Opgezwolle - Eigen Wereld (2006)

Label: Top Notch

1. Hoedenplank (3:17)
  2. Werk aan de Winkel (3:10)
  3. Balans (3:36)

met Josje, Shyrock en Reuben Hamburger

4. Gekkenhuis (6:07)

met Jawat!, Dries Bijlsma, Onno Wieten en Reinder van Raalte

5. Nagemaakt (1:57)
  6. Eigen Wereld (4:48)

met Maurits Boreel

7. Elektrostress (2:08)
  8. Passievrucht / Bosmuis (6:16)

met Duvel

9. Made in NL (3:35)
  10. NL Door (2:00)

met Dries Bijlsma

11. Gebleven (2:52)
  12. Ut Is Wat het Is (3:06)

met Raymzter

met Fred Zomer

21. Park (4:15)

met Bert Vrielink en Dries Bijlsma

avatar van Demon.
Is er iemand op deze site die de LP versie in zijn bezit heeft? Die dingen gaan voor honderden euro's over de spreekwoordelijke toonbank maar damn...

heb m vorig jaar in seal verkocht voor 130e

tuktak
Die laatste 10 seconden van werk aan de winkel, is daar nog een volledige track van?

GCITY050
Ja. Kubus & Stickert - Hamvraag.

tuktak
Thanks, dacht al dat het een Kubus beat was. Meteen Microphone Colossus maar weer eens opgezet!

avatar van party
matig. Ik vindt Spuugdingen op de mic veel beter. Ik heb het idee dat ze meer met de beats bezig zijn gehouden dan met de lyrics. Op zich zijn het wel vette beats maar ik had volgens mij wat meer van de lyrics verwacht.een 3.0

dion_odinot
party schreef:

Deze lyrics matig vinden om vervolgens Kempi - du zoon een 4,5 te geven

avatar van party
dion_odinot schreef:

Deze lyrics matig vinden om vervolgens Kempi - du zoon een 4,5 te geven

ja maar das mijn mening. muzieksmaak verschilt nou eenmaal

avatar van 'rens.
Van achter tot voren mee kunnen rappen hoor, manmanman wat heb ik deze grijsgedraaid

avatar van Wardsteiner
Alle knetters, wat een klasse zeg. Vrijwel ieder nummer is gewoon écht heel goed. Eigenlijk vind ik alleen 'Gebleven' en 'Ukkie' van iets lager (maar nog steeds hoog) niveau. Het verbaast me dan ook dat ik veel lovende woorden hoor over Ukkie. Er zitten inderdaad geweldige delen in (Hmm, kort potje) maar bijvoorbeeld die Mamaaaa! vind ik tegen het irritante aan zitten. Bij Gebleven zit het ietwat structureler, daar vind ik persoonlijk de beat wat te slepend en de rhymes niet echt uitzonderlijk ofzo. Dit doet echter geen afbraak aan het geniale niveau van het album als geheel.

Op verschillende plekken hoorde ik geluiden die zeiden dat het album te lang is met zijn 21 nummers en 70 minuten. Ik denk zelf dat juist door de grote hoeveelheid nummers de lengte geen probleem meer is. Hierdoor zijn de nummers wat korter, en wordt de plaat geen langdradig geheel. Daarbij komt dat een goede plaat sowieso wat langer mag duren. Wat mij betreft is de plaat van precies de goede lengte.

avatar van Zuurmatje
Zo verdomd jammer dat Delic niks meer in de muziek doet. Zijn stijl doet me soms een beetje aan Nicolas Jaar denken. Echt internationale klasse. Ik hoop echt dat ie binnenkort z´n kwasten aan de kant gooit en een knaller van een album maakt. En dan zonder die kinderachtige rapjes.

avatar van MJ_DA_MAN
Zuurmatje schreef:
En dan zonder die kinderachtige rapjes.
Nu vind ik de rappers van Opgezwolle anno nu ook niet veel soeps meer (op dit album, zoals mijn stem wellicht al aangeeft, wél), maar als ik vervolgens op je profiel zie dat je Mr. Polska 5* geeft dan, uh.. tja?

avatar van Zuurmatje
Waarom moeten er toch altijd andere stemmen worden bijgehaald als argument om iemands mening te ontkrachten?

Ik hou van biefstuk, maar ik vind entrecote vies. Frikandellen vind ik wel lekker.

Bovendien wilde ik alleen maar aangeven hoe goed ik Delic vind.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik prefereer biefstuk ook boven entrecôte, maar ik vind het gewoon zeer zeer opmerkelijk dat je de raps op dit album kinderachtig noemt (toch?) en dan vervolgens een van de meligste rappers van dit land 5* geeft. Is toch niet een geheel rare opmerking van me? Niet dat ik je mening in twijfel trek hoor, maar ik vind het dus opmerkelijk, zeker omdat ik bij het begrip ''kinderachtige rapjes'' vrijwel direct aan meneer Polska denk.

avatar van Zuurmatje
Als mr Polska op de beats van Delic zou gaan rappen zou ik niet blij worden, maar in combinatie met de beats van Boaz werkt het voor mij als een tierelier. Bovendien vind ik zijn raps grappig en getuigen van veel zelfspot. Die kwaliteiten vind ik bij Sticks en Rico niet terug. Technisch zullen ze vast beter zijn, maar daar heb ik geen verstand van.

Delic echter is een geweldenaar. Die beats van eigen wereld zijn z'n tijd zo ver vooruit dat het bijna buitenaards is. Elke week denk ik er wel een keertje aan hoe zonde het is dat deze man een ander pad is gaan volgen. Maar ja genieen zijn wel vaker onnavolgbaar.

Zuurmatje
Aantal stemmen: 27 (gemiddelde: 4,76)

Ja, misschien moet ik niet eens reageren op je. Maar wat vind je kinderachtige raps? Een track als Gekkenhuis is qua lyrics vérre van kinderachtig.

avatar van niels94
Laat ik de verse van Jawat! dat ergens nou wel vinden, toevallig...

Sticks en Rico zetten daarentegen wel degelijk wat zinnigs neer, dat is absoluut waar, al is dat waarschijnlijk meer om de manier waarop ze het weten te verpakken dan dat ze inhoudelijk gezien zo ontzettend diep gaan (hoewel Sticks doet ook dat behoorlijk goed doet).

avatar van Demon.
niels94 schreef:
Laat ik de verse van Jawat! dat ergens nou wel vinden, toevallig...

Sticks en Rico zetten daarentegen wel degelijk wat zinnigs neer, dat is absoluut waar, al is dat waarschijnlijk meer om de manier waarop ze het weten te verpakken dan dat ze inhoudelijk gezien zo ontzettend diep gaan (hoewel Sticks ook dat behoorlijk goed doet).

Hoe bedoel je "hoewel Sticks ook dat behoorlijk goed doet"? Sticks en Rico zijn allebei meesters wat dat betreft.

avatar van niels94
Was het woordje 'doet' vergeten, zie ik

Tot echt nieuwe inzichten komen Sticks en Rico hier nauwelijks (hoewel ik een line als "mensen praten in citaten" wel erg tof vind, vandaar dat ik Sticks noemde, net als die zin dat hij waarschijnlijk toch wel kinderen neerzet in de dit 'gekkenhuis'), maar ze brengen het gewoon echt prachtig. Dus wat dat betreft zijn ze er inderdaad goed in.

Vaak gaan rappers te prekerig en zeurderig klinken, als ze dan niet ook nog eens verschrikkelijk kort door de bocht gaan (neem de verse van Jawat!, echt de smet op dit album, maar ook een nummer als Maatschappij is Feij van 0118-Vier vind ik daardoor ronduit irritant) of zelfs gewoon onzin gaan verkopen. Maatschappijkritiek leveren blijkt vaak ook een lastigere klus dan veel rappers denken, zeuren over hoe kut het allemaal is kan iedereen wel. Dus als je primair gewoon wil gaan roepen hoe verdorven het allemaal is, moet je het pakkend, scherp, gevat en creatief proberen te brengen: dat doen Rico en Sticks met verve, denk ik. Hoewel ik nog altijd hoop dat er een 'pun' zit in die line over "ik laat je 's avonds liever weten hoe laat het is" die ik nog niet snap, want die line blijft ronduit lelijk

Rico en Sticks blinken op heel dit album uit de mening en belevingswereld van twee vrij gewone mannen, met een uitstekend stel hersens maar ook weer geen filosofen, geweldig neer te zetten. Gevat en creatief, inderdaad, met leuk taalgebruik en grappige woordspelingen. Gruwelijke sfeerzetters zijn het ook. Dat is wat mij betreft de kracht van de twee.

GCITY050
Sowieso is er helemaal niks kinderachtig aan dit album, zelfs Jawat! niet. Dat je de lyrics na 7 jaar woord voor woord mee kan spitten is iets anders dan dat het kinderachtige rhymes zijn. Het betekent dat je dit album zo wreed gevonden hebt, en daardoor klinkt het herkenbaar, en makkelijker dan pakweg 5 jaar terug

Tyn
frankholst182 schreef:

Suggesties voor bestudering van goede hiphop-teksten (Nl of EN) zijn welkom.

Ik zou zeggen Immortal Technique, album: Revolutionary vol 2 of Canibus album: Rip The Jacker

Fotosynthese tracks: Hemelvaart, Antwoorden zijn ver weg, Jongens droom.

GCITY050 schreef:
Zuurmatje
Aantal stemmen: 27 (gemiddelde: 4,76)

Ja, misschien moet ik niet eens reageren op je.

Want?

avatar van Zuurmatje
Rico heeft soms wel leuke dingetjes zoals '....vind de huisbaas op m'n dak, ik geef 'm een trap en haal 'm eraf'.

en "...voor niets gaat de zon op dus vreet 't op in 't park" waarin ie van het half lege glas een half vol glas maakt.

en 'ik was nog een ukkie, met huggies aan m'n ass strak vast in m'n buggy"

Dat stukje van Jawat is trouwens echt om te janken zo slecht. Als een kind uit groep 5 dat zo in z'n opstel zou schrijven, kan ie rekenen op een flinke onvodoende.

'het maakt niet uit, ieder z'n manier hoe die ontsnapt'

Tja...

Lv92
Het is me compleet ontschoten dat ik deze cd een keer heb aangeschaft, maar gelukkig moeten spullen soms worden opgeruimd en kom je nog wel eens iets tegen.
Behoorlijke tijd geleden ook dat ik het album voor het laatst hoorde.
En toch eigenlijk wel overtuigender dan ik me meende te herinneren. Bij vlagen is het zelfs geweldig. Vooral een track als Ogen Open zal niet gauw haar kracht verliezen. Heerlijke sfeer.
Geheel wordt voornamelijk gedragen door de beats van Delic. Deze man heeft echt enkele pareltjes geproduceerd hier. De raps vind ik nogal variëren, en de hoogtepunten beperken zich i.m.o. dan ook tot enkele korte stukjes/zinnetjes. Natuurlijk zijn er ook een aantal tracks die niet (echt) boeiend zijn, maar het laatste kwartier maakt bijna alles goed. Met name Park.
Heb nog nooit zo'n geslaagde samenwerking gehoord van Nederlandse muzikanten.

Kan me overigens nog enkele optredens voor de geest halen ten tijde van de release.
Dergelijke herinneringen zijn plots stukken helderder door het beluisteren van de muziek.
Het optreden wat ze gaven in de Oosterpoort (Groningen) staat me het meest bij.
Een toespraak van Delic. Freestyle van Sticks. Crowdsurfing vanaf podium tot tribune.
Bijzonder geslaagde avond was dat. Iemand anders daar (toevallig) aanwezig destijds?

avatar van discipline
Wat een briljant album, zijn maar 2 nummers die ik wat minder vind maar de rest is echt geweldig. Balans is echt 1 van de beste nederhop nummers gemaakt ooit! En Delic staat nu ook echt in me top 5 beste producers ooit! Een dikke 4,5*

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Lv92 schreef:
Het optreden wat ze gaven in de Oosterpoort (Groningen) staat me het meest bij.

Jes! Dat was inderdaad een waanzinnig hip-hopfeest. Ik sta er van te kijken dat dit alweer 2006 was, want het voelt als gisteren. In Groningen waren ze grandioos, maar ook die talloze keren dat ik ze heb gezien in Zwolle. Dit waren de hoogtijdagen van de Nederlandse hip-hop, met Opgezwolle als absolute nummer 1.

Lv92
Maartenn schreef:
Ik sta er van te kijken dat dit alweer 2006 was, want het voelt als gisteren.

Ik bedenk me ineens dat ik nog een filmpje in elkaar heb geflanst destijds.
Hier is de link voor het geval je het wilt zien.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Haha, grappig ja. Leuk gemonteerd ook. Wel jammer dat je niet je professionele opnameset meehad naar het concert

MuziekSpecialist
Wat een geweldige CD blijft dit toch. Sinds het moment dat ie uitkwam in januari 2006 was dit direct een instant klassieker. Zowel tekstueel als productioneel was deze plaat al heel ver voor zijn tijd. Jammer dat ze eind 2007 gestopt zijn met de formatie Opgezwolle. Ze hadden gemakkelijk op dezelfde tour verder kunnen gaan, maar zoals ze zelf al zeiden; de koek was op. De projecten die daarna volgde hebben nooit hetzelfde succes kunnen behalen als dit pareltje. Deze CD krijgt van mij een dikke voldoende!

avatar van siedss
Ach man, dit gaat nooit meer overtroffen worden in Nederland. Delic levert stuk voor stuk heerlijke beats af. Sticks is hier geniaal, zijn teksten zijn prachtig. De delivery van Rico . Man man man. Het klopt gewoon. Het is waarschijnlijk de plaat die ik het meest heb gedraaid in mijn leven. Al 8 jaar lang, en nog steeds niet zat.