Wat Kistenkuif schreef over
Eerlijk gezegd betwijfel ik of nabestaanden, gewonden en betrokkenen door je oproep getroost zullen worden. Voor zover ze zelfs op de hoogte zijn van het bestaan van MuMe.
Dat is natuurlijk waar, dat besef ik me terdege.
Maar Den Haag komt ook niet in het wereldnieuws met de bloemen die daar voor de Franse ambassade zijn neergelegd, door Nederlanders die meeleven met de Parijzenaren, laat staan dat het de familie van nabestaanden bereikt.
Het is moeilijk. Wat moet je doen als je voelt dat je wat wilt doen maar jouw gebaar verder niet wordt opgemerkt. Dan doe je toch iets, voor je zelf. Een kaars branden kan ook.
Toen West met zijn voorstel kwam dit album richting nr. 1 op de rotatielijst te lanceren heb ik spontaan meegedaan. Spontaan maar niet impulsief, heb er zeker over nagedacht.
Wat Mjuman schreef
Wat deze narcistische zelfbevlekking ("ik doe ook mee") beoogt, is mij een raadsel.
Wie nou echt denkt dat het plaatsen van dit album - dat tot in de lengte der dagen verbonden zal zijn aan de Parijse tragedie - op een hoge plaats in de rotatielijst tot een zinvol en ethisch gebaar leidt, vraag ik in alle ernst even de spiegel op te zoeken.
vind ik dan ook gewoon te ver gaan. Het gaat voorbij aan de intenties van west, ook als ie meermalen een oproep doet mee te doen zie ik dat toch echt niet als 'narcistische zelfbevlekking'.
Ik had best heel even 'moeite met het mee doen omdat het MuMe-technisch ook niet klopt want een album op 1 op je rotatielijst plaatsen terwijl je (in mijn geval) nooit eerder had gehoord van de band en het dus niet eens in huis hebt (om te draaien) klopt ergens natuurlijk niet.
Toch staat ie hier een tijdje op 1 en het is mooi om te zien dat het album reeds op 2 staat in de rotatielijst. In de top-2000 mag ie wat mij betreft ook hoog eindigen, zodat menigeen zich afvraagt "Huh, de Eagels of Death Metal? Wat is dat dan voor band? Oooww jaa".
Een nummer als What's Going On van Marvin Gaye is idd een heel mooi en toepasselijk(er) nummer, maar kom daar dan - eerder - zelf mee. Vind de kritiek op het initiatief van west niet terecht. Wel respecteer ik dat mensen er zelf niet aan mee doen, kan ik in komen.
Die garçon die zijn piano mee bracht en voor het Bataclan venue het nummer Imagine ten gehore bracht: da's pas klasse, maar het is niet eenieder gegeven.
"Wij" (de deelnemers) plaatsen dus dit album hoog. Een gebaar waarmee verder geen verwerking o.i.d. gepaard gaat, dat komt pas later en in andere vormen. Concertbezoek zal wellicht ietsje anders zijn voortaan.
Overigens is het rotatielijstinitiatief niet het enige gebaar, ook de fans van EoDM zijn
iets dergelijks begonnen inmiddels.
Een van de killers loopt nog vrij rond, een Franse premier heeft gezegd dat hij binnenkort meer aanslagen verwacht en niet alleen in Frankrijk. Die malloot (niet de premier, de dader) is voor het laatst gezien bij de grens van Belgie. Van daaruit ben je ook zo in Nederland of Duitsland.
Voor morgen staat er een oldskoolmetalfestival gepland, vlak over de grens. Dusseldorf. En buizen gaat er gewoon heen, fuck die extremisten met hun angst aanjagen.
Ik hoop dat er voor het concert van Motörhead eerst een minuut waardige stilte wordt gehouden, en de hele zaal zo in gedachten is bij de nabestaanden van het drama in Parijs en bij het recht op 'vrije muziek'.
En dat die lange minuut stilte uiteindelijk verbroken wordt doordat Lemmy nog harder dan anders in de microfoon brult; "We are Motörhead, AND WE PLAY ROCK 'N ROLL!!!" en dan
de beuk er in!!