OutKast - Speakerboxxx / The Love Below (2003)

Hip-Hop / R&B
Label: LaFace

1. Intro (1:29)
  2. Ghetto Musick (3:56)
  3. Unhappy (3:19)
  4. Bowtie (3:56)

met Sleepy Brown en Jazze Pha

5. The Way You Move (3:54)

met Sleepy Brown

6. The Rooster (3:57)
  7. Bust (3:08)

met Killer Mike

8. War (2:43)
  9. Church (3:27)
  10. Bamboo (Interlude) (2:09)
  11. Tomb of the Boom (4:46)

met Konkrete, Big Gipp en Ludacris

12. E-Mac (Interlude) (0:24)
  13. Knowing (3:32)
  14. Flip Flop Rock (4:35)

met Killer Mike en Jay-Z

15. Interlude (1:15)
  16. Reset (4:35)

met Khujo Goodie en Cee-Lo

17. D-Boi (Interlude) (0:40)
  18. Last Call (3:57)

met Slimm Calhoun, Lil' Jon en Mello

19. Bowtie (Postlude) (0:34)
  20. The Love Below (Intro) (1:27)
  21. Love Hater (2:49)
  22. God (Interlude) (2:20)
  23. Happy Valentine's Day (5:23)
  24. Spread (3:51)
  25. Where Are My Panties? (1:54)
  26. Prototype (5:26)
  27. She Lives in My Lap (4:27)

met Rosario Dawson

28. Hey Ya! (3:55)
  29. Roses (6:09)
  30. Good Day, Good Sir (1:24)
  31. Behold a Lady (4:37)
  32. Pink & Blue (5:04)
  33. Love in War (3:25)
  34. She's Alive (4:06)
  35. Dracula's Wedding (2:32)

met Kelis

36. My Favorite Things (5:13)
  37. Take Off Your Cool (2:38)

met Norah Jones

38. Vibrate (6:33)
  39. A Life in the Day of Benjamin André... (5:11)
avatar van Jordy
Enorme tegenvaller. De Big Boi-disc klinkt als een slappe Outkast imitatie, en Cee-Lo deed een paar jaar eerder al veel beter wat Andre op de tweede disc probeert.

Een paar geniale nummers (She Lives in my Lap, Flip Flop Rock, Roses, Hey Ya, Ghetto Musick) redden de boel nog een beetje.

avatar van BoordAppel
Hoe oneens kan je het met iemand zijn . Het niveau van deze cd is net iets lager dan dat van Stankonia. Dit komt vooral door Andre 3000's cd, alhoewel die verre van slecht is. Sommige nummers gaan er net iets te lang door en na de zoveelste keer het refrein weet je t wel.

Toch zie ik Outkast liever als Outkast en niet los van elkaar. 4,5*

avatar van John Doe
Ik ben het wel eens met Jordy. Ook al verwachtte ik veel van het album/de albums, toch zitten er veel nummers tussen die het luisteren niet de moeite waard zijn. Heel goed ontvangen door critici toch, ik vind er ook maar enkele uitschieters tussen staan. Ook moet ik even kwijt dat het refrein van The Way You Move het hele nummer verpest. 3 sterren.

Wat een schitterende dubbelster, wat een fantastisch feest in twee bedrijven, staande ovatie!

Zowel het swingende hip-, trip- en fliphopperige Speakerboxxx als het meer zwoele en jazzy The Love Below is een aaneenschakeling van sprankelende muziek en grappige interludes. Zelfs Johann Sebastian Bach komt even langs, joeha! 4,5*

Vanmiddag heb ik deze dubbel-cd eindelijk gekocht - ik had namelijk alleen een gedowndingeste versie in huis - en wat blijkt...., het is gecensureerd! Grrrr!!! Schattige woordjes als 'ass' en 'fuck' zijn weggetoverd.

Waarom, in Gods naam? Warum? Poerkwa? Gaat Nederland de VS achterna en worden wij nu ook christenfundamentalistisch?

En wie is verantwoordelijk voor deze censuur? Heeft die gekke Haagse Potter een verwijnselspreuk gebruikt?

Vooral het nummer 'Spread' is door deze cultuurbarbaarse praktijken verschrikkelijk verminkt. Dit is virtuele vrouwenbesnijdenis! Ik eis Kamervragen! Of overdrijf ik nu?

avatar van BoordAppel
Nee je overdrijft zeker niet. Als er iets irritant is dan is het wel censuur. Ik heb overigens gewoon een niet gecensureerde versie. In welke winkel heb je m gekocht? Staat het er trouwens op dat het een gecensureerde versie is?

Kos
Enorm irritant zoiets ja, klagen bij de betreffende winkel lijkt me.

Overigens heeft Outkast bij de soul awards o.i.d. (schijnbaar belangrijke awards in de VS) hiermee de prijs voor beste album in de wacht gesleept.

BoordAppel schreef:

Nu weet ik zeker dat ik deze cd ga inruilen. Wat vreemd, er zijn dus twee versies op de Nederlandse markt. Ik heb hem gekocht in Velvet (Eendrachtsplein, Rotterdam), een prima winkel. En waar heb jij hem gekocht?

Er staat geen censuur-sticker o.i.d. op. Maar dus ook niet het tegenovergestelde, de bekende waarschuwing 'parental advisory: explicit lyrics'.

Kos schreef:

Enorm irritant zoiets ja, klagen bij de betreffende winkel lijkt me.

Jazeker, ze 'krijgen' hem terug.

Overigens heb ik ook nog even Stankonia beluisterd, die volgens velen beter zou zijn dan deze dubbel-cd. Dat vond ik dus zeker niet; minder veelzijdig en spannend. Al moet ik er bij zeggen dat ik het beluisteren van een cd in een winkel niet ideaal vind.

RolfWolf schreef:
En waar heb jij hem gekocht?

Kroese in Nijmegen 14,99. Bij de FRS is de cd nu ook 14,99 meen ik.

de bekende waarschuwing 'parental advisory: explicit lyrics'.

Staat er bij mij volgens mij ook niet op. Of dat was als aparte sticker maar die haal ik er meteen af.

avatar van Marki_san
Zijn d'er echt zoveel liedjes op die CD ?? :0

Ziggy007
Marki_san schreef:

Zijn d'er echt zoveel liedjes op die CD ?? :0

Neejoh, lijkt maar zo

Ziggy007
Heb het album al zeker 2maand in me bezit, helaas is het er nog nooit van gekomen om hem (goed) te beluisteren. Dat moet dan maar één van me goede voornemens voor het nieuwe jaar worden.

Maargoed voor de liefhebbers, het nummer Hey Ya! is ook uitgebracht door Ruud de Wild, alleen dan in het Nederlands en letterlijk vertaald. Erg grappig nummer! Zoek het maar is op.

avatar van Word_Play
Geweldige dubbelaar. Speakerboxxx ligt me wat beter dan The Love Below, gewoon omdat Big Boi's flow gewoon te ver gaat, en dat Andre hier bar weinig rapt.

Speakerboxxx 4,5*
The Love Below 4*

4,25* rond ik naar boven af, omdat het toch wel een superhoog replay-gehalte heeft.

Eindelijk nogis een beetje verfrissende hiphop...
Toch zie ik ze liever samen (en dat gaat ook gebeuren op hun nieuwe album!)

Ink
ik vond het een chaostische cd, zonder hoog swing (en blijf swingen) gehalte... hem um weg gegeven

avatar van Ward
Na de eerste luisterbeurt ben ik al erg enthousiast. Speakerboxxx kan ik na de eerste luisterbeurt iets meer waarderen omdat die iets meer bleef hangen en ik Ghetto Musick geweldig vind. Wat is dat een geniaal nummer.
The Love Below vind ik ook heel goed na de eerste luisterbeurt. Mooie sexy muziek met invloeden uit de jazz, soul, funk.
Ik heb er nog geen sterren aangegeven, maar ik heb zo mijn vermoedens dat dit zeker geen verkeerde aankoop is.

Heb hem al een tijdje, maar the love Below is super dope. Eindelijk weer eens wat anders idd. Ik had verwacht dat ik Speakerboxxx lekkerder zal vinden, omdat ik meestal de stukjes van big boi het beste vond. Andre 3000 is eindelijk iemand die gewoon iets anders doet dan de meeste in dit genre. Alhoewel dit eigenlijk bijna buiten de hip hop valt, want er zitten wel erg veel invloeden van andere genres in. Wat alleen maar positief kan zijn. Heerlijk voor op je mp3 speler in de bus...

avatar van george clinton
Ik hou ook 't meest van the Love Below. Op Speakerboxxx vind ik alleen Ghetto Musick echt geniaal. Andere songs zijn wel leuk maar gemiddeld ligt het toch lager dan the Love Below.

avatar van swoon
vandaag gekocht voor 9 euro(!). Ik heb wel de stickertjes op de voorkant er niet bij gekregen, maar ja, ik ga geen 15 euro meer betalen gewoon voor die stickertjes.
Hoop dat het mij gaat aanstaan. Maar vond Roses en Hey Ya toch al vrij geniaal.

avatar van swoon
na een eerste luisterbeurt van speakerboxx vind ik toch dat inderdaad ghetto musick nog het meeste erbovenuit springt, maar waarschijnlijk ga ik de andere liedjes met de tijd ook wel leren waarderen.

avatar van swoon
oke, the love below ligt mij duidelijk veel beter, en ik vind het gewoon een geweldige plaat. Dit is top!! Speakerboxx vind ik wel veel minder.

avatar van swoon
ik vind de eerste cd niet echt geweldig maar alleen al voor de tweede cd die gewoon geweldig is, krijgt hij van mij al 5 sterren. Kan wel nog wat afgaan als ik hem echt zou bespreken.

BoordAppel schreef:

Kroese in Nijmegen 14,99.
Daar kocht ik hem gisteren voor 6,99 .

Hopelijk wel de ongecensureerde dus . Helemaal vergeten op te letten. Straks maar even checken.

avatar van Cath
lekkere cd. Alleen wel weer jammer dat er zóveel ´´interludes´´(Praat stukjes ertussenin) op staan. Die moet je dan steeds weer skippen.. Zit je net lekker Roses te luisteren en kan je niet wachten op Behold A Lady (errug lekker nummer!!) komt er eerst een heel stuk gelul tussen.. Maar verder echt top cd´s. Speakerboxxx voor de meer hiphop mood en The Love Below voor de wat jazzier nummertjes.

avatar van Coldplayer
Speakerboxxx is not fine by far but you could say The Love Below is close to spectacular

avatar van Jordy
Voor het eerst in zeker een jaar weer eens compleet beluisterd, en ik ben toch iets te streng voor dit album geweest. Het blijft iets te wisselvallig (vooral de 2e disc) maar vooral de Big Boi disc is toch vrij constistent met een paar lekkere uitschieters. En Hey Ya alleen zorgt er al voor dat een 3 toch echt te weinig is

Halfje erbij. Al hoop ik voor verder Outkast werk toch nog steeds op meer...

avatar van Dielie
hmm,

ik ben van plan hem te kopen alleen al om "Hey Ya" en "Roses"

doe ik er verstandig aan?

maar nu tijdens de solden zal ik hem mss wel heel goedkoop vinden denk ik,

heeft deze dubbelaar zo een beetje de zelfde sfeer als reeds vermelde nummers? Mellon Collie van Pumpkins is bv zo een plaat, zeer divers maar één bepaalde sfeer, daar hou ik van,

beantwoord nu maar mijn vraag lieve internetvrienden

Dielie schreef:
hmm,

maar nu tijdens de solden zal ik hem mss wel heel goedkoop vinden denk ik,

Dat klopt, hij is nu vrij goedkoop te vinden.

Qua sfeer is Outkast nooit bepaald coherent dus ik zou me niet vastpinnen aan 2 nummers.