Principe Valiente - Choirs of Blessed Youth (2014)

Zweden
Label: afmusic

1. The Son I'll Never Be (4:07)
  2. Take Me with You (4:26)
  3. She Never Returned (4:09)
  4. The Dream (9:46)
  5. Wasted Time (4:20)
  6. The Fighting (6:29)
  7. Choir of Blessed Youth (1:58)
  8. Fiction (6:14)
  9. Dying to Feel Alive (4:25)
  10. Temporary Men (5:05)
  11. Flower in You (5:35)
avatar van reptile71
Mooie dromerige post-punk met shoegaze elementen, een fijne donkere zangstem en prachtige melodieën. Ik kan alleen maar zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben van dit nieuwe album van het Zweedse Principe Valiente. Meer nog dan hun debuut uit 2011. Om even te vergelijken met een grote naam in het genre: gisteren hoorde ik de nieuwe Echo & The Bunnymen en die steekt maar bleekjes af vergeleken deze plaat.

Laat je overtuigen en luister hier.

avatar van Premonition
Hun nieuwe album is een stuk minder stevig dan het debuutalbum. Dat vind ik af en toe behoorlijk over the top, net zoals het debuut van Exit Calm. Deze is zoals Paul al zegt meer atmosferisch, neigt meer naar Cocteau Twins en vroege Verve. Ben aangenaam verrast!

DjFrankie (moderator)
Weer een ontzettend sterk album van deze zweden, galmende post-punk in optima forma gespeeld.
Ik ben ook onder de indruk van deze plaat, en wens de prijswinnaar alvast veel luister plezier.

Dit album ligt zelfs nog beter in het gehoor als hun debuut, nummers zijn nog beter uitgewerkt en zoals al gezegt meer sfeer. Ook zo'n lang nummer als The Dream, verveelt nergens en klinkt geweldig.

En met een speelduur van bijna een uur heb je ook daadwerkelijk goede postpunk voor je geld.
En die stem ik vind hem prima met dat rauwe randje.

avatar van Premonition
Na een aantal weken af en toe beluisteren is het mij duidelijk dat de zanger het uiteindelijk toch weer verpest. Zijn geëxalteerde stem werkt me steeds meer op de zenuwen, jammer want muzikaal staat het als een kathedraal.

avatar van Chameleon Day
Paar snips beluisterd. Ik denk dat het me, net als het debuut, allemaal wat te gothisch is. Vooral de zang. En als de Gothen komen, ga ik ervandoor.

avatar van reptile71
Dit is niet gothisch hoor! Donkere zangstem wel, maar je houdt ook van Interpol, dus dat zegt niks. De stem van deze zanger heeft trouwens best veel weg van die van Paul Banks.

avatar van Chameleon Day
Dit galmt toch heel wat meer dan Interpol. Het is ook de manier van zingen. Maar goed, ik ga hem op mijn gemak beluisteren. Heb nog geen (definitief) oordeel.

(BTW: wat is de prijsvraag eigenlijk?)

avatar van stoepkrijt
DjFrankie heeft me wel eens wat nummers van het debuut laten horen en daar was ik best van gecharmeerd. Ik heb de zanger toen ook eens Paul Banks-imitator genoemd, maar dat is misschien wat oneerbiedig

Ik heb even wat fragmenten van dit nieuwe album beluisterd en ik ben onder de indruk. Ik hoor er post-punk in, maar vooral ook 'gewone' alternatieve rock, à la Interpol eigenlijk. In ieder geval de eerste paar nummers. Daarna wordt het wel stemmiger en galmender. Dat maakt het wat ontoegankelijker, maar vaak betaalt zich dat op de lange termijn wel uit. Ik ben benieuwd.

avatar van pjh1967
Chameleon Day schreef:
(BTW: wat is de prijsvraag eigenlijk?)

Kijk even op de homepage! http://www.musicmeter.nl/

stoepkrijt schreef:

Meedoen met de prijsvraag Koen, ik heb hem gisteren in huis gekregen.

avatar van reptile71
@CD: je hoeft slechts te laten weten dat je hem wil hebben. Over een week worden er 5 winnaars uitgeloot. Eigenlijk geen prijsvraag maar een loting dus.

avatar van pjh1967
reptile71 schreef:
Over een week worden er 5 winnaars uitgeloot.

Ik las dat de prijsvraag tot en met vrijdag 6 juni, 22:00 uur loopt!

avatar van reptile71
Ja maar dat klopt niet. De afspraak was nl. tot vrijdag 12 juni. Ik heb al even een pm gestuurd voor de aanpassing, bedankt.

De twee linkjes geluisterd, en die bevallen prima.
Ik hoor hier ook de band HIM in terug.

DjFrankie (moderator)
Ik hoor ook heel erg die andere scandinaviers van Decorate Decorate

Daarom wellicht wat voor Man of Sorrows en STaRS om met de prijsvraag mee te doen.

Chameleon Day schreef:
Dit galmt toch heel wat meer dan Interpol. Het is ook de manier van zingen.

Ik snap ook absoluut wat je bedoelt met het gothische hoor. Zeker wat verderop op het album heeft de zanger soms de neiging als een soort Andrew Eldritch te klinken.

avatar van Chameleon Day
Die naam van de hellecompaan van de overigens onvolprezen Dr. Avalanche moet je dus niet noemen. Daar word ik bang van....snel deuren en ramen sluiten.

avatar van reptile71
Nieuwsgierig naar dit album? Je kunt het hier luisteren: Principe Valiente - principevaliente.bandcamp.com

reptile71 schreef:

Heb je al veel aanmeldingen voor de prijsvraag?

avatar van reptile71
Geen idee, die komen bij musicmeter binnen.

avatar van starsailor
Wow! Wat ben ik, als oude postpunker, toch blij dat dit soort muziek nog gemaakt wordt en met zulke kwaliteit!

Topnummers: The Fighting, Wasted Time, Fiction en in mindere mate She Never Returned.
Minder: The Dream en het titelnummer.

Maak gelijk gebruik van de gelegenheid om mede wavers/postpunkers een tip te geven:
Lion

avatar van Chameleon Day
The Dream is juist het prijsnummer van het album!

Zang is over het algemeen te theatraal en dat stoort mij. De zanger weet wel de bas goed te beroeren.

avatar van Chameleon Day
The Dream en The Fighting zijn de prijsnummers hier. Ingetogen zang ook. Hij kan het dus wel. Take Me With You en Wasted Time zijn ook goed. Het slotnummer mag er, ondanks de oceanen aan galm, ook zijn.

Op Fiction, hetgeen best een aardig nummer is, ontspoort de zang werkelijk totaal. Brrr...

Choir of Blessed Youth is een overbodige instrumental. Platte synths ook. Geldt trouwens voor al het toetsenwerk op het album. Te weinig geraffineerd. Gitaar- en vooral ook het baswerk zijn dan weer wel puik.

avatar van starsailor
Chameleon Day schreef:

Het blijft interessant hoe smaken kunnen verschillen.
The Dream vind ik behoorlijk saai en de afsluiter een vreemde eend in de bijt. Maar Fiction daarentegen is werkelijk geweldig!
Wat mij betreft absoluut het beste nummer van hun hele oeuvre. Zang waar de wanhoop door mijn ziel heen snijdt. The Fighting, She Never Returned (ook met een behoorlijk desperate zang) en de opener zijn ook mijn favorieten.
Ik heb inmiddels ook hun debuut meerdere malen beluistert en ben erg blij dat ik deze band, weliswaar wat aan de late kant, ontdekt heb.

starsailor schreef:

avatar van Premonition
Ik snap helemaal wat CD bedoelt, maar @starsailor inderdaad heel interessant hoe smaken verschillen, vooral mbt deze band en Exit Calm.

avatar van blur8
Lang leve de jaarlijsten:. Anders had ik dit echt niet gevonden vrees ik.
Flarden The Cure & The Sound drijven zeer verdienstelijk voorbij.
Een vet aangezette sound en galmende zang: niets mis mee.

avatar van Alicia
Oma Postpunk heeft reeds enkele flarden van dit geluid opgevangen en is nu aan het overleggen of de klanken haar aanspreken. Wat mij in de eerste instantie wel opvalt, is dat de kwaliteit van Spotify en ook Bandcamp zo belabberd is, vooral bij dit type muziek. Ik had hetzelfde bij people of nothing en The Foreign Resort - moet je trouwens ook eens proberen - en dan lijken alle instrumenten wel aan elkaar geplakt. Je zou eigenlijk alles op z'n minst in cd kwaliteit moeten kunnen streamen. Dat zou aanmerkelijk kunnen schelen in de beoordeling!
Dit geluid echter, lijkt wat meer Interpol..l... achtig met dat staccato gitaartje en ik heb, in de gauwigheid, ook ook nog geen goth voorbij horen komen. Fiction is inderdaad een prachtig nummer! Ik vind de zang absoluut niet storend. Maar goed, eerst maar eens goed luisteren en nog een keer en nog een keer.

Dank voor deze hele mooie tip... is altijd welkom, starsailor

avatar van Alicia
Het heeft even geduurd, maar ik vind dit een mooi album! Misschien komt er straks een half sterretje bij! Het is toch wel een groeialbum gebleken! Pak dan wel de beste kwaliteit die je kunt vinden. Dit type postpunk/shoegaze kan namelijk nogal vrij snel verzanden in een ondoordringbare brei van geluiden. Het staccato geluid van dat gitaartje is vrij dominant en klinkt de muziek waarschijnlijk daarom wat schel.

*sleutelt wat aan de toonregelaar*

avatar van Chameleon Day
Maar er komt een moment dat de zang je tegen gaat staan....