John Fullbright - Songs (2014)

Roots
Label: Blue Dirt

1. Happy (2:51)
  2. When You're Here (3:42)
  3. Keeping Hope Alive (3:02)
  4. She Knows (3:26)
  5. Until You Were Gone (2:31)
  6. Write a Song (4:32)
  7. Never Cry Again (4:14)
  8. Going Home (3:37)
  9. All That You Know (6:32)
  10. The One That Lives Too Far (4:08)
  11. High Road (7:37)
  12. Very First Time (2:42)
Hendrik68
Nog een kleine 2 maandjes wachten op de release waar ik het meest naar uitkijk dit jaar. De nummers die ik al ken leggen de lat voor de rest van het album zeer hoog. Weet hij dat niveau over het hele album vast te houden dan is de nummer 1 van 2014 reeds bekend. Ik ken de opener (zie ook onderstaand artikel) reeds evenals de nummer2. Going Home ken ik reeds van de optredens vorig jaar en High Road is ook te vinden op zijn debuut Live at the Blue Door.

John Fullbright Opens Up on ‘Songs’ Album (Song Premiere) - Speakeasy - WSJ - blogs.wsj.com

avatar van Lura
Het is een prachtig album geworden!

avatar van Joshua68
Lura, heb je album dan al ??

Inderdaad, een recensie-exemplaar.

avatar van Ducoz
De hoes heeft wat Townes van Zandt-ish.

Hendrik68
Hij heeft de afgelopen jaren dan ook ontzettend veel op de teksten van Townes gestudeerd, wellicht heeft hij zijn houding er ook op aangepast. Ik hoop alleen dat hij Townes' drinkgedrag niet gaat copiëren.

Hendrik68
Jij vond vorige week dat het een prachtig album was geworden, Lura. In jouw geval betekent dat je met minimaal 4 sterren van start gaat. Wat is er aan de hand? Valt hij bij nader inzien toch wat tegen, of is dit een zogenaamde groeiplaat? Van wat ik op You Tube en op Facebook langs heb zien komen valt er voorlopig bij mij geen enkel nummer tegen, hoewel ik van sommige nummers alleen een live versie ken.

Vertel er eens wat over zou ik zeggen. Jij bent een van de weinigen die de plaat heeft.

avatar van Lura
Het zal gewoon aan mij liggen. De tussenliggende keren dat ik het album beluisterde viel het me tegen. Of misschien komt het omdat het album van de Schotse treurwilg, Grant Campbell, zo fenomenaal is, dat dit album erbij vergeleken tegenvalt. Vanmorgen beluisterd en toen beviel het me weer beter. Ik ben er nog niet uit. Heb het album pas een keer of vijf gehoord, doordat ik op dit moment teveel andere mooie albums heb liggen om te luisteren.

avatar van Joshua68
Met dank aan Theo dit album al kunnen beluisteren. Songs. Album doet z'n naam eer aan. Songs, hele mooie! Zoals aangekondigd is dit een soberder singer/songwriter geworden vergeleken met z'n vorige. Mooie, veelal akoestische nummers. Twee, drie vollere nummers; de rest eerlijk verdeeld over gitaarliedjes en piano(ballads).
Naast High Road is ook het nummer 'All That You Know' van Live At The Blue Door hier te horen, maar dan in een prachtige versie op piano.

avatar van Lura
Is het album intussen al officieel te koop? Kreeg zojuist een mailtje van WowHD dat ze het album hebben verstuurd.

avatar van pjh1967
Lura schreef:

Een nieuwe van Grant Campbell... Daar moet ik snel achteraan. Expecting Great Things uit 2009 heb ik op 5** staan.

Dit album van John Bullfright staat op het verlanglijstje. Op 13 sept. te bewonderen op het TakeRoot festival in Groningen.

avatar van Lura
Dat album van Grant Campbell ga je zonder enige twijfel prachtig vinden!

Hendrik68

Krijg net een mail van Bol.com dat hij vandaag is verzonden. Dus zou zomaar kunnen kloppen. Ik ga vast voor mijn brievenbus liggen.

Edit: Hij inmiddels binnen.

avatar van Joshua68
M'n plaatselijke platenzaak zegt ook dat ze 'm vandaag hebben. Morgen even halen!

avatar van De Daniël
Staat op de 3voor12 luisterpaal!

Hendrik68
Zou mooi zijn als Fullbright via die Luisterpaal een wat breder publiek zou weten te trekken. Een beter album dan dit is hierbij niet denkbaar. Fullbright is nog altijd jong, maar hij heeft duidelijk aan ervaring gewonnen sinds zijn studiodebuut From the ground up. Op dat album wordt zijn waanzinnige talent al duidelijk. In de 2 tussenliggende jaren is zijn stem aanmerkelijk gegroeid en op Songs klinkt hij hoorbaar veel meer ontspannen. Dit illustreert hij door bij Happy en Going Home eventjes "ordinair" een potje te fluiten. Een echte favoriet heb ik nog niet en ik heb zo'n idee dat dit album ook geen favorieten gaat krijgen,omdat het als geheel gewoon de perfectie nadert. Mijn verwachtingen waren al torenhoog. Dan zou je denken dat het alleen maar tegen kan vallen, maar het tegendeel is waar. Hij overtreft mijn verwachtingen alleen maar.

avatar van Rottingdale
En vanaf heden ook op Spotify te horen.
Heb 'm een klein jaartje (solo) in Utrecht gezien, waar al een of twee nieuwe nummers te horen waren. Na het lovende commentaar hier boven zijn de verwachtingen hoog.

avatar van Jasper
Een paar jaar geleden hier via de site ontdekt. De hoes van 'from the ground up' intrigreerde me. Ik was niet eens zo onder de indruk van dat album als geheel, maar wel van de potentie die ik hoorde. Een man die een dijk van een stem heeft én goede liedjes kan schrijven. Dan is mijn interesse gewekt. Nu moet ik ook bekennen dat ik dat album met terugwerkende kracht steeds beter ga vinden, maar in die tijd wist ik nog te weinig van hem.

Want dat is hoe de bewondering voor John Fullbright echt is gaan groeien bij mij, door het lezen van interviews. De manier waarop hij over muziek praat, en het 'ambacht' van songwriter, daar raakte hij me mee. Ik heb jaren gezocht naar singer songwriters van dit kaliber. Ik heb lang gedacht dat ik daarvoor vooral moest zoeken in de periode eind jaren 60, begin 70. De grootheden voor mij uit die tijd, Mickey Newbury, Townes Van Zandt, ik hoopte dat er in deze tijd mensen zouden opstaan die goed geluisterd hebben naar dit soort mannen en vervolgens zelf liedjes schrijven met dezelfde intentie als zij hadden, met het liedje als middelpunt. Zo iemand zocht ik. John Fullbright is precies die man.

Want voor hem draait alles om het liedje, al de rest is bijzaak. Het verbaast me dan ook niks dat het album simpelweg "songs" heet. Dat de man een geweldige stem heeft, vlekkeloos piano, gitaar en nog een aantal instrumenten speelt, dat hij zoals Hendrik terecht aanstipt achteloos fluit (dat heeft hij trouwens zeker van Newbury), dat krijgen we er allemaal bij als luisteraar. Maar het uitgangspunt is voor hem dat die liedjes goed in elkaar zitten, en dat zitten ze.

Wat ik het mooiste van alles vind is nog dat ik ervan overtuigd ben dat hij dit tot in de lengte van jaren blijft doen. En ik denk dat hij alleen nog maar beter kan worden. Hij weet gewoon precies waarmee hij mee bezig is. Heeft het talent, maar werkt er tegelijkertijd ook keihard voor om alles uit dat talent te halen. Dat zijn altijd de besten, in de sport (of waar dan ook), en ook zeker in de muziek. Het vooruitzicht dat hij elke 2 a 3 jaar weer met 12 liedjes komt van deze kwaliteit, dat vind ik het mooiste van alles.

kistenkuif
Net voorgenomen wat minder aan te schaffen, komt Hendrik met dit album aanzetten. Zijn debuut wist ik nog te vermijden maar ik vrees dat ik hiervoor moet zwichten want dit is het echte werk. Op repeat.

avatar van Lura
Wedden dat je zijn debuut ook nog gaat kopen, Kistenkuif? Intussen gaat het album me beter bevallen. Misschien als ik het album eindelijk in huis krijg, met het tekstboekje erbij toch nog alles op zijn plaats valt. Dat tekstboekje zit er toch wel bij, hoop ik?
Het valt me trouwens op, Jasper, dat jij Robert Ellis zijn nieuwste album maar 3,5 ster geeft. Iemand die ik zowel muzikaal, maar vooral tekstueel nog hoger aansla. Bijvoorbeeld de tekst van Cemetry van diens eerste album is buitengewoon prachtig.
Naast Ellis lopen er trouwens nog genoeg andere goede nieuwe songwriters rond. John Fullbright is heus niet het enige grote nieuwe talent.

Hendrik68
Teksten zitten er inderdaad bij, al vind ik hem zonder boekje ook erg goed verstaanbaar. Maar inderdaad een boekje is altijd leuker.

avatar van Lura
Op een of andere manier dringen de teksten dan toch beter door. Bovendien verdient de artiest dan tenminste iets. Daarnaast wil ik altijd graag weten wie op een album meespelen en als het even kan ook graag wat achtergrondinformatie over de songs.

Hendrik68
Helemaal mee eens. Niet eens met de vergelijking met Robert Ellis. Ze bewandelen beiden totaal andere wegen in de roots. Ellis' werk refereert veel meer aan de traditionele country en van daaruit bouwt hij zijn werk uit. Fullbright is veel meer een echte singer songwriter. De stijl van Fullbright is in mijn ogen wat minder ver gezocht en laat ook ruimte voor ontspanning. Daarom vind ik ook zo mooi dat hij na Write a song als donderslag bij heldere hemel met het relatief mainstreamachtige Never cry again komt. Zo van, nu even genoeg diepgang, nu weer even ontspanning. Ellis wil nog wel eens te lang overserieus doen, kan me voorstellen dat niet iedereen hier gecharmeerd van is, heeft bij mij ook aardig lang geduurd. De nuchterheid van Fullbright bevalt me net even iets meer dan Ellis. Maar Ellis is natuurlijk wel een enorme klasbak en tekstueel briljant, maar nauwelijks vergelijkbaar met Fullbright. Nee Fullbright is niet het enige grote talent, maar voor mij zonder concurrentie de beste. Kwestie van tijd dat dit album van mij de 5 sterrenstatus bemachtigd. Zou mijn eerste zijn sinds Dylan's Tempest uit 2012.

kistenkuif
Meermaals beluisterd via de simpele speakers van mijn ouwe pc. Desondanks een zeer overtuigend album. Kwaliteit stoort zich niet aan de geluidsbron. Album met teksten komt er aan. Dan kan het hier thuis verder groeien. Of ik moet me wel heel erg vergissen.

Hendrik68 schreef:
Zou mijn eerste zijn sinds Dylan's Tempest uit 2012.

Op dat album staat als openingsnummer Duquesne whistle. Geschreven door Bob Dylan en Benmont Tench, alleen is mij niet geheel duidelijk wat de bijdrage van Dylan aan dat nummer is geweest, want het valt totaal buiten zijn normale werk. Die Benmont Tench heeft dit jaar ook een mooi plaatje afgeleverd. Hier staat Duquesne whistle ook op, als slotnummer. Hij is niet de beste zanger, maar zijn liedjes zijn wel van grote klasse. Maar wie luistert ernaar?!
Benmont Tench - You Should Be So Lucky (2014)

Hendrik68
He eh, ik wil niet voor beheerder spelen of zo, maar kun je dit soort dingen niet beter in een PM doen? Elke keer als ik John Fullbright zie in mijn updates veer ik op en ben ik benieuwd wat men van dit album vindt. Maar nee, dan gaat het over Robert Ellis, dan over een Grant Campbell en nu weer over Benmont Tench. Ik zou het ontzettend waarderen dat elke artiest in zijn eigen topic besproken werd.

Ondertussen verhoogd naar 5 sterren. Zeer snel na de release, maar dit album steekt zo mijlenver boven het maaiveld uit dat ik niet twijfel dat ik er over een jaar anders over denk.

avatar van heartofsoul
Dit album pakt me gelijk helemaal in. Na één maal luisteren ben ik geheel verkocht. Wat een songs, wat een bezieling. Het mooiste vind ik, na twee maal luisteren, de nummers met piano.
Plaat van het jaar?

avatar van Lura
Sorry, je hebt gelijk, Henk, maar af en toe draaf ik door in mijn enthousiasme voor bepaalde muziek. Ik ben blij dat je even aan de teugels trok, trek mij nu even terug in de stal.
Maar on topic, het album begint me uiteindelijk steeds beter te bevallen.

Hendrik68
Mooi, neemt niet weg dat ik jou enthousiasme inzake het genre uiteraard wel waardeer.