Genesis - Abacab (1981)

Label: Charisma

1. Abacab (7:02)
  2. No Reply at All (4:41)
  3. Me and Sarah Jane (6:00)
  4. Keep It Dark (4:34)
  5. Dodo / Lurker (7:30)
  6. Who Dunnit? (3:22)
  7. Man on the Corner (4:27)
  8. Like It or Not (4:58)
  9. Another Record (4:30)
Marcel²
stevie schreef:
Ik ben het aan het binnenhalen, spannend!

De spanning is er zeker wel vanaf nou

shappy1010
[quote]Marcel Jongeneel schreef:

Sorry foutje...aanpast naar 3.0

avatar van Rissan
Genesis met Peter Gabriel was een heel andere groep dan de latere Genesis waar Phil Collins de zang overnam. Ik moet zeggen dat ik de beste albums toch wel Trick of the Tail, Winds and Wuthering, Spot the Pigeon en Seconds Out vind. In die periode klopte echt alles zowel muzikaal als vocaal gezien. Collins' zang was nog niet zo scherp zoals het later zou worden.

wat Abacab betreft, en ik kan zeggen dat Genesis echt mijn favoriete groep is, ik vind het geen slecht album al zal ik hem weinig draaien. Ik denk dat de tweede helft van Genesis nog slechter scoort dan nummers van dit album. al kan al het materiaal na Duke niet meer op tegen het medio jaren 70 werk.

En ja ik vind Selling ook heel erg goed. Voor mij de beste plaat met Gabriel.

wat No Son of Mine betreft ik vind dat juist een heel sterk nummer, en één van de betere werkjes van We Can't Dance. al kan het niet op tegen het werkelijke hoogtepunt Driving the Last Spike.

avatar van Jester
teutoon schreef:
Mijn god, net Who dunnit gedownload, 3 woorden: EEN GROF SCHANDAAL!

Engelse humor, altijd leuk.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik geef hem eerst maar even 2*. De vinger op de zere plekken leggen is al te makkelijk, maar Me and Sarah Jane, Dodo/Lurker en het titelnummer kunnen er best mee door.

Ik ken niet alle nummers van dit album, maar Abacab en Lonely man on the corner vind ik niet slecht. Zeker Abacab zelf is heftig, cool en origineel. Geen problemen mee. Maar nee...geen top-10 materiaal voor mij, dat niet.

avatar van Waldo Jeffers
Wat een onding eigenlijk... Genesis' minste voor mij: Hoewel Abacab zelf & vooral Dodo/Lurker heel erg goeie nummers zijn... Maar wat er verder opstaat... Keep It Dark & vooral Whodunnit? zijn Genesis onwaardig... een 2

avatar van beruk
Na het vertrek van steve hackett was het echt wel over met Genesis, luister maar

Waldo Jeffers schreef:

Helemaal mee eens. Genesis minste, samen met 'Invisible Touch'.

Flipper schreef:

Helemaal mee eens. Genesis minste, samen met 'Invisible Touch'.

Flipper, je stelt me teleur

avatar van HiLL
Hans wat vind jij van Who Dunnit?

avatar van the viking
Vond Genesis in hun beginperiode altijd dodelijk saaie muziek maken ,de ideale remedie voor slapeloosheid ! Pas ten tijde van Home by the Sea en That's All werd het voor mij pas interessant !

avatar van HiLL
Dodelijk saai...vreemde betekenis van dodelijk saai heb jij.

Flipper, je stelt me teleur

Ja Hans, ik weet het Maar ik kan er echt niets anders van maken.

De hoes is ook al niets (zoals bij 'Invisible Touch')

Het titelnummer, 'Me and Sarah Jane' en 'Dodo/Lurker' alleen als goede nummers is wat aan de magere kant.

Juist van die nummers weet ik ook nog hoe de melodie is, van de rest blijft weinig hangen, zegt genoeg.

Vandaar

Van voor het nummer Dodo/Lurker ben ik echt benieuwd waar het over gaat....

Wel een cool nummer trouwens, samen met Abacab.

avatar van Flipper
De naam Abacab heeft alles te maken met de structuur van het nummer, waarbij (A) het couplet is, (B) het refrein en (C) de brug.

Dodo is een uitgestorven loopvogel die op Mauritius leefde. Vogel heeft de kolonisatie van dat eiland niet overleefd.

Flipper schreef:

Geeft de inspiratieloze status van de band op dat moment goed weer.

HiLL schreef:

Geeft de inspiratieloze status van de band op dat moment goed weer.

Klopt, het is inderdaad een zwakke broeder.

Flipper schreef:

Klopt, het is inderdaad een zwakke broeder.

avatar van Flipper

Hans, probeer nu eens aan te geven waarom je dit album zo goed vindt.

Flipper schreef:

Hans, probeer nu eens aan te geven waarom je dit album zo goed vindt.
Als jij en Hill menen te moeten stellen dat Abacab een zwakke broeder is of een inspiratie loze Genesis laat horen, word ik een beetje verdrietig Zo slecht is dit album namenlijk niet, al haalt de plaat het niet bij hun meesterwerk "Invisible Touch" met daarop het allerbeste Genesisnummer "Land of Confusion"

avatar van HiLL
Waar hoor jij die ballen in het latere werk dan?

HiLL schreef:
Waar hoor jij die ballen in het latere werk dan?

Draai "Invisible Touch" of "We can't dance" of "Duke"

Die hebben dat allemaal niet. Dus ikke niet begrijp.

Marcel²
Draai "Invisible Touch" of "We can't dance" of "Duke"

Van deze 3 vind ik Duke nog het beste, al zijn die andere ook goed natuurlijk maar iets minder. Selling England..... blijft voor mij hun beste. Peter Gabriel.

Marcel Jongeneel schreef:
Van alle Genesis platen met P.G. als zanger is "Selling England" inderdaad verre weg hun beste

Hans Brouwer schreef:

Nu weet ik nog steeds niet waarom. Wat vind je nu heel goed aan dit album. Ik daag je uit om met argumenten te komen.

Mijn argumenten: (1) Symfonisch is dit allang niet meer, met uitzondering van wat positieve uithalen zoals 'Dodo' en 'Me and Sarah Jane'. De laatste ook omdat deze geschreven is door Tony Banks die toch de beste schrijver van de groep was. (2) Sommige nummers zijn totaal inspiratieloos zoals 'Keep it dark' en 'Another record' en (3) omdat 'Who Dunnit' een van slechste en meest irritante songs is die door Genesis is opgenomen.

Nu jij

avatar van Edwin
Ik zie dat deze plaat de gemoederen bezig blijft houden. Vandaag ook maar weer eens opgezet. Persoonlijk vind ik discussies over welke Genesis plaat het beste is niet zo relevant. Peter Gabriel of Phil Collins, het is mij om het even. Ik beoordeel iedere plaat bij voorkeur op zijn eigen merites. Deze plaat is inderdaad al lang niet meer symfonisch, but who cares. Het klinkt allemaal lekker poppy en het drumwerk van Collins is als vanouds strak en gevarieerd. Who dunnit is natuurlijk afschuwelijk, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met Abacab, No reply at all, Me and Sarah Jane, Keep it dark en Man on the corner, nummers die ik naar hartelust meezing Genieten hoor, ik verhoog naar 4*.

avatar van Flipper
Beste Edwin, bedankt voor jouw persoonlijke mening, welke ik zeer respecteer.

Hans zal je nu wel quoten en zeggen dat hij met je eens is (of niet Hans ??)

avatar van Hans Brouwer
Bij mijn nieuwe werkgever wordt de term "het moet strak staan" gebruikt. Ik vind de laatste albums van Genesis ook strak. En ik hou van strakke muziek. De albums met Gabriel zullen van een hoog symfonisch gehalte zijn, ik persoonlijk vind het teveel gepiel in de ruimte. Maar ieder zijn voorkeur, "zo veel zielen zo veel zinnen"