Opgezwolle - Eigen Wereld (2006)

Label: Top Notch

1. Hoedenplank (3:17)
  2. Werk aan de Winkel (3:10)
  3. Balans (3:36)

met Josje, Shyrock en Reuben Hamburger

4. Gekkenhuis (6:07)

met Jawat!, Dries Bijlsma, Onno Wieten en Reinder van Raalte

5. Nagemaakt (1:57)
  6. Eigen Wereld (4:48)

met Maurits Boreel

7. Elektrostress (2:08)
  8. Passievrucht / Bosmuis (6:16)

met Duvel

9. Made in NL (3:35)
  10. NL Door (2:00)

met Dries Bijlsma

11. Gebleven (2:52)
  12. Ut Is Wat het Is (3:06)

met Raymzter

met Fred Zomer

21. Park (4:15)

met Bert Vrielink en Dries Bijlsma

P-DawG
nee dat geld misschien voor jou, maar een vijf geef ik alleen aan albums waarvan ik elk nummer goed vind. Nagemaakt vind ik echt een stuk minder dan de rest van dit album en in mijn stem moet je dat wel kunnen zien dus dan geef ik liever 4,5* dan 5*.

Allrighty!

ErwinQ
de beste nederlandse plaat die ik tot nu toe ken. ook een van de beste hiphop-albums die ik ken, zowel nationaal als internationaal en na opgezwolle 3x live gezien te hebben is dit allemaal nog eens dubbel zo vet geworden. 5 sterren, zonder twijfel

avatar van NaimG
@ P-DawG, wat een redenering... zogenaamd perfectionist. NOT G

P-DawG
Ik noem me zelf geen perfectionist bij lange na niet. Maar als ik 5* uit deel aan een album moet elk nr me bevallen G. En dat is hier niet het geval (jammergenoeg). Ik kom tenminste nog met redeneringen jij strooit hier een paar opmerkingen zonder enige vorm van argumentatie...

avatar van NaimG
Najah zonder enige vorm van argumentatie lijkt me iets te blij verwoord . Maar ik vind wel dat als een album 21 nummers telt en er daarvan 1 minder is , je dat wel door de vingers kan zien. Ik bedoel maar er zijn er dan nog 20 (wat erg veel is) aan kwaliteit. Maar oké, het is je goed recht om je 4,5* te geven succes met je zoektocht naar een beter nederhop album

avatar van Stapler
Ik kan je niets anders dan gelijk geven NaimG

avatar van Stapler
Hij is inderdaad goed maar deze vind ik wel beter

avatar van MJ_DA_MAN
Inderdaad een album vol met humor.

rico-bballer
Ik vind deze zoiezo al minder dan vloeistof, deze is gewoon een stuk minder raw, minder opgezwolle. Het blijft natuurlijk een supervet album.

avatar van VforVictor
Goed album, naar mijn mening beter als Vloeistof en weer minder als Spuugdingen. Vooral de beats vind ik hier beter als Vloeistof, ze klinken wat gelikter maar niet minder vet. Wederom vette rijms van Sticks en Rico, en weer vind ik hier Rico beter als Sticks (die vooral op Spuugdingen de betere was). Ook de gastrappers doen hun ding vooral Shyrock komt vet op "Balans" (ook 1 vd hoogtepunten) Jawat! doet ook waarie goed in is en "Park" is een aangename verassing met Bert Vrielink. raymzter ben ik niet zo'n fan van maar komt wel aardig op Ut Is Wat Ut Is, 1 vd mindere tracks. De nummers die er voor mij bovenuitsteken zijn: Park, Gekkenhuis (meesterlijk nummer) Balans, NL Door, Gebleven ( geen bmw maar een bmx fiets ) en Volle Kracht. Het album weet ook te boeie van de allereeste minuut tot de laatste, miss een track of 2 teveel (Ukkie echt een teleurstelling) en Gekke Gerrit (gewoon een saai) maar bovenal een compleet en vet album; een dikke 4

avatar van bver
Ik heb dit album nooit fatsoenlijk beluisterd tot vorige week. Hoe stom! Ik ben er op korte tijd echt verslaafd aan geraakt; de teksten betekenen echt iets en de beats....man man...ongeloofelijk!
Lang geleden dat een hip hop album me zo in zijn greep wist te houden....

Steez schreef:
Kan iemand mij die opgezwolle hype even uitleggen??

Ik vind dit namelijk maar een zeer matig album. De beats zijn ok, maar ik vind het niveau van de teksten toch érg oppervlakkig en laag hoor. Bovendien gaan de stemmen me enigsinds irriteren.

Wat is er nu zo goed aan die gasten??

1.5 voor de beats. Vind dit niks.

Vooral aan dit stuk irriteer ik me mateloos
Een vette bigUp voor de wetenschap,
voor het snappen van niks, en ik zeg je en ze weten dat
De medische wereld heeft last van een hersenkwab
voor een behandeling moet je eerst naar de flappentap
Mensen lopen met iets, maar zetten niet die stap
Een beetje therapie is toch al gauw een dure grap

Komop zeg denk even na voordat je wat rapt....

Raar, deze cd altijd om bovengenoemde reden links laten liggen. Laatst toch eens geluisterd en blijf hem maar luisteren nu.

Vind beide stemmen juist super chill nu.

Vind het geen superplaat, het refrein van Park erger ik me mateloos aan, refrein van bosmuis is vervelend (tekst dan wel weer leuk) en dat stuk van die koekebakker wat ik hierboven quote is gewoon belachelijk! Dat ze zo'n kortzichtige tekst toelaten op een album.
De teksten zijn verder wel ok, maar vind ze 'gemaakt' diepgaand. Ze komen wel met leuke shit, maar ze hadden creatiever met taal om kunnen gaan imho, nu slaan een hoop lines nergens op maar 'klinkt' het interessant.

Daarintegen is het 2e couplet van Made in NL weer bizar goed! Dát is een actueel maatschappelijk probleem! Beats zijn zeer sterk, flow en delivery van beide heren zijn goed.

Ik ga van mijn 1.5 naar 3.5 ster met kans op 4!

avatar van brooklyn
Steez schreef:
Daarintegen is het 2e couplet van Made in NL weer bizar goed! Dát is een actueel maatschappelijk probleem! !

De meeloopcultuur?

ja.

en daar irriteer ik me mateloos aan

avatar van brooklyn
Ik ook. Zou het alleen niet willen scharen onder 'maatschappelijk probleem'

avatar van ViciouzZz
Vooral aan dit stuk irriteer ik me mateloos

Dat stuk is van jawat en daar moet je dan maar net van houden inderdaad...en mijn mening is ook dat "gekkenhuis" een poging is geweest om een wat breder publiek aan te trekken, maar voor de rest mja als de stemmen je gaan irriteren en je vindt de beats niet veel soeps...tja dan denk dat deze muziek gewoon niet voor jou is weggelegd, niet iedereen heeft dezelfde smaak...

Mijn mening is nog steeds dat Delic z'n beats meesterlijk zijn en dat ie na z'n wereldreis hopelijk ermee doorgaat, hoop dat ik ze in de toekomst nog een keer weer on-stage zie

Beste hip-hop album dat ik ken, ik luister hem sinds kort weer en hij is echt heerlijk. Ik heb mijn stem daarom ook maar verhoogd naar 5 sterren Lekkere beats, goeie (maatschappelijke) teksten en heerlijke woordspelingen

gipspoot
Maanden geleden paar keer geluisterd maar toen vond ik er niet veel aan. Gisteren weer geluisterd en hij bevalt me beter. Nog vind ik het niet meesterlijk ofzo maar in ieder geval wel een redelijk goede hiphopplaat. Ik erger me nog iets te veel aan de teksten want die vind ik (al een paar reacties eerder aangegeven) inderdaad een beetje geforceerd maatschappijkritisch en politiek enzo. Ik stoor me dan bijvoorbeeld vooral aan een nummer als Gekkenhuis (wat vreemd genoeg hier wel als beste track wordt gezien). En je hebt ook nogal vaak van die lines die eigenlijk nergens op slaan (zoals in Eigen Wereld).
Er is natuurlijk ook wel wat positiefs te melden over dit album want anders zou ik dit geen 3,5 ster geven. De beats zijn echt heel goed; soms iets teveel gepiel en geëxperimenteer maar voor de rest uitstekend. Sticks vind ik wel bovengemiddeld en Rico vind ik dan weer gewoon gemiddeld. Beste tracks van het album zijn: Hoedenplank, Balans, Made In NL, Ut Is Wat Het Is en Regendans

avatar van Rhythm & Poetry
Destijds echt grijsgedraaid. Met persoonlijk favoriet: Gekkenhuis. Sticks en Rico vullen elkaar op dit album wederom goed aan. Delic word nog meer professional. Toch minder als de 2 voorgaande. De verassing is er enigzins van af. Nog net de 4*.

avatar van Urbanoetang
Hmm, ik heb iets met deze plaat. Toen hij uitkwam was ik net 15, dus dan is je muzieksmaak nog niet optimaal (niet a la Britney Spears hoor, dat ook weer niet. Meer in de richting dat ik toen The Neptunes present Clones 1 van de beste hiphop albums ooit vond). Toen ik deze ging luisteren gingen er deuren voor me open. Ja ik keek wel buiten TMF, maar niet ver. Zoiets als dit had ik nog nooit gehoord, en dus ben ik ook meer gaan zoeken en ben toen pas gaan ontdekken naar wat voor bagger ik heb geluisterd. Ja hij is minder dan de vorige 2 Opgezwolle platen, maar dit is toch de rede dat ik met net zoveel genot luister naar Eigen Wereld. Ik vind hem eigenlijk 4,5 sterren waard, maar hierdoor blijft toch die 5

avatar van luc011190
Herkenbaar De eerste plaat waarbij ik echt voelde dat hij bij ons 'hoorde', zonder nostalgisch te worden. Ik ben toen ook gelijk aan het rappen en beatmaken geslagen, wat ik wel een mooie eigenschap van een album vindt. Als het echt stimuleert om zelf wat te ondernemen.

avatar van PinkEclipse
Per vandaag opgenomen in de lijst van 39 beste albums uit de Top 250 met een score van minimaal 4,10 en tenminste 334 stemmen.

avatar van Steez
Gelukkig zegt dat alleen iets over het mainstream gehalte van een cd.

Sure de cd heeft wel iets goeds, maar er zijn veel betere cd's die stukken minder bekend zijn en daardoor niet in de lijst komen terwijl ze er, naar mijn bescheiden mening, wel horen...

Maar deze discussie hoort hier niet

Mayne
haha, yEYo!, je bent nu al mijn favoriete reviewer hier op MM. Wat een proza's.

word

avatar van Carolaah
Hmm.. Na het checken van het album van Typhoon dacht ik Nederhop een kans te gaan geven.
Wat beter dan 'Opgezwolle' eens een keer een kans te geven.

En opzich, ben ik er niet ontevreden over, maar het heeft me wel laten zien dat deze muziek me toch niet helemaal ligt..
Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de meeste liedjes naar mijn gehoor hetzelfde lijken, terwijl dit vast en zeker niet zo zal zijn. Of misschien toch wel?Hm nou ja voor mij in ieder geval wel.

Hmm ja ik heb liever hiphop met een stevigere beat, vind deze beats wel oké, maar niet catchy genoeg om m'n interesse voor deze Nederhop te houden.

Wat mij betreft is dit album overrated, de lyrics zijn goed, de nummers klinken niet slecht, het flowt wel, maar daar is het mee gezegd, het is voor mij eentonig aan het worden en gewoon niet mijn ding. Mja ik zie er niet helemaal in waarom dit album van velen 5,0 sterren krijgt, zo bijzonder is het niet, althans dat is natuurlijk alleen mijn mening. En smaken verschillen, daar is niet over te twisten hè?

Van mij 3,0 sterren

Lost Highway
Ik kan me wel vinden in jouw commentaar. De lyrics zijn erg sterk, ik vind dan ook dat deze plaat het vooral daarvan moet hebben. Af en toe een nummer van dit album is prima, maar volledig zit ik hem niet meer uit. Elektrostress is de persoonlijke favoriet.