Helios - Eingya (2006)

Electronic
Label: Type

1. Bless This Morning Year (6:01)
  2. Halving the Compass (5:27)
  3. Dragonfly Across an Ancient Sky (5:41)
  4. Vargtimme (3:58)
  5. For Years and Years (5:33)
  6. Coast Off (4:53)
  7. Paper Tiger (4:33)
  8. First Dream Called Ocean (3:51)
  9. The Toy Garden (4:43)
  10. Sons of Light and Darkness (4:32)
  11. Emancipation (2:35)
_2M
Hier moet ik maar eens achteraan, krijgt 4.9/5 uit 70 stemmen op Discogs. Hoogste waardering die ik daar ooit heb gezien..

avatar van Monkeypriest
Hmmm, lekker dromerig, zalig gwn
Paper Tiger is subliem.

avatar van jtsterkenburg
Zoet, heel erg zoet. Maar op het moment houd ik van zoet, dus een plekje in mijn top10. Maar of ie de tand des tijds doorstaat is nog even de vraag.

Heerlijk dromerige klanken, allemaal heel glad en zuiver kabbelt het voort. Prachtige composities, hoewel bij lange na niet zo intens als de simpele melodielijnen op Corduroy Road. Het enige wat dit album mist - en wat Corduroy Road wel heeft - is soms een onverwachte sneer, even een kort disonant ertussen. Het mag soms - heel even maar - rauw zijn van mij. Waar Corduroy Road soms een desolaat album is, is de deken die ik hier over me heen krijg soms net iets té warm.

Maar dit zijn uiteindelijk toch details, de composities en de geluiden zijn helemaal mijn ding. Ook een stuk beter dan Unomia overigens, hoewel de muziekstijl in wezen zo goed als ongewijzigd is. Prachtige hoes trouwens. Favorieten zijn Halving the Compass, Coast Off en Sons of Light and Darkness

avatar van lebowski
cichlisuite schreef:
Een ideaal plaatje om jezelf in te verliezen. Me dunkt een album voor twijfelaars en dromers.

Wat kom je toch mooie zinnen tegen op MuMe

Nihilisme
Oja, deze ging ik alleen al luisteren vanwege de prachtige cover. No clue wat voor muziek het is, daar komen we snel achter.

avatar van frankmulder
Mierzoet. Leuk voor één nummer (of een paar nummers), maar na een heel album word ik er toch wat misselijk van. 3*

avatar van John Doe
Enigzins apart dat je Sigur Ros dan wel hoog kan waarderen, zeker zo zoet. Vind het hier nog iets subtieler zelfs eigenlijk. Minder opdringend in ieder geval.

John Doe schreef:

Ik heb dan ook een ondoorgrondelijke smaak.

Maar ik zal de vergelijking met Sigur Rós dan maar even maken. Ten eerste zit daar zang bij, dus dat maakt het al behoorlijk anders. Maar aangezien ik meestal instrumentale muziek de voorkeur geef, zijn we nog niet klaar.

Jij zegt dus dat SR-albums zoet zijn... Sowieso vind ik Von en ( ) niet zoet, maar respectievelijk angstwekkend en verdrietig. Voor Ágætis Byrjun en Takk geldt inderdaad dat ze behoorlijk wat 'zoete' stukjes bevatten, maar ook wat 'zure' stukjes (zoals Ny Batteri). Die maken dat het geheel wat afwisselender is. Zelfs nummers als 'Mílanó', dat bolstaat van zoet 'geplingplong' (op een klokkenspel o.i.d.), bevat intensere stukjes, die net het verschil uitmaken tussen SR en dit album van Helios.

Ten slotte ben ik wat veeleisender als het gaat om instrumentale muziek. Bij muziek met zang kun je de muziek meer zien als begeleiding, maar als de zang ontbreekt moet je het helemaal hebben van het instrumentale gedeelte, en dat moet dan wel spannend genoeg zijn om een heel album lang te boeien.

Neem het bovenstaande niet al te serieus op; het zijn zomaar wat gedachten, die gerust genegeerd mogen worden. Maar misschien snap je m'n smaak zo ietsje beter.

avatar van John Doe
Ja, ik snap zeker wat je zegt. Alleen spannend is dit niet echt bedoeld om te zijn. Dit is eerder ONTspannende muziek. Ambient. Muziek die één kan worden met de omgeving. Op vakantie in Ierland van de zomer had ik onder andere dit opstaan in de auto, al rijdende door de heuvels. Na een regenbui parkeerden we af en toe ergens bij een paar mooie uitzichten en liet ik de muziek in de auto aan staan met de deur open. Je kunt je niet voorstellen hoe goed deze muziek past bij het zicht en geluid van naar beneden kabbelende rivierstroompjes (die de regen gevormd heeft) en groene vredige dauwige landschappen die felle kleur wordt gegeven door de doorgebroken zon.

John Doe schreef:

Ik ontspan zelf liever met klassieke muziek. Maar ik luister af en toe wel iets wat je ambient kan noemen (bijvoorbeeld Dextro). Maar ook dan wil ik graag dat het af en toe even mijn aandacht naar de voorgrond haalt; als het alleen maar voor op de achtergrond geschikt is, is de grens tussen 'ontspannend' en 'saai' wel erg dun...

avatar van John Doe
Ja, maar achtergrondmuziek is ambient als dit (en veel andere) ook niet alleen. Het kan ook heel intens zijn als je er aandachtig naar luistert. Dit is in mijn ogen bijvoorbeeld een heel gevoelig en delicaat album (wat klassieke muziek trouwens ook kan zijn) en bij mij blijft de aandacht er daardoor wel bij.

avatar van Mindshifter
Anders dan Unomia (die ik behoorlijk briljant vind), vind ik dit een prettig albumpje maar niets meer. En soms is dat al genoeg.

avatar van daftpunk
Coast Off is zo vreselijk prachtig. Zo mooi dat 't bijna pijn doet.

avatar van chicorei
Echt lekker
, onder post-rock te qualificeren

avatar van Smiechtel
Heel prettig.

88Fabian
Goed album,vooral het nummer 'The Toy Garden' is fantastisch.

yorgos.dalman
Wie dit mooi vindt zou eens "Le fumeur de ciel" van de Parijse ambient-kluizenaar Julien Neto moeten proberen. Iets donkerder misschien maar betoverend en uniek. (En net als Eingya ook van Type records by the way.)

1988
mooie zweverige muziek.

avatar van Amicus
For Years and Years is toch wel mijn nummer op dit album, heerlijk..........

avatar van tribaltyn
Een meesterwerk binnen de melodieuze ambient

yorgos.dalman
Blijft een mooie ontdekking, dit album. Geeft me hetzelfde gelukzalige gevoel als Birmingham frequencies van Biosphere & HIA.

'Coast off' is haast een rit in de achtbaan maar dan in slow-motion.

Dreambient?

yorgos.dalman
Wordt met de dag als maar mooier en mooier
(en daarna nog mooier...)

Zou die schitterende cover design er iets mee te maken hebben?
(Ik vrees van wel...)

khonnor
heel zoete indietronica, maar nooit schmalzy en zo goed gedaan dat ik niet anders kan dan er 4 stars voor te geven

avatar van DemoColorScheme
Jaren later luister ik deze plaat nog regelmatig. Een absolute klassieker en daardoor zonder enige twijfel ook 5 sterren!

avatar van perrospicados
Mooi passend in dit jaargetijde. Zoet inderdaad en misschien daardoor troostrijk

Hunter
Pffff.
Een ambient plaat grijpt me niet snel bij de strot, dit deden alleen Pan American en Svarte Greiner en Julien Neto. Kan zeggen dat meneer Helios dit ook doet..

Heerlijke droomplaat.

yorgos.dalman
Pffff. Fijn dat iemand Julien Neto weer eens noemt!

Hunter
yorgos.dalman schreef:
Pffff. Fijn dat iemand Julien Neto weer eens noemt!

Een van mijn, al dan niet favoriete plaat op dit moment.

Mr.Bungle
Via Youtube het First dream called Ocean liedje toevallig gehoord,ik viel er meteen voor,het nummer is schitterend,via de platenboer het schijfje besteld en ik kan niets anders zeggen dan dat dit een van de betere ambient-wegdroom albumpjes is die in mijn ambient-cd rekje tussen de andere grootheden in komt.Tijd om de andere plaatjes van Helios te gaan luisteren.

avatar van Monsieur'
Mr.Bungle schreef:

Kun je mij vertellen Mr.Bungle, wat je er zo goed aan vind?