Touché Amoré - Is Survived By (2013)

Punk / Rock
Label: Deathwish

1. Just Exist (2:17)
  2. To Write Content (2:57)
  3. Praise / Love (1:01)
  4. Anyone / Anything (2:39)
  5. DNA (2:08)
  6. Harbor (3:04)
  7. Kerosene (1:42)
  8. Blue Angel (1:31)
  9. Social Caterpillar (3:03)
  10. Non Fiction (3:05)
  11. Steps (2:38)
  12. Is Survived By (3:30)
Ik ben razend benieuwd. Dit album gaat een enorm succes of een gigantische flop worden lijkt mij. Nou moet ik zeggen dat PTSBBAM niet alleen in het voorjaar van tweeduizendenelf dropte, maar ook in het voorjaar van mijn persoonlijke leven en dat het daarom zo'n speciale plek in mijn collectie heeft. Nou maar hopen dat ze in dit half uur niet teveel experimenteren en gewoon weer met die snoeiharde brutale/eerlijke achtbaanrit komen. Laat het please geen ..TTBOADH 5,5 PTSBBAM 4,5 PBTT split 3,5 TF split 2,5 en dit album een 1,5 zijn ):

edit: Cover en track-lengtes.. My Bloody Valentine? Wie weet!

avatar van JSPR_G
Hier kijk ik ook enorm naar uit.

Er staat al een trailer online: YouTube - Touché Amoré "Is Survived By" Trailer
en het openingsnummer, Just Exist: YouTube - Touché Amoré "Just Exist"

avatar van kobe bryant fan
Just Exist heb ik gisteren 5 keer na elkaar gedraaid.
Dat is dus een erg goed teken!
Het lijkt alsof ze nog aan het groeien zijn en dat terwijl Parting The Sea net uit mijn top 10 staat. Ook de productie is verbeterd. Voor de rest is het weer zoals vanouds met hier en daar wat groei. Zoals die verschrikkelijk sterke drumfill, tekstueel is het ook weer prachtig!
Yep, dit wordt er eentje voor het jaarlijstje!

sprrrt schreef:

Als dat het geval is, wordt dit zonder meer de plaat van het jaar. Maar ik vrees ook voor veel te veel experimenteerdrang. Ben in ieder geval wel heel erg nieuwsgierig.

Rolling Stone heeft net een nieuwe track online gezet van Touché Amore: Harbor

avatar van kobe bryant fan
Ook Harbor is weer geweldig!
Net wat minder dan Just Exist al kan het ook aan het feit liggen dat ik Just Exist nu al ruim 30 keer heb gehoord. Zelden meer naar een plaat uitgekeken!

avatar van kobe bryant fan
Een paar luisterbeurten van Harbor verder en ik neem het terug dat ik zei dat Just Exist beter is. Kiezen is echt onmogelijk! Hun vorige plaat staat hier op 11 in beste platen ooit, maar het lijkt adhv deze twee nummers dat ze nog een groot stuk gegroeid zijn, dat belooft!

avatar van Don Cappuccino
Verdorie, nog acht dagen! En Deathwish geeft normaal al de download voor de releasedatum. Ik heb zo'n voorgevoel dat dat vandaag is. Ik hoop het...

De recensies druppelen inmiddels ook binnen en ze zijn allemaal positief, zelfs twee met de volle mep!

avatar van kobe bryant fan
Als dat eens waar kon zijn!
Misschien niet realistisch maar als de andere tracks even goed of zelfs beter dan Just Exist en Harbor zijn is dit voor mij misschien zelfs een Top 10 plaat!

avatar van kobe bryant fan
Man, Harbor moet één van de mooiste nummers zijn die ik ken!
De dynamiek die me wegblaast, de perfecte wissels, riffs! Ik heb er haast geen woorden voor! Nu hopen dat Harbor bij de mindere hoort! Zelden zo uitgekeken naar een plaat.

avatar van Don Cappuccino
Vanaf morgen is Is Survived By volledig te streamen!

Dit heeft de band net op zijn Facebook-pagina vermeld.

avatar van Don Cappuccino
En toen was het album ineens via Pitchfork volledig te beluisteren:

Is Survived By (Album Stream)

Dadelijk gelijk maar eens beluisteren, hier ben ik zeer benieuwd naar!

Damn!
Wat kan je hier nu meer over zeggen? Over een plaat die je 29 minuten door elkaar schudt, je in het gezicht spuugt met aangrijpende teksten (al heb ik nog niet alles begrepen want de vocalen staan toch wat zachter in de mix dan bij de vorige plaat), je doet springen, meeschreeuwen maar je op sommige momenten ook een hoekje induwt en je niet meer kan doen dan haast de tranen in je ogen te krijgen.

29 minuten fantastische muziek dus, jammer genoeg wordt (voorlopig) Harbor niet verslagen en staan de vocalen me soms net iets te stil in de mix. Bijvoorbeeld op Non Fiction maar voor de rest een geniale plaat die zeker de verwachtingen inlost. Vlug nog maar eens beluisteren!

avatar van kobe bryant fan
Dit gemiddelde moeten we blijven aanhouden!

avatar van JSPR_G
Geniaal! Geniaal!
Nee, echt... Geniaal!

avatar van (Blacksad)
Ja, echt geweldig.

avatar van kobe bryant fan
Bam 6de plek in m'n top 10. Niks te vroeg, dit zag ik gewoon al van ver voor de release aankomen. PTSBBAM zakt naar de negende plaats. Gewoon een plaat waar je het ene moment de longen uit je lijf schreeuwt en het andere moment aandachtig zit te luisteren naar prachtige gitaarpassages.

avatar van Don Cappuccino
Na de kreten van euforie is het tijd om wat dieper in te gaan op het album.

Ja, Is Survived By is gruwelijk goed. Bij het vorige album zag ik Touché Amoré nog als een goede hardcoregroep maar met deze nieuweling zitten ze zowat bij mijn favorieten. De mannen zijn enorm gegroeid als muzikanten, de gitaarpartijen zijn ingenieuzer en melodieuzer geworden. Qua songschrijven hebben de nummers meer een gevoel voor avontuur. De baspartijen zijn fantastisch, lang geleden dat ik zulke goede baslijnen hoorde op een plaat. Parting the Sea Between Brightness and Me was een wervelwind, Is Survived By is een tsunami die je volledig opslokt. Even zit je verloren bij de haven (Harbor), maar dat is snel voorbij. En wie Touché Amoré hard wil horen, luister naar DNA. De drums van Elliot op 1:10 klinken alsof de artillerie er aankomt. Is Survived By heeft veel post-rock in zijn DNA en dat is de muziek alleen maar ten goede gekomen. Over de teksten heb ik nog niks te zeggen aangezien ik die niet bij de hand heb. Fenomenaal!

avatar van kobe bryant fan
Volledig met je eens, ook geweldig hoe geweldig het titelnummer wel niet op zijn plaats staat. De perfecte afsluiter gewoon!

avatar van Gloeilamp
kobe bryant fan schreef:

Zo zeg, nu maak je me heel benieuwd Helaas vandaag nog niet aan toe gekomen, maar morgen ga ik deze zeker beluisteren. Heel erg benieuwd!

Touché Amoré - Is Survived By

Dat de nieuweling en ondertussen al de derde volledige plaat van Touché Amoré een knaller ging zijn was al duidelijk na de eerste single: Just Exist. Het werd alleen nog maar duidelijker met: Harbor. Geen wonder, want met Parting The Sea Between Brightness And Me bewezen ze al één van de beste bands te zijn. Is Survived By is hoe dan ook geen herhaling want je merkt dat de band ondertussen heel wat ervaring heeft opgedaan.

Het zijn dan ook 12 hartverscheurende nummers geworden waarin je haast 30 minuten bij je strot genomen wordt met verhalende teksten, melodieuze riffs, prominente baslijnen en oorverdovende drums en vocalen. Touché Amoré lijkt meer en meer als band naar elkaar toe te groeien, de manier waarop bv. de 2 gitaristen rhythm en lead gitaar combineren is ongeloofelijk en hoor ik alleen terug bij La Dispute.

Iedere song heeft ook meer een eigen smoel, Harbor die je van een eerst prachtige en melancholische gitaarpartij duwt in een haast verstikkende ontploffing. Of Praise/Love die na een prachtige emotionele minuut je in het meest toegankelijke Touché Amoré nummer ooit stuurt: Anyone/Anything. Er is zelfs een vers/refrein structuur te vinden, toch gaat er niks van geloofwaardigheid verloren. Ik vind het dan ook zeker niet erg om dat geweldige refrein meer dan één keer te horen, ook een geweldige meeschreeuwer:

I don’t owe anyone, I don’t
owe anything, so stop expecting everything
from me. You don’t owe me a thing, I’m just
trying to be, so just stop answering for me.

Of Social Catterpilar veel beter en eerlijker wordt een songtekst niet. Social Catterpilar beukt haast aan één stuk door buiten de prachtige break op 2 minuten dan. De tekst is ronduit prachtig:
Don’t worry,
I still get dizzy in the usual situations. Most
people I know I’ve used as camouflage. I’ve
circled myself with pretty people to hide who
I was. I won’t miss them and they won’t miss
me

Maar wat er instrumentaal gebeurt is minstens even mooi. Die drums die gewoon beuken ook prachtig hoe hij op een bepaald moment zijn hi-hats bespeelt! Ook de gitaarpartij is prachtig ze weten meer dan ooit beuken en melodie samen te brengen. Maar Is Survived By kent nog meer prachtige momenten natuurlijk. Bijvoorbeeld de geweldige opener met één van de beste riffs van de plaat, of Nonfiction die volledig ontploft in de laatste minuut na een prachtig instrumentaal en spoken word gedeelte. Of de allesverwoestende afsluiter die je tegelijk de tranen in de ogen geeft maar ook haast een hand op je schouder legt.

Favorieten: Harbor, Just Exist en Is Survived By. Cijfer: 5* + 6de plek in mijn top 10.

avatar van madmadder
Jaaa, ik voel dit wel hoor.

avatar van bennerd
Ik verwacht het ergste. Meer post-rockinvloeden?

avatar van Sandokan-veld
'Invloeden' is wat anders dan 'klinken als', mijn enige luisterbeurt tot dusver gaf me niet bepaald het gevoel naar een postrock-plaat te luisteren (hoogstens in het spelen met dynamiek en intensiteit). Plaat is redelijk recht voor z'n raap. Of het allemaal luid en vuig genoeg is om bennerd tevreden te stellen is een tweede natuurlijk

avatar van bennerd
Heb net wat door de tracks geskipt en het bevalt me nog niet zo goed. Ik krijg er veel te veel een La Dispute-gevoel bij, maar die stijl kan ik niet hebben. De komende dagen eens grondiger beluisteren en dan pas een echt oordeel vellen.

avatar van Don Cappuccino
La Dispute komt wel steeds dichterbij bij Touché Amoré, ja. Vooral de teksten hebben veel weg van de storytellings van de zanger van La Dispute. Gelukkig heeft Jeremy Bolm niet zo'n enorm huilerige toon in zijn stem (bij La Dispute vind ik dat soms te veel), wel emotie en kracht genoeg.

avatar van eightynine
Heeeeeee, deze had ik volledig over het hoofd gezien. Weer een mooie release in het vooruitzicht ))

avatar van kobe bryant fan
Clip van Harbor mag er zeker zijn!
Harbor!

avatar van madmadder
Hij is tof ja!

Ik schreef een recensie voor 8weekly over mijn nieuwe verslaving.

avatar van niels94
Waarom mensen nu net doen alsof de band hier excelleert vergeleken met zijn vorige platen weet ik nog niet, ik vind het tot dusverre zo'n beetje hetzelfde niveau, of zelfs een klein beetje minder, maar dat het goed is moge duidelijk zijn. En op bepaalde momenten ook weer hartverscheurend (Steps ). Touché Amoré stelt allesbehalve teleur, deze maakt grote kans in mijn eindejaarslijstje te komen, for what it's worth.

En bennerd, zó anders is de stijl op dit album ook weer niet ten opzichte van de vorige platen, dus je zou het toch op zijn minst een beetje moeten kunnen waarderen.