Megadeth - Killing Is My Business... and Business Is Good! (1985)

Label: Combat

1. Last Rites / Loved to Death (4:39)
  2. Killing Is My Business...And Business Is Good (3:06)
  3. Skull Beneath the Skin (3:47)
  4. These Boots (3:45)
  5. Rattlehead (3:43)
  6. Chosen Ones (2:55)
  7. Looking Down the Cross (5:02)
  8. Mechanix (4:22)
  9. Last Rites / Loved to Deth [Demo] * (4:16)
  10. Mechanix [Demo] * (3:59)
  11. The Skull Beneath the Skin [Demo] * (3:11)
Yann Samsa
@Kronos

Versta zelf ook niet waarom ik 'The Mechanix' beter vind.
Epische songs spreken me altijd meer aan dan brute en snelle...
En toch vind ik ' de Megadeth versie' beter!?

Dit zal wel komen omdat ik die eerder heb gehoord...
Komt meer voor: Als je (of ik dan toch) een live-album koopt en zo de nummers in je hoofd 'leert' en daarna opeens studio hoort vind je de eerste beluisterde versie beter

Inderdaad.

LocoHermano
Rattlehead, dat nummer spuugt metal. Samen met In My Darkest Hour het beste van Megadeth. Het leuke aan die oude Deth-albums is dat als je ze nu draait, je pas in de gaten hebt dat het bandje van genie Mustaine toen (al) veel beter en avontuurlijker was dan Metallica.

avatar van Edwynn
Ik vind het wel een beetje appels met peren vergelijken. Mustaine is met Megadeth een geheel eigen koers gaan varen. Metallica had vast niet anders geklonken als Mustaine er nog bij had gezeten.

avatar van Kronos
Die laatste zin snap ik niet hoor. Alsof Dave Mustaine dan geen enkele invloed zou hebben (gehad)?

avatar van Edwynn
Stilistisch gezien, bedoel ik. Zijn compositorische geest waart toch nog rond op de eerste Metallica albums?

avatar van exodus
Paar leuke nummers op het debuut van Megadeth, maar inderdaad: The Mechanix steekt er als oer-Thrashkraker vet boven uit....vind ik tenminste. Bovendien vind ik persoonlijk de Mustaine/Megadeth versie iets beter smaken dan TFH op Metallica's Kill 'em All. De mooiste versie(s) van dit nummer vind ik dat ze te vinden zijn op het oer-oude demo materiaal van de begin dagen van Metallica. Ik heb dan bijv. een Mechanix versie waarschijnlijk nog v/d No life till Leather-demo van Metallica uit 1982 die ik overigens zo rond 1987 getaped heb v/d Duitse radio uit het Hardrockprogramma Scream dat destijds altijd na ons eigen Vara's Vuurwerk dus op de Duitse zender uitgezonden werd. In ieder geval die versie van Mechanix klinkt al helemaal WAANZINNIG! Daar kan volgens mij geen enkele andere versie van dit nummer tegen op. Laat staan andere nummers of andere bands durf ik zowat te beweren. Metal kon/kan zowat NIET beter als op de oude Metallica-demo's. Gooi Holocaust, Judas Priest, oude Maiden, Bitches Sin, Motörhead en Diamond Head in een emmer, en BOEM: MetallicA! ! ! Ge-Wel-Dig! Maar goed...ik dwaal veel te ver af in mijn enthousiasme m.b.t. het ontstaan van Thrashmetal. Killing is my Business...heeft een ingeblikt mager geluid helaas en waarschijnlijk mede daardoor klinkt het ook wat chaotisch en rommelig. Maar toch schemert het eigenzinnige van Mustaine/Megadeth, en zeker bij de kraker Mechanix vet door en wordt ergens het aanwezige talent van Megadeth wel duidelijk. Mustaine bijt bijv. al behoorlijk op dit plaatje. Op opvolger Peace Sell's... kwam gelukkig alles wél goed uit de verf middels een veel betere spijkerharde productie en beter, duidelijker songmateriaal.

Net als bij Anthrax debuut snap ik ook hier die lage score niet, dit is toch een prima thrashalbum, er zit in mijn ogen dan wel geen 1 nummer bij die er dik bovenuit springt maar ze zijn wel allemaal goed te beluisteren, niet te langdradig en niet teveel gezeur tussendoor,
Kill Em All is wel net iets beter, maar dit is zeergoed te pruimen, niets mis mee

avatar van Kronos
Het debuut van Anthrax vind ik persoonlijk zelfs beter dan wat de mannen daarna uitbrachten. Dat is hier met Megadeth zeker niet het geval, want die werden nog beter. Maar dat maakt Killing Is My Business... nog niet slecht.

avatar van lovegun
heerlijk album, vind het eigenlijk beter dan Metallica's debuut (jaaaa, die Dave voor de helft schreef)
maar wat een lelijke cover

lovegun schreef:
maar wat een lelijke cover

Zoveel mensen zeggen dat, maar volgens mij heeft dave maar 3 nummers geschreven, Jump in the fire, phantom lord en four horsemen als ik het goed heb

avatar van Edwynn
En dan alleen nog meegeschreven.

avatar van Kronos
Het zijn 4 nummers. Metal Militia niet vergeten.

En Jump in the Fire en The Four Horsemen zijn geheel door Mustaine geschreven, al heeft Hetfield later de teksten veranderd.

Dat is natuurlijk niet de helft, maar toch een derde. En ook voor de opvolger verdient Mustaine nog credits, voor het titelnummer en The Call of Ktulu.

avatar van Edwynn
Het middenstuk van The Four Horsemen is ook niet van Mustaine's hand, meende ik.

Overigens kan ik nergens terugvinden dat hij nummers alleen geschreven heeft.

avatar van Kronos
Op wiki staat te lezen dat de nummers oorspronkelijk door hem werden geschreven. In The Four Horsemen voegde Hammet inderdaad het middenstuk toe. En zoals reeds geschreven, Hetfield veranderde de tekst.

Kortom, lijkt mij toch redelijk overdreven dat er in het algemeen vaak mensen zijn die zeggen dat metallica's succes vooral van Dave afkomt, hoewel ik Mechanix wel beter vind dan de Four Horsemen.

avatar van Kronos
Ik vind The Four Horsemen een pak beter dan het zichzelf voorbij galopperende Mechanix. Kill 'Em als geheel is ook beter dan dit album. Hier is wel al veel talent te horen, maar het eindresultaat is een rommeltje.
Dat Metallica zonder Mustaine kan hebben ze wel genoeg bewezen. Bij hun grootste successen had hij geen enkele inbreng meer. Maar voor hun beginperiode hebben ze natuurlijk duidelijk wat aan hem te danken.

avatar van Edwynn
Van die teksten over wie nou beter aan een motor kan sleutelen, krijg ik ook niet bepaald een warm gevoel

Het veel te gejaagde The Mechanix vind ik zeker niet het hoogtepunt van Killing Is My Business. Wat dat betreft vind ik de chaotische, kwaadaardige sfeer beter tot zijn recht komen in Looking Down The Cross of Skull Beneath The Skin.
Boven alles en iedereen torent het snelheidsduiveltje Rattlehead uit. De track is ogekend energiek en ademt metal.

avatar van Kronos
Dat zijn nummers die ik ook beter vind. En aangezien ik Loved to Death, Chosen Ones en het titelnummer ook erg goed vind is dit album zeer genietbaar voor mij.

Als 15 jarige vond ik zelfs de hoes erg cool, vind het nu eigenlijk nog altijd tof, vooral erg grappig. De plaat die ik heb heeft wel rode letters zonder dat randje erbij. (klik). Iemand die daar het verhaal achter kent?

avatar van Edwynn
Dat is de Duitse persing.

evidence

Edit: Of de oorspronkelijke US Combat persing uit 1985

avatar van Kronos
Ik ben net eens gaan kijken. Het is een Nederlandse persing van RoadRunner, licentie van Music for Nations. Dat label heeft de plaat zelf maar ook het logo van RoadRunner staat er onderaan bij op.

Het lijstje dat die site geeft is blijkbaar niet volledig, Edwynn. Die Duitse persing is een reissue op cd. Het verschilt ook omdat de albumtitel in het midden onderaan staat terwijl die bij mij rechts staat.

avatar van Edwynn
Hier staat meer: Klik Met catalogusnummers.

De versie die jij volgens mij hebt, staat er wel bij. Maar dan toch weer met de paarse letters en randje. Dat kan een fout op de site zijn.

avatar van Kronos
Ik zie 'm er eigenlijk niet bij staan. Wel de UK-print die ik momenteel ook in huis heb. MFN 46.

Door op het nummer van RoadRunner te zoeken (RR9786) vond ik wel een voorbeeld op internet. klik (Ik moet wel zeggen dat mijn exemplaar er nog beter uitziet )

Ik ben het album nu weer aan het beluisteren en doe er meteen een half sterretje bij. Ook de cover These Boots vind ik goed. En dan dat zenuwachtige ritme van Loved to Death. I love it! De slechte productie en het soms wat rommelige samenspel maken dat het een (voor mij) onweerstaanbaar punkgevoel heeft. Bij het einde aangekomen, Mechanix vind ik het minste nummer.

avatar van lovegun
kwinki schreef:

hmm met helft bedoelde ik ook niet echt 'de helft'
ik heb beide albums, ik weet wel wie welke nummer schreef.

Sorry, ik had het anders moeten formuleren denk ik ^^'

avatar van exodus
Gooi het album een vette punt omhoog...inderdaad, nu ik er weer over nadenk staan er meer aangename nummers en riffs op dit Megadeth debuut. Ik heb me altijd te veel laten beïnvloeden door die beroerde blik produktie die de behoorlijke nummers tergen. Mechanix blijft er uit springen, maar is helaas niet de fijnste versie van deze Thrash kraker, maar aardig, leuk en amusant ook vanwege Mustaine's sarcastische zure zang.

avatar van Kronos
De remix van dit album (met de vernieuwde hoes) is wel erg de moeite. Alleen de Nancy Sinatra cover is helemaal verpest met bleepjes waar Mustaine de tekst van het origineel veranderde. Anders mocht het er niet op staat in de liner notes te lezen.

De originele al te rommelige productie behoudt z'n charmes, maar het is toch mooi een alternatief te hebben waarop een en ander veel beter uit de verf komt.

PriestMaiden
Productie is niet denderend. Mustaine klinkt echt heel vals. Toch is het songmateriaal sterk maar met de opvolger zouden ze pas een klassieker schrijven.

avatar van Lau1986
Heerlijke onvervalste plaat. Lekker ongeplijst. Mechanix is een heerlijk nummer, maar ook Looking Down the Cross, Rattlehead en het titelnummer doen het hier erg goed. Dat de productie wat blikkerig is stoor ik mij eigenlijk niet aan.

avatar van The_CrY
Zeer strakke, energieke en vooral te gekke thrashplaat! Toonbeeld van agressie, techniek, maar ook plezier, dat hoor je erin, vooral in de cover van These Boots natuurlijk, die mooi geïntegreerd is in de stijl van Megadeth, maar van mij eigenlijk niet had gehoeven. Hoogtepunten zijn Looking Down The Cross, de openingstrack, en natuurlijk Mechanix.

The_CrY schreef:
Zeer strakke, energieke en vooral te gekke thrashplaat!

Energiek en te gek, jawel. Maar zeer strak?

Die kwalificatie mist Megadeth op dit debuut nog zou ik zeggen.