Soup - The Beauty of Our Youth (2013)

Noorwegen
Label: Aspen

1. The Spirit Lodge (6:21)
  2. Our Common Ground (4:14)
  3. This Place Is a Dream (3:43)
  4. Transient Days (5:05)
  5. Memoirs of an Imaginary Friend (6:41)
  6. Loralyn (And the River Lady Within) (7:04)
  7. Clandestine Eyes (8:14)
  8. A Life Well Lived (7:32)
avatar van VanDeGriend
Sorry Eric. Ik heb het beluisterd en de ophef is sympathiek maar imho dit keer onnodig. Ik vind de zanger een zalf. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik dat orkestrale ook slecht trek. Niet mijn ding. Songs blijven verder ook niet hangen en zijn wat mij betreft ook niet zo bijzonder als boven wordt gesuggereerd . Clandestine Eyes vind ik nog wel ok hoewel daar ook wel beelden opkomen van wuivende armen met aanstekers. Meer voor de Keane en Songpop (die ik wel net trek) liefhebbers.

VanDeGriend schreef:
de ophef is sympathiek maar imho dit keer onnodig.

Jij vindt al mijn ophef onnodig, of het nu Revere is of Soup, dus vertel me eens iets nieuws

Misschien is Arcade Fire wel wat voor je

Maar het is uiteraard te verwachten dat niet iedereen akkoord zal gaan met mijn 'ophef' en die van anderen, lijkt me niet meer dan logisch.

avatar van VanDeGriend
Van Revere heb ik nog geen seconde gehoord en desgevallend ook nergens een oordeel over gelaten. Maar als je er op staat, wil ik het wel spotifyen. The risk of course is yours

Je hebt mij niet horen zeggen of je Revere gehoord zou hebben natuurlijk. Over mijn 'ophef' ben je daarentegen altijd vrij duidelijk geweest

Dat Revere niks voor je is weet ik bijna wel zeker maar ik zou ook hier natuurlijk weleens verrast kunnen worden door je..... van mij hoef je het dan ook niet te luisteren om die reden maar als je toch zou willen 'be my guest'.

Het feit dat je Soup hebt opgepikt is een ander verhaal. Ik zou het je nooit persoonlijk aangeraden hebben (waarmee ik dus al aangeef te verwachten dat jij hier minder lyrisch over zou kunnen zijn). Geen idee eigenlijk wat je interesse heeft gewekt om dit album dan zo snel op te pikken.

Volgens zit jij sowieso de laatste tijd in wat andere muziekhoeken toch?!

avatar van Hedser
Ik heb dit ook geprobeerd naar aanleiding van de lovende kritieken en de prachtige hoes, maar helaas bevalt het me niet zo. Vind het wat te theatraal.

avatar van VanDeGriend
@Aero. Qua Revere ga je mogelijk gelijk hebben. De referenties maken mij in ieder geval niet nieuwsgierig dus heb geen haast t te beluisteren. Hier was ik wel benieuwd naar. Termen als "sfeervol" , "Noorwegen" en het ten onrechte vermelde "Electronic" in combinatie met langere nummers hadden zomaar iets kunnen zijn voor mij. Verwachtte iets a la Ulver ofzo denk ik.

Ik heb overigens geen waardeoordeel over je promo acties hoor, anders dan "sympathiek". Maar een beetje er over grappen kan ik soms niet laten ;p

Dat had ik nu helemaal niet door, jij grapjas (met als klapper je aanwezigheid bij een niet nader te noemen concert)

avatar van VanDeGriend
Concert? Een happening! Een belevenis!

Doe maar dan maar dit heerlijke bord Soup

avatar van Mark17
Helaas, ik moet ook een onvoldoende noteren. Was nieuwsgierig na de overweldigend goede kritieken van aERo, maar snap zelf niet zo goed waarom. Heb het volgehouden tot Transient Days en misschien mis ik daarmee een fantastische tweede helft, wie weet. De eerste helft was in ieder geval te theatraal, te overvol in productie. De band lijkt een soort geluksgevoel te willen creëren in de opbouw van de nummers en de orkestratie. Leuk als begeleiding bij een avonturenfilm en wellicht mooi voor de liefhebber. Net als Revere lichtelijk overgewaardeerd op deze site, sorry.

avatar van ccccSCORPcccc
Ik ben een andere mening toegedaan dan de laatste die hier gegeven zijn. Ik vind het zelf een grote verassing! Ben zelf een fan van liedjes die rustig beginnen en uitbarsten tot een overvol geluid, en Soup kan er aardig weg mee! Bij de 1e luisterbeurt viel het allemaal wel mee, maar bleef het nog niet echt hangen. Heb deze nu 5 keer beluisterd en 5 van de 8 nummers vind ik echt heel goed! De rest kan ermee door, maar is zeker niet slecht.

@aeRo: Bedankt voor de goede tip!!

@Mark 17: De 1e helft vond ik nu persoonlijk ook wel de minste. Niet mis, maar niet echt wereldschokkend. Maar dan die 2e helft, ongelooflijk! Dus misschien toch nog even doorbijten en een paar keer de 2e helft beluisteren. Deed wonderen bij mij!

avatar van Fathead
Ik ben toch ook enthousiast geraakt. Op een of andere manier moet ik erg aan Genesis ten tijde van Selling England by the Pound denken; zal ook wel met de stem te maken hebben.

Mooi opgebouwde nummers, lichtelijk mysterieus en toch poppy. Zoiets vind ik ervan. De erupties zijn me echter soms wel te lomp, hoor. Het prachtige Memoires wordt daar wel een beetje door verpest, maar er zijn meer momenten te noemen. Enige subtiliteit was hier en daar wel op zijn plek geweest.

Al met al slaat de meter toch wel positief door. Heerlijke plaat...

Mark17 schreef:

Dan ben je dus niet helemaal fair bezig en handel je niet volgens 'de regels' van de site. Het is wel zo eerlijk om een album in z'n geheel te beluisteren ook al is dat verder niet te controleren natuurlijk en zal je oordeel er ongetwijfeld niet door veranderen (het is dat je het zelf aangeeft.... wat nu niet erg handig is blijkt). Het geeft aan dat het je weinig boeit, dat mag, maar om er dan wel een stem aan te verbinden is niet erg netjes toch?!

Mark17 schreef:
De eerste helft was in ieder geval te theatraal

Net als Revere lichtelijk overgewaardeerd op deze site, sorry.

Dan mag je getriggerd zijn door mijn enthousiasme maar is het tegelijk ook wel duidelijk dat je mijn muzikale voorkeuren niet echt kent

Theatraal staat mij nooit tegen, integendeel, en Revere? Tja, wat zal ik eens zeggen (je had gewaarschuwd kunnen zijn)

avatar van clayhill
Vertelde de jongens van Soup over de ontwikkelingen alhier. Kreeg zojuist dit antwoord :
Hello Herman

This is good news, we really want to get a foothold in Europe, so all the promotion and spreading of our music is worth it's weight in gold for us.
We really hope to be able to do a tour in Europe this coming fall. Thanks for helping out!

Best regards
Jan Tore / soup

En dat zijn de leuke dingen. Bandje nummer 2 die straks deze site gaat bedanken tijdens hun optredens in Nederland?

aERodynamIC schreef:

Normaal gesproken ook niet mijn stijl, nee. Ik kan het uitleggen. Vorig jaar kwam het nieuwe album van Revere uit en in eerste instantie was ik niet erg benieuwd. Pas nadat de ene na de andere lovende recensie verscheen was ik om. Helaas wist het mij na meerdere luisterbeurten gewoonweg niet te pakken. Het is niet slecht en toch mis ik iets.

De eerste klanten van dit The Beauty of Our Youth deed hetzelfde met mij en mijn gehoor. Ook nu weer lyrische berichten; mij doet het vrij weinig.

Haha, ik was vooral benieuwd naar de toegevoegde waarde van Soup in dit verband en Revere kwam ook weer voorbij. Tja, nieuwsgierigheid doet wat met een mens.

Maar dat verklaart totaal niet waarom je gaat stemmen als je een album helemaal niet in z'n geheel beluistert.

Ongeschreven regel op deze site is stemmen na gehele beluistering. Je geeft aan dat je dat niet gedaan hebt en dan komt er toch een 2,5* uit.
Is het heel raar dat ik dat niet begrijp?! Voor mij is dat een waardeloze stem en dat heeft niets met de hoogte ervan te maken.

aERodynamIC schreef:

Is het heel raar dat ik dat niet begrijp?!

Bij sommige albums weet ik na de eerste helft wel wat ik kan verwachten, zo ook bij dit album. De meeste albums hebben meerdere luisterbeurten nodig. Deze voor mijn gevoel niet. Goed, ik zal voor de netheid deel II zo opzetten.

Ah, nu begrijp ik het. Een 2,5* voor de eerste helft en een 2,5* voor de tweede helft. We zien je 5* straks dus wel verschijnen.

aERodynamIC schreef:

Ja, vijf sterren voor de albumcover, haha.

Ik verhoog het geheel naar drie sterren. Dit mede dankzij afsluiter A Life Well Lived. Een geweldig mooi opbouwend nummer met dito tekst. Zo'n afsluiter had ik inderdaad niet willen missen. De rest daarentegen is te theatraal, te overdramatisch. Memoirs of an Imaginary Friend klinkt niet slecht, maar de vreemde omschakeling naar een soort fake bombast staat mij tegen. Al met al een krappe voldoende. De afsluiter ga ik onthouden en meenemen naar een eventuele opvolger.

avatar van Elbow
Ben begonnen met het luisteren naar 'Soup'. Eerste indruk is héél goed 'Loralyn' wauw!. Straks volgen de sterren...

Als je dat goed vindt moet je zeker ook eens naar Radical Face gaan luisteren.

avatar van Elbow
Radical Face vind ik super. Heb R F een paar jaar geleden ontdekt omdat er referenties waren met Sufjan Stevens...

avatar van Etiul
Iemand enig idee hoe aan dit album te komen?

avatar van Gloeilamp
Etiul schreef:
Iemand enig idee hoe aan dit album te komen?

Staat gewoon op de website van de band: STORE | soupband

Deze band schijnt al 5 jaar actief te zijn. Nooit van gehoord, tot ik ze toevallig in het voorprogramma van Spidergawd (15 maart 2015 in Hedon) zag. Het (korte) optreden van Soup maakte meer indruk dan de hoofdact en na afloop heb ik hun album The Beauty of Our Youth gekocht.
Bleek een album uit 2013 te zijn dat nu opnieuw is uitgegeven in Europa door Stickman (Motorpsycho).

Wat een aangename verrassing! Ongelofelijk dat deze band zo weinig aandacht krijgt. Orkestraal, folky, sferisch, intens, bij vlagen bombastisch maar toch toegankelijker dan bijvoorbeeld een vergelijkbare band als Sigur Ros. Aanrader!

Vreemd dat zo'n band niet veel eerder is komen bovendrijven. Blijkbaar toch een kwestie van promotie, net als The Good Hand uit Zwolle dat met Atman een van de beste albums van 2014 heeft afgeleverd.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Soup - The Beauty Of Our Youth - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

The Beauty Of Our Youth van de Noorse band Soup werd me onlangs aangeraden door een lezer van deze BLOG.

Omdat de omschrijving van de plaat wees in de richting van zware kost, heb ik hem een tijdje laten liggen, maar toen onlangs een zware onweersbui over trok, heb ik de plaat van de Noren toch een kans gegeven.

Het bleek het perfecte moment, want The Beauty Of Our Youth van Soup heeft de intensiteit en de kracht, maar ook de schoonheid en dynamiek van een onweersbui.

Over Soup heb ik niet al te veel informatie kunnen vinden (het is ook niet de handigste zoekterm), maar op Musicmeter las ik een aardige discussie over de plaat. Uit deze discussie blijkt dat de muziek van Soup lastig in een hokje is te duwen en hierdoor ook lang niet altijd in de smaak valt.

De muziek van de Noren zit vol invloeden uit de postrock, maar vergeleken met de gemiddelde postrock band is de muziek van Soup ook met grote regelmaat behoorlijk toegankelijk. The Beauty Of Our Youth roept hierdoor af en toe associaties op met stadionvullers als Coldplay, Snow Patrol of in het meest gunstige geval Radiohead, zeker wanneer de band kiest voor vrij theatrale passages.

Op hetzelfde moment bevat de plaat ook heel veel invloeden uit de symfonische rock uit de jaren 70, waaronder nogal wat invloeden uit de beginjaren van Genesis (zowel in vocaal als in muzikaal opzicht).

Hiermee ben ik er nog niet, want naast postrock, stadionrock, indie-rock en symfonische rock verwerkt Soup ook de zweverige of op zijn minst atmosferische invloeden uit de typisch Scandinavische popmuziek in haar muziek.

The Beauty Of Our Youth is hierdoor een uiterst veelzijdige plaat, maar ook een vat vol tegenstrijdigheden. Complexe passages worden afgewisseld met schaamteloos toegankelijke stukken; bijna verstilde momenten worden verruild voor zwaar theatrale passages. Niet iedereen zal zo vaak heen en weer willen worden geslingerd, maar mij bevalt het vooralsnog uitstekend; ook wanneer het niet onweert. Erwin Zijleman

avatar van bommel
erwinz schreef:
Recensie op de krenten uit de pop:

In die blogs van Erwin staan vaak (voor mij) goede tips, en dit is er een van.
Heerlijke muziek, een mix van Gazpacho, Revere en Family Crest zou ik zeggen.
The Beauty of Our Youth is inderdaad een Beauty.
En ik ga eens luisteren wat zij eerdere hebben uitgebracht

avatar van robbizzel
Wat een geweldige plaat is dit zeg, nooit eerder van gehoord maar erg sicked na een paar luisterbeurten!! Wat een sfeer wordt er neergezet, hemels bij vlagen.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)