Radiohead - Kid A (2000)

Rock / Electronic
Label: Parlophone

1. Everything in Its Right Place (4:11)
  2. Kid A (4:44)
  3. The National Anthem (5:51)
  4. How to Disappear Completely (5:56)
  5. Treefingers (3:42)
  6. Optimistic (5:16)
  7. In Limbo (3:31)
  8. Idioteque (5:09)
  9. Morning Bell (4:35)
  10. Motion Picture Soundtrack (7:01)
  11. Everything in Its Right Place [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:04)
  12. How to Disappear Completely [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (6:37)
  13. Idioteque [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:12)
  14. The National Anthem [BBC Radio One Evening Session - 15/11/00] * (4:43)
  15. Optimistic [Lamacq Live in Concert: Victoria Park, Warrington, England - 02/10/00] * (4:39)
  16. Morning Bell [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:25)
  17. The National Anthem [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:01)
  18. How to Disappear Completely [Live at Canal+ Studios, Paris] * (5:56)
  19. In Limbo [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:42)
  20. Idioteque [Live at Canal+ Studios, Paris] * (4:12)
  21. Everything in Its Right Place [Live at Canal+ Studios, Paris] * (6:42)
  22. Motion Picture Soundtrack [Live at Canal+ Studios, Paris] * (3:54)
  23. True Love Waits [Live in Oslo] * (5:04)
kobe bryant fan schreef:
Ik vind The National Anthem de beste song hier op. De blazers maken het gewoon af.
Sandokan-veld schreef:
Als je houdt van dat soort blazers, moet je zeker een keer het werk van Charles Mingus gaan checken (het einde van The National Anthem kun je interpreteren als een soort eerbetoon aan Mingus).

The National Anthem doet me altijd erg denken aan Moron van dit album:
The Notwist - Shrink (1998)

Ook een rockband die ging experimenten met electronica en op dit nummer met jazz. In die zin een voorganger van Radiohead en volgens mij ook wel een directe invloed, want ik kan me niet voorstellen dat Yorke cs. hier niet mee bekend waren.

kobe bryant fan schreef:
Of Radiohead Goes Classic. Maar een rockgroep die opeens een rock/electronic album maakt is vreemd maar dat kan je nog begrijpen. Maar die twee opties zie je gewoon nooit gebeuren.

In die tijd waren er wel meer bands die dat deden. Naast The Notwist, Radiohead bv. ook Fireside. Maar wat het speciaal maakte was dat Radiohead toen al gigantisch populair was en toch wel een beetje het roer omgooide. Overigens heb ik niet het idee - zoals Eveningguard beschrijft - dat de fans in twee kampen werden verdeeld. In mijn omgeving was iedereen laaiend enthousiast over Kid A en Oor/Kink FM (in het pre-internettijdperk nog autoriteiten op muziekgebied) al net zo.

avatar van pim556
Eveningguard schreef:
In die tijd was het eigenlijk geheel onbegrijpelijk, Kobe. OK computer was vrij toegankelijk en verkocht prima. Kid A was absoluut niet toegankelijk en werd door de pers gezien als 'commerciële zelfmoord'. Een deel van de fans was razend en boorde het album de grond in, een andere groep zag het album als de nieuwe heilige graal. Voor het eerst waren de fans in twee kampen verdeeld.

Dat vind ik wel wat overdreven hoor. Zo ontoegankelijk is Kid A ook weer niet in vergelijking met OK Computer.

avatar van Eveningguard
Herman, volgens mij waren er wel degelijk fans die het helemaal niks vonden. Dat kan je overal lezen.

avatar van niels94
Het is wel zo geweest dat veel mensen in eerste instantie teleurgesteld waren toen ze het album hoorde, heb ik altijd begrepen. Later draaide dit geloof ik wel bij. Wel is het zo dat ik al weet ik hoe vaak heb gelezen op deze site en op andere plekken dat mensen vinden dat Radiohead na OK Computer de weg kwijt geraakt is, dus er zit wel een kern van waarheid in. Dat het in twee kampen verdeelt werd is overdreven, maar het was natuurlijk wel enigszins radicaal wat ze deden. Commerciële zelfmoord is het achteraf zeker niet gebleken

avatar van Ernie
na 1 goede en 1 geniale vooral gitaargerichte albums in de electronica duiken is altijd een risico en alleen al daarom vond ik het de moeite waard om deze Kid A aan te schaffen. Na de eerste 4 of 5 luisterbeurten was ik toen toch wel onder de indruk van het geluidspallet en de sfeer die ze hier weten neer te zetten maar toch bleef vooral the national anthem in mijn hoofd verder te bassen Wou er toen ook nog geen cijfer op plakken toen omdat albums bij mij altijd een paar luisterbeurten nodig hebben voor ik het geniale er van inzie. Deze heeft er wat meer nodig gehad maar bij elke draaibeurt (met koptelefoon ontdekte ik juist dat ietsje meer waardoor het album een zalige luistertrip werd. Vooral HTDC, idioteque en Morning bell klinken nu echt als de prijsbeesten op dit album. The national anthem staat sinds een live-show op werchter al lang bij mijn all- time favorieten ooit. die bas-lijn in combinatie met die cymbaal marteling rond 1 minuut raak ik nooit meer beugeluisterd. Ik kan nog niet de volle mep geven omdat ik dat echt bij weinig albums doe maar deze komt nu al op een 4 met grote kans op meer te staan.

avatar van kobe bryant fan
Idioteque ik vond dit altijd al een geweldige track, maar nu pas zie ik er de genialiteit van in.
Wat een song.

avatar van jellecomicgek72
Leuk dat je Kid A op 1 in je top10 hebt gezet.

avatar van Eveningguard
Nee niet leuk. Thom Yorke zingt te overdreven. Jeff Mangum zingt prachtig vals. Dat laatste heb ik liever.

Ik niet

avatar van Eveningguard
Ik vergeef het je. Ooit kom je er achter waar die wijze Bram het precies over had.

avatar van kobe bryant fan
Inderdaad was In The Aeroplane Over The Sea een tijdje mijn nummer 1. Maar als ik beide platen een cijfer op 10 moet geven geef ik Kid A een 9.9* en In The Aeroplane een 9.8* nipt dus.

avatar van jassn
Ligt dat nu aan mij of is Idioteque gewoon een triphop lied? (ik bedoel een beetje in de aard zoals bij Portishead - Third, geen echte triphop eh)

Ik vind dit direct wel een goeie CD.

avatar van Eveningguard
Het klinkt misschien vreemd, maar ik had het gevoel dat The National Anthem wel eens over ons kikkerlandje kon gaan. Luister maar eens wat Yorke zingt:

Everyone
Everyone around here
Everyone is so near

In Nederland zitten we allemaal op een kluitje terwijl we angstig zijn vanwege het water:

Everyone
Everyone is so near
Everyone has got the fear

Oke, het is misschien een beetje vergezocht maar het zou kunnen.

nicoot
Of België: nog kleiner, nog dichter bevolkt soms en 'fear', tja, federale regering anyone? Beleid, anyone?

avatar van Eveningguard
Haha maar volgens mij een stuk heuvelachtiger dan Nederland.

avatar van niels94
Vergezocht is een understatement, sorry

Daarnaast dacht ik niet dat België dichtbevolkter was dan Nederland...? Even opzoeken.

EDIT: Inderdaad. Gewoon even uit nieuwsgierigheid hoe het ookalweer zat

avatar van Eveningguard
Ja hallo ik was krantjes aan het lopen en ik verveelde me. Wat hoor jij er dan in of is Yorke volgens jou wat intressant aan het brabbelen?

avatar van niels94
Was niet negatief bedoeld, sorry als je het zo opvatte Ik denk gewoon dat het niet waar is. Aan de andere kant mag jij denken dat het wel zo is, misschien is dat op een bepaalde manier wel de bedoeling van de lyrics. Het antwoord op je vraag is namelijk misschien wel ja (al weet ik niet of het 'interessant brabbelen' is ). Bij wijze van experiment heeft Thom Yorke namelijk bij enkele nummers op Kid A losse regels geschreven en deze in een willekeurige volgorde als songtekst gebruikt. Dit gaat in elk geval om een nummer als Everything in its Right Place. Ik denk dat het in dit geval wel een beetje anders is, ze zijn niet willekeurig maar de lyrics hebben denk ik niet een boodschap: ze zijn denk ik puur bedoeld om een gevoel van beklemming te bewerkstelligen (wat behoorlijk goed lukt). Wellicht is het ook de bedoeling dat je het vrij interpreteert (wat natuurlijk vaak kan bij songteksten), dus op een bepaalde manier kun je het wel zo interpreteren. Wat je zegt slaat namelijk niet nergens op ofzo, je kunt het er inderdaad uithalen. Ik zie alleen totaal niet in waarom het specifiek zo bedoeld zou zijn, vandaar dat ik het behoorlijk vergezocht vind.

avatar van muziek-fan
Ik heb net het nummer How to Disappear Completely geluisterd en ik vond hetwel een goede song. Maar als ik het liedje volledighad geluisterd dan vond ik dat een beetje saai.

avatar van Eveningguard
Tsja, als je niet eens een nummer van 6 minuten kan luisteren, wat doe je dan op deze site? Je kunt niet over een plaat of nummer oordelen als je het niet afluisterd.

avatar van kobe bryant fan
Hij had van mij zelfs nog wat langer mogen duren een van de betere Radiohead songs.
Maaar mijn favoriet blijft wel The National Anthem, die blazers maken de benauwde sfeer echt af en dat basrifje.
Ik ga trouwens woensdag om de Special Edition met twee cd's en een dvd.

muziek-fan schreef:

avatar van Arrie
Gezien de top 10 van muziek-fan zal het nummer wel te weinig rocken ofzo.

avatar van Snoeperd
Hij zegt alleen dat hij het een beetje saai vond. Beetje overdreven reacties erop hoor. En ik kan me voorstellen dat hij het best een beetje saai vond. De eerste luisterbeurt van dit album vond ik het af en toe ook saai.

avatar van Eveningguard
Punt is dat hij zegt dat ie het wel een goed nummer vindt maar dat ie 'm niet heeft afgeluisterd. Vandaar de reacties.

avatar van kobe bryant fan
Nu ook de 13 bonustracks beluisterd, en wat zijn deze nummers heerlijk live.
Vooral de wat andere versie van Idioteque is heerlijk. Kid A gaat opnieuw een plaatsje hoger in mijn Top 10.

avatar van oceanvolta
Dan is een 5 sterren beoordeling zeker ook wel in zicht?

avatar van Gloeilamp
Ik had Kid A nog niet in huis, maar toen ik de versie met livetracks en dvd voor tien euro zag liggen heb ik hem meegenomen. Het album kende ik al, en is na OK Computer mijn favoriete Radiohead album. De livetracks zijn ook erg sterk!

oceanvolta schreef:
Dan is een 5 sterren beoordeling zeker ook wel in zicht?

Nee hij stond ooit op 5* en op de eerste plaats in mijn Top 10 maar opeens was ik een beetje de "power" van de plaat kwijt. Maar nu ik de Bonustracks heb gehoord en daarna nog eens de normale cd heb ik hem toch maar weer een plaatsje verhoogd. Ik heb trouwens maar 4 platen op 5* staan. Ik geef alleen 5*en als ze perfect zijn.

avatar van Eveningguard
In tegenstelling tot OK Computer, wat een als een vertrouwd album aanvoelt, is Kid A een verkenning van het onbekende. Komt het door de Electronic? Komt het door de vreemde teksten? Geen idee, maar het voelt aan als een grote 'vraag'. Het is een weerspiegeling van dingen die je niet weet. Waarom denken die mensen zo over me? Doe ik iets niet goed? Door de vreemde geluiden komen dit soort gevoelens bij me naarboven. Je zou kunnen zeggen dat Kid A de puberteit is. Je weet dat dingen zijn zoals ze zijn, maar niet waarom.