Metora verdween snel uit mij CD-Speler en uit mij I-tunes en het werdt Weezer, Weezer en nog eens Weezer. Eigenlijk nu nog steeds is Linkin Park voor mij echt een band waar ik meer met de heringen heb dan met de muziek. Maar de muziek van Weezer blijft gewoon. Langzaam maar zeker veloren Pinkerton en dit album terein in mij top tien doordat ik me verder in de rockmuziek ging verdiepen. Deze ging eruit en Pinkerton ging van nummer 1 naar nummer 9 maar een ding is zeker. Geen andere pop achtige punk band kan Weezer ooit van zijn troon afstoten. Daarvoor is de muziek op dit album te goed en veel dieper gravend dan (redelijke achterhaalde bands voor mij) Blink 182, Sum 41 en andere dingen. The Offspring blijft eervolle tweede maar deze Nerds zullen nooit de eerste plaats verliezen. Daarvoor is Weezer zoals als ik al gezegd had me te dierbaar en mij twee officeele weezer albums(Deze en Pinkerton) zijn voor mij twee van mij waardevollste CD's en zeker de meest afgespeelde. Want de hoekige pop-punk van de eerste twee albums van deze eeuwige veliezers en bril draagde nerds komt nog minaal een keer per maand in mij CD Speler.

Dus een belangrijk advies. Als je tussen de 10 en 15 bent en naar Linkin Park en The Offspring en andere soortgelijke bands luisteren. Probeer dit album eens, het zal je leren hoe goed Weezer is en openent een hele nieuwe wereld van rock. En je zal eindigen met Slint's Spiderland of Queen's Songs For The Deaf.

DonDijk
Lekker hoor, gisteravond geluisterd en nu zit Buddy Holly de hele tijd al in mn koppie.

avatar van Fresch
Schitterend album , ik vind Buddy Holly zelfs niet bij de 5 sterkste nummers van de plaat horen en dat wil natuurlijk veel zeggen over het constante niveau van alle songs op deze plaat .

avatar van thetinderstick
Wat een lekkere popplaat blijft dit toch. De melodieen van Rivers Cuomo zijn zo geniaal gevonden en zijn zo mooi verweven in de muziek. Alle nummers zijn ijzersterk, 'Buddy Holly' en 'Say It Ain't So' en 'The World Has Turned And Left Me Here' zijn mn favorieten, maar 'My Name Is Jonas' is ook een perfecte opener en 'Only In Dreams' een perfecte afsluiter. Als ik deze plaat opzet, moet ik haast wel meezingen van begin tot eind..!

Lost Highway
Van bands als Weezer kunnen er nooit teveel zijn.

Lost Highway schreef:
Van bands als Weezer kunnen er nooit teveel zijn.

djeffibrelich
Ik kan alle liedjes zo uit m'n hoofd zingen.
daarmee zeg ik genoeg denk ik.
1 van de beste amerikaanse punkpop platen.
catchy,pretentieloos en gewoon 1 groot feest.

en de clip van buddy holly blijft fantastisch, geweldige satire.

Empyrium
Vond dit vroeger een aanstekelijk plaatje maar kan mij nu niet meer zo bekoren. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen deze enkel gekocht te hebben voor die KISS referentie in het lied "In The Garage", maar algauw bleek dat het minste lied te zijn. Vooral Holiday, No One Else, Surf Wax America en met name Only In Dreams waren goed.

Hmmmm. Moet er toch maar weer eens naar luisteren.

Doen, ik leg deze en pinkerton ook vaak weg voor een flink aantal maanden en dan luister ik ze weer en wordt er compleet door verrast.

avatar van beruk
Verreweg mijn favo punk band uit de nineties, intelligente teksten, slimme muziek helemaal mijn ding.

avatar van Schizophrenia
Haha @ D-ark ik heb echt precies het zelfde.
Heb deze toch maar even in mijn top 10 gezet, een van de albums die eigenlijk nooit verveelt en altijd leuk blijft volgens mij wel redenen genoeg voor een positie daar in.

Father McKenzie
Ooit nog gekocht voor de aanstekelijke single, dito clip Buddy Holly, maar voor de rest niet echt mijn ding.

avatar van LucM
Het album destijds gekocht vanwege het erg aanstekelijke "Buddy Holly" (prachtige clip), maar de rest mag er ook zijn zoals "My Name Is Jonas" en "The World Has Turned and Left Me Here".
Vrolijke punkpop, waarbij de vocalen mij soms doen denken aan the Beach Boys.

avatar van otherfool
Naar aanleiding van een mij tot voor kort onbekende nieuwe plaat stonden vandaag deze en Pinkerton nog maar eens op het luisterprogramma. En liedjes als No One Else, Buddy Holly, Surf Wax America, je kunt er tegen vechten of niet, zorgen toch weer voor een grijns van oor tot oor, wat ze 14 (! WAT !) jaar geleden ook al deden.

3,5*.

avatar van Nicolage Rico
otherfool schreef:
wat ze 14 (! WAT !) jaar geleden ook al deden.

We worden oud, Otherfool.

Ik ga deze vanavond, en anders morgen, weer eens in zijn geheel beluisteren.

avatar van Erwin.c
Highschoolrock

avatar van Facedown
Erwin.c schreef:
Highschoolrock

Van hoog niveau

avatar van Dielie
deze plaat veegt alle nakomelingen van Weezer moeiteloos onder de mat, dat heb ik deze week ondervonden

stuart
Vrolijk liedjes, maar ik moet het niet te vaak horen. Het meeste staat me nog de 'nostalgische' clip bij van Buddy Holly, in de Happy Days setting.

vanson
ge-wel-di-ge plaat !!!

wwt er mischien iemand een leuke tip om liedjes te maken.

avatar van itchy
mzzlmzzl schreef:
wwt er mischien iemand een leuke tip om liedjes te maken.

Het is misschien handig om als je een bericht plaatst, dit eerst te checken op leesbaarheid en begrijpelijkheid, alsmede de aanwezigheid van onnodige spoilertags. Tevens zou je je af kunnen vragen of een dergelijke vraag niet in een forumtopic moet (veelgemaakte fout hierin: een topic aanmaken wat reeds bestaat. Check dit altijd eerst!!).
Daarnaast kan het geen kwaad je even voor te stellen in het voorsteltopic en komt het je geloofwaardigheid ten goede als je niet gelijk met 0.5* en 5* begint te smijten.

Btw: welkom!

avatar van kokkie
I've got Ace Freley, and I''ve got Peter Criss, waiting there for me, yes I do, I do.....

Need I say more...
98% van de mensen zal er misschien niets mee hebben, maar als jezelf ook ooit in de garage hebt gestaan proberende je grote rockhelden te immiteren dan begrijp je dit gevoel helemaal... schreeuwen en hoofdschuddend nog elke keer als ik dit weer eens opzet, ook nu nog jaaaren na dato

Bedankt Weezer! voor dit meesterlijke album!

FatBottomedGirl
Heb de special edition aangeschaft vanwege het nummer Susanne. Blijkt er dus een Susanne op deze wereld rond te lopen aan wie het nummer is opgedragen; gewoon een medewerkster van Geffen waarmee ze veel optrokken ten tijde van de opnames.

Wordt het nummer nog leuker van!

Het Mykel and Carli verhaal is minder leuk.

Vertel!

Mykel en Carli waren een tweeling die de weezer fanclub leidde voor de release van het blue album. Rond de release van the blue album zijn ze verongelukt in een auto ongeluk en daarom heeft Rivers dat liedje geschreven.

'I had two best friends, till the schoolbus came and took them away'

FatBottomedGirl
Ai, dat klink idd tragisch. Mooie ode aan hen ook.

guess who
buddy holly vind ik wel een leuke liedje, niet meer en niet minder
tis ook niet echt mijn ding

avatar van Snowblood
Buddy Holly kende ik al langer en vond ik altijd een waanzinnig nummer. Na al die jaren toch het album maar eens binnengehaald.

Tot mijn verrassing zijn de meeste songs van hetzelfde kaliber. Afwisselend, lekkere sound en licht verteerbaar.

met 0,5 * verhoogd na 3e luisterbeurt.