Swans - White Light from the Mouth of Infinity (1991)

Rock / Folk
Label: Young God

1. Better Than You (5:57)
  2. Power and Sacrifice (5:31)
  3. You Know Nothing (5:41)
  4. Song for Dead Time (5:17)
  5. Will We Survive? (6:32)
  6. Love Will Save You (6:02)
  7. Failure (5:19)
  8. Song for the Sun (5:01)
  9. Miracle of Love (6:39)
  10. Blind * (4:31)
  11. When She Breathes (5:00)
  12. Why Are We Alive? (5:28)
  13. The Most Unfortunate Lie (5:29)
avatar van titan
titan (crew)
Wat een fantastische sonische ervaring is de muziek van Swans toch. Donker, verbeten, macaber en verbitterd klinkt het en het geheel is verpakt in pakkende en apocalyptische songs die je bij de keel grijpen. Unieke band. 4,5*

Dustyfan
titan schreef:
Donker, verbeten, macaber en verbitterd

Dit zijn precies de redenen waarom ik deze plaat zo afschuwelijk vind.
Zo verschrikkelijk vaak moeten horen, en steeds wéér de gordijnen in. Afgrijselijk, 0,5*

avatar van VanDeGriend
Eens met Titan. Prachtplaat. Echte songs dit keer hetgeen bij Swans wel eens anders is. (Cop/Greed niet doorheen te komen). Goed gezongen (!) ook

avatar van Nicolage Rico
Wat zijn de echt goede tracks van dit album? Kan iemand mij dat vertellen?

Sure. Better Than You, You Know Nothing, Love Will Save You en Failure

avatar van Nicolage Rico
Dank je. Het is in ieder geval een super hoes!

avatar van VanDeGriend
Overige nummers zijn eveneens de moeite waard. Dit is waarschijnlijk het meest toegankelijke album van Swans. Ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat maar even weten.

Check dan ook dehoes van Love of Life even...de opvolger van deze plaat. Ook wel de "twin release" van Swans genoemd. Die kwam destijds met een mooi doosje waar je ze samen in kon opbergen. Goud geld op Ebay

Ah, dat zwarte doosje heb ik een jaar of tien geleden voor een prikkie met alleen Love Of Life erin uit een uitverkoopbak gevist. White Light heb ik er later bijgekocht. Ik had geen benul dat ik een collectors item in huis had.

avatar van Edwin
Swans behoort weliswaar niet tot mijn meest favoriete bands, maar de voorganger The Burning World uit 1989 (hier helaas nog niet toegevoegd) was een zeer aangename ontdekking. White Light is zelfs nog beter. Na Love of Life ben ik ze uit het oog verloren. 4*

avatar van VanDeGriend
Burning World was het startpunt van de "nieuwe Swans" die met deze cd een prima en waarschijnlijk ultiem vervolg kreeg. Daarna volgde, in t verlengde van deze cd, Love of Life. Na deze cd werden de releases van Swans weer allengs obscuurder.

Overigens was Michael Gira zelf allerminst te spreken over voorganger The Burning World, de enige release van Swans bij een major.

avatar van Castle
Zwaar ondergewaardeerd album, meesterlijke songs.
Maar ben als Gira-liefhebber denk ook bevooroordeeld??

Enniewee als ik deze plaat opzet, moet het huis afbranden om het te onderbreken..

avatar van orbit
Ik heb dit maar eens digitaal uit de kast gemept, want al mijn swans materiaal is al jaren verloren gegaan.. Goddamn! Wat een retegoede muziek is dit eigenlijk!

When She Breathes, Songe For Dead Times zijn van onaards niveau, Jarboe kicks in! Maar vooral.. Better Than You is br-il-ja-nt

avatar van Paalhaas
Wat past die hoes toch mooi bij de muziek, hè?

avatar van VanDeGriend
Tophoes bij een topplaat. Zie ook de hoes van "Love of Life"

avatar van Flipper
Lekkere bombastische muziek.
Vind deze net iets beter dan 'Love of life'.

PS Luister ook naar (The World of) Skin, een project van Gira/Jarboe

Of het project Neurosis/Jarboe

Orbit bedankt voor de tip.

Wat is Better Than You een wereldnummer

avatar van orbit

De rest van de plaat is ook niet verkeerd

Nee, maar dat is wel het mooiste nummer; doet me zelfs denken aan Moonspell, The Mission en The Sisters of Mercy.

Maar de eerste drie nummers zijn het mooiste; ik heb het album nu al 2x beluisterd.

avatar van orbit
De bijdrages van Jarboe op Song for Dead Time en When She Breathes vind ik persoonlijk ook meer dan hemels!
Maar de eerste nummers zijn inderdaad erg sterk En Failure niet te vergeten..

Gish
Dat zwarte doosje heb ik ook nog steeds, met beide CD's uiteraard.
Collector's item. Nooit wegdoen. Beide platen zijn uitzonderlijk goed en behoren misschien wel tot de beste Swans muziek.

Beste Swans album, donker en spannend.

***** stars

TIP: luister ook eens naar THE WORLD OF SKIN [songs for another world] Eigenlijk verplicht voer voor Swans fans, en ook zeer goede plaat. Beetje eenzaam alleen als ik hem op deze site aanklik.

avatar van reptile71
Wauw wat een constant hoog niveau hebben de Swans op dit album. En sommige nummers doen inderdaad een ietsje aan The Sisters en The Mission denken, maar toch vind ik ze daar niet mee te vergelijken. Qua muziek en composities denk ik eerlijk gezegd zelfs dat Swans op dit album een nivaeutje hoger ligt dan voornoemde bands.
En ondergewaardeerd vind ik ze hier niet met een dikke 4 uit 33 stemmen.

lessien
Hoe langer ik zoek, hoe meer ik hem persé wil hebben...en ik vind hem nergens.

avatar van Castle
Plato?? Daar staat altijd wel wat, anders platenbeurzen.

avatar van Jochempie
Dit is zo'n supermooi album maar ik luister het eigenlijk bijna nooit. Ik denk dat ik het 3 keer geluisterd in 2 jaar tijd maar dat komt vooral om Swans nooit bij blijft bij me. Het is uitermate interressant maar ik kan geen grip krijgen op de muziek. Nu gaat het wel gebeuren, ik ga em gewoon elke dag luister dan moet die toch wel gaan groeien

avatar van orbit
Swans is typisch een band waarvoor je in de stemming moet zijn, maar als dat eenmaal zo is, kan er weinig tegenop!

avatar van Erwin.c
Heerlijke zompige, slepende, hypnotiserende en naar onbepaalde diepte sleurende muziek.

Na een intro met baby geluidjes ramt hij er in. Er is geen weg terug, welkom in de hel van de zwanen. Alsof hun veren met pek en olie besmeurd zijn en dat ze strijden tegen een langzaam stervensproces..
Better Than You klinkt wel degelijk als Sisters Of Mercy, met tussendoor de slagen van een doodsklok. Wordt er gelijk al stil van. Aangename kennismaking.

Het dreigende gitaartje van Power And Sacrifice met die heerlijke drum heeft veel weg van The Mission UK; mooie opbouw met halverwege even een rustpunt, om vervolgens weer de dreiging op te bouwen. De verstikkende pek druipt de zwanenbek al binnen en verspreid zich naar de longen als een giftige kanker.

You Know Nothing is een tevreden terugblik op het leven als een vrije vogel. Vliegend over landschappen op zoek naar een plek om de zomer door te brengen. Zorgeloos.
Al blijkt op het eind de lucht dreigend, en wordt je terug getrokken in de pijnlijke lijdensweg.
Mooie rol van het gitaarwerk.

De hersenen worden aan getast, maar je hoort een rustgevende engel tegen je praten. Bij Song For Dead Time weet je dat het einde der leven in zicht is. Geslaagde introductie van Jarboe, die hier de gevoelige zang verzorgt.

Will We Survive?
Natuurlijk niet. Al vanaf het eerste nummer weet je al dat er geen einde aan deze bad trip komt.
Het is alleen de vraag of je in de hemel of hel beland.
Vraag?
Kom op, dit is de bedevaart naar het hellevuur.
Heerlijk einde wat zich blijft herhalen.

Bij Love Will Save You merk je dat de zwaan kracht zoekt om voor de laatste keer zijn vleugels uit te slaan. Eigenlijk had Jarboe dit nummer moeten zingen en niet Michael Gira, dan had dit nummer meer troost gegeven.
Ik hoor hier wel The Bad Seeds in terug (zonder Cave).

Angst om verder te leven, angst om dood te gaan, angst voor het lijden, angst om te falen.
Failure.
Mooi krachtig gezongen, een van de hoogtepunten. Hoor ik hier Leonard Cohen als hogepriester? Nee, dit is toch echt Michael Gira.

Song For The Sun doet Australisch aan (Crime & The City Solution; Church). Mooi nummer.
Is er dan toch nog een beetje hoop voor deze stervende zwaan?
Zal er nog licht in zijn ogen gaan schijnen?

Nee, niet een engel in het wit daalt neer, maar hier wordt voorbereid op een duivels wezen in zwart wat de zwaan komt halen.
Ze zal zijn strot er af snijden om het rode bloed paars te laten kleuren door de olie en pek.
Hoera, de dreiging is terug, Miracle Of Love is het volgende hoogtepunt. Weer die heerlijke stuwende mokerslagen. Hoor ik daar een orgel op het eind?

Het ademen wordt steeds moeilijker in When She Breathes; al hakkend met het zwaard van Damocles wordt er een rustgevend slaapliedje gezongen. De paarse gloed over het meertje verspreid zich langzaam.
Mooie rol weer van Jarboe; die helaas te weinig op dit album aanwezig is.

Why Are We Alive is het zonder kop en met vallen en opstaan omhoog gehesen worden naar de verbrandende warmte van de hel. Met een veer wordt in bloed een afscheidsbrief naar het aardse bestaan geschreven.

De laatste stuiptrekkingen.
The Most Unfortunate Lie.

En als je nu nog wilt weten hoe “De Hel Der Zwanen”er uit ziet, dan raad ik je het album The Great Annihilator aan.

Kosinski

Oeps, wat een zin Deric Raven, bijna poezie, mooi.
Dit album verdient zo'n recensie.
Hoed af !

Bedankt