menu

Thom Yorke - Tomorrow's Modern Boxes (2014)

mijn stem
3,43 (207)
207 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

  1. A Brain in a Bottle (4:40)
  2. Guess Again! (4:23)
  3. Interference (2:48)
  4. The Mother Lode (6:07)
  5. Truth Ray (5:13)
  6. There Is No Ice (For My Drink) (7:00)
  7. Pink Section (2:34)
  8. Nose Grows Some (5:22)
totale tijdsduur: 38:07
zoeken in:
avatar van rolandobabel
4,0
Het is een soort Polyfauna met zang geworden. Thom Yorke blijft in mijn ogen een geweldige zanger en de electronische geluiden vind ik intrigerend en subtiel klinken. Ik geloof alleen dat het cool is om dit album af te kraken, aangezien Radiohead en Thom Yorke al een tijdje niet meer 'hip' zijn.

Als iemand trouwens weet met welk materiaal je dit album zou kunnen namaken, laat het mij weten, een Korg Volca Bass met een synth erbij en drummachine?

avatar van toxief
3,0
Zeker een fijn album, maar ik denk dat ik het allemaal een beetje te gewoon ben aan het worden, hoe geniaal het ook mag zijn. Productief is hij zeker wel en dat mag zo blijven. Wanneer hij (ze, Nichel Godrich) iets nieuws uitbrengt, grijp ik terug naar al de rest.
Ik kijk uit naar de remixen, want die vind ik bij 'The Eraser' soms beter dan het origineel.

'Tomorrow's Modern Boxes' staat hier op repeat, zonder probleem. Maar het blijft niet hangen.

avatar van Rayaccos
5,0
Tomorrow's moderns boxes is in mijn een soort b-sides product dat voor de fijnproevers briljant blijkt te zijn. Yorke heeft met dit tussendoortje een intiemer klinkend werk afgeleverd dan zijn vorige project met Flea. Deze ligt gemakkelijker in het gehoor, maar desondanks laat het zijn ware kracht pas horen na een paar intensieve luisterbeurten. Elke nummer op zichzelf zit boeiend in elkaar en het totaal is een coherent geheel. Dit zorgt ervoor dat je gemakkijk in de sfeer van het album wordt gezogen.

Kortom; ik ben een gelukkig mens met deze verrassende release waar ik totaal geen verwachtingen bij had.

Een persoonlijke favoriet: Nose Grows Some

avatar van stoepkrijt
2,5
De eerste helft van dit album is vrij aardig, met The Mother Lode als beste nummer. Vlot, fijne melodie en redelijk boeiend elektronisch gepriegel. Helaas is dit nummer iets te lang en ontwikkeld het zich niet genoeg. A Brain in a Bottle en Guess Again! zijn gelukkig niet te lang, maar die zijn toch wat minder interessant dan het prijsnummer.

Hierna begint de tweede helft van het album en die is een stuk zwakker. Eigenlijk zijn alle vier de nummers eentonig en ronduit saai. Alleen Nose Grows Some is iets interessanter, maar ook daarin gebeurt eigenlijk vrij weinig dat mijn aandacht weet te pakken.

Een teleurstellend album dus, vooral doordat er zo weinig melodie en afwisseling inzit.

avatar van Rain King
Het is Thom Yorke dus ik geef 5*

grapje hoor

avatar van kobe bryant fan
Nose Grows Some is alvast erg mooi!
Maakt me zeker benieuwd naar meer.

avatar van meneer
rolandobabel schreef:
Ik geloof alleen dat het cool is om dit album af te kraken, aangezien Radiohead en Thom Yorke al een tijdje niet meer 'hip' zijn.


Is dat zo ? Vertel eens meer.

avatar van bloempje24
Op het eerste gezicht de typische Yorke sound, maar het doet mij goed om hier flarden van het betere elektronische Radiohead geluid te horen. Denk aan de song Kid A, denk aan Feral. Maar dit werk is abstracter en drijft vooral op de sound, veel minder op stem.

avatar van Lambchop
3,0
Aantal keer geluisterd nu. Redelijke plaat hoor mis de emotie alleen op elk nummer. Maar dit albumpje is toch echt wel meer waard dan 2*

avatar van Cor
3,0
Cor
Rayaccos schreef:
Tomorrow's moderns boxes is in mijn een soort b-sides product dat voor de fijnproevers briljant blijkt te zijn.

Tja, wellicht arrogant, maar ik beschouw me ook als fijnproever. Maar met dit geneuzel kan ik niet zoveel. Nooit gedacht dat ik één van mijn muzikale helden nog eens zou afschepen met een magere 3***tjes. Alleen bij 'Interference' hoor ik nog iets van de vertrouwde spanning als Yorke onder de huidt kruipt door tegendraads door de soundscapes te fladderen. Veel te mager natuurlijk. Wordt er niet vrolijk van.
Zoals ik op Twitter al las: "Het is jouw vak om creatieve kunst van hoog niveau te maken, niet om het business-concept te herschikken" (n.a.v. de bittorrent verspreiding). Couldn't agree more,

avatar van bikkel2
Inmiddels enkele flarden gehoord. Ik mis vooral de intensiteit die Yorke op de Radiohead albums zo treffend tentoonstelt.
Het is net of hij losgelaten is in een ruimte vol electronische mogelijkheden.
Hij gaat vooral voor de vorm en het experiment.
Tot nu toe hoor ik meer een hobby projectje.
Maar zal het nog eens nader onder de loep nemen.

avatar van Frenz
Van Guess Again! word ik anders wel blij (op een Massive Attack-achtige manier)

Maar ergens in de tweede helft haak ik af, niet boeiend genoeg, simple as that

avatar van toxief
3,0
Ik ben het spijtig genoeg eens met Cor...

avatar van corn1holio1
2,5
Ook eens, met voorsprong het zwakste wat Thom Yorke al heeft voortgebracht. De enige 2 keer dat ik het hele album heb uitgezeten was wanneer ik met iets anders bezig was en vergat dat het opstond. Dat mag ook niet de bedoeling zijn.

4,5
Wat aan de late kant, maar bon:

Radiohead. Ziezo, de naam is voor het eerst en voor het laatst gevallen in deze recensie. Het stof van de zeurende, nostalgische fan schudden we van ons af. Want Thom Yorke kan ook alleen muziek maken. Hij bewijst dit nogmaals met ‘Tomorrow’s Modern Boxes’, zijn tweede solo album na ‘The Eraser’.

Dat het album beschikbaar is via Bittorrent, dat weet u ondertussen al. Opnieuw een sterk staaltje marketing van Yorke, die opnieuw voor de kracht van de verrassing gaat, in samenspraak met een lanceerplatform dat best wel wat meer media-aandacht verdient. Razend benieuwd gingen we op zoek naar die goedkope zesdollarplaat. Dat er per abuus toch een gratis bestand op onze harddisk terechtkwam, zelfs met al onze goede bedoelingen, bewijst dat het zijn originele intentie een beetje kwijtraakt. Het is via torrent nog altijd gemakkelijker om een gratis versie binnen te halen dan er één te kopen, al bewezen één miljoen mensen in de eerste verkoopsweek het tegendeel.

Muziek heeft hetzelfde effect op je hersenen als drugs. En dat is naar het schijnt wetenschappelijk bewezen. ‘Tomorrow’s Modern Boxes ‘ mag je gerust vergelijken met een pil die niet inslaat. Waardoor je er nog één neemt, en nog één,... Tot ze plots allemaal tegelijk beginnen te werken. Een rechtstreekse aanval op uw hersenschors. En als u wil weten hoe je aan zo’n “Yorkisch” kwart-over-zeven-oog komt, zoek dan tijdens het beluisteren van deze plaat snel een spiegel op.

Openingsnummer A Brain In A Bottle klinkt alsof er twee wespen ronddwalen in je hoofd, achternagezeten door een dikke, zoemende hommel. Onmiddellijk vallen ook de warme, soms slepende vocals op en dat gaat op voor vrijwel elk nummer op deze plaat. Soms aangrijpend, dan weer griezelig. Of ben jij op je gemak tijdens The Mother Lode als Yorke op de achtergrond krankzinnig meegalmt alsof hij al dagen opgesloten zit in een donker hol? Pareltje trouwens, die The Mother Lode. Het zou helemaal niet misstaan in een dj-set van James Holden of Jamie xx. Ideaal voer voor wie een sappig brokje ambient wel weet te appreciëren.

Van hetzelfde laken een broek, maar dan iets spannender aan het kruis: Guess Again!, Interference en Nose Grows Some. Stuk voor stuk sfeervolle en subtiele hompen electronica die van het album een coherent geheel maken. Een kruisbestuiving tussen man en machine met bij gelegenheid een aardse piano ertussendoor. Het zijn nummers die als achtergrond kunnen dienen voor sport- en nieuws-jaaroverzichten om zo de emoties wat aan te dikken. Of gewoon als soundtrack van een druilerige eenzame nacht bij je thuis. Zolang ze maar luid en met de nodige aandacht beluisterd worden.

Omdat een artiest als Thom Yorke respect toekomt, hebben we dit album even laten rusten om hem dan enkele weken later terug op te vissen. En u mag gerust zijn: ook bij een tweede luistermarathon blijft deze plaat wonderwel staan. Al is het jammer dat er op een album van acht nummers één grote stinker tussenzit die de dan nog de barrière van zeven minuten bereikt. There Is No Ice (For My Drink) is samen met Pink Section, wat alleen kan beschreven worden als een opwarmer voor het eindnummer, het addertje onder het gras. Het zorgt ervoor dat ‘Tomorrow’s Modern Boxes’ geen verpletterende overwinning is, maar toch genoeg voor een ticket naar de volgende ronde.

Zes op acht. Niet slecht voor een onaangekondigde toets. Thom Yorke heeft zijn ei een plaats kunnen geven, maar heeft nu onderhand wel genoeg het eenzame mannetje gespeeld. Tijd voor zijn vrienden om terug iets van zich te laten horen. Dat zou al voor volgend jaar zijn trouwens, dat nieuwe album van … Hoe heette dat bandje ook alweer?

Review via daMusic

avatar van SilverEarring's
Had dit album even overgeslagen, door alle matige recensies.
tot dat ik gisteren opeens deze in een vinyl uitvoering zag staan,
koste me wel 62 euro, maarja we hebben het wel over een plaat van thom yorke,
Na een paar keer het album te hebben beluisterd. is het niet echt verpletterent,
op The Mother Lode, Nose Grows Some na dan, veder is het echt wel te moeite waard om het af te luisteren, maar een ding is zeker bij The Eraser komt het niet in te beurt, dus een magere 3 sterren!

avatar van -SprayIt-
3,0
62 euro. Ik kan je zo 10 sites of winkels noemen waar deze vinyl voor minder te vinden is. Ook de limited 180 grams is onder de 50 euro. Ben je vermogend/rijk, lui of gewoon heel spontaan

avatar van SilverEarring's
Haha, lekker dan heb gisteren echt 62 euro voor betaald,
rijk of spontaan kan je me ook niet echt noemen.

avatar van lennon
2,0
62 euro voor een plaat die ook nog tegenvalt. Das wel duur dan.

avatar van SilverEarring's
Ja werd er ook niet zo vrolijk van

avatar van lennon
2,0
SilverEarring's schreef:
Ja werd er ook niet zo vrolijk van


Het scheelt dat alles waar Yorke op staat en vinyl is vanzelf geld waard wordt later. Even in de kast leggen en over 10 jaar goed verkopen.

avatar van waxs
4,5
Album eens laten rusten en weer eens opgezet, inmiddels bijna een half jaar na de release. Nog steeds erg positief gestemd, zo positief dat ik hem nog een halfje omhoog gooi!

avatar van lennon
2,0
Pff ik heb echt moeite met deze plaat... vind het saai... nietszeggend, en vervelend..

Nee.. zowel met Radiohead als solo kan de man me de laatste jaren niet meer bekoren..

avatar van popstranger
3,0
Een album dat ik heb moeten afzwakken tot een 3* wegens nergens echt rakend, waar de albums van Radiohead dat meestal wel doen. Het teken aan de wand is dat ik ook nergens een song er echt vind uitspringen alhoewel The Mother Lode en Nose Grows Some wel aardig zijn maar wie wil nu aardig als je ooit songs uit je mouw hebt geschud als eender wat van OK Computer, In Rainbows et les autres. Iets teveel doorgeslagen richting experiment (songs als There Is No Ice For My Drink en Pink Section zijn leuk voor in Yorke zijn persoonlijke database maar hadden voor mij niet op schijf moeten gestanst worden) en te weinig echte songs.

avatar van MDekens
4,0
Re-release dames en heren! Score hangt lager dan verwacht, misschien komt het door de prijs/kwaliteit verhouding, de plaat was destijds boven de 50.-.

avatar van lennon
2,0
15 euro bij Plato voor het vinyl

beaster1256
Dikke brol .....zever in pakskes..ik ga maar nog eens The Bends , Ok Computer en Hail to the Thief opleggen......dit is echt bullshit voor mij !

Gast
geplaatst: vandaag om 12:08 uur

geplaatst: vandaag om 12:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.