Waar
Blackbird een overtreffende trap was op
One Day Remains, is
Fortress de overtreffende trap op
Blackbird.
Het nummer
Blackbird was altijd mijn favoriet, en waar op
AB III nog wel aardig wat lekkere nummers staan kwam er eigenlijk geen eentje in de buurt van
Blackbird.
Maar hier doen ze niet éen poging om die te overtreffen, nee ze doen er hier wel 12.
Hoewel lang niet elk nummer
Blackbird overtreft halen ze wel allemaal hetzelfde niveau.
Maar nummers als
Cry of Achilles,
The Uninvited,
Peace Is Broken,
Farther Than the Sun en
Fortress weten je helemaal weg te blazen. (helaas kan je hier maar 3 favorieten selecteren
Dit alles aangevuld met knallers van nummers die voorlopig nog lang niet vervelen.
Waar
AB III op den duur wat eentonig werd, zorgen ze hier voor aardig wat afwisseling zowel tussen de nummers als in de nummers.
We horen de heerlijke gitaar partijen van
Tremonti langskomen (duidelijk invloed van zijn solo werk), maar ook de zang van
Myles is weer geweldig. Ben erg benieuwd in hoeverre hij dit live klaar kan spelen.
Uiteindelijk komt dan ook nog
Waters Rising langs, waar we
Tremonti horen zingen.
opnieuw wat afwisseling, hoewel ik wel moet zeggen dat daar toch een puntje van kritiek zit.
Zoals ik bij zijn solo album al vond, is zijn zang kwaliteit niet bijzonder, helemaal als je naast
Myles staat die een veel groter bereik heeft.
Het beste stuk uit het nummer is ook wanneer
Myles zingt (hoewel dat niet alleen aan de zang ligt).
Voor mij leveren ze hier een pracht van een album af wat nog vele malen gedraaid zal worden. En dit kan zolang als het beste werk van de heren gezien worden, een top 5 notering staat al vast.
4.5*
Outright (het bonus nummer wat hier niet staat) is trouwens ook best de moeite waard.