Soup - The Beauty of Our Youth (2013)

Noorwegen
Label: Aspen

1. The Spirit Lodge (6:21)
  2. Our Common Ground (4:14)
  3. This Place Is a Dream (3:43)
  4. Transient Days (5:05)
  5. Memoirs of an Imaginary Friend (6:41)
  6. Loralyn (And the River Lady Within) (7:04)
  7. Clandestine Eyes (8:14)
  8. A Life Well Lived (7:32)
Nooit eerder van Soup gehoord totdat er plotseling een verrassing in de brievenbus lag..... een bedankje.

Dit zijn nog eens de bedankjes. Verwende muziekliefhebbers waar ik wel toe behoor zijn moeilijk te verrassen met iets nieuws denk ik, daar ik het zelf meestal wel ontdek, dus een cd als kadootje is 'tricky business'.

Niet in dit geval want Soup maakt muziek die wel in mijn straatje past. Bij dit album staat rock/electronic... die kan ik dan weer niet volgen want wat 'electronic' hier doet? Ik hoorde dat wel in oudere nummers van de band maar niet op dit album (vooruit: op Loralyn (And the River Lady Within) is de rol van enige betekenis maar zeker niet dominant).
Het doet me hier en daar denken aan de spanning die Sigur Rós soms kan opbouwen en Clandestine Eyes heeft een gitaarloopje dat me sterk doet denken aan Radiohead. Het klink wat aardser allemaal maar de band weet met de grote orkestraties, piano inclusief crescendo opbouw een heerlijke sfeer neer te zetten. Koortjes maken het geheel dan helemaal af.

Ik lees user clayhill het hebben over een bandje dat ie al 3 jaar zijn geheimpje noemt.
Geheimpjes zijn leuk maar moet je eigenlijk niet verklappen en aan de andere kant hoop je stiekem toch ook dat het navolging krijg.
Mag ik dan de eerste zijn want ik vind dit heel erg goed en het mag met recht een waanzinnig kadootje genoemd worden.
Ik ga helpen om dit meer bekendheid te geven en ben gestart dit te laten horen aan Revere zanger Stephen Ellis. Waarom? omdat zijn eigen muziek ook in dit straatje past.

Wat een zeer fijne ontdekking zeg!

avatar van clayhill
Vertelde de jongens van Soup over de ontwikkelingen alhier. Kreeg zojuist dit antwoord :
Hello Herman

This is good news, we really want to get a foothold in Europe, so all the promotion and spreading of our music is worth it's weight in gold for us.
We really hope to be able to do a tour in Europe this coming fall. Thanks for helping out!

Best regards
Jan Tore / soup

Deze band schijnt al 5 jaar actief te zijn. Nooit van gehoord, tot ik ze toevallig in het voorprogramma van Spidergawd (15 maart 2015 in Hedon) zag. Het (korte) optreden van Soup maakte meer indruk dan de hoofdact en na afloop heb ik hun album The Beauty of Our Youth gekocht.
Bleek een album uit 2013 te zijn dat nu opnieuw is uitgegeven in Europa door Stickman (Motorpsycho).

Wat een aangename verrassing! Ongelofelijk dat deze band zo weinig aandacht krijgt. Orkestraal, folky, sferisch, intens, bij vlagen bombastisch maar toch toegankelijker dan bijvoorbeeld een vergelijkbare band als Sigur Ros. Aanrader!

Vreemd dat zo'n band niet veel eerder is komen bovendrijven. Blijkbaar toch een kwestie van promotie, net als The Good Hand uit Zwolle dat met Atman een van de beste albums van 2014 heeft afgeleverd.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Soup - The Beauty Of Our Youth - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

The Beauty Of Our Youth van de Noorse band Soup werd me onlangs aangeraden door een lezer van deze BLOG.

Omdat de omschrijving van de plaat wees in de richting van zware kost, heb ik hem een tijdje laten liggen, maar toen onlangs een zware onweersbui over trok, heb ik de plaat van de Noren toch een kans gegeven.

Het bleek het perfecte moment, want The Beauty Of Our Youth van Soup heeft de intensiteit en de kracht, maar ook de schoonheid en dynamiek van een onweersbui.

Over Soup heb ik niet al te veel informatie kunnen vinden (het is ook niet de handigste zoekterm), maar op Musicmeter las ik een aardige discussie over de plaat. Uit deze discussie blijkt dat de muziek van Soup lastig in een hokje is te duwen en hierdoor ook lang niet altijd in de smaak valt.

De muziek van de Noren zit vol invloeden uit de postrock, maar vergeleken met de gemiddelde postrock band is de muziek van Soup ook met grote regelmaat behoorlijk toegankelijk. The Beauty Of Our Youth roept hierdoor af en toe associaties op met stadionvullers als Coldplay, Snow Patrol of in het meest gunstige geval Radiohead, zeker wanneer de band kiest voor vrij theatrale passages.

Op hetzelfde moment bevat de plaat ook heel veel invloeden uit de symfonische rock uit de jaren 70, waaronder nogal wat invloeden uit de beginjaren van Genesis (zowel in vocaal als in muzikaal opzicht).

Hiermee ben ik er nog niet, want naast postrock, stadionrock, indie-rock en symfonische rock verwerkt Soup ook de zweverige of op zijn minst atmosferische invloeden uit de typisch Scandinavische popmuziek in haar muziek.

The Beauty Of Our Youth is hierdoor een uiterst veelzijdige plaat, maar ook een vat vol tegenstrijdigheden. Complexe passages worden afgewisseld met schaamteloos toegankelijke stukken; bijna verstilde momenten worden verruild voor zwaar theatrale passages. Niet iedereen zal zo vaak heen en weer willen worden geslingerd, maar mij bevalt het vooralsnog uitstekend; ook wanneer het niet onweert. Erwin Zijleman