Sun Kil Moon - Universal Themes (2015)

Folk / Rock
Label: Caldo Verde

1. The Possum (8:59)
  2. Birds of Flims (9:04)
  3. With a Sort of Grace I Walked to the Bathroom to Cry (9:46)
  4. Cry Me a River Williamsburg Sleeve Tattoo Blues (7:28)
  5. Little Rascals (7:47)
  6. Garden of Lavender (10:12)
  7. Ali / Spinks 2 (6:45)
  8. This Is My First Day and I'm Indian and I Work at a Gas Station (10:09)
Franck Maudit
Zo, dit is een release om naar uit te kijken.

Benji wist me meer dan te bekoren. Benieuwd wat Mark Kozelek deze keer met ons wil delen.

Op Caldo Verde worden slechts 2 ariesten vermeld: Mark kozelek (zang & gitaar) & Steve Shelley (percussie).

avatar van Lura
Franck Maudit schreef:
Zo, dit is een release om naar uit te kijken.

Inderdaad!!!!

avatar van Ducoz
De titels en de hoes spreken me direct aan. Kozelek stelt me eigenlijk nooit teleur, dus ben benieuwd! !

avatar van Renoir
Via Spin kan al een song worden gestreamd: Ali / Spinks 2.

avatar van AOVV
Prima nummer, maar ik word niet weggeblazen of zo. Toch ben ik - uiteraard - benieuwd naar het nieuwe album. Hij houdt er wel het tempo in, die Mark!

avatar van chevy93
De man kan niet stil blijven zitten. Zouden meer artiesten een puntje aan kunnen zuigen!

Cured
Wel goeie singer/songwriter, maar vind het vaak niet altijd even spannend en/of de songs duren (me) te lang, maar ga het zeker eens beluisteren.

edit: oh,,,, 2 juni, na ja, zover /snel wil ik niet voor uit

chevy93 schreef:

Zou beter eens zijn tijd nemen om nog eens iets van het niveau Rollercoaster/Ocean Beach/ Ghosts/Admiral Fell Promises te maken in plaats van 5 halfgeslaagde albums uit te brengen op 2 jaar tijd. Vooral de kwaliteit van de lyrics heeft toch wel wat te lijden onder zijn hoge productiviteit de laatste jaren.

avatar van Renoir
In september (17 t/m 20) komt Mark Kozelek (niet Sun Kil Moon) weer naar Nederland en België. Kijk maar op Caldo Verde. Ik hou zelf 19 september (Utrecht) vrij.

Wie ziet nog het verschil tussen Mark Kozelek en Sun Kil Moon. Mens heeft nog albums waar niemand behalve hemzelf op te horen is (Admiral Fel Promises) uitgebracht onder "Sun Kil Moon". Is ook een beetje zoals de wind draait dat het onder eigen naam of SKM is.

Met wat geluk zit hij trouwens een ganse avond zijn eigen publiek uit te schelden, heeft ook zo zijn charmes.

avatar van Arrie
chevy93 schreef:

Als de kwaliteit goed is...

avatar van woutorrmusic
Morinfen schreef:

Een mens verandert, dus de artiest verandert. Mark's productiviteit is veranderd en de muziek vanzelfsprekend ook. Het is onredelijk om te stellen dat hij beter eens zijn tijd kan nemen en met een album als Rollercoaster op de proppen moet komen.

avatar van woutorrmusic
Morinfen schreef:

Het verschil tussen sarcastische humor en mensen uitschelden is zo groot dat ik je bericht niet kan negeren

woutorrmusic schreef:

Voor mij moet hij zeker geen "album als rollercoaster" opnemen maar inclusief cover-albums en samenwerkingen is dit (als ik goed kan tellen) zijn 6e album sinds 2013. Dat de kwaliteit daaronder begint te lijden is dan ook niet zo vreemd.

Over die optredens: was wat dat betreft behoorlijk in vorm toen ik hem zag optreden lente vorig jaar. Vooral de voortdurende kleinerende opmerkingen naar zijn eigen backing band waren niet bijster sympathiek.

avatar van GrafGantz
Sun Kil Moon Shares "Garden of Lavender" | News | Pitchfork

Met nog een Nederlands tintje ook:

"Dodrecht town yeah, that was it. I had a nice dinner with a concert promoter and his Korean wife Su-Yeong Kim."

Gaat hier om Urban Explorers 2013. Ze heeft al voor zo veel artiesten gekookt, werd wel eens tijd dat ze daar waardering voor krijgt .

avatar van Tegid.mzk
Poe, wat een heftige plaat. Kozelek is hier op z'n schreeuwerigst. Erg anders dan eerder SKM-werk. Ik moet hier misschien nog wat aan wennen.

Tegid.mzk schreef:

Nu maak je me benieuwd. Maar ik ga flink zijn en wachten tot hij in de bus valt

avatar van Lura
Tegid.mzk schreef:
Erg anders dan eerder SKM-werk.
Ik vind hem anders behoorlijk in het verlengde van het vorige album liggen.

avatar van wexxel99
Wat hij op het eerste nummer presteert is al volledig anders dan al het andere wat hij ooit gemaakt heeft. Moest hier erg aan June of 44 denken.

avatar van Chronos85
De afsluiter is heerlijk episch. En wat een mooie instrumentatie op dat nummer. Op dit moment mijn favoriet. De hele plaat is weer vol met interessante momenten. Ik heb t vermoeden dat ik hier even niet op uitgekeken zal raken.

avatar van Tegid.mzk
Vandaag twee keer beluisterd in de trein. Ben nu toch wel geïntrigeerd door deze plaat. De combinatie van de muziek met het regenachtige landschap werkte erg goed. Ik hoor er zelfs een hiphop-vibe in. Wat betreft de vergelijking met Benji: in het nummer 'Richard Ramirez Died of Natural Causes' zit al de sfeer van deze nieuwe plaat, maar verder vind ik Benji toch veel ingetogener.
Het is een hele zit, dus lastig om nu al helemaal te beoordelen. Voorlopige favorieten: 'The Possum', 'Birds of Flims', 'Garden of Lavender' en 'This is my First Day'.

Vento Vivimus

Maar zo veel nieuws is er - gelukkig - niet onder de zon! Mark Kozelek wordt (bijna) 50 en bracht na The Red House Painters al de nodige albums uit - solo onder zijn eigen naam of als voorman van Sun Kil Moon.

Zijn eigen vorm heeft hij dan ook al lang gevonden. Zijn albums zijn variaties op een (bekend) thema en ook dit album past perfect in de back catalogue die we van hem kennen. Een nummer als 'Bird of Flims' bijvoorbeeld kan zo zijn geplukt van de bejubelde voorganger 'Benji'.

Het grootste verschil met dat roemrijke album lijkt mij voorlopig vooral de duur van de nummers - toen 11 trax in minder dan 1 uur, nu 8 in 1 uur & 10 minuten. Langer dus en daardoor krijgt Mark de kans alles wat verder uit te werken.

Ook de samenwerking met Steve Shelley is nieuw. We kennen Steve vooral als drummer in de band van de voormalige echtelieden Thurston Moore en Kim Gordon. En met een beetje goede wil zijn er wel wat Sonic Youth echo's te herkennen in bijvoorbeeld 'With a Sort of Grace I Walked to the Bathroom to Cry'.

En ook tekstueel kun je je afvragen wat er nu precies zo anders is aan de thema's op dit album ? In een voortdurende 'stream of consciousness'  reageert Mark op en reflecteert hij over zijn ervaringen. Of zoals hij het zelf zegt:

"I can find poetry in just about every situation in life. I can walk into a 7-11 and come out with a song."

En juist de herkenbaarheid maakt zijn (persoonlijke) thema's universeel.

Dus misschien is het album wat minder toegankelijk dan zijn voorganger(s) een echte breuk met wat we van hem kennen is het niet. En waarom ook? Ik verwacht ook deze 'Universal Themes' strax weer in de nodige eindejaarlijstjes en dat is dan natuurlijk ook weer helemaal terecht, want er is voorlopig weer genoeg te ontnieten!

avatar van Elbow
Wat een album! Veel goesting om er een 5 tegenaan te gooien... Ik was al fan van 'Benji' maar dit vind ik veel beter, spannender, donkerder, rauwer, dromerig maar met toch veel plaats voor melodie.

Ik was bang voor de wel heel lange nummers op het album maar dit vormt zeker geen bezwaar...Dit komt door de verrassende wendingen met spoken word en het switchen van gevoel, tempo en melodie.

Favorieten zijn het openingsnummer 'The Possum' 'Garden Lavender ( het nummer begint twijfelend maar aan minuut 2:43 bloeit het nummer open door een hemels melodie Wauw! ) 'Ali / Spinks2 (waar een echo van Sonic Youth te horen is ) en het slotnummer.

Voor mij is dit absoluut het beste Sun Kil Moon album, ik ben serieus onder de indruk!

avatar van Zoute Popcorn
Wat een lange nummers, ik hou daar van!
Eerst een paar keertjes het mooie Ghosts of the Great Highway op en daarna ga ik mij aan deze wagen

avatar van AOVV
Vento Vivimus schreef:

Mooi stukje tekst, maar met Shelley werkte Kozelek ook al op z'n vorige, 'Benji', samen. In het nummer 'Richard Ramirez Died Today of Natural Causes' wordt hij zelfs, als ik me niet vergis, bij naam genoemd.

avatar van Ducoz
In eerste instantie dacht ik dat ik een beetje klaar was met het geratel van Mark Kozelek, maar bij tweede beluistering word ik dieper in de plaat gezogen. Het is mooi dat Mark Kozelek een soort van luisterdagboek uitbrengt, bestaande uit meerdere delen. Maar net zo als met films en spoken-word dingen, heb je die op een gegeven moment niet gehoord? De tijd zal het leren.

Vento Vivimus
AOVV schreef:
Ook de samenwerking met Steve Shelley is nieuw. In het nummer 'Richard Ramirez Died Today of Natural Causes' wordt hij zelfs, als ik me niet vergis, bij naam genoemd.

Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. In 'het boekje' van 'Benji' wordt Steve zelfs als 2de bandlid genoemd. Na de heer Kozelek himself. gek dat me dat als Sonic Youth-fan toen niet is opgevallen. Mijn fout, dank je voor je correctie!

I want to grow old and to walk my last walk
Knowing that I, too, gave it everything I got
But again it's all roadblocks and all obstacles I fought
For to live another day is much better than to not
And I'd like to die with music in my ears
The piano of Maurice Ravel or Godflesh's guttural growls from hell
The sound that evokes good memories of being young and able to get around
And I'd like Caroline beside me
(uit: the possum)

Sun Kil Moon: Universal Themes - sunkilmoon.com

Franck Maudit
Het is morgen exact 3 maanden geleden dat ik dit album aan de site toevoegde. Vanmorgen viel hij in de bus en momenteel geef ik Universal Themes een eerste draaibeurt. Ik weet nu al dat ik dit album talloze malen zal herbeluisteren, ik ben namelijk enorm onder de indruk van wat ik tot nu toe hoor. Mensen die Kozelek's werk waarderen maar weinig konden met Benji kunnen aan dit werk misschien hun hartje terug ophalen. Dit album is immers allesbehalve een tweede Benji.

Universal Themes behandelt geheel andere thema's dan de voorganger. Ook muzikaal zijn de verschillen heel opvallend. Ik heb het altijd enorm gewaardeerd dat ieder werk van Kozelek's hand een eigen smoel heeft. Het doet me deugd dat dit ook anno 2015 nog steeds het geval is.

Hier houd ik het voorlopig bij. Laat het duidelijk zijn: ik ben razend enthousiast.

Vrij tragisch hoe weinig moeite Mark Kozelek tegenwoordig in zijn vocalen steekt, alsof ze gewoon op het album gegooid zijn zonder enige kwaliteitscontrole. Maakt een nummer als Ali/Spinks 2 bijna onbeluisterbaar.