Joey Bada$$ - B4.DA.$$ (2015)

Label: Cinematic

1. Save the Children (3:35)
  2. Greenbax [Introlude] (0:48)
  3. Paper Trail$ (3:17)
  4. Piece of Mind (3:38)
  5. Big Dusty (4:53)
  6. Hazeus View (3:39)
  7. Like Me (4:28)

met BJ the Chicago Kid

8. Belly of the Beast (3:56)

met Chronixx

9. No. 99 (2:46)
  10. Christ Conscious (2:53)
  11. On & On (4:40)

met Maverick Sabre en Dyemond Lewis

12. Escape 120 (3:47)

met Raury

13. Black Beetles (3:50)
  14. O.C.B. (3:43)
  15. Curry Chicken (3:05)
  16. Run Up on Ya * (4:08)

met Action Bronson en Elle Varner

17. Teach Me * (4:18)

met Kiesza

avatar van thgryda
De beste man heeft me op zijn mixtapes nooit écht weten te overtuigen. Qua flow, rijmschema's en stemgeluid klinkt hij voor zijn leeftijd heel volwassen maar zijn 90's stijl vond ik weinig origineel. Eens benieuwd of hij mij kan overtuigen op zijn eerste LP en daarmee het omgekeerde doet dan KRIT en in mindere mate J. Cole, met name dikke tapes droppen maar die kwaliteit niet evenaren op hun LP's (nogmaals Cole's albums dig ik wel maar de échte Cole zoals op de mxitapes mis ik).

thgryda schreef:

Grappig, ik vind dat KRIT eind vorig jaar zijn beste project dropte omdat hij juist eindelijk een keer weg stapte van zijn typische stijl. KRIT op die beats is heerlijk!

Maar goed, dit album weet me te overtuigen van de kwaliteiten van de beste man. Het begint met nummers die best goed klinken, maar vanaf Hazeus View tot aan vrijwel het einde komen de echte toppers. Escape 120 klinkt erg goed, en Raury doet zijn beste Andre 3000 impression daar.

avatar van He$$el_01
Dude, Paper Trail$

avatar van Holla
Here's an ode to the worst of my dayssss
I've been working away-ay-ay
But the sky's been looking so grayyy
Sometimes I really need to get awayyyy

Beste refrein van de hele plaat. Beste beat van de hele plaat. Beste track van de hele plaat.

Ik heb het album inmiddels een keer of 5 beluisterd en raak meer en meer overtuigd van de tracks in het begin. Save The Children, Paper Trail$ en Piece Of Mind doen het nu al een stuk meer voor me.

avatar van Delars
Klinkt goed !

Rene1979
Damn wat een goeie plaat! Eindelijk gewoon weer hip hop ipv van al populaire southside net niet bietjes

Nu al gestemd?

Al zeker een keer of 6 geluisterd voordat ik stemde hoor!

avatar van Raul
Tof album, net helemaal geluisterd
Stijl bevalt me goed, is helemaal mijn ding
maar wacht nog een aantal luisterbeurten voor ik met een stem kom

nu is eerst Lupe aan de beurt!

Het is beter om deze plaat als geheel te beluisteren: er hangt een heerlijk vibe overheen. Razend knap debuut van een nog net 19 jarige gozer.

Rene1979
Ik doe het gewoon, dit is een moderne klassieker. Misschien is een 5 wel te hoog, maar mede gebaseerd op het feit dat Joey de eerste jongeling is sinds een heeeeele tijd die het geluid van een echt lekker oldskool hip hop album te pakken heeft.

Save The Children is zelfs opgenomen toen de beste man 17 was

avatar van Xinray
Damn, wat is Paper Trail$ lekker..

avatar van waxs
Alle singels al met veel plezier beluisterd dus het was puur wachten op het totaal plaatje. Overall een plaat die (terecht) herinneringen omhoog brengt aan het golden '90s era. De eerste helft van deze plaat is erg sterk. Ik had er geen idee van dat zowel DJ Premier, The Roots en J Dilla productiewerk hebben verzorgd, maar hun handtekening was direct af te lezen aan het herkenbare geluid van "Paper Trail$" en "Like Me".

Persoonlijk hou ik niet zo van die zwoele R&B vocals op "Belly of the Beast" ook de bonus track "Teach Me" doet mij weinig, maar goed, het is een bonus track en je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. Het nummer heeft in ieder geval de grootste mogelijkheid om commercieel succes te behalen.

Veruit favoriet blijven "Big Dusty", "No 99" en "Christ Conscious". Al met al een heel knap debuut van deze 19 jarige rapper ware het niet dat er nog genoeg ruimte is om te groeien. Zo is het niveau mijn inziens niet overal even constant, het wisselde productiegeluid trekt nog geen rode draad door het album. Hierdoor klinkt het album onvoldoende als een geheel. Dat is gelukkig niet echt een grote domper omdat de afzonderlijke nummers genoeg spanning bevatten.

waxs schreef:

Productiewerk verzorgd lijkt me veel gezegd, men heeft materiaal van hem gebruikt eerder... Overigens een zeer vermakelijk album. Nog steeds niet omver geblazen maar zijn tot nog toe weinige originele 90's sound klinkt hier al heel wat scherper en meer up to date.

thgryda schreef:

Goh, nu je het zegt.. lees net op internet dat hij is overleden. Dilla RIP.

avatar van Raul
wauw, welcome to 2015

GCITY050
Productioneel gezien valt ie me wel tegen, na één keer luisteren... Misschien moet ie groeien, maar na een luisterbeurt blijft mij vooral het woord saai bij.

Vanwaar saai?

Schnee

avatar van niels94
Ik vond het 'before the money' nog wel aardig gevonden.

Verder is het inderdaad een vrij belachelijke naam. De muziek schijnt echter erg goed te zijn, dus ik ben dan ook wel weer niet-13jarig genoeg om me over een naam heen te zetten.

avatar van Arrie
Ik vind die titel ook wel geinig eigenlijk.

avatar van Harderwiek
Schnee schreef:
het is 2015, zelfs 13 jarigen kunnen zo'n naam toch niet meer serieus nemen?
Ja, want in 2013 was het wel serieus te nemen....

avatar van waxs
Laten we het niet hebben over een overvloed aan uitroeptekens en het theatrale gelach. Als we inhoud gaan afmeten aan het gebruik van leestekens dan heeft Schnee nog een achterstand goed te maken.

FelipeGutiérrez
Hele sterke tracks wisselen matige tracks af op deze plaat die Joey's progressie als artiest laat zien, maar nauwelijks zijn progressie als rapper.

FelipeGutiérrez
Ik moet daarbij wel zeggen dat Paper Trail$ één van de betere tracks is in 2015. Zo meteen ook even Lupe's album checken.

Schnee schreef:
het is 2015, zelfs 13 jarigen kunnen zo'n naam toch niet meer serieus nemen?

''They don't like the name, but they say the music dope though!''

waxs schreef:

Goh, nu je het zegt.. lees net op internet dat hij is overleden. Dilla RIP.

Zo bedoelde ik het niet. Maar de term productiewerk verrichten, lijkt me toch al enkele jaren niet meer van toepassing op Dilla, net zoals een "nieuw" Tupac album ook een wat bij de haren getrokken term is...

thgryda schreef:

Ik wou het bloody obvious zien te vermijden dus heb ik allen in 1 zin geplaatst. Maargoed, eens.

avatar van Flipm0de
Wat een heerlijk album, lost al zijn hoge verwachtingen in. Buiten de ijzersterke singles vallen Paper Trail$, Like Me, en Black Beetles ook duidelijk onder mijn favoriete tracks tot nu toe.

Beginnend met een 4* maar verwacht dat dit zeer snel verhoogd gaat worden.

avatar van NastyOnWax
Hmm ben nog niet echt overtuigd. Verwachtte eigelijk veel meer na alle goeie dingen die ik erover heb gehoord. Misschien nog maar een paar keer draaien.