Radiohead - The Bends (1995)

Label: Parlophone

1. Planet Telex (4:18)
  2. The Bends (4:06)
  3. High and Dry (4:17)
  4. Fake Plastic Trees (4:50)
  5. Bones (3:08)
  6. [Nice Dream] (3:53)
  7. Just (3:54)
  8. My Iron Lung (4:36)
  9. Bulletproof..I Wish I Was (3:28)
  10. Black Star (4:07)
  11. Sulk (3:42)
  12. Street Spirit (Fade Out) (4:14)
  13. The Trickster * (4:42)
  14. Punchdrunk Lovesick Singalong * (4:41)
  15. Lozenge of Love * (2:16)
  16. Lewis (Mistreated) * (3:20)
  17. Permanent Daylight * (2:49)
  18. You Never Wash Up After Yourself * (1:45)
  19. Maquiladora * (3:27)
  20. Killer Cars * (3:03)
  21. India Rubber * (3:26)
  22. How Can You Be Sure? * (4:21)
  23. Fake Plastic Trees [Acoustic] * (4:42)
  24. Bullet Proof..I Wish I Was [Acoustic] * (3:35)
  25. Street Spirit (Fade Out) [Acoustic] * (4:26)
  26. Talk Show Host * (4:41)
  27. Bishop's Robes * (3:25)
  28. Banana Co. * (2:22)
  29. Molasses * (2:28)
  30. Just [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:46)
  31. Maquiladora [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:30)
  32. Street Spirit [Fade Out) (BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (4:22)
  33. Bones [BBC Radio One Session - 14 / 09 / 94] * (3:03)
  34. Fake Plastic Trees [Live] * (5:27)
  35. Blow Out [Live] * (5:40)
  36. Bones [Live] * (3:16)
  37. You [Live] * (3:59)
  38. High and Dry [Live] * (4:27)
avatar van Zachary Glass
Zoals dus al reeds gezegd: een cd die met zo'n nummer eindigt (de rest is trouwens ook niet mis - understatement van de week) wordt een klassieker bij mij. "Immerse your soul in love" - jaja, zo is het maar net.

Heb hem nu (weer) opstaan en ik begin deze en ook Ok Computer steeds mooier te vinden. Deze krijgt van mij voorlopig 3,5*

avatar van Sjoerd
Street Spirit is voor mij een van hun beste nummers, met ook nog eens een sublieme videoclip (als 'toegevoegde waarde' ).

Ik was bij hun optreden in Gelredome een tijdje geleden en toen ze dit nummer speelden kreeg ik helemaal kippevel. SUPERmooi...

avatar van NERD
Ik vind dit zo'n beetje de grootste tegenvaller van mijn CD collectie. Enige nummer dat ik redelijk vind is High and Dry. Street Spirit heb ik altijd al een ongelooflijk vervelend nummer gevonden

1,5 ster

Street Spirit heb ik altijd al een ongelooflijk vervelend nummer gevonden

He Nerd, ga je mond spoelen...

avatar van Jordy

Street Spirit heb ik altijd al een ongelooflijk vervelend nummer gevonden

Lariekoek!

avatar van Sjoerd
Hahaha, moviemeter-taal vind zijn weg naar musicmeter

avatar van NERD
mijn excuses voor mijn mening, maar hij zal niet veranderen

paranoidandroid

1,5 ster

High and Dry is eerder het slechtste nummer van de cd. Ik zag trouwens dat deze in de top25 van de VS staat, beetje vreemd.

paranoidandroid schreef:

Ik zag trouwens dat deze in de top25 van de VS staat, beetje vreemd.

Is al verholpen

paranoidandroid
Ik vind het begin van dit album ook wel erg sterk hoor, na Planet Telex en the Bends zit ik er gelijk helemaal in.

avatar van starbright boy
....maar het hoogtepunt is natuurlijk Fake Palstic Trees.

Pinkpop '96, het noordpodium. Radiohead maakte een come back. Ze hadden een surprise-hit gehad met Creep. Maar iedereen leek ze vergeten (ik niet overigens). Totdat Street spirit een hitje werd en Radiohead op Pinkpop bleek te staan.

Het had die dag vrijwel constant geregend en het hele pinkpopterrein was veranderd in een modderpoel. Thom Yorke kwam op in een geel regenpak en Radiohead gaf een van de mooiste concerten daar die ik ooit zag (en het was nog pre-Ok computer dus). Met als hoogtepunt Fake plastic trees. Dat was een van de zeldzame concertmomenten waarin de tranen van ontroering kwamen en ik tegelijk ontzettend gelukkig was. Magie.

Gewoon een ongelooflijk goed album. Je moet er van houden blijkt wel weer.

avatar van gemaster
Prachtig album dat helaas ervoor zorgde dat er wel erg veel namaak-Radiohead-bandjes als paddestoelen uit de grond schoten. Het album is niet zo goed als OK Computer, maar ja, welk album is dat wel? Beste nummer is de heerlijke rocker 'Just' met die waanzinnige videoclip.

Leuk album.. heb em ook nog origineel.. Eigenlijk in eerste instantie gekocht om het nummer "The Bends" (kende er wel meer van.. maar dat nummer MOEST ik op CD hebben). Idd niet zo goed wat mij betreft als OK computer. Maar ik denk sowieso niet dat ze die ooit zullen overtreffen.

Lakini schreef:

Maar ik denk sowieso niet dat ze die ooit zullen overtreffen.

Kid A, Amnesiac, Hail to the Thief

Hobbes schreef:

Kid A, Amnesiac, Hail to the Thief

Neu.. not even close

Absoluut wel, met OK computer conformeert radiohead zich nog teveel aan een rock band. Met de laatste 3 albums laten ze dat hele concept varen. En dat levert 3 veel betere albums op

It's all down to opinion... Ik ben niet zo'n fan van het electronica gebeuren... Maar natuurlijk is het wel goed dat ze steeds weer iets nieuws doen en niet zichzelf herhalen. (Niet alleen goed, ook gedurft)

Heb 'm in die speciale pinkpopuitgave, met een extra live cd-tje erbij. Erg mooi idd, vooral fake plastic trees.

avatar van NERD
Heb er nog eens goed naar geluisterd en sommige nummers beginnen te groeien. "Bones" is bijvoorbeeld heerlijk energiek.

Zal binnenkort wel met een nieuwe stem komen

JonnieBrasco
Ik snap die videoclip van Just nog steeds niet. Waarom ligt hij daar nou, en waarom ligt een paar minuten later iedereen er?

avatar van SilverGun
Tja, de grap is nu juist dat er geen verklaring wordt gegeven. Een geniale videoclip bij een geweldig nummer.

avatar van gemaster
JonnieBrasco schreef:

Het schijnt dat de oude man zegt: Chipolatapudding.

Ik vind dit echt wel een goede cd HEERLIJK man!

vooral persoonlijke favorieten bones en fake plastic trees dat trouwens nog vetter is gecoverd door H-Band, het eigen project van de zanger van marillion, als ik me niet vergis,

nee , dit album verdiend niet minder dan een 4

Greetz Shiv

Als ik ooit een top 5 van meest gedraaide platen ooit zou moeten maken, zou The Bends zeker daarin komen.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik High And Dry op de radio hoorde en betoverd werd. De volgende dag meteen naar de bibliotheek gefietst, alwaar The Bends tussen de verse CD's lag. Hij was net een week uit... Ik heb de CD toen op tape gezet en helemaal stuk gedraaid... Het ene mooie liedje na het andere. Later kocht ik The Bends op Cd, zette ik iets anders op de tape, maar dat klonk voor geen meter. Ik had het bandje blijkbaar zo vaak gedraaid dat de muziek nog steeds vaag doorklonk...

Destijds was ik heeelemaal weg van The Bends. En toen durfde ik nog niet eens te vermoeden, laat staan te denken aan de hele mooie dingen die ze later nog zouden gaan doen.

Volgens mij is elk liedje wel mijn favoriet geweest op een zeker moment. Ik leerde mijn bas stemmen op Planet Telex, ontdekte Radiohead door High and Dry (want Creep vond ik maar depressief gezeur), Bones was super, Just had een geweldige video, Sulk is prachtig en Street Spirit met die ook al sublieme video en de 'je zou er eigenlijk je levensmotto van moeten maken'-laatste regel.

BTW, het Pinkpopoptreden waar Starbright Boy aan refereert is inderdaad magisch. Ik moet dat nog op video hebben. Ik kan me nog goed herinneren dat een schoolgenootje van me op de eerste rij stond (hoofd mee schuddend op de muziek, ook in regenjas) en prominent in beeld kwam.

The Bends is het enige album van Radiohead dat ik nog altijd niet op cd heb. Jaren geleden wel op cassettebandje geluisterd, maar het wordt toch eens tijd dat ik me de cd aanschaf. Al was het maar voor het kwalitatief boekje dat je erbij krijgt. Favoriet is zeker Street Spirit. Ik was helemaal verslaafd aan dat nummer. Ik krijg er nog altijd weee gevoelens van als ik het hoor. De bijbehorende videoclip hielp hier ook bij...

Ja, het boekje is zeker leuk. Qua frutsels en grappige dingetjes een vingeroefening voor dat van OK Computer, maar zeker de moeite waard!

dit vind ik een van de slechtere radiohead albums

ik 1 van de betere!