Touché Amoré - Is Survived By (2013)

Punk / Rock
Label: Deathwish

1. Just Exist (2:17)
  2. To Write Content (2:57)
  3. Praise / Love (1:01)
  4. Anyone / Anything (2:39)
  5. DNA (2:08)
  6. Harbor (3:04)
  7. Kerosene (1:42)
  8. Blue Angel (1:31)
  9. Social Caterpillar (3:03)
  10. Non Fiction (3:05)
  11. Steps (2:38)
  12. Is Survived By (3:30)
avatar van kobe bryant fan
Touché Amoré - Is Survived By

Dat de nieuweling en ondertussen al de derde volledige plaat van Touché Amoré een knaller ging zijn was al duidelijk na de eerste single: Just Exist. Het werd alleen nog maar duidelijker met: Harbor. Geen wonder, want met Parting The Sea Between Brightness And Me bewezen ze al één van de beste bands te zijn. Is Survived By is hoe dan ook geen herhaling want je merkt dat de band ondertussen heel wat ervaring heeft opgedaan.

Het zijn dan ook 12 hartverscheurende nummers geworden waarin je haast 30 minuten bij je strot genomen wordt met verhalende teksten, melodieuze riffs, prominente baslijnen en oorverdovende drums en vocalen. Touché Amoré lijkt meer en meer als band naar elkaar toe te groeien, de manier waarop bv. de 2 gitaristen rhythm en lead gitaar combineren is ongeloofelijk en hoor ik alleen terug bij La Dispute.

Iedere song heeft ook meer een eigen smoel, Harbor die je van een eerst prachtige en melancholische gitaarpartij duwt in een haast verstikkende ontploffing. Of Praise/Love die na een prachtige emotionele minuut je in het meest toegankelijke Touché Amoré nummer ooit stuurt: Anyone/Anything. Er is zelfs een vers/refrein structuur te vinden, toch gaat er niks van geloofwaardigheid verloren. Ik vind het dan ook zeker niet erg om dat geweldige refrein meer dan één keer te horen, ook een geweldige meeschreeuwer:

I don’t owe anyone, I don’t
owe anything, so stop expecting everything
from me. You don’t owe me a thing, I’m just
trying to be, so just stop answering for me.

Of Social Catterpilar veel beter en eerlijker wordt een songtekst niet. Social Catterpilar beukt haast aan één stuk door buiten de prachtige break op 2 minuten dan. De tekst is ronduit prachtig:
Don’t worry,
I still get dizzy in the usual situations. Most
people I know I’ve used as camouflage. I’ve
circled myself with pretty people to hide who
I was. I won’t miss them and they won’t miss
me

Maar wat er instrumentaal gebeurt is minstens even mooi. Die drums die gewoon beuken ook prachtig hoe hij op een bepaald moment zijn hi-hats bespeelt! Ook de gitaarpartij is prachtig ze weten meer dan ooit beuken en melodie samen te brengen. Maar Is Survived By kent nog meer prachtige momenten natuurlijk. Bijvoorbeeld de geweldige opener met één van de beste riffs van de plaat, of Nonfiction die volledig ontploft in de laatste minuut na een prachtig instrumentaal en spoken word gedeelte. Of de allesverwoestende afsluiter die je tegelijk de tranen in de ogen geeft maar ook haast een hand op je schouder legt.

Favorieten: Harbor, Just Exist en Is Survived By. Cijfer: 5* + 6de plek in mijn top 10.

avatar van principe
Kwam hier toevallig op dankzij kobe bryant fan, toen ik via de Rival Dealer pagina even doorklikte. Eerste minuut (van Just Exist) vond ik het niks. Tweede minuut kwam ik er wat beter in. Derde minuut begon To Write Content, wat een nummer is dat. Ben onderhand helemaal om. Moet de tweede helft van het album nog wat beter "verkennen", daarna misschien 5 sterren.