menu

Ice Cube - AmeriKKKa's Most Wanted (1990)

mijn stem
3,97 (207)
207 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop
Label: Priority

 1. Better Off Dead (1:04)
 2. The Nigga Ya Love to Hate (3:13)
 3. AmeriKKKa's Most Wanted (4:08)
 4. What They Hittin' Foe? (1:23)
 5. You Can't Fade Me / JD's Gaffilin' (5:13)
 6. Once upon a Time in the Projects (3:41)
 7. Turn Off the Radio (2:38)
 8. Endangered Species (Tales from the Darkside) (3:22)

  met Chuck D

 9. A Gangsta's Fairytale (3:16)
 10. I'm Only Out for One Thang (2:11)

  met Flavor Flav

 11. Get Off My Dick and Tell Yo Bitch to Come Here (0:57)
 12. The Drive-By (1:02)
 13. Rollin' Wit the Lench Mob (3:43)
 14. Who's the Mack? (4:36)
 15. It's a Man's World (5:27)

  met Yo Yo

 16. The Bomb (3:25)
 17. Endangered Species (Tales from the Darkside) [Remix] * (4:11)

  met Chuck D

 18. Jackin' for Beats * (2:57)
 19. Get Off My Dick and Tell Yo Bitch to Come Here [Remix] * (3:38)
 20. The Product * (3:35)
 21. Dead Homiez * (3:55)
 22. JD's Gaffilin' (Part II) * (0:36)
 23. I Gotta Say What Up!!! * (3:06)
toon 7 bonustracks
totale tijdsduur: 49:19 (1:11:17)
zoeken in:
5,0
Mijn korte samenvatting van de mooie recensie van Thomz;

Dit is een van de beste, zo niet het beste, hiphop albums aller tijden. Hard maar muzikaal, gangster maar met een boodschap en tevens een compleet en conceptueel album met skits etcetera.

avatar van Chuck Taylor
Voor de liefhebber:

bekijk hier echt een leuk interview van de VPRO met Ice Cube uit '91 toen hij in Rotterdam een optreden weggaf

SPAROOD
Echt een geweldig album, voor mij persoonlijk zijn beste. Lekkere rauwe hiphop.
Btw, dat interview is nice.

avatar van Jordy
4,0
PaulieWalnuts schreef:
Ik snap niet waarom Kill At Will hier aan de tracklist is toegevoegd. Omdat het op één of andere cd-release zit? Voor zover ik weet is het gewoon een aparte release.


Inderdaad tegen de regels, ik haal ze weg. Als Kill At Will er op sommige versies achter geplakt is, dan staan er dus 2 albums op 1 cd, het zijn niet ineens bonustracks.

avatar van principal2000
5,0
Album van IJsklontje dat over het algemeen beschouwd wordt als zijn klassieker. Ik kan dat wel begrijpen. Het is eigenlijk meer een east-coast dan west-coast album, omdat de productie zo veel invloed heeft op de kwaliteit. Gelukkig kan Ice Cube zeker wel rappen en bewijst hij meer dan alleen gangsterverhaaltjes te kunnen vertellen (ook een meer east-coast kenmerk). De veelzijdigheid van de productie in combinatie met de hoge kwaliteit die the Bomb Squad aflevert maken dit album alleen al de moeite waard. Voeg daar ook nog eens een Cube in topvorm aan toe en je hebt de nodige ingrediënten voor een klassieker.

4,0
gewoon een erg goed album

avatar van MAS
4,0
MAS
Erg goed album waarmee Ice Cube duidelijk bewees de beste van N.W.A. te zijn.

avatar van Weirdo Wizzy
3,5
AmeriKKKa's Most Wanted is het debuutalbum van Ice Cube. Op dit album werkt hij veel samen The Bomb Squad. Deze samenwerking belooft op papier veel goeds..en dat blijkt ook wel in de praktijk!

Ice Cube rapt overtuigend over het leven in de minder fraaie buurten als South Central. Dit onder andere door middel van verhalende nummers. Een mooi voorbeeld hiervan is 'Once Upon A Time In Projects'. Maar er is meer dan dat. Zo is 'Turn Off The Radio' een kritisch nummer over zenders en het al dan niet draaien van 'dit soort zwarte muziek'.
AmeriKKKa's Most Wanted is een gevarieerd gangsta-rap album van een nog hongerige Ice Cube.

avatar van toris
3,5
hard album, dikke beats met harde bassen, en een agressief flowende ice cube erop. Hier had hij echt nog een rauwe sound, in tegenstelling tot zijn nieuwe albums.

4*

avatar van Timmie
4,0
precies wat je zegt toris

Bigup2
Niettt alweerrr !

Net als Wu-Tang-Clan 36 Chambers. heeft dit album ook al zoo zacht geluid !!

Naja, beste album van Ice Cube. En 2e plaats (ietsje minder) Death Certificate.
Verder heeft ie niet echt hele goede albums.

4,5 * (favoriet: A Gangsta's Fairytale )

avatar van Angelo
5,0
Van een debuut als deze kan menigeen alleen maar dromen. Alleen al de albumtitel met een verwijzing naar de Ku Klux Klan (KKK) verdient al haast de volle mep. Oké, de gedateerdheid van het album is hoorbaar, maar dat boet niets aan kracht in. Integendeel zelfs, want het is anno nu nog steeds geweldig om naar dit album te luisteren. Dit omdat zoveel teksten nog steeds zó actueel zijn. Behalve de geweldige Ice Cube zelf is dat (natuurlijk) ook deels te danken aan het productieteam The Bomb Squad. Een gouden combinatie, zo blijkt uit dit album.
Tekstueel vind ik dit zelf één van de meest veelzeggende hiphop albums die ik ken. Ik kan me voorstellen dat de voorkomende thema’s, sociaal alsmede politiek getint, voor een plaat uit 1990 nogal controversieel overkwam. Drugs, racisme, armoede, leven in een ghetto… Ice Cube heeft altijd wel iets te vertellen. Zelfs nummers die inhoudelijk minder sterk zijn (wat betreft de boodschap) zoals bijvoorbeeld ‘You can’t fade me’ is een nummer waar andere rappers een puntje aan kunnen zuigen. Eén van de chillste nummers is ongetwijfeld ‘Once upon a time in the projects’, maar er zijn nummers te vinden die nog veel meer bijzonder zijn.
Dan heb ik het over ‘Endangered species’. In dat nummer had hij als het ware een vooruitziende blik waarin hij voorspelt hoe "zijn" buurt in L.A. er in afzienbare tijd uit zou komen te zien, en dat zijn buurt een broedplaats zou worden van geweld en misdaad. In 1992 (twee jaar na het uitbrengen van dit album) ontstond er daadwerkelijk een schandaal toen de (toen) 25-jarige Rodney King door politieagenten op brute wijze werd mishandeld in dezelfde buurt waar Ice over zingt (!). Naar aanleiding daarvan ontstonden dan ook vele rellen in Los Angeles. Maar wat te denken van ‘Turn off the radio’ waarin hij de Afrikaanse-Amerikanen typeert als Oreo koekjes, of ‘It’s a man’s world’, één van de eerste (?) nummers met een opvallende, provocerende seksistische tekst?
Oké, het thema werd misschien wel eerder bezongen, zo ook op eerdere nummers van deze plaat, maar de recht toe recht aan wijze waarop deze tekst wordt gebracht, was voor een album uit die tijd toch behoorlijk vooruitstrevend!? Mijn punt is eigenlijk dat het niet uitmaakt welk onderwerp Ice Cube op dit album bezingt, alles is geslaagd en wordt met volle overgave gebracht. Dat dit album door sommigen wordt bestempeld als klassieker is iets waar ik graag in meega. Dit album heeft mij na best veel luisterbeurten nog geen seconde verveelt, sterker nog: hoe meer ik hem beluister, hoe beter ik hem vind. Vooral het kritische oogpunt vanwaar dit album wordt gebracht verdient een mooi cijfer, om nog maar te zwijgen over de geweldige wijze waarop de samples in de nummers zijn verwerkt!

avatar van gweah
5,0
Ik moet de opvolger hiervan nog wat vaker luisteren, op de een of andere manier dig ik die niet zo, maar AmeriKKKa's Most Wanted is wel een van de eerste echte hip hop platen die ik mij herinner uit mijn jeugd, 1990, basisschool. Samen met Paid In Full overigens, die Coldcut remix was gewoon een hit op de radio toen, en PE en De La Soul zag je ook wel op MTV.

De titeltrack blijft zo hard gaan... Chuck Taylor bedankt voor de link, echt dope om hem zo op straat rustig geinterviewd te zien worden midden in Rotterdam... Kun je je dat voorstellen dat de beste, grootste en populairste MC ter wereld (want dat was Ice Cube echt wel toen dit album dropte - hij ), zo ongestoord midden op straat in Rotterdam wordt gefilmd en geinterviewd?

Het tofste aan deze plaat is misschien wel dat het en gangstarap, en politiek progressieve hip hop is, op een manier die daarna nooit meer zo natuurlijk en recht voor zijn raap gedaan is wat mij betreft.

Ik vind de productie hierop ook veel lekkerder dan op Fear Of A Black Planet (zelfde jaar, ook Bomb Squad). Met afstand de beste hip hop plaat van 1990 wat mij betreft.

avatar van Nr.4
4,5
Hard, gangster, Cube met goede lyrics en veel overtuiging. Erg sterk album met flink wat classic, en enkel mindere track.

PriestMaiden
Zo hoort gangsta rap te horen! Goeie productie, Ice Cube goed bij stem en harde (politieke) teksten.

avatar van j.b.b.l
4,0
Ice Cube is één van mijn favoriete storytelling mc's. De meeste producties zijn slordig maar sterk. Als geheel is dit album gewoon om te smullen.

4,0*

avatar van KILLERBEE99
3,5
Leuk album van Ice Cube, moet me nog wel verder verdiepen in Ice Cube, deze 3,5 zou dus misschien nog wel kunnen stijgen.

avatar van MJ_DA_MAN
4,0
Jordy schreef:
(quote)
Inderdaad tegen de regels, ik haal ze weg. Als Kill At Will er op sommige versies achter geplakt is, dan staan er dus 2 albums op 1 cd, het zijn niet ineens bonustracks.
Even geleden, maar toch: de omschrijving op MuMe m.b.t. tracks met een sterretje is ''niet op elke versie van dit album aanwezig''. Sommige versies van het album, waaronder die van mij, bevatten de nummers van Kill at Will, waardoor ze gewoon in de tracklist horen te staan (met een sterretje uiteraard).


avatar van andnino
3,5
Met Dr. Dre's Compton en de film Straight Outta Compton is mijn interesse in west coast hip hop weer enorm aangewakkerd. Nu ga ik daarom alle essentiële albums af, en het debuut van Ice Cube hoort daar natuurlijk bij. Death Certificate kende ik al, maar om de een of andere reden AmeriKKKa's Most Wanted nog niet. Zonde eigenlijk, want het is eigenlijk een hele goede plaat. Ik geef hem in ieder geval een 3,5*, maar ik zie hem nog best groeien (net als Death Certificate, nog steeds één van mijn favoriete hip hop-albums).

avatar van Jordy
4,0
Ben 'm ook weer aan het luisteren na de film.

Heb dit album altijd wat minder goed gevonden dan volgens de status van het album zou "moeten". En eigenlijk ben ik het daar nog steeds wel mee eens. Vind de combinatie Ice Cube / Bomb Squad toch niet zo goed werken. Cube maakt wel een goede groei door vergeleken met Straight Outta Compton. Ik had de teksten graag over Efil4zaggin beats gehoord Death Certificate blijft m'n favoriete Cube album omdat die bouncende West Coast beats imho toch beter passen bij z'n flow.

avatar van andnino
3,5
Ben ik met je eens. Sterker nog: door Death Certificate ben ik geïnteresseerd geraakt in het genre funk dat hij samplet. Zeker op nummers als No Vaseline en Doing Dumb Shit komt hij echt tot zijn recht.

avatar van Ernie
4,0
geplaatst:
30 jaar oud deze Amerikkkas Most Wanted. Ice Cube deelt veel interessante informatie op zijn Facebook nu over deze periode. Blijf het samen met The Predator zijn beste vinden. Death Certificate doet me best weinig. Nog eens een herkansing geven op een hoog volume die 2de schijf van hem.

avatar van Kos
3,0
Kos
geplaatst:
Haha op twitter ook, mooi overzichtje.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:17 uur

geplaatst: vandaag om 06:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.