Deep Purple - Made in Japan (1972)

Label: EMI

1. Highway Star (6:43)
  2. Child in Time (12:17)
  3. Smoke on the Water (7:36)
  4. The Mule (Drum Solo) (9:28)
  5. Strange Kind of Woman (9:52)
  6. Lazy (10:27)
  7. Space Truckin' (19:54)
  8. Black Night [Osaka - 15th August 1972] * (6:58)
  9. Speed King [Osaka - 15th August 1972] * (8:28)
  10. Black Night [Osaka - 16th August 1972] * (6:58)
  11. Lucille [Osaka - 16th August 1972] * (9:03)
  12. Black Night [Tokyo - 17th August 1972] * (8:01)
  13. Speed King [Tokyo - 17th August 1972] * (7:19)
Hans Brouwer schreef:

Waarvan "Made in Japan" dus met kop en schouders boven al die andere live albums uitsteekt.

Prettig weekend allemaal

bwa, ze hebben nog andere live albums die zeker naast made in japan kunnen staan. Luister maar eens naar live in stockholm (1970) enzo. De live albums van die periode (mark 2 line up) van deep purple zijn wel de beste. Dit niveau hebben ze live niet meer kunnen evenaren. Daarom zijn de latere live albums niet slecht maar het is gewoon niet meer hetzelfde als bijvoorbeeld dit album.

Dat bedoel ik.

miloz
Ik heb een live dvd (come hell or high water) van Deep Purple uit 1993. De laatste tour met Ritchie blackmore. Ze spelen technisch ontzettend goed maar het klinkt veel minder spontaan en geinspireerd. Daarom zou ik het prachtig vinden als er een dvd made in japan zou komen. Maar voor zo ver ik weet zijn daar geen video-opnames van.

avatar van IMPULS
Made In Japan is gelijk aan bedwelmd hangen in een luie stoel/bank, stoned zijn en verkeren in een roes. Daarom is dit een uitstekende live LP, maar vooral dus door...de sfeer. Als het om de composities zelf gaat mogen ze Space Truckin' van mij acuut verwijderen. Wat een stuurloos geneuzel met apparatuur, zeg. Haalt het album een nivo omlaag. Overigens zijn er nog wel iets betere live-albums.

IMPULS schreef:

ok, ik veronderstel dus dat je het hebt over het stuk na het nummer space truckin zelf.

ten eerste is dit stuk helemaal niet stuurloos, als je goed luistert hoor je fragmenten van andere deep purple nummers terugkomen, onder andere mandrake root (van shades of deep purple) en de solo van fools (van firebal), dus het is niet gewoon wat lawaai maken, er zit wel composititie of structuur in.

ten tweede, hetheen jon lord hier met zijn orgel doet is hetzelfde wat jimi hendrix ervoor met zijn gitaar heeft gedaan, het experimenteren met geluid of in jouw woorden "geneuzel met aparatuur" is ook in zijn geval baanbrekend en gaat gepaard met technisch hoogstaand orgelspel.
Het klinkt soms niet mooi (in de letterlijke betekenis) maar dat is ook de bedoeling niet, het is de bedoeling om te tonen welke klanken je uit een hammond-orgel kan krijgen (met distortion weliswaar ) en die klanken roepen misschien geen "mooi" gevoel op maar meer een gevoel van "het kan mij niet schelen dat het niet mooi is, maar ik vind het leuk om te doen en hoor het graag".
Ik kan wel begrijpen dat het voor sommige lawaai is, dit is dan eerder een kwestie van smaak.

En trouwens, het nummer space truckin zelf is toch te goed om te verwijderen, die intro

avatar van IMPULS
Een aantal thema's van eerder werk terug laten komen duidt niet perse op een (doorlopende) structuur, cq. opbouw. Daarnaast vraag ik mij af of Jon Lord wel zo 'baanbrekend' bezig is. By the way: ook dan hoeft het niet perse genietbaar te zijn.
En dan toch de plechtige belofte om het nummer opnieuw (2x) te beluisteren. Ga er meer geduld in hebben. Heb ik mogelijk in al die jaren er wat in gemist.
Oftewel, meyer...Wordt vervolgd.

avatar van marco straaten
naar mijn mening een heel sterk live album, met twee fantastische nummers op deze plaat, nl. child in time en smoke on the water.

Ongelooflijk album, zonder enige twijfel het beste live album allertijden. Ik geloof niet dat er een slecht nummer op staat. En the encores zijn zeker ook de moeite waard. Mijn absolute hoogtepunten van de CD zijn Child in Time, Strange kind of women en Lucille (The Encores). Maar ook de nummers die over het algemeen minder gevonden worden zoals The Mule en Space Truckin' vind ik geniaal. De muziek is van zulke hoge kwaliteit.
Absoluut 5 sterren.

Boekiej schreef:
Ongelooflijk album, zonder enige twijfel het beste live album allertijden.

Boekiej, vriend!

avatar van Hans Brouwer
Zoals bekend vind ik dit het beste live album allertijden! Ik werd onlangs getipt om de dvd "Deep Purple live in concert 72/73" te kopen met concert opnamen in Denemarken (1972) en New York (1973). Hoewel dit geen live opnamen zijn uit Japan geeft de dvd goed de sfeer weer waarin de liveconcerten in Japan zich moeten hebben afgespeeld. Het concert in Denemarken is opgenomen een paar weken voordat het "Machine Head" album werd uitgebracht. Er staan al wel nummers van "Machine Head" op deze dvd. De beeld en geluidskwaliteit van de dvd, deels zwart/wit deels kleur, is verbluffend goed. En het is alsof je er met je neus bovenop zit. Desbetreffende dvd is voor € 12,99 te koop bij Bol.com. Ik beveel deze dvd van harte aan bij iedere Deep Purple liefhebber

avatar van meyer
Ik heb ook live opnamen van deep purple van die periode, misschien is het wel hetzelfde?? ik heb het wel gedownload, het noemt "Deep Purple - Machine Head (Live 1972) - Divx - Complete Concert 1.34.02" en is ook in zwart wit.

Je hoort er ook veel gelijkenissen mee met made in Japan. Ik kan er wel blijven naar kijken, wat zijn het toch fantastische muzikanten

Die sfeer van het optreden moet fantastisch geweest zijn, het publiek staat tegen het podium vlak bij de monitors, men kan naast het podium ook gaan staan en achter het podium staat er een tribune waar dat mensen kunnen zitten en het optreden langs achter bekijken.
En dat terwijl de gitaar van ritchie blackmore meerdere keren kennis maakt met de lucht en met rictchies voeten

wat is de setlist misschien van jouw dvd hans?

meyer schreef:
wat is de setlist misschien van jouw dvd hans?
Meyer, uit jouw bericht maak ik op dat het om dezelfde opname moet gaan. Hier volgt de setlist:

Nogmaals een weergaloos goede dvd!

haha, ja, tis dezelfde, keb wel alleen die van int zwart wit.
Wist niet dat het opnames van denemarken waren . Het geluid is inderdaad heel goed.
Wel raar dat ze fireball al speelden terwijl machine head nog moest uitkomen.

you think your the biggest man in the world, ah ah, there's always somebody up above you, listen, just be happy, stick around in the middle somewhere, you know what I mean...

meyer schreef:
Wel raar dat ze fireball al speelden terwijl machine head nog moest uitkomen.
Hoe bedoel je

Hoe bedoel je

vergissing, dacht ff dat fireball na machine head uitkwam, niet dus

avatar van VanDeGriend
Voor een verslag van het optreden van Deep Purple in januari 2006 in de HMH....follow the link

Flipper schreef:
Wat maakt dit album tot een van de beste ooit? Volgens mij de ongekende opname kwaliteit, het is net of je er middenin zit.

Hoogtepunten
Highway star - Volume moet gelijk naar 10
Lazy - Na het intro van JL, het hele gezelschap samen.

Een van de beste live-albums ooit, niet het beste (Hans B. weet wel welke).

Amen, iedereen heeft het altijd over Child In Time & Smoke On The Water. In mijn ogen onterecht. Vooral het laatstgenoemde nummer valt in het niet bij Highway Star en Lazy. Wat een heerlijkheid!

avatar van Halloween
oke heb dit album al wat langer en heb ook het albukm van dream theater made in japan gekocht.

Als ik het grof moet zeggen, wat heeft Dream Theater deze plaat verklood echt niet normaal.

Child in Time ook als je het nummer niet kan schreeuwen waarom doe je hem dan :S .

Een mislukte poging om een geweldige live show na te bootsen, maja moet zeggen highway star was nog wel geinig maar voor de rest ook, laat die irritante toetsenist alstublieft niet de solo's en intro's van Jon doen wand dat was ook ee ntotale ramp.

En natuurlijk komt die gitarist bij lange niet in de buurt bij Blackmore.
Om maar te zwijgen over de zanger, die denkt dat hij op dat moment lekker even Ian Gillan kan spelen, terwijl hij niet eens de stem heeft om de schreeuwen van hem na te bootsen, nu kom ik nog even op Child in Time wand dat was echt het toppunt van slechtheid.
Echt het was niet eens schreeuwen het was gewoon puur van hoe hoog kan m,n stem komen, en dan komt de gitaar er ook nog even lekker doorheen zitten jodelen om de schreeuwen een beetje mee te spelen, het klinkt echt voor geen meter.

Sorry Dream Theater laat het echte werk maar aan Deep Purple over.

Inderdaad. Dream Theater heeft hiermee bewezen dat je een LIVE album inderdaad niet na kan spelen.

On-topic:

Lekkerste live CD-tje allertijden. Punt! Die sfeer die in deze plaat zit, ongeëvenaard. Uitschieters: Highway Star, Child In Time, Strange Kind Of Woman en Lazy.

avatar van Bush Beast
In mijn ogen een absoluut meesterwerk. Was een van mijn eerste aankopen als "kleine jongen" in de tijd dat Abba, Madness en The Police hoog tij vierden. Nummers zijn stuk voor stuk klassiekers, met Child in Time als hoogtepunt. *****

Bush Beast schreef:
In mijn ogen een absoluut meesterwerk. Nummers zijn stuk voor stuk klassiekers, met Child in Time als hoogtepunt. *****
Zo mag ik het graag lezen!!

avatar van SemdeJong
ook uit mij jeugd. Draaide graag de drumsolo met de ramen open hopende dat de buren dachten dat ik aan het drummen was. Samen met Live Killers van Queen het beste livealbum.

avatar van Joy4ever
WOW!! Ik begon muziek op te pikken vanaf begin jaren 90. Dankzij Wolfmother ben ik terecht gekomen bij Deep Purple. Wat een concert is dit zeg! En wat een gitarist! Onwaarschijnlijk. Wat een geweldige muziek. Uiteraard kende ik DP van Child in Time maar ik had verder geen aandacht aan ze besteed. Tot nu toe. En wat een ontdekking. Thanks to musicmeter. En user hardrock.

avatar van Klumpie
Ja, dit is een van die live-platen die je gewoon in huis moet hebben. Als je dit niet kent of in huis hebt mis je een stuk muziekgeschiedenis.

avatar van Status Seeker
Tja, wat kan ik nog over dit live-album schrijven. Dit is echt zo'n live-album waar de sfeer vanaf druipt, waarvoor je niet per se bij het optreden geweest hoeft te zijn om er van te genieten. Daarbij staan bijna al mijn favoriete Deep Purple nummers erop en krijgen de nummers live nog een extra lading mee.

Ook de uitstapjes binnen de nummers zijn leuk (een enorme drumsolo die niet verveelt, de tandem zang-gitaar tijdens Strange Kind of Woman, waarbij Gillan de voorgespeelde stukjes probeert te imiteren).

Verder zou ik het niet weten. Voor € 7,- (misschien zelfs goedkoper) kun je deze cd al scoren. Zoals Klumpie al zei: deze live-plaat moet je gewoon in huis halen. Enjoy!

ik heb hem ook
super goed

avatar van sjoerd5
kan iemand mij wat meer vertellen over lucille
want dat is niet deep purple zelf

avatar van freebird
Fantastisch album , alleen al om het intro van Smoke on the Water...........

'n 4,5

freebird schreef:
Fantastisch album , alleen al om het intro van Smoke on the Water...........

'n 4,5

ja geweldig

Die variatie in het intro hebben ze maar 1 keer gespeeld.
Veder vind ik bas inzet helemaal geweldig

ik heb hem ook.
helaas geen smoke on the water in denemarken