Ghost - Meliora (2015)

Zweden
Metal / Rock
Label: Loma Vista

1. Spirit (5:15)
  2. From the Pinnacle to the Pit (4:02)
  3. Cirice (6:02)
  4. Spöksonat (0:56)
  5. He Is (4:13)
  6. Mummy Dust (4:07)
  7. Majesty (5:24)
  8. Devil Church (1:06)
  9. Absolution (4:50)
  10. Deus in Absentia (5:37)
  11. Square Hammer * (3:59)
  12. Nocturnal Me * (5:13)
  13. I Believe * (4:06)
  14. Missionary Man * (3:42)
  15. Bible * (6:34)
avatar van Apieknar
Infestissumam overtrof Opus Eponymous (naar mijn mening). Zal Meliora dan ook Infestissumam overtreffen? Ik kijk hier in ieder geval naar uit. De cover is prachtig!

avatar van BloodBrothers
Erg benieuwd naar dit nieuwe album! Weer complete nieuwe nummers, met natuurlijk weer een andere papa! Het clipje op hun website belooft veel goeds!

avatar van Edwynn
Cirice is losgelaten op de mensheid. Met bombast en veel herkenbare invloeden. En een nieuwe zanger.

Edwynn schreef:

Het is geen nieuwe zanger, alleen is er nu Papa III met een andere outfit.

Jammer.

avatar van Kill_illuminati
Ik ben positief verrast door het nummer. Hij staat hier op repeat.

Kill_illuminati schreef:
Ik ben positief verrast door het nummer. Hij staat hier op repeat.

Helemaal mee eens! Bij mij ook.

avatar van Edwynn
De zanger is inderdaad nog gewoon dezelfde Tobias Forge die een transitie naar Papa III gaat maken. Had ik kunnen weten.
Overigens vind ik het een erg leuke single. Ik heb weer helemaal zin in Ghost. Sterker nog, ik begin steeds vaker de vorige plaat te draaien waar ik in eerste instantie niet helemaal kapot van was.

avatar van Metalhead99
Momenteel is "Cirice" ook aan bod in het Muziek >> Muziekgames >> Maak kennis met Metal anno 2015 topic.

avatar van BloodBrothers
Alweer een nieuwe nummer uitgekomen!

Ghost - Majesty

avatar van [WZ]
Hij is nu helemaal te luisteren.. en hij is zeker gaaf!
Meer van de episch-heid die Infestissumam zo leuk maakte, goed meezing materiaal

avatar van Kronos
Bedankt voor de link.

Eerste (niet aandachtige) luisterbeurt weet nog niet echt te overtuigen. Ik hou wel van de meligheid van Ghost maar dan vooral in contrast met wat stevigheid en die lijkt nu nog verder te zoeken.

avatar van Metalhead99
Ik werd eerder niet getrokken door de "Ghost hype" die ontstond toen deze als, ehm, ondode pauzen(?) verklede mannen voor het eerst ten tonele verschenen. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik ze nooit eerder live heb gezien, ondanks dat dit mij wel verschillende keren aanbevolen werd.
Eigenlijk verschenen ze pas op mijn radar toen ze een aantal maanden terug het verdomd catchy klinkende "Cirice" uitbrachten.
Sindsdien zijn deze 'Nameless Ghouls' (zoals ze volgens hun wiki pagina graag benoemd willen worden) door mijn hoofd blijven spoken en werd ik behoorlijk benieuwd naar deze plaat.
Ik denk dat deze in mijn collectie gaat belanden, want na meerdere luisterbeurten verveelt hij nog geen moment. Er kan een connectie gelegd worden tussen hun sound en horror soundtracks. Zo deden de keyboards aan het begin van "Mummy Dust" me denken aan Goblin en de latere piano dan weer wat meer aan John Carpenter's werk. Daarnaast is de thematiek van de lyrics natuurlijk ook wel duidelijk wat meer richting horror gerelateerde zaken.
De band weet op een boeiende wijze catchy melodieën te vermengen met een tegen het Heavy Metal genre aanliggend geluid, aparte vocalen en dus door het keyboard gebruik hier en daar wat soundtrack achtige muziek te maken. Mij bevalt het per luisterbeurt meer en meer. Enkel de op een Goblin tribute lijkende instrumental "Devil Church" slaat wat mij betreft de plank wat mis. Verder is dit namelijk een prima album dat voor mij deze band eindelijk eens op de radar heeft gezet.
Ik ben benieuwd naar hun voorgaande werk.

avatar van Edwynn
Ik wil dit eerst wel eens van een cd ofzo horen. Want ik vind het om te beginnen maar overdreven netjes en clean klinken. Sommige tracks zijn weer eens niet vooruit te branden. En ook de zang van Tobias Forge lijkt met de dag abominabeler te worden. Wat een saaineus is het aan het worden. Het speelse is er grotendeels vanaf en het plichtmatige lijkt ervoor in de plaats te zijn gekomen. Cirice vind ik dan nog het enige echte lichtpuntje. Misschien heeft het album weer wat meer luisterbeurten nodig maar deze stream laat me voor nu vrij koud.

avatar van wizard
Sinds ik Ghost live aanschouwd heb, is mijn interesse voor de band grotendeels verdwenen (die matige tweede plaat hielp ook al niet mee). Toch ben ik wel benieuwd naar dit album. Misschien weet Ghost te verrassen. Luister nu op youtube. Als het bevalt, komt mijn mening hier ooit wel ergens te staan.

avatar van Don Cappuccino
Ik durf het wel te zeggen: He Is, dat is het beste nummer van Ghost tot nu toe. Gebracht als ode aan Selim Lemouchi, een ontzettend mooie ballad die mij van begin tot eind kippenvel geeft. Ook ongelofelijk catchy aangezien ik het refrein al dagen in mijn hoofd heb zitten.

Sowieso vind ik Meliora echt een fantastische plaat, de beste van Ghost tot nu toe. Stevent waarschijnlijk af naar 4,5*, ik ga hem nog kopen.

Godsamme, wat is dit een GEWELDIG album! Met elk album worden de Spoken beter. De vorige plaat was al ernstig goed, maar met "Meliora" gaan Papa en de zijnen er nog een keer flink overheen. De band is gegroeid op alle fronten. De nummers zijn langer en vergen een paar luisterbeurten om hun duistere geheimen prijs te geven. Het kerkorgeltje doet zijn werk en de retecatchy refreinen zijn ook weer aanwezig. Links en rechts wat nieuwe geluidjes, zoals het synthesizer-loopje aan het einde van "Absolution". "Cirice" was al geweldig, maar met "He Is" verpletteren ze me helemaal. Respect!

Onder de indruk!

avatar van The_CrY
Ben na de eerste luisterbeurt ook positief verrast. Infestissumam deed me goed, maar nadat ik ze live zag op FortaRock dacht ik 'laat maar'. Rommelig geluid en belachelijke stage act. Misschien zijn hun studio albums gewoon meer voor mij. Deze klinkt een stuk meer gelaagd en toch weer anders dan de vorige.

The_CrY schreef:
Rommelig geluid en belachelijke stage act.

Ik denk dat je dit soort bands binnen moet zien, in het donker. Net zoals je KISS niet in het daglicht moet meemaken. En op festivals is het geluid niet altijd best.

avatar van Edwynn
Op plaat is het geluid me wat té best. De hele sfeer is compleet dood geslagen. Ik kan hier vooralsnog helemaal niets mee.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Albumtitel is een verbuiging van het Latijnse melior, wat beter betekent. Deze morgen heb ik het ook niet kunnen ontdekken, ik kan absoluut die te brave zang niet trekken. Je zou hem uit medelijden een lollie geven. Ik denk dat ik bij een liveoptreden na vijf minuten zou weglopen.

avatar van eightynine
Ik vind het ook niet zo heel best, me net wat te gezapig allemaal.

Sir Spamalot schreef:

Haha, precies dat. De zang is het allerzwakst van het verhaal.

avatar van BloodBrothers
Jongens, jongens, jongens. Over wat voor album spreken we hier? Dit hoort gewoon aan de top te staan van de metal-wereld op het moment... Wat een nummers, wat een productie! ''From The Pinnacle To The Pit'' steekt er voor mij toch bovenuit! Lekker dreunen, met veel verschillende geluidjes.

Eén woord: kopen!

avatar van namsaap
Geweldig album! 'Tuurlijk, de hele act van deze band is te belachelijk maar muzikaal is hier helemaal niets mis mee. De zang is een kwestie van smaak maar past uitstekend in het geluidsbeeld, waar gelukkig de gitaren weer wat meer op de voorgrond staan.

De composities zijn helemaal af. Weliswaar neigen de arrangementen enorm naar kitsch (He Is) maar tegelijk is dat ook de kracht van dit album. Ik wordt er in ieder geval erg vrolijk van ?. Dat is volgens mij ook het punt met Ghost. Je moet dit alles niet te serieus nemen.
Naar mijn mening het beste album van Ghost tot nu toe.

avatar van The_CrY
Oh ik neem de act ook niet te serieus, hoor. Maar ik verwachtte dat ze m live wel overtuigend overeind zouden houden. Een beetje brommen op een lage monotone stem zonder charisma heb ik niets mee. Ik had verwacht dat ie als een echte onheilige paus de massa zou bespelen, maar hij bleef een beetje stotteren en giechelen in zn carnavalspak. Zeg dan óf niets, dat heeft ook wel iets mysterieus, óf doe het goed.

avatar van Kronos
BloodBrothers schreef:
Dit hoort gewoon aan de top te staan van de metal-wereld op het moment.

Dan zou het in de eerste plaats wel metal moeten zijn natuurlijk. Volgens mij is dit gewoon gezapige rockmuziek.

BloodBrothers schreef:
Eén woord: kopen!

Dat was mijn plan. Maar na wat ik gehoord heb voel ik de aandrang voorlopig niet meer.

avatar van Dream Theater
Ik ben een liefhebber van allerlei soorten metal en rock. De mannen van Ghost laten een vorm van rock horen die mij bijzonder aanspreekt en dan vooral door enkele zeer catchy nummers als Spirit, Cirice, From the Pinnacle to the Pit of Majesty. Hun hele act is natuurlijk behoorlijke kitsch maar ik moet er ook wel om lachen. Videoclip van Cirice is trouwens geniaal!