Lou Gramm was inmiddels ex-Foreigner, maar zet op
Long Hard Look naadloos de muzikale lijn van zowel de groep als zijn solodebuut door. Melodieuze en stevige (adult oriented) rock, gedragen door zijn herkenbare en emotionele stem. Wel zou je kunnen zeggen dat het ieeeets minder stevig is. En toch vind ik dit een pak minder, eenvoudigweg omdat de meeste composities niet blijven hangen.
Opener
Angel with a Dirty Face is vrij stevig en best leuk, daarna
Just Between You and Me wat me sterk aan John Waite doet denken, maar de melodie is niet sterk genoeg. Hij schreef het met de bekende liedschrijfster Holly Knight, aan wie de Top 2000 in 2022 aandacht besteedde en ook hier had ze een gouden pen: top 10 in de Verenigde Staten en Canada, in Vlaanderen in februari 1990 #40, in Nederland deed het niets. Vandaar dat dit album indertijd volkomen mijn radar miste?
Broken Dreams heeft een koor gekregen, herinnerend aan die grote hit
I Want to Know What Love Is; ik hou daar niet van. Dan twee nummers die me wel overtuigen: zowel
True Blue Love als
I'll Come Running hebben een pakkend refrein, iets wat bij deze adult oriented rock megabelangrijk is.
Hangin' on My Hip is vierkant, uptempo en stevig maar Gramm zingt over zijn top en de melodie is weer eens niet memorabel. Bij
Warmest Rising Sun keert dat gospelkoor terug.
Day One is aardiger maar ook niet meer, net als
I'll Know When It's Over.
Tin Soldier is op zich een goed idee als cover (oorspronkelijk van The Small Faces uit 1967 en die periode klinkt door in instrumentatie en melodielijn), maar in de brug hoor je aankomen wat het refrein doet: Gramm gaat nét te ver met zijn stem en het resultaat is bijna schel.
Dan kun je grote namen aan boord hebben als Dan Huff van Giant, Vivian Campbell van Dio en Nils Lofgren van Bruce Springsteen, het helpt de magere melodieën niet. De oorzaak? Waar Bruce Turgon op Gramms debuut naast gitarist ook een belangrijk liedschrijver was, is diens laatste rol deels overgenomen door toetsenist Peter Wolf en diens werk pakt mij niet. Wel schreef hij met Gramm het eerste uitschietertje van de plaat,
True Blue Runnin en Turgon pende met Gramm
I'll Come Running neer. Laat onverlet dat ook Turgon op de voorganger meer pakkends componeerde.
Voor
Long Hard Look een mager zesje voor wat eigenlijk een 5 is; het is dat Gramms stem een matig liedje menigmaal tot aardig weet te verheffen.
Ik was Foreigner en Gramm na 1987 helemaal uit het oor verloren, tot ik vorig jaar een afspeellijst van hun discografieën maakte. Dit album bleek één van de mindere. Gramm ging verder met "supergroep"
Shadow King, enkele maanden daarvoor keerde Foreigner sterk terug met
Unusual Heat.