Ben weer eens begonnen aan het herbeluisteren van de eerste zeven albums van de Steely Dan catalogus (de twee 'nakomertjes' zijn zeker niet slecht maar omdat ze toch een heel stuk minder zijn laat ik ze hier buiten beschouwing). Eens kijken of mijn beeld hetzelfde is als in mijn herinnering. In die herinnering ontlopen de eerste zeven albums elkaar niet veel in kwaliteit, hoewel ik toch zo mijn voorkeuren had.
Van die zeven albums worden Katy Lied en deze Countdown to Ecstasy over het algemeen als de iets mindere beschouwd. Ik heb het vermoeden dat dit komt omdat beide albums geen catchy hits hebben.
Op Countdown to Ecstasy wordt het duo Becker & Fagen al dominanter. Ook worden de songs complexer en bevatten ze al meer jazzy invloeden. Meer dan op het debuut vormen de nummers een hechte eenheid. In kwaliteit doen ze niet veel voor elkaar onder, hoewel ik wel erg blij wordt van Your Gold Teeth en Show Biz Kids. Dat laatste nummer zorgt blijkbaar voor veel verdeeldheid onder de liefhebbers; een echte song van 'you hate it or you love it'. Ik behoor tot de laatste groep. Het dreunende refreintje blijft wel heel erg lang in mijn hoofd nadreunen ...
Ook opvallend: ook ik vind o.a. The Royal Scam en Aja beter, maar op de een of andere manier luister ik toch vaker naar dit album (en ook dus Katy Lied). Vreemd verschijnsel, maar ik vermoed dat meer MM'ers dit fenomeen herkennen.