Banks - Goddess (2014)

1. Alibi (3:48)
  2. Goddess (4:02)
  3. Waiting Game (3:27)
  4. Brain (4:42)
  5. This Is What It Feels Like (5:02)
  6. You Should Know Where I’m Coming From (3:55)
  7. Stick (5:13)
  8. F**k Em Only We Know (4:36)
  9. Drowning (4:09)
  10. Beggin' for Thread (4:09)
  11. Change (4:16)
  12. Someone New (4:41)
  13. Warm Water (3:28)
  14. Under the Table (4:09)
  15. And I Drove You Crazy * (4:31)
  16. Fall Over * (3:29)
  17. Before I Ever Met You * (4:27)
  18. Bedroom Wall * (4:17)
avatar van Angelo
Een release waar ik zeer naar uitkijk. De nummers die al op haar ep te vinden waren, vind ik erg tof. De titeltrack is inmiddels ook al te beluisteren via haar soundcloud-pagina. Erg lekker nummer weer.

avatar van McSavah
Jammer van de oude nummers. Haal die weg en er blijven genoeg nieuwe tracks over om een volwaardig album mee in elkaar te zetten, en heb je vooral een album dat frisser is en een betere lengte heeft.

Linus Van Pelt
Pijnlijke lengte ja, de ep's waren prima waarom niet een plaat met nieuwe nummers die net 30-40 minuten klokt

avatar van Fade.
Ondanks de lengte kijk ik echt uit naar dit album. De recent gereleasede "Beggin For Thread" klimkt weer erg lekker.

avatar van Gloeilamp
Morgen ga ik deze maar eens beluisteren. Waiting Game vind ik een prachtig nummer, heel erg benieuwd naar de rest van dit album!

Is ie goed?

Linus Van Pelt
Fade. schreef:
Is ie goed?

Ja maar zoals ik al eerder zijn is de plaat gewoon te lang.

avatar van Shinobi
Op deze zondag er maar eens goed voor gaan zitten.

Op zich is 'Goddess' een prima in het oor liggend album met degelijke producties. Maar zoals eerder is aangegeven, wordt het genekt door de lange speelduur. Het toevoegen van de oude nummers - afkomstig van Banks - London (2013) - kon beter als bonus erop gezet worden. Desondanks vormt het een aangenaam geheel.

Overigens zijn de bonusnummers ook wel aardig. Twee daarvan komen van Banks - Fall Over EP (2013) en er is één nieuwe track genaamd 'And I Drove You'.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van Fade.
Erg goed album. Heb het tot nu toe rond de vijf keer beluisterd en kom uit op 4 sterren. Later zal ik dit waarschijnlijk wel veranderen, maar ik vind dat het album goed geproduceerd is. Enige minpunt zijn de oude nummers, die zoals Shinobi al zei beter als bonus gebruikt konden worden.

avatar van kemm
Het beste hebben we al gehad van Banks. Voorafgaande singles en EP's varieerden van 'fantastisch' tot 'aardig'. De 'abominabele' nummers heeft ze blijkbaar speciaal voor dit album bewaard, met powerballad You Should Know Where I’m Coming From als absolute draak van het jaar. Als alle electronica wegvalt, valt pas op hoe dunnetjes dat stemmetje van d'r is. Een zangeres van haar kaliber heeft het gevoel van een Waiting Game, een Brain, een Drowning nodig: pulserend, stijlvol, mysterieus. Het beste wordt dus niet altijd tot het laatst bewaard, toch blijft het leuk snoepen van dat handjevol lekkers.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Banks - Goddess - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Achter Banks gaat de Amerikaanse singer-songwriter Jillian Banks schuil. Van de uit Los Angeles afkomstige Banks, die vorig jaar al eens werd omschreven als de missing link tussen Fiona Apple en Massive Attack, wordt al maanden heel veel verwacht, wat de verwachtingen met betrekking tot haar debuutplaat Goddess flink heeft opgeschroefd.

Ook mijn verwachtingen met betrekking tot dit debuut waren bijzonder hoog. Aan de hoogtijdagen van Massive Attack bewaar ik immers goede herinneringen en Fiona Apple schaar ik onder mijn favorieten c.q. muzikale helden.

Mede hierdoor viel Goddess in eerste instantie toch wat tegen. Ik hoor op het debuut van Jillian Banks inderdaad wel wat van Massive Attack, maar weinig tot niets van Fiona Apple.

Nadat ik me eenmaal over deze teleurstelling heen had gezet, begon het debuut van Banks echter toch wel te groeien en inmiddels heb ik wel wat met deze plaat. Denk op zoek naar vergelijkingsmateriaal niet langer aan Massive Attack en zeker niet aan Fiona Apple, maar denk aan platen van veel recentere datum en met name aan die van Lorde en London Grammar. Ook dit is overigens vergelijkingsmateriaal dat niet oneindig mee gaat, want Jillian Banks heeft ondanks haar leeftijd (ze is pas 26) en haar debuterende status een opvallend eigen geluid gecreëerd.

Het is een geluid dat wordt bepaald door donkere en soms bijna beklemmende elektronische klankentapijten (deels afkomstig van Sohn), door tegendraadse ritmes en door een stem die heel veel kanten op kan.

De stem van Jillian Banks is absoluut een van de meest bijzondere ingrediënten op Goddess. Banks kan net zo vervreemdend klinken als Lorde, maar kan ook imponeren met een soulvolle strot of beangstigen met een stem als een misthoorn.

De veelzijdigheid van de stem van Jillian Banks en haar constante schakelen tussen zwoel verleiden en stevig uithalen voorzien Goddess van veel dynamiek. Het is dynamiek die weer prachtig contrasteert met de wat onderkoelde en vaak lome instrumentatie op de plaat. Het is overigens een instrumentatie die voornamelijk de lagere noten op het keyboard gebruikt (heb ik toch nog een overeenkomst met de muziek van Fiona Apple gevonden).

Goddess valt op door betoverend mooie, maar ook vaak wat beklemmende of op zijn minst donkere klanken. Het zijn klanken die eindeloos uit lijken te waaien, maar Banks houdt haar songs in het gareel door gebruik te maken van sturende of juist alle kanten op schietende ritmes.

Door het bijzondere elektronische klankentapijt en de veelzijdige stem van Jillian Banks weet Banks zich op haar debuut met gemak te onderscheiden van haar in het R&B segment opererende soortgenoten en slaat ze, net als Lorde, een brug naar de muziekliefhebber die van wat meer muzikale uitdagingen houdt.

Zelf koester ik het debuut van Banks inmiddels en is het, zeker als de zon onder is, een uiterst sfeervol einde van de dag. De verwachtingen waren zoals gezegd (te) hooggespannen, maar wat mij betreft maakt Banks ze nog waar ook. Erwin Zijleman

Ik vond "You Should Know Where I'm Coming From" eigenlijk wel goed

avatar van McSavah
De oude nummers passen er toch wel mooi op en met de lengte heb ik weinig moeite. Van nummers als Brain, Fuck Em Only We Know, Goddess en Stick krijg ik geen genoeg. Van de kale nummers is Someone New ook wel erg mooi.

avatar van Reijersen
Singles en EP’s zijn goede manieren om artiesten te leren kennen. Bij Banks zijn we er op die manier achter gekomen dat het lastig is haar stijl goed te plaatsen. Ze houdt er vooral van om verschillende stijlen te mengen. We horen pop, electronics en R&B door haar muziek heen. En dat is nog niet alles. Geen zangeres met een dijk van een stem, maar wel met een stem die uitstekend bij haar stijl past. Met dit debuut moet haar absolute doorbraak komen. Lukt dat haar?

Met openingsnummer Alibi in ieder geval nog niet. Ik begrijp het idee achter het nummer wel, maar het overtuigd niet genoeg. Het prikkelt niet. Ook titeltrack Goddess gaat hier in mee. Ik mis wat, wat me echt pakt. Het wat zompige Waiting Game pakt de draad wel goed op, waar die overtuiging meteen weer terug genomen wordt in het niet al te overtuigend gezongen Brain. Maar vooral het gevoel als bij de eerste nummers beklijf me. Dat hoor ik namelijk ook weer terug in This is What It Feel Like, Stick, Fuck Em Only We Know en You Should Know Where I’m Coming From. Voeg daaraan toe dat Drowning wel erg saai is en je weet dat je toch weinig mist aan deze plaat. De belofte wordt zeg maar niet ingelost.

Oké, dat is misschien iets te hard. Want er staan zeker ook wel een paar goede songs op deze plaat. Zo is er het vollere Beggin For Thread en het mooie Change. Vooral het uitgeklede Someone New is erg mooi. Maar over de gehele linie is dat allemaal natuurlijk veel te karig.

(bron: Opus de Soul)

avatar van Faalhaas
Eerste indruk: een beetje net niet allemaal. Duurt te lang, niet spannend genoeg... het iele stemmetje van Banks gaat snel vervelen. De ep beviel beter. Of het album van Lorde.. waar ze toch wel erg goed naar geluisterd hebben volgens mij..

avatar van sinusfiction
Heel fijn album! Hou van deze sfeer. Ook de combinatie van electronisch en akoestisch op dit album draagt daar aan bij. Nu pas ontdekt, dankzij een vage playlist op Spotify, maar ben er blij mee.

avatar van Mr Grieves
Op zich geen onaardige plaat, maar de laatste vier nummers voegen voor mij helemaal niets meer toe. Wat meer zelfkritiek bij de selectie van de tracks had geen kwaad gekund.

avatar van Lontanovicolo
Via het forum "wat draai je nu" werd een album van Banks gepost door IllumSphere, had er nooit eerder van gehoord maar heb deze besteld. Bevalt me zeer goed, nog té vroeg voor een waardering

avatar van stoepkrijt
Goh, ik heb nog geen enkel bericht geplaatst bij dit album dat ik toch al sinds de release ken en bovendien best goed vind. Even mijn mening delen:

Banks heeft een unieke eigen sound: zwoele en gevoelige zang over een elektronica-tapijt waar wat soul en R&B in zijn verweven. Daarmee lost ze haar belofte (ze eindigde als derde scoorde in BBC's Sound of 2014-lijst) mijns inziens direct in. De eerste helft van dit album staat ook nog eens bomvol sterke nummers. De tweede helft is wat minder en de lengte van het album (een uur, de deluxe versie zelfs nog een kwartier langer) begint Goddess dan parten te spelen. Op haar tweede album heeft Banks hier gelukkig lessen uit getrokken, maar voor Goddess blijft het euvel helaas bestaan.

Het complete album luister ik dan ook niet graag, maar wat losse tracks zet ik nog regelmatig op. Van de uptempo singles Brain en Beggin' for Thread, maar ook tragere en meer meeslepende nummers als Alibi en Goddess kan ik erg genieten. Ook de prachtige ballad You Should Know Where I'm Coming From smaakt me goed.

Hoewel haar sound me eigenlijk totaal niet op het lijf is geschreven (ik ben vooral rockliefhebber en van alles wat ook maar een béétje naar soul of R&B neigt krijgt ik de kriebels), maar Banks weet voldoende te intrigeren om dat opzij te zetten. Met debuutalbum Goddess zet Banks zichzelf stevig op de kaart.