Stevie Wonder - Talking Book (1972)

Soul / Funk
Label: Tamla

1. You Are the Sunshine of My Life (2:59)
  2. Maybe Your Baby (6:50)
  3. You and I (We Can Conquer the World) (4:38)
  4. Tuesday Heartbreak (3:02)
  5. You've Got It Bad Girl (4:58)
  6. Superstition (4:26)
  7. Big Brother (3:33)
  8. Blame It on the Sun (3:25)
  9. Lookin' for Another Pure Love (4:43)
  10. I Believe (When I Fall in Love It Will Be Forever) (4:52)
beaster1256
gewoon een goeie wonder , maar zeker niet zijn beste , maybe your baby en uiteraard superstition zijn prachtig , maar later zou hij meesterwerken als innervisions en het sublieme songs in the key of life maken , toch een 3.5

wel de eerste van een geweldige 4-luik;
of eigenlijk zou "Music of my Mind" de eerste van een geweldige 5-luik zijn, ware het niet dat ik dat album niet helemaal ken

beaster1256 schreef:

Ik heb hiervoor Innervisions ook geluisterd en die was net even beter en complexer en lekkerder luisteren. Op naar teh key of life!

en Fullfilligness' first finale

ettettummu schreef:
en Fullfilligness' first finale

Genoteerd

avatar van george clinton
Dit is inderdaad een goeie Wonder, al moest ik in het begin wat doorbijten. Ik vond hem namelijk saai. Nu niet meer, hoor. Maar ik vind het wel een typisch geval van 'vaker beluisteren' eer je er wat vindt.

‘Talking Book’ van Stevie Wonder is mijn 3e plaat van de soullegende, en zoals de Musicmeter-score hier liet vermoeden is het zeer zeker niet zijn beste. Het vrolijke uit de muziek is even zoek en ook muzikaal gaat het allemaal een stuk minder vlot. Toch blijft het een waarlijk plezier om luisteren, al was het maar om even trachten mee te neuriën met de meest vlotte nummers op de plaat. Jammer van ‘You are the Sunshine of My Life’, ‘Big Brother’ en ‘I Believe’, die breken met de rest van dit ‘Talking Book’.

avatar van LeRoi
De plaat van SUPERSTITION. Zegt genoeg denk ik...

avatar van orbit
Blame it On The Sun is ook niet misselijk trouwens.. ik vind deze wel minder dan Songs in The Key, maar hij is natuurlijk wel wat makkelijker uit te luisteren, stukje compacter..

EVANSHEWSON
Het begint al met een absolute topper. Dan heb je natuurlijk ook de enorm funky song Superstition.
Alle andere songs variëren van goed tot steengoed.
Prima album van een man in zijn beste vorm.

****1/2

Pieter Paal
Dit is ook een goed Stevie Wonder-album waarop goed gemusiceerd wordt, maar ik vind de teksten van 'Innervisions' veel meer krachtige inhoud hebben.
'Superstition' is net zo'n goed nummer als 'Higher ground'.
'Higher ground' is nog eens op een grappige wijze gecoverd door The Red Hot Chili Peppers en 'Superstition' door UB40 op hun 'Best of vol 2, maar dat is toch veel minder dan het origineel.

LocoHermano
Waarschijnlijk ben ik de enige hier die deze net zo goed vind als Innervisions en Songs...misschien nog wel beter.

I Believe is zo zoet....maar fantastisch van deze gelikte soulbaas.. en idd Orbit, Blame it on the Sun is ook te bruut!
Superstition lijkt me duidelijk een van de beste funksongs ever..

Hele goede plaat dit. Duidelijk. Sowieso mag je als mens dankbaar zijn voor elke keer dat deze man zn bek open trekt. Het is oprecht een wonder.

avatar van George
Een waar mirakel die Stevie. Met name in zijn zeventiger jaren periode met 'Songs in the key of life ' als geniale afsluiter.
You are the sunshine en Superstition zijn songs die hemelsbreed van elkaar verschillen , maar in hun genre van het hoogste niveau zijn.
Stevie lijkt aan populariteit behoorlijk te hebben ingeboet.
Ook zijn ' meesterwerken ' worden tegenwoordig aanmerkelijk minder hoog beoordeeld door de ' kenners ' dan vroeger. Opvallend , want er is bij dit vroegere ' mirakelkind ' zoveel te genieten.

Father McKenzie
@ George; geen kwotering of stem ???

avatar van George
Beste Father , ik ga er gelijk wat aan doen.

avatar van Cor
Cor
De aanloop naar de hierna volgende, nog betere albums. Mooie sound met die zachte percussie op de achtergrond. Wel een paar vwat vlakkere nummers als aardige (maar ook niet meer dan dat) tussendoortjes. Prince heeft later ook nog rijkelijk uit het Wonder-vaatje getapt. Vind ik vooral goed te merken in 'Maybe Your Baby'

Op deze plaat weet onze vriend Stevie het begin te maken van een indrukwekkende artistieke groei die op z,n latere albums nog wat verder zou uitkristalliseren.
Het is juist de mengeling van vrolijkheid en melancholie die deze plaat zo aanstekelijk maakt. Maar je moet inderdaad deze plaat wel iets vaker horen eer je dat in de gaten hebt.

avatar van dennisversteeg
De meer funky nummers zijn uitstekend, maar, zoals vaker bij Stevie Wonder, wil het wel eens iets te zoet worden. Gelukkig is dit niet zo erg als zlater en klinken zelfs deze nummers nog fris.

avatar van ArthurDZ
soms wat te zoetsappig, maar over het algemeen een uitstekende plaat van Stevie Wonder. Dit is samen met Songs In The... het enige album dat ik van hem heb.

Superstition

I Believe veeeeeeel te zoetsappig

avatar van julianb
beaster1256 schreef:

Nee gelijk heb, je de beste blijft bij mij ook nog
"Songs In The Key Of Life" toch geef ik zelf nog wel een 4.0

avatar van rkdev
Mooie combinatie van funky songs zoals Maybe your baby en Superstition en briljante rustige nummers zoals Blame it on the sun en I believe (beiden overigens ooit schitterend gecoverd door George Michael).

klassieker

avatar van kemm
jeej, de 100ste stem.
Maar eigenlijk zouden we al aan 200 moeten zitten, want zoals zoveel van Stevie Wonder is ook dit verplichte kost. Louter sterke nummers.

Ja hoor, ik vind dit absoluut een topper. Erg warme plaat (ik heb hiervan nu een oude cd-uitgave, dus vandaar) en de nummers blijven meteen in je hoofd steken. Klassiekers vind ik vooral in Blame It On The Sun, I Believe (etc.), You've Got It Bad, Girl en natuurlijk Sunshine en Superstition. Een kant-tekening vind ik dan wel weer het té lang uitgesponnen einde van Maybe Your Baby, maar dat mag eigenlijk geen big deal zijn. Ik zet in met een 4,5 en lager zie ik het in ieder geval écht niet worden!

avatar van principal2000
Wederom een goede van Stevie. Superstition vind ik een van zijn beste uptempo nummers. Maar de andere nummers zijn ook zeker de moeite waard.

avatar van Rudie
Een plaatje om op te zetten en lekker weg te luisteren, het vereist minder aandacht dan zijn betere opvolgers maar weet toch te overtuigen. De nodige Funk en stevigheid maken van dit album net dat beetje meer dan gewoon een lekker soul album. Nummers als 'Superstition' en 'Maybe your Baby' zijn favoriet.

avatar van Niek
Heel fijn album. Mist vooralsnog 1 hoogtepunt om 4,5 ster te krijgen, maar tzit er nog alleszins in dat het later alsnog gaat gebeuren. Ben iig blij de 'gouden drie' van Stevie compleet te hebben .

avatar van principal2000
Niek schreef:

Ik vind Superstition een superhoogtepunt. Daarnaast zijn ook You Are The Sunshine Of My Life, I Believe en Blame It On The Sun voor mij ook hoogtepunten.
Ik vind zelfs dat Stevie niet de gouden drie, maar de gouden vijf (misschien zelfs vijfeneenhalf) heeft geproduceerd.

avatar van Niek
Plaat wordt alleen maar beter. Daar waar ik Songs in the Key of Life en Innervisions af en toe wat te wisselvallig vind is deze zeer constant en kwalitatief minstens even goed. Ontzettende feelgoodplaat. Jammer van de afgrijselijke cover, maarja, daar hebben we geen last van als de heerlijke tonen van Tuesday Heartbreak, Maybe Your Baby of Blame it on the Sun in je oren klinken. Topplaat!