Jay-Z - Reasonable Doubt (1996)

Label: Roc-a-Fella

1. Can't Knock the Hustle (5:17)

met Mary J. Blige

2. Politics as Usual (3:41)
  3. Brooklyn's Finest (4:36)

met The Notorious B.I.G.

4. Dead Presidents II (4:27)
  5. Feelin' It (3:48)

met Foxy Brown

10. Friend Or Foe (1:49)
  11. Coming of Age (3:59)

met Memphis Bleek

12. Cashmere Thoughts (2:56)
  13. Bring It On (5:01)

met Big Jaz en Sauce Money

14. Regrets (4:34)
  15. Can I Live II * (3:57)

met Memphis Bleek

16. Can't Knock the Hustle [Fool's Paradise Remix] * (3:57)

met Meli'sa Morgan

avatar van thomzi50
Ik leer Nederlandse teksten wel altijd veel sneller uit mijn hoofd dan Engelse, maar dat is ook wel logisch.

Om even ontopic te blijven: ik vind de teksten op deze plaat nou niet heel bijzonder, maar ook nergens storend of iets dergelijks.

avatar van MurryMusic
Nou ik vind de teksten op Regrets wel bijzonder ze geven een soort ambiance mee vind ik. Ennuh bij feelin' it vindk ze ook goed, alleen dat laatste dan

keep it tight for all the nights my mom prayed I'd stop
Said she had dreams that snipers hit me with a fatal shot
Those nightmares mom
Those dreams you say you got give me the chills
But these mils make me hot y'all feel me
Enough to stop the illin right?
But at the same time these dimes keep me feelin tight
I'm so confused
OK I'm gettin weeded now I know I contradicted myself
Look I don't need that now
Its just once in a blue when there's nothin to do and
The tension gets too thick for my sober mind to cut through
I get to zonin' me and the chick on the island and we're bonin
I free my mind sometimes I here myself moanin
Take one more toke and I leave that weed alone man
It got me goin! shit

vooral dat met die chick en dat bonen geeft me gwn een "Yeah-hij-chillt-wel-erg gevoel" knowwhatimsaying? hehe

P-DawG
Jah hij chillt daar wel een beetje te verrr...

Social_Mask
Nou, zijn tekst op D'evils is toch zeker niet 'normaaltjes'..

|Joël|
Dead Presidents en Brooklyn's Finest mag je ook niet vergeten als het op de teksten aankomt.

Berichten over Jaÿ-Z verplaatst naar Jay-Z

avatar van P Jay
Hoe kon ik dit ooit toch 'gewoon goed' vinden?? Dit album is fan-tas-tisch. Ik ken dit album al jaren en vond het altijd al erg goed album, maar niet super, maar nu is het kwartje gevallen.

De beats vond ik altijd al erg goed, maar buiten de flow van Jay-Z vond ik de teksten niet spectaculair. Maar eens je jezelf echt volledig in het concept inleeft van de crimineel die innerlijke onrust en wroeging krijgt en stilaan aan zijn daden begint te twijfelen, dan zijn de lyrics écht top. Formeel DIK in orde: een redelijk originele flow en heerlijke rhymes, maar allemaal passen ze perfect in het plaatje van de cd in zijn geheel.

De evolutie door Nas, Raekwon, AZ,... paar jaren hiervoor gestart, wordt hier geperfectioneerd. Je krijgt op sommige momenten zelfs psychologische teksten, lyrics die je jezelf in bepaalde situaties doen inbeelden. De Gangsta-rap van hierna mocht eigenlijk de boeken toedoen, want op dit album was alles al gezegd en alle aspecten van het karakter van de "gangsta" al geïllustreerd.

En ja, de beats... Met Ski en Premo behind the boards in '96 moet het echt al tegenvallen mocht dat geen dope werk opleveren. De beats geven de perfecte sfeer weer waarin de innerlijke ontrafeling van de gangster, die de luisteraar moet doen, perfect in een bepaald daglicht wordt gesteld.

Je kan dit album oppervlakkig en vormelijk beoordelen en appreciëren zoals ik lang deed. Gewoon de beats en de flow horen en daar van genieten. Maar eens je het album, dat eigenlijk als een soort film is, écht voelt dan opent dat plots veel perspectieven en merk je dat écht alles zo goed in elkaar zit als geheel. Het eerste vers van 'Regrets' bijvoorbeeld is gewoon dé perfecte beschrijving van een situatie (gevoelens incluis) onder de vorm van een raptrack.

Misschien ben ik nu te impulsief, maar ik zet hem voorlopig op 5* (komt van 4*) en bekijk of mijn huidig enthousiasme een langer leven beschoren is.

avatar van Reijersen
Best een goed album van Jay-Z. Alle nummers zijn gewoon sterk, het enige nadeel zijn de gastoptredens van Foxy Brown en Memphis Bleek. Maar dit haalt het album als geheel niet echt naar beneden.

3,5 ster.

samen met the blueprinter is dit wel het beste album van jigga. brooklyns finest, dead presidents, cant knock the hustle

avatar van j.b.b.l
Tja,ik weet niet echt wat ik hierover moet denken,vaker luisteren dan maar.

avatar van j.b.b.l
Voorlopig een 4,0.De producties op dit album zijn echt top,vooral de beat van Brooklyn Finest is lekker.Ook Dj Premier stelt niet teleur.Ik vraag me af wat producer Ski(dead president,Politics as Usual",Feelin' It" en 22 Two's)nu doet.produceert hij nog steeds?In iedergeval levert hij hier lekkere beats,en jay-z is hier in top vorm.

Maarten||
Ilyasse15 schreef:
Nu is het idd wat minder, vooral door friend or foe en aint no nigga.

Waarom stem je dan ook in hemelsnaam 5 sterren ?

CaliLove
Wtf??! Ik snap echt niet waarom het sommigen hier zo kan storen als iemand 5 sterren geeft voor een album terwijl ie sommige tracks op dat album minder vindt...
Als jullie redeneren van: 5 sterren geef je enkel aan albums waar je echt àlle tracks dope vindt, dan zou ik voor geen enkel album een 5 sterren kunnen geven want zo'n album ben ik nog niet tegengekomen.

avatar van Sjoerd_
Ik wel, namelijk Criminal van Scientifik. Echt het enigste album waarbij ik niet hoef te skippen.

|Joël|
CaliLove schreef:

The Roots - Illadelph Halflife (1996)
&
A Tribe Called Quest - Midnight Marauders (1993)

Naar mijn mening tenminste, maar ben wel met je eens dat het zeldzaam is om elk nummer van een album perfect te vinden.

avatar van Ilyasse15
Maarten|| schreef:
Waarom stem je dan ook in hemelsnaam 5 sterren ?

Omdat het het album verder niet verpest. Bovendien hoef ik helemaal niet ALLE nummers even goed te vinden om 5* te geven. Ik kan zelf geen ander rap-album vinden dat EN erg goed in elkaar zit , en waarop zo'n flow te horen is. Niet te vergeten de producties, de lyrics en de sfeer.
Dat er dan 1 klotenummer op staat kan dat voor mij echt niet verpesten.

Nu krijg ik vast Nas-fanboys op mn dak die beweren dat Illmatic beter is.

HuibjuH
Illmatic is beter!!!!!!!!!!! haha nee geintje..
ieder zijn eigen mening.. toch..
De ene vindt dit lekker klinken en de ander dat iets lekkerde het is puur je eigen smaak tussen deze 2 classics..

avatar van wouter-d
Ik kan er niks aan doen, iedereen in mijn omgeving loopt altijd te leuren maar dit album maar ik vindt het een erg matig album, en ik snap echt niet waarom het zo'n geroemd album is.

Ik vindt Jay-Z geen goede rapper, zijn stijl is saai en zijn lyrics zijn te simpel. Ik vindt de beats te commercieel en zijn hele werk is over-geproduceerd.

Het maffioso-theme zo zo bijzonder zijn maar ik vindt het een te erg copie van only built fot cuban linx van reakwon.

daarnaast is illmatic inderdaad bet.

Als ik het teruglees is het wel een erg zeikerig stukje geworden maar ik vindt het gewoon niet veel

P-DawG

Ok misschien vind je zijn stijl saai maar zijn lyrics, op deze cd, kan je gewoon niet simpel noemen nrs als Regrets en Dead Presidents zijn briljant qua tekst. (en flow vind ik)

Ik vindt de beats te commercieel en zijn hele werk is over-geproduceerd.

Die beats comercieel als er iets goed is aan deze cd is dat wel de productie. Als je die beat van Dead Presidents niet goed vind kan je beter een andere muziekgenre gaan luisteren want die beat is briljant

Volgens mij heb jij alleen Aint No Nigga met Foxy Brown geluisterd als dit jou conclusie is

Social_Mask
Beats zijn idd niet echt commercieel nee. Heerlijke Jazzy juist die de maffia sfeer geweldig goed neerzetten.

Dat je het geen goede rapper vind, is te begrijpen. Maar ook ik vind die teksten niet echt zo simpel.

Nine to five is how to survive, I ain't trying to survive
I'm trying to live it to the limit and love it a lot

Héérlijk geflowed!

En 1 van de, naar mijn mening, geniaalste afsluiters ooit:

Stop screaming, you know the demon said it's best to die
And even if Jehovah witness, bet he'll never testify, D'Evils...

D'Evils is trouwens mijn favo hiphop nr
Maar Regret kent ook erg sterke lyrices evenals Dead President jah. En 22 Two's is geweldig qua tekst. Erg goed verzonnen en uitgewerkt.

Jammer dat je dit zo'n slecht album vind, ik luister dit namelijk sinds een paar dagen erg vaak. Als nr 9-12 was weggelaten stond dit dik in mijn Top10. Je hebt geen idee wat je mist

Dit soort reacties had je waarschijnlijk al aanzien komen, hé?

avatar van MurryMusic
egt he

maja ik snap ook niet wat je bedoelt met copy van OB4CL dat is de eerste keer dat ik dat hoor? Ik hoor dat er niet in...
Plus misschien is Jay Z gwn niet jouw soort rapper want ik bedoel maar dit is naar mijn mening (en volgens mij van vele) Jay Z's beste album..

avatar van wouter-d
Iedereen valt lekker over me heen uiteraard maar dat was te verwachten. Ik ga op het meeste maar niet reageren omdat het meestal gewoon een kwestie van smaak is. maar...

MurryMusic schreef:
egt he

Ik bedoel dat veel mensen het vaak hebben over dat jay-z zo vette en originele maffioso sfeer neerzet met samples uit verschillende maffia films. En dat terwijl dit niet origineel is omdat reakwon is begonnen met deze maffioso rap op only built 4 cuban linx.

avatar van P Jay
Ja, maar het grote verschil is dat Jay-Z hier eerder de innerlijke vertwijfeling van de crimineel, die moreel gezien wankelt bij het nadenken over zijn daden, prachtig in flows weet om te zetten. Iets was Raekwon veel minder doet op Only Built 4 Cuban Linx...
Dit album heet niet voor niets "Reasonable Doubt"....

avatar van wouter-d
ja, nou dan moet ik eerlijk zijn daar heb je een punt (niet dat dit mijn van invloed is op mijn stem)

avatar van j.b.b.l
Wat een geil filmpje ben ik tegengekomen op youtube.Ski(Dead President) die uitlegt hoe hij dead president heeft gemaakt.(ik heb een gevoel dat dit al eerder is gepost,sorry als dat zo is)

j.b.b.l schreef:
Wat een geil filmpje

Wtf is daar geil aan? Je kan het dope of ill vinden, maar geil??

avatar van j.b.b.l
Ik wordt geil(niet letterlijk natuurlijk ) als ik zie hoe muziek wordt gemaakt.Misschien ben ik de enige.Maar dacht je dat ik het letterlijk bedoelde?of vind je het niet echt bijzonder?

CaliLove
Zoals ik al zei, je kan een track dope of ill vinden, maar geil??? Wtf?!

avatar van j.b.b.l
Misschien is het beter om geen straattaal te gebruiken hier

Trouwens ik heb de clip van Feelin it en Dead president toegevoegd,maar ik zie alleen Feelin it staan

rico-bballer
Geil zeggen ze ook vaak genoeg bij mij .