Charles Mingus - Mingus Ah Um (1959)

Jazz
Label: Columbia

1. Better Git It in Your Soul (7:21)
  2. Goodbye Pork Pie Hat (5:42)
  3. Boogie Stop Shuffle (4:59)
  4. Self-Portrait in Three Colors (3:08)
  5. Open Letter to Duke (5:49)
  6. Bird Calls (6:18)
  7. Fables of Faubus (8:13)
  8. Pussy Cat Dues (9:13)
  9. Jelly Roll (6:15)
  10. Pedal Point Blues * (6:28)
  11. GG Train * (4:37)
  12. Girl of My Dreams * (4:08)
avatar van Zachary Glass
"Goodbye Pork Pie Hat" - ik was een dag lang van mijn melk door dat nummer - zo angstaanjagend goed klonk het.

avatar van Zachary Glass
In feite zou ik dEUS moeten danken voor mijn ontdekking van Charles Mingus. In hun "Theme from turnpike" zat een geflipte sample, natuurlijk dat boekje gecontroleerd "Wie is dat?" Bleek Charles Mingus te zijn.

Tot dan had ik een "wolkachtige" relatie met jazz. Je weet wel: de wolken, ze hangen boven je hoofd, je tuurt er naar en denkt: "hoe mooi, maar zo ver van mijn wereld!".

Maar die Charles Mingus, daar wou ik wel een uitzondering voor maken!

Dat eerste nummer Better Get Hit in Yo' Soul , een ongelooflijk plezant, pittig nummertje. De muzikanten spelen zoals ik op m'n zevende voetbalde ... dartel en zich verwonderend over de beweging van de voetbal (in hun geval = van de muziek ). De muziek "stijgt" ook een beetje op, vind ik.

En dat tweede nummer "Goodbye Pork Pie Hat", wat kan ik daar over schrijven? Niet zo veel zinnigs, behalve dat het me iedere keer wéér diep raakt.

Om te besluiten even Lester Bangs aanhalen (u ken hem allemaal, Philip Seymour Hoffman was Lester Bangs in "Almost Famous" ): "Rock & roll - dat kan een rockplaat zijn, dat kan een boek zijn, dat kan Charles Mingus zijn - kortom: rock & roll is alles dat je het gevoel schenkt dat je lééft".

Amen to that

Valt er nog wat toe te voegen aan bovenstaand bericht ? Nee, dit is typisch zo'n plaat die je gewoon moet horen.
Geweldig !

avatar van Paalhaas
Sterk album van Mingus. Ook ik vind het begin het best: de eerste 2 nummers zijn echt wereldklasse. 4/5

Zachary Glass schreef:

Amen to that

Ik wist niet dat er een film was over Lester, een man die ik zeer hoog heb zitten (Al is het maar omdat we hetzelfde favoriete album hebben ). De bovenstaande quote slaat dan ook geheel volgens verwachting de spijker op zijn kop! Ik ga die film binnekort toch maar eens opduikelen...

avatar van musicfriek
Ben dit album nu voor het eerst aan het luisteren, maar ik heb 12 nummers. Enig idee hoe dit kan? Dit zijn ze:

- Pedal Point Blues
- GG Train
- Girl Of My Dreams

sxesven
Bonus tracks, te vinden op de CD uitgave.

avatar van musicfriek
Wat is dit mooie muziek! Het grijpt me meteen aan en blijf ontzettend geboeid luisteren. Waar ik bij Miles Davis grote moeite heb, vind ik dit gelijk prachtig

Ik bedenk me gelijk allerlei scenario's bij deze overweldigende muziek. Ik heb totaal geen verstand van jazzmuziek, maar dit waardeer ik ENORM!

5/5

Beste Friek,

Qua jazz is Mingus veruit mijn favoriet. Deze man heeft nog veel meer moois gemaakt!
Hulp nodig in de zoektocht? U weet me te vinden

aERo

avatar van HiLL
Wat is dit toch een prachtige onnavolgbare jazzplaat! Echt geweldig! Ik hoorde dit voor het eerst bij een vriend van mij. De avondjes met hem staan altijd in het teken van muziek. Lange nachten met drank en muziek, muziek en muziek. Hij houdt heel erg van de eenzame man op de gitaar muziek en ik meer van de bands. En telkens laten we elkaar weer de mooiste stukjes horen van onze favoriete muziek en wat we ontdekt hebben. Totdat hij zei dat hij een cd van zijn vader, lang geleden had gekregen, een jazzplaat. Ik houd ook zeker van jazz, de drie keer dat ik North Sea Jazz mee heb mogen maken waren dan ook een heerlijke openbaring voor mij. Charlez Mingus, Bart dat is toch gaaf! Burp, ik boerde even en wilde het graag aanhoren. Wij mannen, met oor voor detail, horen graag die kleine 'dingetjes' in muziek die anderen soms niet horen. Hij wees mij de muzikale briljantie van deze plaat en het 'O Yeaaaaaaaaaah' in nummer 1 van deze plaat. (wat in dit geval niet zo moeilijk is om te horen uiteraard, maar hij wees mij op de energie en passie) Dronken hoorde ik deze plaat voor het eerst aan, en wat een openbaring is het dan! En nog steeds! Dit vind ik toch echt een geweldig mooie plaat! Briljant gespeeld, soms zo snel dat je even de weg kwijt bent, dan weer heel relaxed gespeeld alsof je je waant in een misdaadfilm uit de jaren '50. Wat je dan nog mist is een stem die een spannend verhaal verteld over de eenzame rechercheur die verslaafd is aan drank, ruzie heeft met zijn vrouw en die ene badguy maar niet te pakken krijgt, dat soort muziek maar dan 10 keer zo goed. Heerlijk! 5*

@HiLL hey, dat wilde ik zeggen

Dit is zo ongeveer het eerste jazzalbum dat ik het gehoord, denk ik. Ik had me bij jazz eerder van die Gerry Rafferty's Baker Street achtige uithalen verwacht of in ieder geval iets wat in de buurt van Frank Zappa's Hot Rats. Maar dit is veel rustiger, bijna saai als je er oppervlakkig naar luistert. Echter, als ik hier aandachtig naar luister, kan ik heerlijk weg dromen in het warme brommige geluid van dit album.

Het komt er dus op neer dat ik niet echt veel vergelijkingsmateriaal heb. Vier sterren voor dit album lijkt me een mooi referentiepunt, maar omdat ik dit toch wel heel overweldigend vind (en het gemiddelde omlaag haal), 4,5*

Xel
ja, dit is een hele mooie plaat.
Ik heb vorige week tegelijk 2 albums uit '59 gekocht.
Aan die andere (Giant Steps-Coltrane) kom ik even niet toe, dat zegt wel iets over de kwaliteit van dit album.
Na de 1ste tien luisterbeurten staat deze op een solide 4*. Maar ik ben geneigd 'm nu al hoger te waarderen.

Muziek uit het zwart-wit tijdperk, maar zelden zo'n kleurrijk geheel gehoord.

fredpit
En dan te bedenken dat de albums die Mingus na Ah Um maakte pas echt "kleurrijk" worden.

Desondanks is dit een prima jazzalbum

Xel
pffff, ik moet dus nog veel beluisteren. Ik doe 't lekker rustig aan.

Jesse schreef:

Wat nou, niks saai, ik moest denk ik alleen even aan al het moois wennen (het is ook mn eerste Jazzplaat). Dit album krijgt van mij de volle mep en komt voorlopig mn top10 niet meer uit!

Xel
twee weken lang komt deze mijn cdspeler al niet meer uit....

Maarten||
Wow, waar had ik in vredesnaam gedacht toen ik dit album luisterde Dit album is meer dan een 2,5 waard. Dit gaat zeker weten stijgen .

avatar van LeRoi
Voor mij de beste Jazz-plaat Allertijden (inderdaad Kind Of Blue staat op een goede 2e plaats). Wat een Genie is deze man. Voorbeeld voor velen, hele velen die later in de jazz, pop, of andere muziekstroming hun eigen ding deden en gaan doen!
Kortom: gewoon luisteren (voeten van de vloer) en genieten!

Halfje omhoog. Wat een ongelovelijk geweldig begin op dit album ! *4,5

eazyfan

Iemand die muziek als dit kan maken of gemaakt heeft, ja die verdient een soort Nobelprijs voor Muziek-composities gewoon. (Ik weet dat die niet bestaat, zou in dit geval wel moeten).
Die eerste 3 tracks zijn ongelooflijk fantastisch! Oke de eerste 2 openingstracks zijn legendarisch, maar die 3de bevalt me ook te erg, de rest van dit album vind ik ook erg geslaagd, ik beschouw de eerste 9 tracks de Cd zelf. Alhoewel op de originele LP daarvan kortere versies stonden. Mijn 2de kennismakking met Charles, alleen is het deze keer wat langer: Uurtje erg erg vette Mr. Mingus

4,5*Alleen geef ik die nu nog niet.

eazyfan
4,5* voor een Jazz-classic, leuke Mingus-Cd, eigenlijk werkelijk geniaal, de 3 eerste tracks zijn echt ongelooflijk goed, de rest is ook mooi verzorgd en kent zijn erg goede momenten. Erg compleet en uurtje Mingus op een van zijn beste kanten ooit.

#1 Better Get Hit in Yo' Soul blijft de absolute topper, Goodbye Pork Pie Hat kies ik als 2de favo alhoewel ik Boogie Stop Shuffle praktisch even goed vind.

eazyfan
Dit was bijna mijn favoriete Mingus-Cd geweest, eigenlijk wel een topplaat op alle vlakken, waarom dan niet mijn favo Mingus-Cd? Ik vind Self Portrait In Three Colors en Jelly Roll vind ik persoonlijk wel minder dan de rest van dit album, zeker en vast geen slechte tracks en erg genietbaar maar toch beduidend minder.

Als dit de tracklist was geweest:

1. Better Git It In Your Soul
2. Good Bye Pork Pie Hat
3. Boogie Stop Shuffle
4. Open Letter To Duke
5. Bird Calls
6. Fables of Faubus
7. Pussy Cat Dues

Perfecte tracksaantal, alles perfect aan die LP: 47min van Genialiteit.

Maarten||
Dit zat er al tijden aan te komen, ik geef de ultieme 5*. Een waar meesterwerk.

Persoonlijk vind ik dat het na het daverende begin qua niveau niet meer afneemt en het nog steeds geweldige muziek blijft waarbij je de meest verschillende situaties kan bijdenken. Het heeft zowel rustige als drukke momenten wat tamelijk afwisselt tussen de nummers, en opmerkelijk genoeg sluit het allemaal goed aan op elkaar. Eén van mijn favoriete componisten waarbij de spelers zich erg goed kunnen aanvullen. Geen enkel minpunt wat ik bij dit album opmerk waarbij ik wel gedwongen word om de 5 sterren te geven, zeg ik gelukkig. Nu alleen nog The Black Saint and the Sinner Lady waarvan ik nog overtuigd moet worden.

voltazy
en die is nogwel zo goed

Boogie Stop Shuffle

Damn wat een piano-deun en ritme Géniaal, Composities van de allerbovenste plank, alleen heb ik het net wat meer met de Free Jazz / Geleid Orkest van Charles Mingus (The Black Saint and The Sinner Lady), sowieso is hier ook geïmproviseerd, maar dit album ademt toch een totaal andere sfeer uit vind ik.

Better Git It In Your Soul en Goodbye Pork Pie Hat blijven natuurlijk de 2 sterkste stukken hier, maar Boogie Stop Shuffle kent naar mijn mening toch die X-factor die hem het meest doet. Die deun is perfectie!

avatar van LeRoi
....even tussendoor.......het doet me goed dat steeds meer MM'ers de weg naar deze SUPER-MUZIKANT weet te vinden........!!!

avatar van Kos
Kos
eazyfan schreef:
Boogie Stop Shuffle

Damn wat een piano-deun en ritme

Het doet me altijd aan Spiderman denken. .

Hoe bedoel je?

avatar van Kos
Kos
Dat deuntje klinkt als de Spiderman-theme.

Gish
Net aangeschaft na tip van LeRoi.
Ben nu al weg van dit album, heel anders dan Black Saint, en misschien wel beter. Toegankelijker ook lijkt mij.
{H]eerlijke muziek !!
We starten met 4.5