Find Hope in Darkness - Darkness Overwhelms (2013)

België
Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Cliff (6:19)

met Mike Klaassen

2. Stay Here and See How the Rain Erases Our Problems (5:45)

3. Ghost Town (8:50)
  4. 'Are We Gonna Die?' (4:42)
  5. Found Her (Death in the Snow) (2:25)
  6. Live as a Monster or Die as a Good Man (3:23)
  7. Escape (1:53)
  8. Dying in the Rain (4:41)
  9. Miss You (11:59)

avatar van kobe bryant fan
Geen probleem, het is ook maar een suggestie.
Post maar wat je wilt.

tuktak
Ok eerlijk is eerlijk, knap hoe je het album in de rotatie top 10 hebt gekregen. Wellicht moet je marketing gaan studeren in de toekomst?

Want laat ik ook eerlijk zijn, dit album is nog lang niet goed. De lage leeftijd doet er niet zo heel veel toe wat mij betreft, al is het natuurlijk heel positief dat je met muziek bezig bent, dus ga daar vooral mee door.
Vooralsnog zou ik zeggen, breng de komende paar jaar echt helemaal niks meer uit, hou je niet bezig met tracktitels, voorkantjes, mumetoevoegingen en al die randzaken, maar ga gewoon voor jezelf aanklooien en studiotijd maken.
Delete Soundcloud en Bandcamp, stop met samples van je favoriete band en samples in het algemeen (iig nooit als basis gebruiken), ga je eigen ding (welke stijl dan ook) maken en kies niet voor de makkelijke (oa chaotisch slordige) weg. Ook moeten de clippende en overstuurde samples er uitgehaald worden wat mij betreft.
Wellicht niet zo leuk om te lezen als een lovende review, maar ik ga er niks mooiers van maken.

avatar van kobe bryant fan
Vorig jaar handel gestudeerd zal daaraan liggen.
Inderdaad is het nog zeker niet erg goed, maar vond het wel de tijd om eens te releasen. Ben dan ook blij dat er toch mensen zijn die het wel goed vinden.
Zonder samples werken en geen dure apparatuur hebben is nagenoeg onmogelijk (en sowieso ben ik een voorstander van samplen, ik hoor bv. ook niemand zeggen dat Entroducing slecht is doordat hij alleen samplet) en heel wat dingen zijn ook zelf gedaan.

Soundcloud en Bandcamp ga ik zeker niet verwijderen, en sowieso post ik er niet alles op wat ik maak. En of je het nu goed vindt of niet (ik vind het ook zeker niet goed of ben ook zeker geen fan van mijn eigen werk) maar ik denk wel dat dit nu een van de enige pluspunten is aan Darkness Overwhelms dat ik net wel al een vrij eigen stijl heb ontwikkelt, door verschillende genres te combineren. Voor de rest ben ik het wel met je eens.

avatar van inquestos
Een eigen stijl ontwikkeld? Om dat soort dingen moet je je dus nu absoluut niet druk gaan maken. Ga eerst maar eens echt goed worden . Ga eerst maar eens bekend werk nabootsen, de al gebaande paden van anderen ontdekken voor je ervanaf treedt.

Nog eens een nummer luisterend, en het commentaar van tuktak lezend denk ik dat dit nog best aardig klinkt door de goede keuze van samples. Hoeveel het aan jezelf te danken hebt is dus de vraag (of je er daadwerkelijk iets nieuws van gemaakt hebt). Ik ken de samples niet, en weet sowieso niets af van produceren van dit soort spul om daar iets van te zeggen.

Nogmaals, knap voor een 14-jarige, maar als je als 18-jarige ook nog boven je leeftijdsgenoten uit wilt steken kun je beter eerst het klassieke pad bewandelen voor je al te veel gaat experimenteren met dingen die bijvoorbeeld expres uit de maat lopen.

We zeggen dit natuurlijk allemaal omdat we het beste met je voor hebben, en je een goede toekomst wensen. De mensen die 4* geven waarschijnlijk ook.

sxesven
tuktak schreef:

Co-sign.

avatar van Môrthul

avatar van Dungeon
Kijk aan zulke feedback heeft een artiest wat.

avatar van Masimo
En heb vooral geduld. De muziekwereld loopt niet weg!!

avatar van Don Cappuccino
Inderdaad hele goede feedback. Ik sluit me ook bij de opmerking van inquestos dat je beter eerst de gebaande paden kan volgen. Ik musiceer al een hele tijd (9 jaar drums, 3 jaar basgitaar, 2 gitaar) maar ik heb nog nooit zelf muziek geschreven, alleen maar bezig geweest met coveren. En dan voel je dat je per maand echt zwaar vooruit gaat en creatiever wordt omdat je muzikale bagage veel groter is.

En die vier sterren zijn inderdaad eigenlijk 3,5* maar omdat ik behoorlijk wat heb meegekregen van het proces heb ik gehoord hoeveel Glenn vooruit is gegaan. Inderdaad, de drums liggen nu uit de maat maar eerst was dat nog meer het geval.

avatar van Eveningguard
Môrthul schreef:
Die titel en dan die hoes

Oke, volgende keer graag een album van jou op MM. Vind ik een beetjr sneu dit soort berichten. Glenn kan er weinig mee.

avatar van niels94
Masimo schreef:
En heb vooral geduld. De muziekwereld loopt niet weg!!

Nouja, dit dus.

Alles is relatief. Allereerst: een veertienjarige maakt nog maar relatief kort muziek en kan nu al zo'n sfeer zetten: dat is absoluut een groot compliment waard. Ga zo door. Ik vind het knap dat je nu al zo'n redelijk gewaagde en behoorlijk eigen stijl neerzet en ik hoor heel wat passages voorbij komen die in mijn oren behoorlijk goed klinken.

Aan de andere kant: natuurlijk ben je nog niet de nieuwe Aphex Twin (niet dat die dit soort muziek maakt, maar je snapt me) en dat is te horen. Zou haast zorgwekkend zijn als het wel zo was Behalve dat ik het algemene commentaar deel dat het inderdaad wat te willekeurig en te weinig één geheel is, heb ik het vermoeden dat ik maar weinig kan toevoegen aan het commentaar van Sietse en Tuktak als het gaat om de muziek zelf - die hebben ten slotte ook (veel, veel, veel) meer verstand van dit soort muziek. Dat laat ik dus achterwege.

Wat ik mij wel afvraag is, en daarom haalde ik Masimo aan, waarom je zo gehaast al een album uitbrengt. Naast dat je nog veel vooruit kunt gaan, heb je nog niet bepaald een heel grote groep mensen die echt zit te wachten op een album, lijkt mij, waardoor het toch een soort veredelde soundcloudrelease is. Ik had hier dan ook mee gewacht. Het is allemaal wel reuzetof natuurlijk, ook met dat artwork, maar het zal weinig toevoegen aan je 'carrière' en, behalve dat je nu misschien wat meer gefocust bezig bent geweest, je ontwikkeling.

In tegenstelling tot tuktak denk ik dat het wel handig is je soundcloud te laten staan en op die manier meer luisteraars te winnen, eventueel een facebook en twitteraccount aan te maken voor hetzelfde doel en zo door de tijd heen misschien wat nummers te maken die steeds meer publiek trekken, tot het moment dat je a) jezelf echt goed genoeg vindt en b) genoeg mensen interesse hebben in je muziek, om daarna pas officieel te debuteren. In de tussentijd kun je dan naar hartelust beter worden, experimenteren en zo groeien. En natuurlijk tracks in de daarvoor bestemde topics op MuMe plaatsen.

Ik heb, aangezien ik zelf geen muziek maak, natuurlijk geen ervaring hiermee, maar dit lijkt mij de beste (of althans betere) manier om het aan te pakken. Desondanks: nogmaals complimenten voor de manier waarop je nu al met muziek aan de gang bent, de potentie is er zeker.

sxesven
Amen.

Om mijn luie co-sign verder iets toe te lichten: muzikaal is het voorlopig (nog) een wat rommelig allegaartje. Niet stijlvast - wat je m.i. niet zou moeten verwarren met een eigen stijl - en ook in uitvoering veel slordigheden; samples die uit de maat met de beat lopen (of dat nou 'bedoeld' is of niet, het klinkt alsof het gewoon half werk is, en is imo niet mooi), clipping, weinig feitelijke compositie, grote reliance op samples die inderdaad niet de basis van je nummer zouden moeten vormen. Ik lees hier en daar, 'als je de beat weg laat is het wel wat' - ik vraag me dan af, als je die beat weg laat, is er dan nog wel iets van jezelf bij?

Daarbij ben ik even verbaasd als bijvoorbeeld niels over het haastige uitbrengen (die haast is toch niet nodig? Tijd, tijd, tijd, tijd, tijd, tijd, tijd, totdat je er geen ruk meer aan vindt), en het feit dat het uberhaupt zo een album moet zijn. Laten we eerlijk zijn; het is gewoon een kwestie van een paar geluidsbestandjes op Bandcamp knallen. De hedendaagse variant van Piets Vette Zolderkamershit. Dat kan (sterker: dat doet ) elke boerenlul.

Ik ben het verder met niels eens dat je Soundcloud gewoon moet blijven benutten; da's juist een laagdrempelige manier om je geluid met een community te delen en er (constructieve) kritiek op te ontvangen. Maar de pretentie van platen maken is daarbij totaal irrelevant. Focus je inderdaad gewoon op het geluid, stel jezelf een doel, werk ernaar toe, perfectioneer het, en ga pas weer nadenken over platen maken als je zelf tevreden bent. Want ook in je eigen berichten las ik dat je vind dat dit niet af is en dat niet echt goed is, en dan denk ik (als medemuzikant, maar dan wel van het talentloze, luie noise-soort, natuurlijk) - tja, ik zou dat nooit doen. Mijn standaard is dan misschien laag, maar ik heb er wel één.

In het verlengde van bovenstaande begrijp ik niet zo heel goed dat er nogal eens 4* wordt uitgetrokken voor iets waarover je zelf niet eens 100% tevreden over bent. Met elk relevant referentiekader klinkt het namelijk gewoon als een onaf knutselproject, ongeacht de intenties. Verder wordt er op MuMe al heel wat afgemusiceerd, dus onze eigen BRT hebben we inmiddels al een keer of 100 gehad, jongens. Zo'n unicum is het niet.

Zonder verder de volledige Negative Nelly uit te hangen (hoewel ik eveneens vind dat je aan lege lofzangen niets heb, en meer aan constructieve kritiek) vind ik het verder ook tof dat je in ieder geval zo actief met je muziek bezig bent, en als je gewoon zo een tijd doorploetert en jezelf blijft ontwikkelen kun je zonder twijfel uiteindelijk een mooie plaat maken. Maar hou je tot die tijd inderdaad niet met randzaken bezig. Die heten niet voor niks zo.

Stijn_Slayer
Een album is natuurlijk wel een einddoel voor elke serieuze muzikant. En geduld opbrengen is best wel moeilijk als je iets graag wilt. Ik heb toen ik zestien was ook wel eens wat opgenomen. Ik ben heel blij dat die bestanden er niet meer zijn. Ik zou me er nu echt dood voor schamen. Ook een kwestie van jeugdig enthousiasme.

Goed mixen is ook nog een hele opgave heb ik gemerkt. Zeker als je soms bewust een beetje slordig speelt (à la Stevie Ray Vaughan, maar dan een paar treden lager). Dan gaan de drums bijv. al snel de verkeerde kant op.

Dat is een kant die mij ook niet zo trekt. Ik wil gewoon spelen en niet allemaal verschillende lagen opnemen en onder elkaar zetten. Al heb ik de laatste tijd wel weer het idee dat ik de klanken uit mijn hoofd graag concreet wil maken, en dat gaat zonder opnames niet zolang ik maar twee handen heb.

Ik ben geen componist/songwriter, meer een leadgitarist, dat speelt ook mee. Alle ideeën spaar ik nu op. Misschien dat er ooit wat van komt, misschien niet. Wat opnemen betreft mis ik wel de drive die jij (KBF) hebt.

avatar van Arrie
Stijn_Slayer schreef:
Een album is natuurlijk wel een einddoel voor elke serieuze muzikant.

Dat lijkt me een vrij achterhaald idee.
Sowieso zijn er genoeg genres die veel meer om bijv. losse nummers/singles dan om albums draaien. Daarbij is het maar net hoe je muziek zelf ervaart, een einddoel is voor iedereen persoonlijk. Nu is MuMe een albumgerichte site, en daardoor zullen veel users op deze site dat wellicht al snel hebben, maar er zijn genoeg mensen die heel erg met muziek bezig zijn en vrijwel nooit naar albums luisteren. Die zullen dus waarschijnlijk ook niet een album als einddoel hebben, mochten ze muziek gaan maken.

Het albumconcept is iets dat ten eerste te maken heeft met de geluidsdrager (LP's) en in de jaren '60 vooral populair werd gemaakt door de Beatles waarop ze zeer veel navolging kregen (daarvoor brachten artiesten al langspeelplaten uit, maar dat waren doorgaans gewoon de singles met wat opvulling). Tegenwoordig zie je echter steeds vaker dat artiesten van het albumconcept afwijken.

Hoe dan ook, ik hoop binnenkort de tijd te vinden om je album te beluisteren, Glenn, want ik ben erg benieuwd. Dan zal ik wellicht ook nog wat inhoudelijk commentaar geven.

Thanks!
Idd, alle commentaar is natuurlijk welkom of het nu om de begrijpelijke negatieve commentaar van bv. sxesven gaat (waar je in sommige gevallen idd meer aan hebt) of het nu om positieve van bv. Deric Raven gaat.

Stijn_Slayer
@ Arrie: Jawel, maar je maakt mij niet wijs dat een muzikant net zo'n kick van een eigen MP3 krijgt als van een fysiek product. Er wordt ook niet altijd vrijwillig vanaf geweken. Veel bands krijgen het al niet eens meer voor elkaar om een album fysiek uit te brengen. En ze hebben ook rekening te houden met de markt.

Neem zo'n Billy Talbot: je zou toch verwachten dat er wel wat deuren voor je opengaan als je 40+ jaar met Neil Young hebt gespeeld. Hij moet het ook met een online release doen. Dan start je bij een label eigenlijk al met een achterstand in vertrouwen.

avatar van Mjuman
Arrie schreef:
Dat lijkt me een vrij achterhaald idee.
Sowieso zijn er genoeg genres die veel meer om bijv. losse nummers/singles dan om albums draaien. Daarbij is het maar net hoe je muziek zelf ervaart, een einddoel is voor iedereen persoonlijk. (...)

Dat laatste geldt ook voor mij en ik zal zoveel mogelijk op persoonlijke titel een reactie te geven, al lijkt dat lastiger dan het is. @KBF: die reaatie komt echt wel!

Bovenstaand fragment vraagt gewoon om een inhoudelijke reactie.

Arrie, je bent zelf zo slim geweest om je disclaimer - "vrij" - al in te bouwen, omdat bovenstaande reactie over albums niet conform the world as we know it is

Even een paar gestaafde feiten - regelmatig hierover gepost hebbend in het RIP Muziekwereld-topic:

* het album is écht nog niet dood en het is ook écht niet het producty van een soort vanb 60s-spirit - ik kom daar nog op terug.
* qua betaalde downloads ligt single tracks tov compleet album 2 : 1 - losse tracks downloaden wordt ook wel aangeduid als 'cherry picking'; bij volledige albums download lrijgt je vaak 15 - 20% korting op het totaal van losse tracks.
* muziek is een continu gegeven en een album is discreet - betekenis: na release op een album wordt een song live gespeeld en ondergaat het soms verdere ontwikkeling/rijping
* studiotijd is kostbaar: opname van een 'album' fungeert daarom als taakstellend (goede hoeveelheid songs) en verplichtend/resultaatgebonden; veel artiesten 'sjouwen' lang met een song-idee rond en pas in de studio ontstaat de song - zeker wanneer allerlei studiomusici (orkest, koor) en instrumenten (enig idee wat een vleugel kost?) moeten worden ingehuurd.
* contracten zijn afgesloten obv een aantal meetbare 'units' - ie albums
* het album (lp, cassette, cd) was een 'delivery mechanism' en dat is door digitale downloads enigszins op losse schroeven te komen staan.

Het album as such zal imo een andere status krijgen, enerzijds als album (lp) voor de niche van liefhebbers, anderzijds als cd voor die liefhebbers - al denk ik - cf de ideeën van Forrester (lees de beschrijving op het genoemde topic maar) wel ingang zullen vinden: de cd zal steeds meer de afspiegeling worden van een work in progress, wellicht met de mogelijkheid om je erop te abonneren - voor de grote acts. Je ziet nu al dat er een 6 mnd na de eerste release een 2cd special edition komt. Dat zal toenemen.

Het album is echt niet dood, het gaat alleen anders geleverd worden

avatar van Môrthul
Môrthul schreef:
Die titel en dan die hoes

Sorry voor dat, had een beetje een slechte stemming
Wat ik bedoelde is dat ik het verband niet echt zie tussen een meisje dat bijna blijdschap uitstraalt, en een titel als Darkness Overwhelms, wat niet erg blijmoedig is. Totaal niet zelfs. Misschien zit er een gedachte achter maar daarvoor zal ik eerst de muziek moeten luisteren

avatar van kobe bryant fan
De hoes is eerder een verwijzing naar mijn producernaam en de plaatnaam is een mengeling van de producernaam en de sfeer die er overheen hangt.

avatar van Dungeon
De hoes an sich vind ik redelijk goed. Beetje combinatie van 'the Hurting'' van Tears for Fears en 'Illmatic' van NAS.

De hoes in combinatie met de naam van het album album en artiestnaam vind ik zeer geslaagd. Direct kreeg ik het idee dat het meisje ondanks de ellende die ze mee maakt toch nog hoop vind. Bedoelt of niet maar dat is Bijbelse thematiek den top en daar houd ik van.

avatar van kobe bryant fan
Haha, of het Bijbelse thematiek voor Jelle is moet je aan hem vragen.
Maar mijn naam heeft allesinds niks met het thema 'Bijbel' te maken want ik ben niet gelovig.
Wat vind je van de plaat zelf?

avatar van chevy93
Stijn_Slayer schreef:
Ik vermoed dat een Armin van Buuren een grotere kick krijgt van 50.000 man die voor hem staan te springen dan zijn cd terug te vinden in de verkoopback van de FRS, omdat niemand die koopt.

Een album kan een einddoel zijn, maar hoeft dat zeker niet te zijn.

niels94 schreef:
Waarom niet, vraag ik me dan weer af? Dit lijkt me voor hem toch wel de meeste directe en simpele manier om inhoudelijke feedback te krijgen. Hij had bij lange na niet zoveel feedback gehad als hij een mager linkje in een topic op het forum had geplaatst.

avatar van 2MY
2MY
Alleen al voor het lef van kbf om hier voor een zeer kritisch publiek compleet in zijne pure te durven gaan staan kan ik niets anders dan respect hebben.

Kwa sfeer zit de eerste worp van FHID alvast wel goed: het geluid - dat trouwens verrassend helder klinkt - roept beelden op die niet zouden misstaan in een Tim Burton-movie. Dat sommige instrumenten ruzie hebben met elkaar doet niets af aan die beleving, maar maakt het enkel meer bizar. De aldus ontstane chaos contrastreert prima met de minimalistische rustpunten - de piano in track 3 is écht mooi. "Miss You" is - buiten de perfecte afsluiter (hier schijnt de langverwachte hoop aan de horizon) - ook mijn favoriet.

De abrupte eindes van track 1 en track 7 lijken me niet de bedoeling te zijn geweest - of komen toch in elk geval zeer slordig over. Foutje in de eindproductie misschien? "Live as a Monster..." heeft de beklemmende sfeer van een boze koortsdroom, en van "Are we gonna die" krijg ik voornamelijk een zeer gestrest gevoel - deze laatste valt ook buiten de overheersende sfeer van de plaat, een beetje een sfeerbreker zelfs.

De samples passen wonderwel in het geheel en lijken me ook behoorlijk secuur gekozen. Ook die drums trouwens.
Globaal gezien een debuut om trots op te zijn, Glenn. Benieuwd in welke richting uw muziek uiteindelijk gaat evolueren....

Dikkop
Er werd hier vaak gezegd dat het uitbrengen van de plaat geen goed idee was.
Volgens mij is dit wel zo, want hierdoor krijgt Glenn toch heel wat wat meer aandacht of opbouwende kritiek die hij anders niet zou krijgen.

Over de muziek zelf: die moet ik nog meer beluisteren om er een oordeel over te vellen.
Het nummer Stay Here and See How the Rain Erases Our Problems vind ik in elk geval zeer mooi.

Sietse
Wat tuktak, niels94 en sxsven zeggen. Maar ik ga zal je hier verder niet lastigvallen...in de PM hebben we het al heel erg uitvoerig besproken.

Ik hoor er potentie in, maar het komt er nu nog niet uit. MAW, vooral muziek blijven maken, oefenen met geluid, er eventueel over lezen (er zijn vrij goede boeken over muziekproductie, techniek enz)
Ook zijn er goede (online) cursussen die je kunnen helpen om de productie gewoon veel beter te krijgen.

En wat al eerder is gezegd, drums uit de maat zijn gewoon kut. Maakt niet uit of het met opzet is of niet. Daar waar het vaak lijkt dat ze uit de maat zijn, zijn ze dat namelijk niet maar is het polyritmiek. En daarvoor moet je gewoon verdomde goed weten wat je doet.

kobe bryant fan schreef:
Vorig jaar handel gestudeerd zal daaraan liggen.

chevy93 schreef:

Een album kan een einddoel zijn, maar hoeft dat zeker niet te zijn.

Die 50.000 man had hij zonder albums niet bereikt. Ik zeg niet dat een album hét einddoel is, maar wel een einddoel. Is het ene einddoel bereikt, volgt er weer een ander doel (zie Deleuze, Lacan). Ik heb nog nooit een muzikant gesproken die zegt: 'ik wil het maken, maar een album hoeft van mij niet'. En ik spreek er vast meer dan jij.

Vergelijk het een beetje met een diploma. Je hebt toch een tastbaar bewijs dat je iets bereikt hebt. Dat heeft een symbolische waarde. Dat is het wat mij betreft waard om wat geduldiger te zijn.

avatar van Elbow
Sowieso héél sterk voor iemand van 14 jaar . Dubstup is niet meteen my cup of tea, maar ik heb toch met open mond naar dit album geluisterd! Respect man! Je hoort dat je gewoon passioneel veel bezig bent met muziek en ik kan dit alleen maar toejuichen !

Ik ga dit album niet quoteren omdat ik gewoon te weinig afweet van Dubstep. Mijn favorietnummer is 'Dying in the rain'.

groetjes
tommy

Ponty Mython
Elbow schreef:

groetjes
tommy

Wat heeft dit met dubstep te maken?

Joerii schreef:

zozo, op je 13de al studeren?

Dat vind ik inderdaad ook wel bijzonder. Misschien hoogbegaafd?

avatar van Gloeilamp
Joerii schreef:

zozo, op je 13de al studeren?

Volgens mij ligt dat anders in België. Daar kan je (als ik me niet vergis) al eerder kiezen welke richting je uit wil