Destijds haalde ik dit album op de dag van release in huis. Teleurstellend is een groot woord, maar niet alleen is het album is met 16 nummers en een speelduur van 77 minuten te lang, ook voelden veel nummers zelf te lang.
Nu zal het voor veel mensen een gevalletje heiligschennis zijn, maar puur voor privé gebruik heb ik het album eindelijk eens onder handen genomen. Zo heb ik wat (in mijn ogen) zwakke broeders geschrapt. Daarnaast flink wat edits gedaan, vooral om herhaling en te lang doorkabbelende eindes eruit te halen. En als laatste een herschikking. Flink wat aanpassingen dus en zoals gezegd; puur voor eigen gebruik, maar... het resulteert wel in een, naar mijn mening, veel beter album.
Mijn tracklist van "Invincible Revisited":
01. Unbreakable (edit) (ft. The Notorious B.I.G.) (04:45)
02. Heartbreaker (edit) (ft. Fats) (03:15)
03. Butterflies (edit) (03:57)
04. 2000 Watts (edit) (03:33)
05. Heaven Can Wait (edit) (04:41)
06. Whatever Happens (ft. Carlos Santana) (04:53)
07. You Rock My World (radio edit) (04:26)
08. Break Of Dawn (05:32)
09. Threatened (edit) (03:38)
10. Speechless (02:50)
Uitleg:
Een veel gehoorde kritiek was dat de eerste drie nummers van het originele albun teveel op elkaar lijken. Mijn slachtoffer hiervan is Invincible, welke ik persoonlijk gewoon minder vind dan Heartbreaker en vooral Unbreakable. Laatste is zelfs een van de beste nummers van het album, maar wel flink wat te lang. Ik heb er twee minuten uitgehaald en door het repeterende slot weg te laten en direct Heartbreaker in te starten, blijft het tempo lekker hoog. Vervolgens wat gas terug genomen met de keuze voor Butterlies, die naar voren is gehaald. 2000 Watts heb ik als laatste toegevoegd. Het nummer klinkt ergens weinig als MJ, maar is anderzijds juist daarom uniek. Wel ik het repeterende slot gebruikt om de "3D-opening" weg te vervangen met een normalere opening. Heaven Can Wait is een fijne ballad, met alleen een minimale aanpassing alhier. Whatever Happens is perfectie, op dat mierzoete dankwoordje aan het einde. Dat heb ik dan ook verwijderd. YRMW is een typisch MJ track, wel vond ik het intro met Chris Tucker altijd wat pathetisch hebben, waardoor ik de single edit heb gebruikt; kort en scherper. Break of Dawn is compleet onaangetast en samen met Whatever Happens het beste wat het album te bieden heeft. Threatened ook weer wat ingekort, waarbij vooral herhaling is gesneuveld. Het slotakkoord is voor het dromerige Speechless, dat prachtig toewerkt naar een climax. Een mooi slot, waar (wederom) een herhaling aan het slot overbodig is. Te zoet ook gewoon. Ik klok nu 41:36 met 10 tracks.
En nee, ik vind mijzelf niet beter dan de dikbetaalde producers die MJ destijds had. Zeker niet. Ik heb dit gedaan voor eigen gebruik, al ben ik ergens wel benieuwd hoe mensen dit zouden beoordelen die hetzelfde gevoel hebben bij het originele album.
Oh en betreft de geschrapte tracks: You Are My Life is een van de minste tracks van het originele album. Privacy is vooral een herhalend onderwerp nadat dit op HIStory al veelvuldig behandeld is. Don't Walk Away vond ik minder dan de geselecteerde ballads en daarmee zou het gehalte ballads te hoog worden. Cry vind ik op het eerste gehoor zeer prettig, maar de tekst vind ik compleet belachelijk; laten we met zijn allen huilen, dan komt het allemaal wel goed, dusss. En The Lost Children, mede van de hand van R. Kelly, is dusdanig zoet dat ik weinig glazuur meer over heb op mijn tanden. Ook pastte het qua stijl gewoonweg niet op mijn Revisited versie van het album.