De Zweedse muzikant Kristian Matsson kennen we beter onder zijn artiestennaam The Tallest Man on Earth. De lengte van de naam mag hij dan niet waarmaken (1.65 meter), zijn muziek doet dit echter wel. De folkmuziek van zijn voorgaande albums werden gekenmerkt door zijn indringende stem en de eenvoudige muzikale ondersteuning met zijn gitaar en banjo. De songteksten doen de muzikant echter tot de groten behoren die de folkmuziek de laatste jaren voortbracht. Net als op voorgaand album There’s No Leaving Now kiest hij op Dark Bird Is Home voor een grootser geluid met de ondersteuning van andere musici.
Het album opent met de gitaarklanken van Fields of Our Home. De mond van Kristian lijkt vast te kleven aan de microfoon, wat een uitgesproken zanggeluid oplevert. Zijn emotionele kracht is nog steeds aanwezig en wordt versterkt door blazers en een achtergrondkoor. Invloeden vanuit de indie muziek blijken te zijn doorgedrongen in de nummers van Kristian. Het vervolg met Darkness of the Dream opent met de vrolijke noten van de akoestische gitaar. De donkere kant van de droom komt naar voren in het einde van een liefdesrelatie. Het pianospel geeft het nummer emotionele diepgang en vaagt de vrolijke tonen wat weg. Het synthesizer geluid wat Matsson creëerde door opnames op bandrecorders en echo’s is op het nummer beïnvloed Running Up That Hill van Kate Bush. Singers heeft een aangenaam begin dat kan worden vergeleken met het oudere werk van The Tallest Man. De hoorn schalt rustig door de lucht, terwijl het afscheid zijn intrede doet.
Guess we’re always in beginnings of a wildness to return
Or rise into it and we feel a little lighter
Guess we’re always in the question of the things we never learn
But we’re only gone like singers’ are till springtime
Let them out if they shall let them out
Slow Dance pakt het wat breder aan, met fluit en al. De blazers nemen het geheel onder handen en geven het geluid van de banjo wat meer diepte. De gelukkige tijden komen in gedachten terug tijdens deze langzame dans. De dans die maar lijkt voort te duren en de zonnestralen tevoorschijn doen toveren. De obstakels in de liefde lijken te verdwijnen, maar de donkere tijden komen terug. Het wat treurige pianospel in Little Nowhere Towns toont het einde van de relatie aan. De leegte die het achterlaat kun je niet opvullen en het bestaan lijkt een troosteloze lijdensweg. Een intiem liedje die de schoonheid en de kracht van de zang van Matsson zijn volle glorie geeft. Sagres heeft een wat grootser en vrolijker geluid, al doen de teksten anders vermoeden. Nog steeds in treurnis van de moeilijke periodes die Kristian heeft moeten doorlopen zakt hij dieper in ellende. De emoties worden eruit gegooid in het geluid van de hoorns.
And this sadness I suppose
Gonna hold me to the ground
Where I’m forced to find the still
In a place you won’t be ’round
Het getokkel van de gitaar en de klanken van de klarinet op Timothy brengen de vernieuwing teweeg die Kristian in zijn muzikale carrière doormaakt. Het nummer borduurt voort op de treurnis en de emoties die het grootste deel van het album vullen. De muziek blijft zich echter te lang voortbewegen zonder voldoende aanpassing. Het getokkel in Beginners heeft wat weg van het aanstekelijke Romeo and Juliet van Dire Straits. De opfleurende klanken doen het leven wat kleur geven, terwijl verkeerde gedachten je nog steeds op een dwaalspoor zetten. Op zoek naar de volgende stap in een relatie worden plannen opzij gezet en de trein in gereedheid gebracht. Met Seventeen komen we terecht in een vrije val van 1600 mijl. De gedachten aan het verleden razen als een sneltrein aan ons voorbij. Terwijl we steeds sneller vallen vliegen de tranen uit onze ogen en komen we langzaam tot stilstand. Het album eindigt met de titelsong Dark Bird Is Home. De terugkomst uit het heuvelachtige landschap naar de rustgevende zee doet wonderen. Het intieme liedje doet geloven in een goede afloop. Nog één keer komen die fijne gedachten voorbij, voordat het tijd is om definitief verder te gaan.
Een wat vernieuwend geluid is wat we horen op het emotionele Dark Bird Is Home. Er is ruimte voor een breder scala aan instrumentatie, maar de kenmerkende elementen uit Matsson zijn muziek trekken ook aan ons voorbij. De moeilijke periode die The Tallest Man heeft moeten doorgaan is veelvuldig terug te horen in zijn treurige nummers. Het album kent weinig echte uitblinkers of inzakkingen en weet hierdoor een constante kwaliteit te behouden. Kristian breidt hiermee zijn muzikale ontwikkeling verder uit en blijft trouw aan zijn indringende stemgeluid.
Afkomstig van
Platendraaier.