Van Morrison - Common One (1980)

Label: Warner Bros.

1. Haunts of Ancient Peace (7:05)
  2. Summertime in England (15:30)
  3. Satisfied (6:00)
  4. Wild Honey (5:47)
  5. Spirit (5:06)
  6. When Heart Is Open (15:03)
  7. Haunts of Ancient Peace [Alternative Take] * (7:46)
  8. When Heart Is Open [Alternative Take] * (7:45)
avatar van BoyOnHeavenHill
Morrison compleet op z’n gemak op een plaat die klinkt als een klok dankzij een superbe begeleidingsband (en idem geluidskwaliteit, zelfs op mijn oude Polydor-CD “digitally re-mastered by Gert van Hoeyen”). Zes nummers die samen ruim 54 minuten duren; van de drie “kortste” nummers zou ik gevoelsmatig zeggen dat er wel wat speelduur af kan, maar als ik dan zou moeten aangeven vanaf welk punt ik die songs zou willen editen zou ik er toch op uitkomen dat al die tracks eigenlijk toch wel goed zijn zoals ze nu op het album staan. Helaas volgt dan nog When heart is open dat eigenlijk niet zozeer een nummer is alswel een lange improvisatie waarin ik moet worden meegesleept door Morrisons magische stem tegen een achtergrond van basgitaar, synthesizer en blazers, maar ditmaal kan Morrisons vocale acrobatiek mij absoluut niet boeien en zit ik door de gekunsteldheid al na een paar minuten op de klok op het display van mijn CD-speler te kijken. Jammer, want dat slotnummer is de enige smet op wat ik verder zou willen omschrijven als een prachtige intieme romantische reis, perfect geïllustreerd door de hoesfoto.

avatar van potjandosie
het 12e album van de Noord-Ierse troubadour Van Morrison. de opvolger van het ijzersterke "Into the Music" en de zoveelste klassieker van de man. inderdaad een "trance" of spiritueel album of hoe je het ook noemen wil.

slechts 6 nummers, maar wat een kwaliteit bieden deze nummers. op de 2 meer up-tempo nummers "Satisfy" en "Wild Honey" valt nog iets van r&b/soul te horen, maar de rest zijn "streams of consciousness" ofwel zo goed als meditatieve nummers waarop ik me graag laat meevoeren. ben zelf niet van het mediteren, maar met name de pareltjes "Summertime In England" met de steeds terugkerende regel "Down By Avalon" (Avalon = een paradijselijke plek op aarde) en "When Heart Is Open" zijn wonderschoon. dit zijn nummers waarop je zou kunnen mediteren. deze lange nummers vervelen geen seconde, mede dankzij de geweldige bijdragen van Mark Isham en Pee Wee Ellis.

enerzijds kan ik mij wel vinden in de kritiek, dat de vocale acrobatiek van de man in "When Heart is Open" voor een enkeling hier storend is, maar anderzijds getuigt dit juist van de grote zangkwaliteiten van "Van The Man" en staat de man juist hierom bekend. ik zie mezelf bij dit nummer als een 10-jarig knulletje terug, dat vroeger slootjes sprong in de weilanden en dan op mooie, zomerse dagen met z'n maatjes zorgeloos in het gras lag te mijmeren, kijkend naar de blauwe wolkendekken, niet wetend wat het leven verder voor ons in petto zou hebben.

het enige smetje op dit album is wellicht dat de voorganger "Into the Music" iets meer variatie weet te bieden en (grote) parels als "And the Healing Has Begun" of "It's All in the Game" hier ontbreken.

Album werd geproduceerd door Van Morrison en Henry Lewy
Recorded at Super Bear Studios in the South of France (Feb. 11 through Feb. 19, 1980)
Additional recording at the Record Plant, Sausalito, California
All songs composed by Van Morrison