Blaudzun - Promises of No Man's Land (2014)

Label: V2

1. Euphoria (3:29)
  2. Promises of No Man's Land (3:35)
  3. Too Many Hopes for July (5:46)
  4. Hollow People (3:09)
  5. Kids Around (Hollow People Revisited) (2:03)
  6. Wasteland (4:07)
  7. Any Cold Wind (Sweet Selene) (3:58)
  8. Streets of Babylon (3:55)
  9. Halcyon (5:25)
  10. Ocean Floor (From All the Stars) (2:48)
  11. Wingbeat (4:07)
avatar van WoNa
Voor mij is dit de plaat die Blaudzun naar eenzame hoogten stuwt. Met openings track 'Euphoria' legt Johannes Sigmund de brug met 'Heavy flowers' perfect neer om daarna alle schroom van zich af te schudden. Op Promises of no man's land horen we een band in zijn volle glorie. Ja, Blaudzun moet uitkijken geen format te worden, maar dat telt zeker niet voor dit album. De groei in de composities, de uitbundigheid binnen het extreem melancholieke kader dat Blaudzun kent en volledige overtuiging waarmee de band haar nieuwe songs neerzet, vertellen mij dat the sky the limit kan zijn voor Promises of no man's land. Dit is Blaudzun's beste album tot op heden, daar heb ik geen enkele twijfel over. Het feit dat de plaat iedere keer voorbij is voordat ik er erg in heb, is een teken dat de tijd stil staat als ik er naar luister. Dat is een bijna nieuwe ervaring voor me.

Het volledige verslag staat op het blog van WoNo Magazine

WoNa

avatar van TEQUILA SUNRISE
Sterke opvolger van Heavy Flowers en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.
Het album had wel enkele draaibeurten nodig alvorens het landde bij mij.
Euphoria is een fraaie opener, gevolgd door het pakkende Promises Of No Man"s Land.
Het absolute prijsnummer vind ik Too Many Hopes For July wat zich kan meten met zijn beste werk.
Enkel Ocean Floor vind ik wat minder.
De bombast van zijn muziek/vocalen doen mij wel steeds denken aan Arcade Fire & Win Butler en dat mag Johannes gerust als een compliment beschouwen.

avatar van dix
dix
Deranged schreef:
Beetje lullig ook voor zo'n gozer die aanvankelijk een redelijk eigen stijl had om dan nu ineens continu met zo'n bandje vergeleken te worden.

Niet direct iets waar je als artiest op zit te wachten lijkt me.

Aanvankelijk een redelijk eigen stijl?

Ik zag Blaudzun jaren terug als voorprogramma van een onbeduidende, briljante band en ik moest toen beurtelings aan Jeff Buckley en Jeff Buckley denken. Een eigen geluid heb ik nooit in die man gehoord. Blijft over dat kapsel en die bril.

Deranged schreef:

Ha ha: zo'n lullig bandje!!

avatar van Deranged
Ja inderdaad, ik zou het wel als een belediging beschouwen.

En een zeer heldere indicatie dat ik bepaald niet de juiste weg ben ingeslagen.

Niet echt wat je noemt een bazige band, beetje pussees.

Gelukkig kunnen we altijd nog rechtsomkeert.

Het vreemde is dat ik een fan ben van het 'lullige bandje' genaamd Arcade Fire wiens sound regelmatig terug te horen is op dit Promises of No Man's Land. En dat ik toch eerst moest wennen aan deze plaat van Blaudzun. Hij heeft er dan ook zijn geheel eigen invulling aan gegeven, met zijn vaak hoge stem en originele arrangementen.
Eerst pikte ik vier nummers op, die ik steeds beter vond. Vervolgens toch maar weer die hele plaat erbij gepakt en wat een groeiplaat blijkt dit zeg! Inmiddels vind ik het een heerlijke plaat. Zet 'm hard aan nu de zon schijnt!

Natuurlijk is het regelmatig lekker pompeus, maar daar is soms helemaal niks mis mee. En vergis je niet, binnen songs zitten vaak verrassend veel variatie en fraaie details. Over de zon gesproken: er zitten ook donkere kanten aan de plaat, in de tekst en in muziekwendingen. Dat alles zorgt toch voor heel wat prettige variatie, naast de herkenbare sound van deze plaat.
Niet onbelangrijk is dat het niveau van de songs hoog is. Eigenlijk is alles inmiddels voor mij erg goed tot geweldig. Wat een dijk van een plaat van Johannes Sigmond: klasse!

Leuk dat Blaudzun met dit album de nummer 1 positie in de Nederlandse albumlijst heeft gehaald. Weer eens wat anders dan Jantje Smit, Marco Borsato of Katy Perry.
En oh ja: hier in de rotatielijst op een mooie nummer 3 plek.

Antagoon
Hm, er wordt toch wat meer azijn gepist nu Blaudzun ‘gearriveerd’ lijkt, terwijl dit album wat mij betreft minstens zo overtuigend is als het vorige album. Ook overdadiger, waardoor ik me kan voorstellen dat wanneer je van rustig en ingetogen houdt dit niet je plaat is. Mij bevalt dat prima, zit niet perse te wachten op nog een Heavy Flowers.
Het openingstrio is heel erg toegankelijk en beklijft ook nog eens en tot en met Wasteland vind ik deze plaat echt buitencategorie. Any Cold Wind is prima maar niet erg bijzonder en daarna wordt misschien niet meer het niveau van de eerste nummers gehaald, maar vermaak ik me echt uitstekend. Overall; erg mooie plaat.

avatar van John Self
Twee keer beluisterd en hij bevalt me best. Het is niet mijn muziek, maar ik hoor dit liever dan die aanstellers van Arcade Fire. Hij heeft goed geluisterd en er het beste uitgepikt. Daar is niks mis mee, Blof deed niets anders, luisteren naar Counting Crows om daar met beperktere middelen een eigen draai aan te geven. Ik weet verder niets van deze man, maar werd getriggerd door de mooie hoesfoto van Jan Saudek.

avatar van rolandobabel
Toch niet eerlijk dat een vernieuwende, spannende nederlandse band als Hunting the robot nauwelijks stemmen krijgt en Blaudzun met deze plaat zo veel....

Dim
Het begin is "hetzelfde" als bij Heavy Flowers: rustige openingsplaat en met de tweede erin knallen. Daarna is het echter doorstampen zonder pauzes, die er op Heavy Flowers wel waren; dat album is voor mij voorlopig nog een stuk beter en vooral gevarieerder dan deze plaat. Hoewel: Blaudzun bewaart het beste voor het laatst (Halcyon, Ocean Floor en Wingbeat): daar zitten de verrassingen!

Met name het laatste gedeelte van Halcyon klinkt overigens wel héél bekend: iemand?

geweldig album ! Goed te horen dat er tegenwoordig betere muziek uit Nederland komt dan uit de meeste buitenlanden. Dit geldt ook voor bij voorbeeld het nieuwe album van Di-rect !

avatar van banjaan
Geweldige plaat van een on-Nederlandse kwaliteit!. Dat gezeur over bombast begrijp ik echt niet, was is daar op z'n tijd mis mee? Lekker vol op de speakers en genieten maar.
Prima opvolger van Heavy Flowers.

avatar van swoon
Nee dit vind ik echt te bombastisch en amper door te komen. Zo pathetisch allemaal, krijg er rillingen van. De single is dan nog te pruimen, maar ook die vind ik te bombastisch.

Als je de single te pruimen vindt, hoe kan je de rest dan een vette onvoldoende geven?

avatar van Mjuman
west schreef:

Jij neemt toch ook niet vierdubbel marsjonaise op één puhtat

Ik snap het wel - ik vind het een goede plaat; zie m'n eerdere post. Alleen af en toe komt dat pathetische gejank - echte mannen janken niet vaak - bij mij ook niet binnen. Een ander kan dat net wat vaker hebben, en dan volstaat een single

Toch heb ik - ondanks jouw uitleg - nog steeds problemen de redenering te volgen dat de bombastische single wel te pruimen is, en het album dan door het douche-putje gespoeld wordt.

avatar van bommel
Klasse uit Nederland.
Maar deze CD vindt ik toch wel wat minder dan zijn voorgangers (seadrift maar vooral heavy flowers)
Mag van mij iets meer afwisseling - klinkt nu bijna eentonig.
Ik blijf hem wel volgen - gaat wel goed komen

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Ik hoor hier ook Arcade Fire in terug maar wel de oude Arcade en niet die disco variant van hun laatste worp. Deze plaat is top 10 materiaal van 2014 deze plaat voor mij, en gewoon uit Utrecht.
Rijk aan instrumenten deze plaat, die mij al meteen overdonderd bij de eerste luisterbeurt, en hoewel de stem inderdaad bij Win Bulter in de buurt komt, is die Johannes Sigmund veel zuiverder en beter genietbaar.

Ben het derhalve ook met WoNa eens, deze plaat stuwt Blaudzun de hoogte in en wellicht ook het mondiale in.

avatar van David B
Mjuman schreef:

Ik wil hier graag the big lebowski citeren: "strong men also cry"

Dim
Half puntje erbij, 't is toch wel een érg onderhoudend geheel.

avatar van Madjack71
Ondanks mijn wat terughoudendheid t.a.v. de artiest Blaudzun, kan ik er toch niet om heen, dat hier een van de betere artiesten bezig is die dit landje rijk is. De muziek is goed verzorgd, pakkend, sterk gezongen en eigenzinnig. Tuurlijk ook ik dacht in 1ste instantie na een Funeral part deux van Arcade Fire te luisteren. Maar het lijkt mij niet Blaudzunachtig om na 3 succesvolle kwalitatieve albums, in ene te denken, goh laat ik eens dat gaan doen. Het is meer eerder een natuurlijk proces volgens mij. Voor mij i.i.g. het beste wat ik tot nu toe van deze man gehoord heb. Ik zeg Blaudzun naar het songfestival!!!

avatar van steve harris
Wat een album, we mogen trots zijn op onze Johannes, en ook nog een kerel zonder sterallure's.
Fantastische niet nederlandse muziek.
Morgen even live bewonderen in Romein.

avatar van steve harris
het was een prachtig optreden, blaudzun bedankt.

avatar van Cor
Cor
Ja, de band is stevig opgepompt en het klinkt allemaal heel vol en uitbundig, maar mij stoort het niet. Een klein rustpuntje halverwege had de plaat alleen nog maar beter gemaakt. Maar Blaudzun kan nog steeds songs maken waarin grandeur en melodie een mooi verbond aangaan en hij weet me te raken. Klasse artiest van vaderlandse bodem. Een mooie set 4**** voor dit fijne album.

avatar van Cannabooze
Dim schreef:

Simpel.
Arcade Fire - No Cars Go

avatar van swoon
west schreef:

Met te pruimen bedoelde ik niet dat ik het een schitterend nummer vond.. Promises of no man's land krijgt een 3*, de rest een dikke onvoldoende.. Dan kom je op 2

Cannabooze schreef:

Simpel.
Arcade Fire - No Cars Go

Hmmm ja, wel erg obvious nu ik het zo hoor, maar ik kwam er dus niet zelf op.

Dank Cannabooze!

Blaudzun doet Arcade Fire, het is bijna een blauwdruk. Weet niet of ik dit nu zo'n goede move vindt, nog maar een paar x luisteren nu op vakantie dan.

avatar van WoNa
Eindelijk de kans gehad om Blaudzun weer live te gaan kijken na de release van 'Promises ..'. Al vond ik het optreden minder subtiel dan de show in het Patronaat na de release van 'Heavy flowers', is de band zeker in vorm in Paradiso. Met een enorme gevarieerdheid in de dynamiek weet Blaudzun een heel optreden lang te boeien en te verrassen. Hoe nerdy Johannes Sigmund ook over mag komen, hij weet heel goed wat hij wil en dat was bijna twee uur lang overtuigend te zien en horen. Een vol Paradiso aan het fluiten krijgen was een nieuwe beleving.

Het hele verhaal staat op WoNo Magazine.

Wo.