Genesis - We Can't Dance (1991)

Label: Atlantic

1. No Son of Mine (6:39)
  2. Jesus He Knows Me (4:16)
  3. Driving the Last Spike (10:08)
  4. I Can't Dance (4:01)
  5. Never a Time (3:50)
  6. Dreaming While You Sleep (7:16)
  7. Tell Me Why (4:58)
  8. Living Forever (5:41)
  9. Hold on My Heart (4:38)
  10. Way of the World (5:38)
  11. Since I Lost You (4:09)
  12. Fading Lights (10:16)
teutoon
shappy1010 schreef:
Even over Hold on my Heart, wat ik één van de mooiste ballads ooit geschreven vind, dit nummer is niet door Collins maar door Banks gemaakt. (Muziek Banks, Tekst Collins) het nummer hete eerst Bacharach vanwege de akkoorden samenstelling welke in veel song van legendarische schrijver wordt gebruikt. Het is wat mgij betreft het meest ondergewaardeerde nummer van de band, en zoveel beter dan In Too Deep, Misunderstanding etc.

Ik vind de sfeer van dat nummer mooi, continue die akkoorden op de achtergrond.

shappy1010
Tuurlijk kun je een album als Selling England niet vergelijken met We Can't Dance, maar er zit ook 20 jaar tussen. En Genesis kreeg een andere sound met Collins als leadzanger, iets wat wel logisch is als je de frontman vervangt en de lead gitarist ermee nokt. Genesis kreeg een andere sound, maar werd zeker niet slechter.

Goed vergelijkingsmateritaal in deze discussie vind ik Yes, welke ik eigenlijk het afgelopen jaar heb leren kennen. Hier is een band die in de 80s een half commerciele album hebben uitgebracht (90125) en daarna toch weer meer terug is gegaan naar hun symfonische roots. Wie kent Yes tegenwoordig nog??? En door de fans word OOK gezegd over het nieuwe materiaal "ja maar het is niet de Yes van vroeger..."

Me dunkt.

shappy1010 schreef:

Maar In Too Deep is dan ook wel heel verschrikkelijk...

avatar van Waldo Jeffers
Hold On My Heart ook hoor m'n beste casartelli...

Casartelli (moderator)
ik vind het niet eens het slechtste nummer van deze plaat...

avatar van Waldo Jeffers
Casartelli schreef:
ik vind het niet eens het slechtste nummer van deze plaat...

meerdere kanshebbers idd... Maar ach, als we het over slechte Genesisnummers hebben, kunnen we altijd nog steeds Abacab gaan opleggen

Casartelli (moderator)
Klopt ja... drie 'voltreffers'...

avatar van the viking
Abacab fantastisch nummer overigens !

avatar van HiLL
Zonder Gabriel vind ik het stukken minder, niet helemaal niks. Ik ga nu eens Land of C. draaien.

avatar van Yak
Yak
Berichten over Collins/Gabriel en wie de betere was verplaatst naar Muziek > Artiesten > Genesis, samen met berichten van de Plat. Collection.

avatar van meyer
dit was men eerste kennismaking met genesis.
Ik had gelezen dat deze band samen met andere bands als yes, king krimson en pink floyd enzo verantwoordelijk was voor de progressive rock, ik kende alleen genesis niet en ben toen dit album gaan beluisteren. En ik vond dat er bitter weinig progressieve invloeden te horen waren.
Nuja, wist ik veel dat genesis over de de jaren heen wat veranderd was van stijl, ik had misschien eerst eens naar de datum gekeken van dit album...
Al ben ik met totaal andere verwachtingen naar dit album beginnen luisteren, het is op zich geen slechte muziek en ik herkende nummers als jesus he knows me en I can't dance wel, wist gewoon niet dat ze van genesis waren.
De muziek is gewoon niet echt mijn stijl maar ik kan het wel apprecieren.

Omayyad
HiLL schreef:

Zeg Heuvel, probeer eens A Trick Of The Tail of Wind And Wuthering. Beide albums zijn zonder Peter Gabriel, maar daarom echt niet minder dan het (ouder) werk met hem.

avatar van HiLL
Ik heb ze beiden! Prima platen hoor!

Omayyad
HiLL schreef:
Ik heb ze beiden! Prima platen hoor!

Toch niet echt stukken minder dan het werk met Gabriel?

Omayyad schreef:

Toch niet echt stukken minder dan het werk met Gabriel?
Nee zeker niet. Het beste van Genesis stamt uit de tijd nadat Gabriel zijn biezen had gepakt

avatar van the viking
Hill krijgt nu alweer de kriebels !

avatar van Edwin
Om met Hans te spreken, het moet strak staan. Man oh man, als dat voor 1 plaat geldt dan is het wel deze van Genesis. Neem alleen al het openingsnummer No Son of Mine, die harde klappen van Collins, rechttoe rechtaan zonder opsmuk en bij het refrein losgaan op dat ride bekken. Fantastisch, het is allemaal heel basic wat hij doet, maar het klinkt als een klok en het staat als een huis. Ongeëvenaard! Zo'n nummer kan ik de hele dag van genieten

Edwin schreef:

Wat ik nu niet snap is wanneer je de eerste Belcanto en de beste DCD in je top 10 hebt staan, dat je dit album prefereert boven eerder werk van Genesis (of heb ik het hier mis?).

Het gaat me niet over de discussie met/zonder Gabriel want daar worden een aantal mensen, waaronder ondergetekende, heel erg moe van. Heeft ook geen zin.

Het gaat mij meer om jouw motivatie in relatie met jouw top 10. Vind jij deze Genesis muzikaal beter dan bv ten tijde van 'Selling England.... '?????

avatar van Edwin
Flipper schreef:

Ik vrees dat we off-topic gaan, Flipper, dus berichten zullen wel verplaatst worden. Om toch antwoord te geven op je vraag of ik deze Genesis muzikaal beter vind dan Selling England:

nee, dat kan ik niet zeggen. Selling England is de enige Genesis plaat met Gabriel die ik heb en dat is natuurlijk niet zonder reden. Ik heb dit album ook hoger gewaardeerd dan de latere platen met Collins als zanger. Ik vind het een hele avontuurlijke en inventieve symfo plaat, die barstensvol muzikale creativiteit zit en die terecht de status van een klassieker heeft. Het is dus ook een plaat die zich niet makkelijk laat evenaren, laat staan overtreffen. Daarom vind ik het ook een logische keus dat Genesis zich, al dan niet onder invloed van Collins, in de jaren 80 meer is gaan ontwikkelen richting pop. Voor mij geldt dat ze daarbij nog ruim voldoende muzikaliteit en eigenzinnigheid aan de dag hebben gelegd om het spannend te houden.

Edwin schreef:

Weet niet of we hiermee off-topic gaan. Was gewoon benieuwd waarom je dit album zo goed (strak) vindt.

Bedankt voor je uitleg.

Natuurlijk heb ik dit album ook en wanneer ik toch de term 'strak' moet gebruiken dan is het toch wel met 'Driving last Spike'. En juist dat nummer heeft een link met de vroegere Genesis.

Misschien moeten we de term 'strak' omdopen tot 'compact' want dat zal Hans B wel bedoelen.

Flipper schreef:

Beste Flipper, compact is niet altijd "strak" Maar wat is nu "strak"?? Mijn definitie van "strak" is dat een bepaald nummer je van begin tot eind direct in de greep houdt. Een strak nummer is m.i. helemaal af Tot slot Flipper: wat ik "strak" vind, vindt jij mischien wel een slappe hap. Dus: wat is "strak"

Ik vind "We can"t dance" is prima album. Strak? Nou nee!
"Land of Confusion" van Genesis vind ik wel een strak nummer. Waarom?? Na één keer luisteren was ik helemaal verknocht aan dit nummer. Als "Land of Confusion" op de radio wordt gedraaid gaat de volumeknop voluit!

Dit vind ik zeker een goed album van Genesis om daar alvast mee te beginnen maar ik vind het wel irritant dat Phil Collins voor de promotie video voor 'Jesus he knows me' heel erg geforceerd leuk probeert te doen, en datzelfde geld voor de promo video 'I can't dance' om zo maar aandacht te vestigen op de grote massa. Het lullige is, maar dat vind ik zelf dat de humor erg gedateerd over komt en zelfs destijds al vrij flauw was. Gelukkig doet dat niets af aan de muziek van het album "We can't dance" want dat is gewoon prima, al vind ik het nummer 'Jesus he knows me' nog steeds erg knullig klinken.

avatar van musicfriek
I Can't Dance vind ik zelfs veruit het slechtste nummer van Genesis, toen al irritant en nu nog steeds...

Hold On My Heart blijft zo'n vreselijke Collins-ballad...

shappy1010
musicfriek schreef:

Hold On My Heart blijft zo'n vreselijke Collins-ballad...

Uhum, hold on my heart is geschreven door Tony Banks.

Gezeik altijd over dat nummer, kvindt de mooiste ballad van de jaren 90.

& I Can't Dance is nooit mijn favouriet geweest, maar het nummer lijkt wel erg op I know What I like, de laatste is wel beter, maar ze lijken meer op mekaar dan je denkt, luister maar eens goed.

shappy1010 schreef:

Sorry, maar die vergelijking ontgaat me en doet 'I know what I like' veel te kort. De overéénkomsten mag je me uitleggen.

Het nummer 'I can't dance' is gewoon één van de slechste nummers van de heren en dan heb ik het nog geen eens over de live presentatie van dit nummer waar ze duidelijk laten zien dat ze niet kunnen dansen.

Hm ik zie een verkiezing van slechtste Genesisnummer aankomen

avatar van HiLL
Hmm een Genesis knock-out maken?

Casartelli schreef:
Hm ik zie een verkiezing van slechtste Genesisnummer aankomen
Wat het slechtste nummer van Genesis is kan ik zo maar niet zeggen. Het allerbeste nummer van Genesis is ongetwijfeld "Land of Confusion", maar dat is natuurlijk geen nieuws

avatar van Bighead
Hans Brouwer schreef:

Oei Hans, daar gaan we toch van mening verschillen hoor... ken zo al een paar nummers van Selling England by the pund die stukken beter zijn

Bighead schreef:

Beste Bighead, ik vrees dat er meer zijn die het niet met mij eens zijn. Er zijn er zelfs die mij voor gek verklaren maar toch....., ik vind "Land of Confusion" het allerbeste Genesisnummer.