Het bizarre is, dat dit album met onze stemmen het op een na hoogste gemiddelde van alle Chicago albums op musicmeter heeft. Dat is heel verwonderlijk.
Misschien wel net zo wonderlijk als de geschiedenis van Chicago in het algemeen. Ozric Spacefolk meldt dat dit zijn eerste Chicago ooit is. Dat is inderdaad bijzonder. Het is mijn eerste Chicago album sinds Chicago 17 (1984).
Heel kort, in een notedop, is Chicago vanaf het begin (1969) begonnen als rock/blazers band met een ongekende reputatie. Onvermoeibaar en met geweldige, veelal stevige, albums. Een lust voor het oor, als je het aan de creatieve kant bekijkt. Met meerdere vocalisten, componisten, een geweldige leadgitarist (Terry Kath) en blazers die daarmee concureerden.
Daar kwam de klad in.
Het begon allereerst met de mierzoete ballad If you leave me now (1976) en de dood van Kath (1978, Russische roulette).
Chicago werd een gladde Amerikaanse band met softe jaren '80 rock, veelal ballads met synthesizers en drumcomputer, en bijbehorende jaren '80 productie. Dat bloedt dood denk je dan maar in werkelijkheid brak het alle verkooprecords voor Chicago, met name in de VS.
De koerswijziging gebeurde niet van de ene op de andere dag, het sloop er geleidelijk in. Maar feitelijk is het oude idioom verdwenen vanaf zo'n beetje Chicago 14 (1980). Ik heb dat nog drie albums aangehoord maar ben toen dus afgehaakt. Geen idee wat de band er daarna nog van heeft gebrouwen maar als ik het gemiddelde op mume zie, rijzen de haren mij te berge.
Totdat dus nu Chicago 36 (wat een aantal!) verschijnt, inmiddels al lang zonder de naar mijn mening verantwoordelijk man voor de ballads en gladde muziek, mede-oprichter Peter Cetera. Ik zou het album links hebben laten liggen als ik niet het aardige singletje America had gehoord en hier gelezen had dat er zowaar mensen zijn die het album minimaal redelijk tot goed vinden.
30 jaar dus na mijn laatste Chicago album en ik ben er inderdaad ook positief over gestemd. De leden van Chicago gingen de eerste vijf albums in hun discografie nog verreweg het meest uit hun dak. Daarna kwamen ze geleidelijk in wat rustiger vaarwater (1973-1978) hoewel nog steeds geweldige albums.
En aan die periode doet mij Chicago 36 eigenlijk nog het meest denken, zij het dan uiteraard in een moderner jasje. De synthesizers en de keyboards en de drumcomputer zijn (weer) naar de achtergrond verdreven. Er wordt vooral erg smaakvol omgegaan met de blaasinstrumenten (Now, Naked in the garden of Allah!) en de composities zijn sterk te noemen. Ik had niet vermoed dat de band dit nog in zich had.
Maar zo zie je maar, dat de aanhouder wint. Er wordt wel eens geroepen dat een band er, na een volgend minder album, beter mee kan stoppen.
Chicago heeft ongetwijfeld heel wat mindere albums op z'n naam geschreven maar uiteindelijk is, ook al is het na jaren, de juiste vorm weer eens gevonden. En nu maar hopen dat ze die stijgende lijn weten vast te houden.