Jay-Z - Reasonable Doubt (1996)

Label: Roc-a-Fella

1. Can't Knock the Hustle (5:17)

met Mary J. Blige

2. Politics as Usual (3:41)
  3. Brooklyn's Finest (4:36)

met The Notorious B.I.G.

4. Dead Presidents II (4:27)
  5. Feelin' It (3:48)

met Foxy Brown

10. Friend Or Foe (1:49)
  11. Coming of Age (3:59)

met Memphis Bleek

12. Cashmere Thoughts (2:56)
  13. Bring It On (5:01)

met Big Jaz en Sauce Money

14. Regrets (4:34)
  15. Can I Live II * (3:57)

met Memphis Bleek

16. Can't Knock the Hustle [Fool's Paradise Remix] * (3:57)

met Meli'sa Morgan

t-h-y-$
Jays Beste album ooit

avatar van Rhythm & Poetry
Voor mij zijn enige echt goede album. Ben nooit een grote fan van Jay geweest, maar dit album kan ik (als zovele) goed waarderen. Ik heb hem nu dan ook opstaan. Staan een paar onvervalste classics op (hoef ik denk ik niet te noemen). Heb een tijd moeite gehad met de flow van Jay maar heb er totaal geen last van op dit album. En ja op dit soort producties moet het ook heerlijk zijn als rapper om je 'ding' er op te doen.

Jamaican
Een van de meest beluisterde albums voor mij persoonlijk. Sinds vorig week dan ook uiteindelijk origineel kunnen aanschaffen. Op dit moment is D'Evils dan ook door m'n boksen aan het knallen, wat een meesterlijk nummer blijft dit toch . Ik zou dit album graag 5* geven maar verdient het net niet door een paar overbodige nummers.

Ik heb dit album net gekocht en ben het nu aan het luisteren. Gelukkig zijn 2-6 goed, want toen Can't knock the hustle was afgelopen, begon ik toch wat twijfels te krijgen. Ik hou van r&b of soul in nummers, maar eerlijk gezegd kan mij dat nummer echt niet bekoren. Ondanks nr 1 gaat het met het album wel naar een 4 misschien 4,5 toe. Nog even afwachten.

Raekwon the chef
Reasonable Doubt blijft natuurlijk een geweldig album: "Politics As Usual", "D'Evils", "Brooklyn's Finest" en "Ain't No Nigga" zijn stuk voor stuk klassiekers.

Raekwon the chef schreef:
(...) "Ain't No Nigga" zijn stuk voor stuk klassiekers.

avatar van MJ_DA_MAN
In de categorie ''meest foute/slechte hiphopnummers allertijden'' wel, ja .

word up.

eazyfan
Dat refrein is gewoon om van te huilen Voor de rest wel klassiekers natuurlijk .

Social_Mask
Eigenlijk vind ik dat nummer best wel meevallen. Okej toegegeven een klote refrein, maar Jay-Z komt gewoon strak, net als overal. Wel heb ik nog steeds moeite met Can't Knock The Hustle.. Maar omdat hier 10 nummers staan die in mijn Topzoveel allertijde erg hoog staan verdient dit album een plek in mijn top10. Dit is echt een heel erg goed album, met een geweldige sfeer.

Wel wat opmerkelijk dat hij hier een maffia sfeer neerzet, maar tegelijkertijd samples van Scarface gebruikt en over drugs handelen rapt (want de maffia heeft het daar niet zo mee, als ik die films kan geloven). Ik weet dat dat over zijn leven gaat, maar ik vond het wel wat...opvallend.

avatar van Raul
Had vroeger wat moeite om in dit album te komen, maar toen het kwartje eenmaal gevallen was... Fantastische cd en absoluut Jay's beste ooit

Zoals al meerdere keren opgemerkt zakt het album na het 8e nummer was in maar dat neemt niet weg dat dit een klassieker is. Mijn favorieten zijn Feelin' It (wat een sfeervol nummer), Dead Presidents en Can I Live. Jay in topvorm, wat een flow!

4,5 sterren

Social_Mask
Raul schreef:

Maar die 8 nummers zijn wel stuk voor stuk hiphop op z'n best .

avatar van MurryMusic
Raar ik heb 2 versies van coming of age..Een harde met vette teksten en beat, en een mindere versie.. Ik weet nu niet welke op het album staat

avatar van Raul
Ja, die 1e acht nummer zijn inderdaad bizar goed. Heerlijk album.

avatar van Niek
Ik vind wel dat 13 en 14 niet onvermeld mogen blijven.

avatar van MurryMusic
Niek schreef:
Ik vind wel dat 13 en 14 niet onvermeld mogen blijven.

avatar van bato
Jammer dat het hierna met de man bergafwaards ging hier was hij goed op weg daarna kwam de comerciele kant en dat is egt jammer een dikke 4* van mij!

avatar van Yzzné
bato schreef:

Berfafwaards zou ik het niet noemen... The Blueprint, The Black Album en American Gangster vind ik toch nog lekkere platen met the blueprint als hoogtepunt.

avatar van TheFunkyM
Ik heb nu The Black Album, The Blueprint en American Ganster van Jay-Z

Nu heb ik deze nieuw, en het valt me op dat Jay hier, het soepelst flowt. Ik vind de beats echt heerlijk om naar te luisteren.
Voor mij is dit de cd van Jay Z

avatar van P Jay
TheFunkyM schreef:

Voor mij is dit de cd van Jay Z

Dat is eveneens de courantste mening in hiphop-middens ja...

avatar van 'State Of Mind'
Deze toch maar eens gaan beluisteren.
Ik vond jay-z altijd maar niks, iritante stem enzo.
In 2006 toch maar eens het comeback album ''Kingdom Come'' beluisterd, dat beviel goed! Toen in 2007 ''American Gangster'' dat beviel me nog veel beter. En toen ''The Black Album'' & ''Blueprint'' ook maar eens beluisterd, en dat beviel me over het algemeen ook goed. Dus nu maar eens de klassieker; Het beste jay-z album volgens vele ''Reasonable Doubt'' maar eens beluisteren.

Regrets (12 stemmen)

1 van de beste Hip-Hop nummers die ik ken zowel qua productie en lyrisch gezien.

avatar van 'State Of Mind'
''Feelin' It'' is echt zo'n chill & relaxed nummer, niet normaal!

|Joël|
Dit hele album is naar mijn mening zeldzaam goed en heeft tevens niets weg van Jay-Z's volgende albums.

avatar van MJ_DA_MAN
Dit album is nog steeds de definitie van overschatting binnen hiphop, met de heilige woorden (afkorting): imo .

MJ_DA_MAN schreef:
in wat voor opzicht vind je het dan overschat ?

avatar van MJ_DA_MAN
Beats, rapper en in mindere mate de teksten.

MJ_DA_MAN schreef:
Beats, rapper en in mindere mate de teksten.
muah.. ik denk niet dat het album dan overschat is in het algemeen maar meer in jou ogen.

P-DawG schreef:
maar meer in jou ogen.
Dat zeg ik toch ook?

P-DawG
ok man dan begreep ik je verkeerd