Ik heb in mei 2014 iets ongelofelijk stoms gedaan. Omdat de twee kernleden Gary Daly en Eddie Lundon neerstreken in het landelijke Dalfsen, mocht ik voor een regionale krant een gesprek met ze hebben voor een
artikel (de kop van het artikel is overigens niet van mij, de foto ook niet).
In de studio waar ze dit album aan het afmixen waren, mocht ik een aanzienlijk deel van het nieuwe album beluisteren. Klinkt goed, dacht ik, en in plaats van te vragen of ze mij een exemplaar wilden toesturen (tegen betaling uiteraard), dacht ik: daar ga ik binnenkort wel een keer achteraan. Maar al kort na het verschijnen van dat interview was dat album nergens meer te krijgen. Ik heb 'm later nog een keer of twee op eBay aangeboden zien worden voor een eurootje of 60, maar verder is hier nauwelijks aan te komen. Ook Spotify heeft 'm niet. Tja, het risico van een crowdfunding-release kennelijk...
Jammer, gemiste kans, zou je denken. Met wat zoekwerk heb ik 'm uiteindelijk wel kunnen downloaden, maar het blijft jammer dat dit album niet wat breder beschikbaar is. Want voor CC-fans die het werk uit de jaren tachtig kennen, is dit een aangenaam plaatje dat tegelijk vertrouwd en vernieuwend klinkt. Veel bekende introspectieve klanken, veel keyboardwerk en ritmisch vaak interessant. Een aantal nummers hiervan had zo op pakweg Flaunt the imperfection of Hollow horse kunnen staan. Een nieuwigheidje zijn de country-achtige klanken (inclusief pedal-steel guitar) op de verstilde afsluiters Tell-tale signs en Wonderful new world.
Dat nummer It's too late (leuk bewerkte cover van Carole King, dat helemaal klinkt als een CC-nummer) kende ik trouwens nog niet. Geen idee of dat rond dezelfde tijd is opgenomen, maar klankmatig zou het wel passen. 'Ns kijken of ik dat nog ergens aan mijn gedownloade album kan toevoegen.