Arrie schreef:
Dat lijkt me een vrij achterhaald idee.
Sowieso zijn er genoeg genres die veel meer om bijv. losse nummers/singles dan om albums draaien. Daarbij is het maar net hoe je muziek zelf ervaart, een einddoel is voor iedereen persoonlijk. (...)
Het albumconcept is iets dat ten eerste te maken heeft met de geluidsdrager (LP's) en in de jaren '60 vooral populair werd gemaakt door de Beatles waarop ze zeer veel navolging kregen (daarvoor brachten artiesten al langspeelplaten uit, maar dat waren doorgaans gewoon de singles met wat opvulling). Tegenwoordig zie je echter steeds vaker dat artiesten van het albumconcept afwijken.
Hoe dan ook, ik hoop binnenkort de tijd te vinden om je album te beluisteren, Glenn, want ik ben erg benieuwd. Dan zal ik wellicht ook nog wat inhoudelijk commentaar geven.
Dat laatste geldt ook voor mij en ik zal zoveel mogelijk op persoonlijke titel een reactie te geven, al lijkt dat lastiger dan het is. @KBF: die reaatie komt echt wel!
Bovenstaand fragment vraagt gewoon om een inhoudelijke reactie.
Arrie, je bent zelf zo slim geweest om je disclaimer - "vrij" - al in te bouwen, omdat bovenstaande reactie over albums niet conform the world as we know it is
Even een paar gestaafde feiten - regelmatig hierover gepost hebbend in het RIP Muziekwereld-topic:
* het album is écht nog niet dood en het is ook écht niet het producty van een soort vanb 60s-spirit - ik kom daar nog op terug.
* qua betaalde downloads ligt single tracks tov compleet album 2 : 1 - losse tracks downloaden wordt ook wel aangeduid als 'cherry picking'; bij volledige albums download lrijgt je vaak 15 - 20% korting op het totaal van losse tracks.
* muziek is een continu gegeven en een album is discreet - betekenis: na release op een album wordt een song live gespeeld en ondergaat het soms verdere ontwikkeling/rijping
* studiotijd is kostbaar: opname van een 'album' fungeert daarom als taakstellend (goede hoeveelheid songs) en verplichtend/resultaatgebonden; veel artiesten 'sjouwen' lang met een song-idee rond en pas in de studio ontstaat de song - zeker wanneer allerlei studiomusici (orkest, koor) en instrumenten (enig idee wat een vleugel kost?) moeten worden ingehuurd.
* contracten zijn afgesloten obv een aantal meetbare 'units' - ie albums
* het album (lp, cassette, cd) was een 'delivery mechanism' en dat is door digitale downloads enigszins op losse schroeven te komen staan.
Het album as such zal imo een andere status krijgen, enerzijds als album (lp) voor de niche van liefhebbers, anderzijds als cd voor die liefhebbers - al denk ik - cf de ideeën van Forrester (lees de beschrijving op het genoemde topic maar) wel ingang zullen vinden: de cd zal steeds meer de afspiegeling worden van een work in progress, wellicht met de mogelijkheid om je erop te abonneren - voor de grote acts. Je ziet nu al dat er een 6 mnd na de eerste release een 2cd special edition komt. Dat zal toenemen.
Het album is echt niet dood, het gaat alleen anders geleverd worden