Buddy Guy - Rhythm & Blues (2013)

Blues
Label: RCA

1. Best in Town (4:56)
  2. Justifyin' (3:23)
  3. I Go by Feel (4:16)
  4. Messin' with the Kid (2:34)

met Kid Rock

5. What's Up with That Woman (4:03)
  6. One Day Away (3:44)

met Keith Urban

7. Well I Done Got Over It (2:56)
  8. What You Gonna Do About Me (4:40)

met Beth Hart

9. The Devil's Daughter (5:16)
  10. Whiskey Ghost (4:36)
  11. Rhythm Inner Groove (0:35)
  12. Meet Me in Chicago (3:46)
  13. Too Damn Bad (3:07)
  14. Evil Twin (5:23)

met Steven Tyler, Joe Perry en Brad Whitford

15. I Could Day Happy (4:13)
  16. Never Gonna Change (3:20)
  17. All That Makes Me Happy Is the Blues (4:36)
  18. My Mama Loved Me (3:34)
  19. Blues Don't Care (3:27)

met Gary Clark Jr.

20. I Came Up Hard (5:28)
  21. Poison Ivy (2:50)
avatar van Ronald5150
Onvermoeibaar deze Buddy Guy. Zijn laatste album "Living Proof" was al een voltreffer, en ook "Rhythm & Blues" mag er zijn hoor. En dan hebben we het ook nog over een dubbelalbum nota bene. Dat is een zeker risico, maar Buddy Guy slaagt erin om twee cd's lang hoogwaardige blues af te leveren. De cd's hebben de onvermijdelijke titels "Rhythm" (cd1 1) en "Blues" (cd 2). Op de eerste cd ligt het tempo over het algemeen hoog, is het rockend en klinkt het geheel door toevoeging van toetsen, blazers en koortjes ook nog eens warm en soulvol aan. De opener "Best in Town" en het midtempo nummer "I Got Feel" vind ik er sterk. Ook het duet met Beth Hart, "What You Gonna Do About Me" is een pareltje. De rauwe stem van Hart pas goed bij de diepe donkere stem van Buddy Guy. Op cd 2 ligt het tempo wat lager en het geheel ligt meer in de lijn van de meer authentieke elektrische blues. Overigens vind ik onderscheid tussen "Rhythm" en "Blues" arbitrair. Ik zou beide albums als blues willen kwalificeren, met enkele nuances her en der, maar dat is slechts mijn mening. De samenwerking met de heren Tyler, Perry en Hamilton van Aerosmith in de vorm van "Evil Twin" is erg sterk en legt eigenlijk heel pijnlijk bloot dat Aerosmith echt terug moet grijpen naar hun roots, want daar ligt toch hun kracht. "All That Makes Me Happy is the Blues" en "I Came Up Hard" zijn heerlijke slowblues nummers. Het gitaarwerk van Buddy Guy is om van te smullen en de begeleidingsband is om door een ringetje te halen. Buddy Guy bewijst dat "Living Proof" niet zomaar toevallig een schot in de roos was. Met "Rhythm & Blues" laat de oude meester horen dat hij nog steeds gezichtsbepalend is voor de hedendaagse blues. Respect!