Nas - Stillmatic (2001)

Label: Ill Will

1. Stillmatic (The Intro) (2:11)
  2. Ether (4:37)
  3. Got Ur Self A... (3:48)
  4. Smokin' (3:47)
  5. You're da Man (3:26)
  6. Rewind (2:13)
  7. One Mic (4:28)
  8. 2nd Childhood (3:51)
  9. Destroy & Rebuild (5:24)
  10. The Flyest (4:38)

met AZ

11. Braveheart Party (3:43)

met Mary J. Blige

12. Rule (4:32)

met Amerie

13. My Country (5:12)

met Millenium Thug

14. What Goes Around (4:59)

met Keon Bryce

15. Every Ghetto * (3:29)

met Blitz

16. No Idea's Original * (4:04)
  17. Everybody's Crazy * (3:40)
|Joël|
MJ_DA_MAN schreef:
Mijn versie bevat ook nog het nummer ''Braveheart Party'', tussen de nummers The Flyest en Rule. Iemand nog meer?

Nooit van gehoord.

MJ_DA_MAN schreef:
Dat nummer net ff geluistert, klink niet echt best. Kan veranderen natuurlijk.

Nee idd is een zwak nummer.

avatar van BoordAppel
Tof nummer juist. Jammer dat die niet op elke versie te vinden is.

avatar van FunkyMonk
Is er afgegooid wegens te zwak

Melle K
Braveheart Party is slecht, net zoals al die Braveheart nummers.

avatar van MJ_DA_MAN
Nee, dit album heeft zijn hoge gemiddelde niet waargemaakt voor nu. Het begint sterk, met een geweldige intro die een geweldige beat bevat en een toepasselijke tekst, gevolgd door de klassieke diss Ether:

Rockerfeller died of AIDS, that was the end of his chapter
And that's the guy y'all chose to name your company after?
Put it together, I rock hoes, y'all rock fellas

Elke keer weer.

Gevolgd door het leuke nummer Got Ur Self A Gun komt het teleurstellende Smokin'. Ook vind ik op dit moment You're Da Man tegenvallen, snap echt niet waarom die het meest gekozen nummer is van het album. Rewind boeide me ook niet echt. Beetje standaard storytelling. Maar dan komt een van de beste Nas én hiphopnummers allertijden. One Mic is briljant in alle opzichten, klassieke tekst, perfect passende beat en ook perfect toegepaste flow. Echt een wereldnummer en verruit het beste nummer van de CD. De daar opvolgende nummers (2nd Childhood, Destroy & Rebuild, The Flyest, ik tel Braveheart Party niet mee) weten me ook geen van allen echt te boeien, het ligt vooral aan de producties. Qua tekst is het wel voldoende maar ook niet meer. Rule is wel aardig, My Country matig. What Goes Around is goed, Every Ghetto redelijk. Conclusie: absoluut beter dan Nastradamus (niet echt moeilijk ook) en ook wel beter dan I Am. Ik zou deze plaat eigenlijk 3,25* geven maar helaas kan dat niet, en een 3,5* vind ik voor nu duidelijk te hoog. Daarom nu 3* voor dit album, wat teleurstellend dus. Maar Ether, One Mic en What Goes Around zijn top.

O ja, over dat laatstgenoemde nummer: die belletjes die je af en toe hoort, worden die ook niet gebruikt in Too Much van The Game?

avatar van Word_Play
[...]
De daar opvolgende nummers (2nd Childhood [...] weten me ook geen van allen echt te boeien, het ligt vooral aan de producties.

Echt?! Ik vind dat juist de uitschieters van het album. Briljante storytelling juist ("She fell to my bed and gave me a hug/I told her, "No hell"/She talkin 'bout, "Me kiss"/Bobbed her head then spit the nut back in my dick" ), en de productie op 2nd Childhood is heerlijk, met geweldige scratches van Premo.

avatar van Niek
Ik snap MJ wel. Ook ik vind het zo geprezen You're da Man niet zo best. Rewind vind ik leuk gevonden maar zeker niet briljant. Het is dat ik Got Ur Self A... en One Mic zo verschrikkelijk vet vind dat dit een 3,5 is. De rest van de plaat is gewoon erg vermakelijk maar een erg hoog niveau haalt hij wat mij betreft niet. Het zal ook nooit hoger worden dan een 3,5.

eazyfan
Ik verhoog net naar 4*, It Was Written en God's Son en deze herluistert en alleen deze blijft 4*. Ik weet niet waarom maar dit album doet me momenteel gewoon meer dan de rest. Beste na Illmatic vind ik persoonlijk. One Mic en You're Da Man blijven erg goed. Got Yourself A Gun en Ether zijn ook erg dope en geen enkele slechte of mindere track. My Country heeft ook iets speciaal vind ik.

Ik denk dat je je oren wat beter moet openen en goed naar de tekst moet luisteren Niek; als je Rewind & You're Da Man niet dope vind. Volgens mij begrijp je het niet helemaal.

Sterke comeback van Nas, één van de jongste hiphop albums die echt een sterke indruk op me heeft kunnen maken. Alleen Braveheart Party is jammer, verder zijn er geen slechte beats op dit album (een unicum voor Nas) en zijn zijn lyrics sterk op de meeste tracks en hier en daar briljant (You're Da Man, Every Ghetto)

avatar van J.M.
You're da Man, die tekst is zo super goed en met zo`n makkelijk refrein wat gewoon perfect bij het liedje past. ik snap niet dat MJ DA MAN dit niet zo`n goed nummer vindt, vooral het laatste stuk van You're da Man vind ik echt meesterlijk:

"I beg for God's help, why they love hurtin me?
I'm your disciple, a thug certainly
I'm the N the A to the S-I-R
If I wasn't I must've been Escobar
Forty-five in my waist, starin at my reflection
In the mirror, sittin still in the chair like Mike Concepcion
When everything around me got cloudy, the chair became a king's throne
My destiny found me
It was clear why the struggle was so painful
Metamorphosis, this is what I changed to
And God, I'm so thankful"

avatar van MJ_DA_MAN
Enkel een goede tekst maakt een nummer nog niet meteen supergoed. En ik zeg niet dat ik hem niet goed vind, ik vind hem alleen tegenvallen als je ziet dat het de meest gekozen favoriet is van deze CD. One Mic vind ik er toch met kop en schouders bovenuit steken.

avatar van J.M.
Ik vind de tekst gewoon perfect bij de beat passen.
You're da Man vind ik persoonlijk van hetzelfde niveau als One Mic en de beste nummers van deze cd

avatar van Tsjo-Wi
Omdat ik helemaal weg ben van Illmatic heb ik deze ook eens geprobeerd, en het is me zeker niet tegengevallen! De beats zijn top en met de teksten zit het volgens mij ook wel goed. Vind het album niet beter dan Illmatic, maar wel heel goed.
Voorlopig 4*

J.M. schreef:
Ik vind de tekst gewoon perfect bij de beat passen.

Helemaal mee eens.

Samen met It was written Nas' beste release na illmatic voor mij. Jammer genoeg voor hem was illmatic zijn eerste cd en dat zal hem altijd blijven achtervolgen want het is onmogelijk om nog beter te doen. In vergelijking met illmatic zal elke cd die hij uitbrengt een lichte ontgoocheling zijn.

avatar van Zjapp
Zou het kunnen kloppen dat die beat van One Mic een beetje lijkt op die van Starin' Trough My Rear View?

Zjapp schreef:

t Is mij nog nooit opgevallen. Starin' Through My Rearview is toch een beat die gewoon loopt, terwijl One Mic voortdurend opbouwd? kZal nog eens goed luisteren en kijken of ik kan horen wat jij hoort.

avatar van MJ_DA_MAN
Gek genoeg luister ik de intro van deze CD het meest op dit moment. Wat een geweldige beat bevat die .

MJ_DA_MAN schreef:

Haha, klopt ja! Een van allervetste intro's die ik ken.

avatar van herbertwest
Zjapp schreef:

Weet dat Staring through my rearview, In The Air Tonight van Phill Collins sampled. maar ze ademen wel een beetje dezelfde sfeer uit ja

|Joël|
MJ_DA_MAN schreef:
Zeker en ook een goeie tekst, jammer dat het zo kort is want anders had dit wat mij betreft één van de beste nummers van het album kunnen zijn.

net geluistert en favo,s zijn; 2nd childhood, one mic, You're da Man
goed voor een 4

stillmatic; nou of dit de opvolger van illmatic is;

de intro bevat idd een geweldige beat, met goeie bijbehorende tekst.
nr.2 ether is een erg goeie diss vind ik, komt erg hard tegen Jay-Z aan qua tekst. en het label roc-a-fella word in de lines rockerfeller died of aids, that was the end of his chapter
Got Ur Self A... vind ik goed, beat goed, clip vind ik vooral erg leuk. het nummer daarna Smokin, vind ik alleen een redelijk refrein hebben.. stelt dus eigenlijk niet zo veel voor.het nummer daarna vind ik nou juist een van de beste van het album en tevens een van me favo,s

You're da Man is geprod. door large prof. heeft mooie beat, erg goeie tekst. Rewind de diss ook geprod. door large prof. en tevens de laatste prod. van hem op dit album.. beat is redelijk, en het haalt het niveau niet van de eerdere diss Ether op het album vind, qua lines..
Daarna ook een van de betere nummers op het album One Mic beat past echt goed bij de tempo van de rap van Nas die steeds sneller gaat durende het nummer en weer afdaalt.. tekst gaat over corruptie in zijn buurt en wat ie wil, of veranderen in zijn leven.. anyway erg goed nummer zeker een van de beste van het album.
2nd childhood ook een van me favo,s, vind het een erg goed nummer qua beat en tekst, Vooral door de beat.. voortreffelijk geprod. door primo en MJ sorry maar ik ben het met je mening over dit nummer helemaal niet mee eens. heerlijk nummer.
destroy en rebuild vind ik maar niks, qua beat tekst is wel weer redelijk. The Flyest vind ik een irritant refrein hebben, beat redelijk ,verder een redelijk nummer..
Rule heeft een leuk refrein en redelijke beat was ook een soundtrack voor een film geloof ik, welke weet ik niet,
My Country heeft een erg leuk en Beat,tekst zijn ook goed
prod. by Salaam Remi die ook veel op hip hop is dead had geprod. maar daar het ie niet zo goed werk afgeleverd vind ik every ghetto heeft erg goeie tekst maar jammer genoeg slechte gastoptreden en slechte beat waardoor het maar een minder nummer vind. trouwens deze zag ik laatst in de winkel bij Musicstore voor 6.99.
Conclusie; 3.5 ik weet dat ik eerst 4.0 had gezegd, maar ben van mening veranderd. maar, kan heel misschien stijgen, maar eerder dalen of hij blijft zo staan, maar ja ik zie wel maar van Nas is Illmatic de absolte aanrader voor hiphopliefhebbers

stillmatic; nou of dit de opvolger van illmatic is;

de intro bevat idd een geweldige beat, met goeie bijbehorende tekst.

Niek schreef:

o sorry voor dat gekke berichtje, excuses hopelijk aanvaard je het. Yak verwijderd dat berichtje wel.

cool_man_1992 schreef:

Is prima, maar je kan hem als het goed is nog zelf verwijderen...

cool_man_1992 schreef:

Yak verwijderd dat berichtje wel.

Dat kun je zelf ook hoor . Gewoon op het rode kruisje klikken rechtsboven het bericht.

Social_Mask
Beter dan Illmatic. Een aantal geweldige nrs zoals

One Mic - geweldig hoe hij eerste normaal begint en dan met enorm veel kr8 eindigt (en andersom ook).
You're Da Man - Simpel weg 1 van zn beste nr
Ether - 1 Van de betere disses
Got yourself A Gun - prachtige beat en een strakke Nas
Every Ghetto - hier klinkt Nas ook weer geweldig

Nas vind ik hier toch wel erg goed.

4* Kan stijgen, dalen zker niet.

Social_Mask schreef:
Beter dan Illmatic.

Pas op wat je daar zegt...
Voor de rest helemaal met je eens steengoede comeback.