menu

Camel - Camel (1973)

mijn stem
3,68 (165)
165 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: MCA

  1. Slow Yourself Down (4:47)
  2. Mystic Queen (5:40)
  3. Six Ate (6:06)
  4. Separation (3:57)
  5. Never Let Go (6:26)
  6. Curiosity (5:55)
  7. Arubaluba (6:29)
  8. Never Let Go [Single Version] * (3:36)
  9. Homage to the God of Light [Live 29-10-1974] * (19:01)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 39:20 (1:01:57)
zoeken in:
avatar van Mssr Renard
4,5
Na al die jaren eindelijk ook te streamen vanaf vandaag. Ik zag het album op Tidalin remastered en remixed versie staan. Ik ben ook zo benieuwd naar de vinyl editie. Ik wacht eerst af wat de discogs-community ervan zegt, vooraleer ik deze aanschaf. Want uiteraard heb ik deze al, maar wil weten of de 2023-versie beter, anders, uitgebreider is.

avatar van echoes
4,5
Het lijkt erop dat alles uit de box set (behalve de 5.1 mixes) op de streamingdiensten staat.

En dan nu dus ook eindelijk te beluisteren, de enige echte obscure track van de box set (als bonustrack bij dit album). Een track die nog nooit eerder in wat voor vorm dan ook is verschenen en waar ik tot het verschijnen van de tracklist ook nog nooit van gehoord had: Sarah. Met slechts 2:02 minuut heb ik m'n enthousiasme toch maar wat naar beneden bijgesteld. Straks de volle twee minuten maar eens aandachtig beluisteren met m'n koptelefoon.

avatar van Mssr Renard
4,5
Wel een beetje jammer dat de extra informatie per song bij Tidal niet staat weergegeven. Nu is het op het eerste oog onduidelijk welke versies van Arubaluba en Curiosity er op staan. De puinhoop en gemakzucht van de toevoeging de boxset helpt ook niet. Maar ik ga het niet aanpassen. Dat doe ik niet meer.

avatar van ABDrums
4,5
Wat een verademing deze remaster. Alsof je naar een nieuwe plaat luistert... Ook de remasters van The Snow Goose en Mirage vond ik al bijzonder geslaagd. Andere Camel-albums (inclusief kersverse remasters) zijn sinds deze week op digitale streamingsdiensten te beluisteren; dat wordt een druk luisterweekje...

avatar van Metal-D78
4,0
echoes schreef:
...

Een track die nog nooit eerder in wat voor vorm dan ook is verschenen en waar ik tot het verschijnen van de tracklist ook nog nooit van gehoord had: Sarah. Met slechts 2:02 minuut heb ik m'n enthousiasme toch maar wat naar beneden bijgesteld. ...


Niet veel meer dan een niemandalletje.

avatar van gaucho
ABDrums schreef:
Wat een verademing deze remaster. Alsof je naar een nieuwe plaat luistert... Ook de remasters van The Snow Goose en Mirage vond ik al bijzonder geslaagd. Andere Camel-albums (inclusief kersverse remasters) zijn sinds deze week op digitale streamingsdiensten te beluisteren; dat wordt een druk luisterweekje...

Ik word nu door die berichten over de nieuwe remasters die ik her en der bij verschillende albums lees (en ook bij die nieuwe boxset) wel een beetje nieuwsgierig naar de kwaliteit van die remasters. Ik ben zelf zeer tevreden met de laatste set remasters van alweer flink wat jaren geleden (uit 2002); de afzonderlijke edities van die albums die op CD vaak nog een flink aantal bonustracks toevoegen. Die vond ik een behoorlijke verbetering ten opzichte van de eerste CD-uitgaven, en ook ten opzichte van de LP's.

Kan iemand een beetje uitleggen wat er qua geluidskwaliteit zoveel beter is aan die nieuwe edities? Het zijn toch geen remixen? En die nieuwe versies, zijn die alleen in de Airborn-boxset verkrijgbaar (en op streamingsites ongetwijfeld), maar niet als afzonderlijke CD's?

avatar van ABDrums
4,5
Terechte (en leuke) vraag!

Laat me beginnen met de disclaimer dat niet elke remix / remaster van een klassiek jaren '70 album geslaagd is. Maar om een antwoord op jouw vraag te geven: bij de meeste nieuwe uitgaven van jaren '70 albums (ik noem deze reeks albums van Camel, maar bijvoorbeeld ook alle Steven Wilson remixes en remasters en de nieuwe uitgaven van de Beatles-albums kunnen worden genoemd) ervaar ik dat het geluid veel opener, helderder en scherper klinkt dan voorheen. Desalniettemin kan ik ook ontzettend genieten van de originele pressings. Die drukken namelijk ook een bepaalde sfeer uit in de context van de tijd waarin het album is gemaakt.

Maar goed, de kortste klap is natuurlijk om zelf de nieuwste remasters (en remixes) te ervaren en je eigen oordeel te vellen. Ik ben trouwens wel benieuwd naar jouw visie hierover, Mssr Renard. Jij hebt veel meer verstand van de nieuwste remixes en/of remasters van albums uit de jaren '70 dan dat ik dat heb.

avatar van Mssr Renard
4,5
gaucho; kort en simpel antwoord: voor de remaster hoef je het niet te doen. Die verschilt totaal niet van de vorige remaster. De remix (die te streamen zijn) zijn wel interessant.

Ik wilde een topic aanmaken om uit te leggen wat het verschil is tussen een remaster en remix, want mensen gebruiken de termen door elkaar. Maar ik heb er geen zin in, want het kan ook weer veel discussie oproepen.

Waar het mij om ging, is dat deze plaat niet op een streamingdienst aanwezig was. Ook is deze sinds de jaren 80 niet meer op vinyl verschenen.

Als je denkt een betere sound te hebben ten opzichte van de remasters van de jaren 2000 dan kun je beter niet opnieuw gaan kopen. Wil je de remix luisteren, dan moet je de boxset kopen of de plaat opzoeken bij een streamingdienst. Ik gebuik Tidal, dus mijn kwaliteit is hoger dan die van andere streamingdiensten, die gewoon mp3's afspelen.

Ik vind overigens elke remaster geslaagd, want een remaster is als het ware het stof afblazen, een nieuw vernislaagje aanbrengen. Een slechte remaster heb ik nog nooit gehoord. Een remix is een ander verhaal, maar ook daar nog nooit iets slechts tegengekomen. Ik heb wel platen gehoord waar partijen opnieuw zijn ingespeeld. Dat vind ik wel zonde.

Nu ja. Dit debuut en Nude zijn de moeite waar om opnieuw te kopen, omdat deze sporadisch zijn verschenen. Al die andere kun je gewoon links laten liggen. Trouwens op Nude, Camel, Mirage en Snow Goose na (geloof ik) is de rest niet eens opnieuw op vinyl uitgegeven. Dus het is sowieso óf de boxset óf streamen.

Of er ook cd-reissues komen weet ik niet eens, maar dat zou echt zonde van je geld zijn, want de oude remasters volstaan. Tenzij de remix op cd belandt, dan is het het nadenken waard.

avatar van gaucho
Mssr Renard, bedankt voor je uitleg. Nogmaals, ik ben heel tevreden over de geluidskwaliteit van die 2002-remasters op CD, dus ik ben geneigd het daar inderdaad bij te laten. Vreemd dat die remixen alleen via streaming te beluisteren zijn (nou ja, en via die boxset dus), maar dat is in het huidige tijdsgewricht geen uitzondering meer. Ik heb een gratis account op Spotify, hoewel ik qua streaming tegenwoordig vaker naar YouTube luister. Ik zal die remixen eens opzoeken.

Overigens ken ik genoeg voorbeelden van albums die er in remasters niet bepaald op vooruit gegaan zijn, maar zoiets blijft altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Er staat tegenover dat er ook heel veel remasters zijn die wél een aanzienlijke verbetering zijn, soms zelfs een openbaring. Het is de kunst om het kaf van het koren te scheiden, daarom lees ik me bij het overwegen van zo'n aanschaf altijd eerst graag in. En dan nog kom je vaak heel tegengestelde meningen tegen...

Ik voel wel wat voor zo'n topic over remixen en remasters. Tot voor een paar jaar geleden leek het verschil me vrij duidelijk, maar met de overdaad van opgepoetste uitgaven van de laatste jaren lijkt het wel of het verschil steeds kleiner wordt. Wanneer gaat een remaster over in een remix? Misschien toch wel aardig voor een topic. Ik overweeg het te starten wanneer ik er tijd voor heb. Maar dat het veel tegengestelde meningen zal opleveren, met name als het gaat over de vermeende kwaliteitsverbetering van een nieuwe uitgave, staat voor mij op voorhand vast.

avatar van Mssr Renard
4,5
Er is ook een hele nieuwe generatie progressive rock-liefhebbers die die remasters van rond de eeuwwisseling niet hebben meegemaakt. Voor die mensen is deze remaster-ronde wellicht interessant, in vergelijking met de cd's die in de jaren 80 verschenen of de inmiddels versleten tweedehands jaren 70 lp's.

Geen idee. Wat ik wel weet is dat Camel niet echt uitgebreid vertegenwoordigd was op de streamingplatforms (Fixx, Caravan, King Crimson, Pendragon, Twelfth Night, noem maar op) zijn of nog steeds erg afwezig of zijn langzaamaan hun collectie online aan het zetten. Al dan niet door het label dat de rechten heeft overgenomen (Universal in dit geval). Ik mis wel echt heel veel Caravan op Tidal. Ik weet niet hoe dat bij andere sites is.

Bedenk ook dat er mensen op de site zitten, die nog nooit een cd of lp hebben gekocht en alles streamen (geen oordeel mijnerzijds). Dan zijn sommige bands een soort van 'niet luisterbaar'. Nu Camel alles van 1973-1984 online heeft gezet (Universal dus) is dat een ontzettende boost voor de band. Maar de cd- en lp-bezitters krabben zich achter de oren; moet ik nu weer alles opnieuw kopen, of is het goed zo. Ik denk dat het voor velen wel goed zo is. Ik denk nog diep en diep na over de nieuwe remaster van Nude en het debuut op lp, want er zit niets extra's bij. Ja, dan is het met het oog op het klimaat en de grondstoffenschaarste (de lp kost 32 euro!!!!!) wel zonde in alle zinnen van het woord. Ik heb Nude en ik heb het debuut en wil ik de opgepoetste versie horen, dan heb ik Tidal.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:17 uur

geplaatst: vandaag om 15:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.