Katatonia - The Great Cold Distance (2006)

Zweden

8. Increase (4:20)
  9. July (4:45)
  10. In the White (4:53)
  11. The Itch (4:20)
  12. Journey Through Pressure (6:52)
  13. My Twin [Opium Dub Version] * (4:18)
  14. Displaced * (5:16)
  15. Dissolving Bonds * (3:43)
  16. In the White [Urban Dub] * (5:27)
  17. Code Against the Code * (3:31)
  18. Soil's Song [KL 2012 Remix] * (4:43)
  19. Unfurl * (4:49)
  20. Leaders [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:43)
  21. Deliberation [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:16)
  22. Soil's Song [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:38)
  23. My Twin [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:01)
  24. Consternation [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:02)
  25. Follower [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:59)
  26. Rusted [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:40)
  27. Increase [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (4:40)
  28. July [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (5:00)
  29. In the White [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (5:33)
  30. The Itch [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (5:20)
  31. Journey Through Pressure [Live in Bulgaria with the Plovdiv Philharmonic Orchestra] * (5:09)
avatar van Fianosther
Ligt in het verlengde van Viva Emptiness, voorzover ik gehoord heb, maar dan met wat complexere songstructuren. Zeker iets om naar uit te kijken als je de vorige 2 platen van Katatonia goed vindt.

sample: http://katatonia.com/audio/mytwin.mp3

avatar van Twilight
Ik snap niet dat mensen hier al op gestemd kunnen hebben.

Maar ik kan in ieder geval niet wachten op de release! Ik ga em zeker even luisteren en eventueel ook kopen. Viva Emptiness sprak me heel erg aan, dus de kans is groot dat deze hetzelfde effect op mij heeft.
Ik vraag me af of dit album ook zo'n apart concept behandeld als z'n voorganger!

avatar van dynamo d
Fianosther schreef:

sample: http://katatonia.com/audio/mytwin.mp3

Ik ken deze groep niet, maar dit sample klinkt fantastisch. Thanks!

avatar van Eddie
Ik ben na het meesterlijke Viva Emptinis zeer verheugd dat de plaat op de zelfde voet verder gaat. Binnen kort de lokale paltenboer maar eens bezoeken.

avatar van Twilight
Ik heb em nu al een paar keer geluisterd en het klinkt echt heel goed! Muziek is echt nog een stap verder. Ik hoor invloeden van Opeth, voor de rest gewoon een vooruitgang op Viva Emptiness alleen klinkt het nog wat dramatischer. En als je 'We Must Bury You' kent van Last Fair Deal Gone Down en dat nummer kan waarderen dan zal je dit ook wel leuk vinden, want het begin van Deliberation deed me er een beetje aan denken. Overall nog wat verfijnder dan Viva Emptiness en meer samples gebruikt.
Beetje jammer is wel dat ik niet hetzelfde gevoel heb als bij Viva Emptiness, dat het hele album naar een soort climax gaat. Dat vond ik zo mooi aan Viva Emptiness. Ergens in Complicity is het hoogtepunt en dan bouwt het weer af, ik weet niet of bij dit album ook met een concept is gewerkt. Ik heb het in ieder geval nog niet kunnen vinden en heb er ook nog niks over gelezen.
Tot nu toe een 4*

avatar van UmmaGumma 44
Voor mij een vrij nieuwe band, maar heb nu zo'n 4 audiosamples geluisterd van dit album, maar het klinkt erg goed...

...vooral het nummer My Twin klinkt zeer overtuigend!!!
Ook de videoclip (te zien op hun website) ziet er gelikt uit!

Parabola
Mooi album, mooi artwork. In the white vind ik een schitterend nummer. 4*

avatar van Eddie
Heb de plaat nu een aantal keer beluisterd en ik vind hem sterk alleen vind ik dat de nummers slecht blijven hangen, iets wat ik bij 'Viva...' al een beetje had. 4*

avatar van Nakur
fijne plaat. Het brengt niks wereldschokkends maar wat het moet doen, doet het goed. Ik vind de nummers lekker pakkend doch wanhopig en met name enkele tegendraadse drumritmes (zoals het geweldige Soil's Song) geven het op een simpele manier een beklemmerende sfeer. Uitstekende voortborduring op Viva...

3,5* sterren

avatar van Fianosther
Net zoals Nakur zegt, nisk bijzonders maar wel gewoon erg goed. Krappe 4*

avatar van Milktoast
Een plaat die steeds beter wordt na iedere luisterbeurt. Live ook een uitstekende band. 4*

avatar van james_cameron
Sterk album, in vergelijking met de vorige Katatonia albums wat steviger (en beter) geproduceerd en met meer nadruk op gitaar en de stevige ritmesectie. Dit komt de songs zeker ten goede, al missen een aantal nummers goede melodielijnen en memorabele refreintjes.

avatar van itbites
Wat een sound... geweldig. Als alle albums deze geluidskwaliteit zouden bezitten! Aan de andere kant, soms draagt een spartaanse productie weer bij aan de sfeer.
Ik vind deze cd beter dan Viva Emptiness, ik vind juist dat de nummers van deze cd beter blijven hangen. Vooral `My Twin´ is niet meer uit mijn hoofd te krijgen.
Let ook eens op die knorrende bas in 'In the White'.

Ja goed album. 3.5* voor nu. Want het is toch niet schokkend en is een beetje op 1 stijl. Wel een geheel eigen stijl, dus dat is wel erg goed.

avatar van Maiky
Hmmm. July smaakt naar meer. Ik ben helemaal niet thuis in het wereldje van Katatonia, maar die duisternis, de gitaren en de zang doen me terug verlangen naar vorig jaar, toen ik Tool ontdekte. Misschien toch eens dit plaatje kopen

Zeker doen Of wanneer onzeker, eerst ff op je pc gooien en dan alsnog kopen. Echter als je July goed vind kan er niet zoveel meer verkeerd gaan. De nrs hebben geen grote onderlinge verschillen, maar moeten het meer hebben van de goede lyrics en vooral ook heeel veel sfeer. Dit alles brengt je het hele album in een heerlijke toestand.

avatar van Maiky
Ik hoorde July op Heavy Alternative op KinkFM en vanuit alle herrie die op me af werd gegooid viel die het meest op. Zojuist van iTunes gedownload en ik denk dat ik de gok wel durf te wagen. En die sfeer, daar gaat het me vooral om. Binnenkort eens kijken of de FRS of Van Leest 'm heeft (hoewel het waarschijnlijk weer bol.com wordt...).

Je hebt toch wel speciaalzaken in de buurt? Een Plato of Boudisque ofzoiets? FRS word inderdaad niks natuurlijk. Hoewel ie met een gelukje daar nog wel ligt ook.

avatar van Maiky
Nee... Tenminste, niet dat ik weet. In de omgeving van Eindhoven valt bar weinig te halen...Misschien moet ik er zo meteen toch eens wat meer informatie over zoeken. Je weet maar nooit...

avatar van Ayreonfreak
Ik heb dit album maar eens een paar keer geluisterd, zeker omdat mijn "Idool" Arjen Lucassen dit één van de betere albums van de laatste jaren vindt. Aangezien die zelf goede platen maakt, kan het niet anders dan dat dit ook goed moe(s)t zijn.
Laat ik zeggen dat ik dan in dit geval erg van mening verschil met Arjen Lucassen. Ik vindt dit hélémaal niets. Het raakt mij op geen enkele manier en vindt het allemaal maar magertjes. De donkere sfeer waar velen het hier over hebben is inderdaad wel aanwezig, maar spanning zit hier weining in. Ik moet zeggen dat de zang van Renkse mij ook totaal niet aanstaat, in tegenstelling, hij kan gewoon niet zingen.
Zijn bijdrage op de nieuwe Ayreon was wel apart, en gaf 01011001 ook wel een speciale sfeer mee, maar ook daar toont hij geen echte zang kwaliteiten. Persoonlijk vindt ik ook dat bijna alle nummers op elkaar lijken en dat daardoor een heel album een echte "killer" voor mij is. Alle nummers beginnen het zelfde, hebben bijna allemaal een zelfde middenstuk en eindigen ook hetzelfde.
Maar gelukkig verschillen smaken, dus voor ieder wat wils!

avatar van freitzen
Dit viel mij ook zwaar tegen... zeker omdat het album hiervoor mij wél wist te raken. Waar Viva Emptiness beklemmend is en daardoor een geweldige sfeer heeft, is dit bij vlagen gewoon saai en heb ik de neiging om het af te zetten. Ligt denk ik ook aan de zang, die hier wat eentoniger is... maar misschien speelt ook het simpele feit mee dat ik Viva Emptiness eerder kende dan deze en de eerste plaat van een band altijd iets extra's heeft bij mij.

Voorlopig 3*

avatar van Sater
Die superproductie, maakt het geheel ook een beetje eenvormig denk ik. Een dikke 3,5 sterren krijgt ie van mij.

Ayreonfreak schreef:

Nou nou nou nou... het is geen Coverdale / Dio / Plant weet ik veel wie, maar het is tenminste zuiver. "Niet kunnen zingen" kun je beter bewaren voor mensen die vals zingen (of rappen).

Antagoon
Ik weet het niet met deze band. Laat ik voorop stellen dat ik ze best goed goed vind (3,5*) en ze staan met een plaat of 4 steevast op m’n iPod. Ook worden ze regelmatig gedraaid......voornamelijk als ik wel zin in muziek heb, maar zo gauw even niet weet wat ik moet draaien.
Het is een beetje stevig, een beetje technisch, een beetje metal, een beetje rock, een beetje pop, een beetje prog, een beetje mooi, een beetje donker. Wat het vooral wèl is is onderkoeld. Bedachtzaam. Afstandelijk. Perfect (te?) geproduceerd. Het raakt me nooit in het hart, het blijft er omheen draaien. Lange tijd heb ik gedacht dat je de plaat dan nog een keer moet draaien, maar na vele draaibeurten blijkt dit niet te werken. The Great Cold Distance. Perfecte plaattitel.

avatar van perslucht
Stem verhoogd van 3,5 naar 4.0.

perslucht schreef:
Stem verhoogd van 3,5 naar 4.0.

Ja in dit jaargetijde doet ie 't beter dan in augustus, of niet ?

persoonlijk vind ik dit hun beste album, de 2 mooiste nummers zijn wat mij betreft wel In The White en The Itch.

avatar van lazerus
Ik vind dit toch wel een erg lekker album..
Een flinke wall of sound, goede drumpartijen,
een lekker duister en beklemend sfeertje,
zonder dat ik er vervelend van wordt.
Misschien komt dat ook doordat het een
vrij klinisch en afstandelijk album is.
Maar daardoor niet minder goed, 4*

avatar van Rinus
Goed album, met een goede produktie. Drumwerk lijkt soms simpel, maar is fantastisch uitgevoerd, zoals in "Soil's song", waar in het refrein de drummer de hi- en low crashers in een contrasterend ritme bespeelt. Dat lijkt heel simpel, maar is het niet.

Vette gitaarmuur, genoeg "rustiger" momenten voor de afwisseling en vooral de eerste 4 tracks zijn erg goed. Alleen de afsluiter vind ik iets minder.

avatar van wizard
Erg goede cd, maar hij weet me na best vaak draaien toch nog niet te grijpen. Naar mijn idee wordt de emotie verdrongen door een vrij klinische productie. Ik hoor wel mooie melodielijnen en goed gitaarwerk. Er wordt wel een sfeer neergezet, maar ik ga er niet in mee.

Echter, het zit allemaal goed in elkaar, dus toch 4.0*.