Killing Joke - Pylon (2015)

Label: Spinefarm

1. Autonomous Zone (6:44)
  2. Dawn of the Hive (6:29)
  3. New Cold War (6:51)
  4. Euphoria (4:17)
  5. New Jerusalem (6:11)
  6. War on Freedom (4:41)
  7. Big Buzz (5:03)
  8. Delete (5:00)
  9. I am the Virus (5:39)
  10. Into the Unknown (6:15)
  11. Apotheosis * (6:25)
  12. Plague * (5:31)
  13. Star Spangled * (5:51)
  14. Panopticon * (8:45)
  15. Snakedance [Youth 'Rattlesnake Dub' Remix] * (7:55)
avatar van E-Clect-Eddy
Eerste single I Am The Virus vandaag uitgebracht

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Goed nieuws ben benieuwd hier naar.

avatar van spoiler
Hier kijk ik weer naar uit. De laatste twee platen waren erg sterk

avatar van The_CrY
Alsof er nog niet genoeg vette albums uitkwamen dit jaar. De single hiervan is ook weer erg vet. Lekker industrial. Lekker dreigend. Lekker Killing Joke.

avatar van judgepaddy
Er is momenteel weer genoeg munitie voor KJ om weer eens met de botte bijl om zich heen te hakken.
Wat een band. Ze blijven maar doorgaan!

Iemand al iets gehoord over tourdata buiten de UK?

avatar van Castle
I'm the virus is dermate sterk ik stik benieuwd ben naar de rest van de nummers. Man de heren zijn nog niet uitgeraast

E-Clect-Eddy schreef:
Eerste single I Am The Virus vandaag uitgebracht

Tsja, en ook de timing 9/11.......

"..no one believes
in 9/11
steel-framed buildings
don't fall in seconds

murderers in black robes
decapitate innocents
the public's blank stare
did you sleep ok last night mr. Blair?"

Ja, Jaz draait weer op volle toeren

avatar van starsailor
Euphoria inmiddels ook in bezit en veel geluisterd.
Niet het rauwe en compromisloze wat we gewend zijn, maar wel een song die mij een enorme boost geeft als ik het luister. Toepasselijke titel dus, wat mij betreft!

avatar van judgepaddy
*Euphoria, copy paste op google: Euphoria is het negende studioalbum en het eerste tweetalige album van de Spaans-Amerikaanse zanger Enrique Iglesias

avatar van The_CrY
Er staat al een pompende live-versie van 'Autonomous Zone' op youtube! Erg sterk!
Killing Joke - Autonomous Zone - YouTube

The_CrY schreef:
Killing Joke - Autonomous Zone - YouTube

Zeker vet, ik ben vol goede moed over Pylon

avatar van starsailor
Vooraf werd gesproken dat dit album, de 3e van het drieluik met Absolute Dissent en MMXII, de meest harde, compromisloze en met de meest vreselijke teksten zou worden.
De teksten heb ik me nog niet in kunnen verdiepen maar muzikaal hebben ze geen woord gelogen!!
Op dit album staan een aantal nummers die tot het allerbeste behoren wat KJ sinds hun move van postpunk naar industrial (vanaf Extremities in 1990) hebben uitgebracht.
Na de opener Autonomous Zone (met een synth geluid wat we kennen van het album Pandemonium) en vervolg Dawn of the Hive (snoeihard) is meteen de toon gezet. Echt ongelofelijk dat je hier naar een band aan het luisteren bent met muzikanten van 55 jaar!!!
New Jerusalem is wat mij betreft het prijsnummer hier. Een intensiteit die mij kippenvel geeft bij iedere luisterbeurt. De gitaarriff uit Delete doet mij denken aan de urgente en onheilspellende riff uit Pssyche.
I am The Virus was al een leuke kennismaking maar is, qua power, peanuts met de tracks die ik zojuist besproken heb.
New Cold War is net een trapje lager net zoals de waardige afsluiter Into the Unknown maar nog steeds Killing Joke met de voet op het gaspedaal.
Euphoria is het meest hitgevoelig en daarom voor mij het minst goed.
Met War on Freedom en Big Buzz is ook zeker weinig mis. Gewoon zeer goede nummers maar het gaat mij vooralsnog om track 1,2 5, en in mindere mate 8 en 10.
Ook noemenswaardig is dat het brullen van Jaz Coleman nauwelijks meer te horen is. Ben benieuwd of hij dit live kan waarmaken....
Ben ik wel objectief? Nee, natuurlijk niet maar wel zo blij als een kind in een snoepwinkel!

buizen
angelin schreef:
Iemand al iets gehoord over tourdata buiten de UK?

Op hun site zie je nog een hele trits concerten in de USA.
UK en USA en verder nog geen enkel concert op bijv. het vasteland van Europa gepland.

buizen schreef:

Op hun site zie je nog een hele trits concerten in de USA.

Dank.

Ik mag toch aannemen (hopen) dat er nog wat data volgen....

avatar van freekowtski
Vette schijf! Misschien wel de beste KJ in de laatste 10 jaar.

Wow: New Jerusalem!
KJ top tien materiaal.
Horen is geloven,....

Rik H.
Kan een heel verhaal gan schrijven, maar dat wordt een herhaling van wat Starsailor hierboven ook al geschreven heeft.

Kan niet eens zeggen dat deze plaat verrassend goed is, want Absolute Dissent en MMXII waren ook al niet misselijk.

Killing Joke is altijd een boze band geweest.
Qua politiek eigenlijk continu hun onvrede geuit.
Jaz Coleman klinkt zelf hier niet meer zo dreigend, waarschijnlijk is de balans tussen muziek en zang hier meer in evenwicht.
Zijn boodschap zal op deze manier ook wel doel treffen.
Na een aantal hardere, meer naar metal neigende nummers krijg je vanaf New Cold War weer een stuk meer van hun jaren 80 geluid te horen.
Ik vind wat hier dan volgt van zeer hoog niveau, en als je in 1990 bent afgehaakt vanwege het meer industriële geluid, dan moet je vooral deze nummers een kans geven.
Bij New Jerusalem zingt Coleman weer eens echt, en ondanks dat het aardig wat raakvlakken heeft met Nine Inch Nails hoor je in de zang echt wel het meer Gothic geluid terug, die de hit Love Like Blood zo kenmerkte.
Eigenlijk is vooral het begin van het album wat minder toegankelijk, maar vervolgens is het allemaal prima te volgen.
Mijn dochter van vijf begon zelfs te dansen op War on Freedom.
Zegt eigenlijk wel genoeg.
De laatste nummers sluiten weer meer aan bij het begin.

avatar van The_CrY
Bij de eerste luisterbeurten valt het op dat de gitaar een stuk nuchterder in de mix staat dan meestal het geval is bij KJ. Lijkt wel alsof er spaarzamer met de keys is omgegaan. Komt vooralsnog erg positief over, vooral 'Dawn of the Hive' en 'New Jerusalem'.

avatar van starsailor
Ook de bonus CD met 5 tracks is meer dan de moeite waard.
Apotheosis had wat mij betreft op het hoofdmenu gemogen maar behalve die dub-remix zou geen enkele track eigenlijk misstaan op het echte album. Dat Jaz Coleman heeft gezegd dat het als 1 geheel gezien moet worden klopt dus eigenlijk wel.

avatar van c-moon
Ik ging nog wachten met een review... Maar deze overgelukkige Killing Joke-fan schreef net dit op zijn facebookstatus:

"stelt vast dat Killing Joke: Official​ gewoon géén slechte plaat kàn maken in dit decenium! Met 'Pylon' (2015) levert The Joke de derde absolute topplaat op een rij af. Nog béter, straffer dan de vorige twee knallers!!! De superlatieven die ik bezigde bij 'Absolute Dissent' (2010) en 'MMXXII' (2012) mogen vermenigvuldigd met vier!!!!

Met 'Pylon' verzoent het viertal de op 'Extremities, Dirt and Various Repressed Emotions' en 'Pandemonium' ingeslagen weg met de vorige twee albums én met hun eighties sound... het resultaat is fenomenaal!! 'Pylon' is dus een meer dan geslaagd huwelijk tussen 'Absolute Dissent', 'MMXXII', 'Night Time', 'Brighter Than A Thousand Suns' en 'Pandemonium'! De rauwheid van 'Killing Joke (2003)' en 'Hossanas From the Basements From Hell' blijft achterwege. Rustig plaatje dus? Nope! Het gaat ongelooflijk vooruit, het knalt aan tweehonderd per uur, Geordie's gitaren are allove. Wat een ritmesectie weer... Rotvaart, moddervette sound en tegelijk wordt er veel aandacht besteed aan de melodie. Subliem. Af.

Net als bij mijn review van 'MMXXII', waarbij ik naar het vorige album verwees, kan ik ook nu naar Pylon's voorganger verwijzen. En opnieuw er aan toe voegen dat KJ het nog beter doet! Hoeveel beter dan magnifiek is mogelijk?

Een copy-paste uit mijn review van MMXXII, die een citaat uit de review van Absolute Dissent' was: "Net zoals KJ zich manifesteert in al zijn diverse stijlen, die ze mooi vernengen tot een onontkoombaar, pakkend en beklijvend, melodieus en tegelijk brutaal, subtiel en in your face geheel, zo-ook hoor je Jaz dan weer loepzuiver zingen met veelal clean vocals, dan weer brult ie het uit".
Wel ja, de nouveau! Maar nu zijn die galmerige cleane vocals volledig terug en het brullen blijft grotendeels achterwege...

Bon, dit na een éérste luisterbeurt!

Een nieuw verslagje plegen op musicmeter.nl wordt moeilijk. Ik moet weerom op zoek naar nieuwe superlatieven !!

En kondig nu eindelijk die Europese tourdata aan, heren! Please?!!!!"

Ik hoop nog een uitvoerige review te plegen, hoe moeilijk dat ook goed zijn. En zeg nu zelf, gewoon één zinnetje schrijven: "Het is fenomenaal fantastisch" is een beetje flauw, niet?

avatar van Alicia
KrrrrKrrrr... wij laten vanavond "New Cold War" loeihard uit de speakers knallen!
"Prrrrecioussss... en wat een zalig nummer is dat "Euphoria".
Nomnomnom... wij hebben zelfs geen één bloedeloos nummer gevonden op de nieuwe Killing Joke!
Aaaarch, alle nummers smaken gewoon lekker... mijn favoriet is "Bigg Buzz"!
Roarrrr "Apotheosis"... en het zolderkamerspookje gaat nu helemaal los...

avatar van dix
dix
Ligt ie eigenlijk al ergens in de winkel? Ik wordt zowaar weer nieuwsgierig.

dix schreef:
Ligt ie eigenlijk al ergens in de winkel? Ik wordt zowaar weer nieuwsgierig.

Jup

avatar van The_CrY
Het is toch altijd een hele ervaring zo'n Killing Joke album. Er is werkelijk geen andere band die ook maar in de buurt komt van dit geluid. Althans, niet naar mijn weten. Over de gehele linie vind ik de twee voorgangers toch net wat sterker overkomen, maar wat een heerlijke maniakale muziek weer. 'Delete' is ook weer heerlijk ouderwets geschift doen.

avatar van spoiler
Op vinyl.
Wat een beest van een plaat zeg. Alleen die opener al. Top!

avatar van Alicia
Mijn laatste Killing Joke elpee dateert alweer uit 1985. De "We're living in the eighties!" postpunkband Killing Joke met de woest aantrekkelijke Jaz voorop vond ik ge-wel-dig. Ik kon bijna alles tot en met "Night Time" mee zingen en heb de band zelfs in volle razernij over het podium zien rock-'n-rollen. Onvergetelijk!

Maar niet veel later viel het doek. De boze band leek totaal te zijn verdwenen in de duistere krochten van de metal, een muzikale hoek waar ik op dat moment zelf niets te zoeken had.

Onterecht, maar dat geldt wel voor meer bandjes uit vervlogen tijden. Zo rond het magische jaar 2012 haalde ik de verbannen Killing Joke vanwege het geweldige "In Cythera" uit het verdoemhoekje.
Misschien zijn albums als MMXXII en deze nieuwe Pylon wel de opmaat naar een hernieuwde belangstelling voor het oudere werk vanaf Brighter Than a Thousand Suns.
We gaan het zien!

Pylon is muzikaal uiteraard ook heel stevig te noemen. Je kunt je lepel immers nog steeds recht overeind in de eindeloze en ondoordringbare brij "takkeherrie" zetten. Dus... zou het zo maar kunnen dat de nu wat meer zoetgevooisde stem van de nog immer woest en aantrekkelijke Coleman de doorslag heeft gegeven. Wat ik in ieder geval heel zeker weet is dat dit album van Autonomous Zone tot en met Panopticon uit weliswaar loeiharde, maar tevens formidabele popsongs bestaat. Alleen de bonustrack Snakedance [Youth 'Rattlesnake Dub' Remix] sla ik meestal over.

De zalige flashbacks, die dit album - en een aantal nummers in het bijzonder - oproept, maken het feest der herkenning helemaal compleet en daarom mag Jaz nu van mij er zelfs weer even lekker tussendoor brúllen.

Pylon gaat zeker hoog eindigen in mijn eindejaarslijstjes!

avatar van Leeds
Wel, eventjes slikken dit. Ik lees hier veel positieve reacties. Killing Joke heb ik jaren links laten liggen omdat ze me gewoon niet meer konden boeien. En dan val ik wel eventjes op mijn gezicht nu door het positivisme die hier aanwezig is.

Wie kan me overtuigen?

avatar van The_CrY
Als alle berichten hierboven je nog niet hebben kunnen overtuigen, dan ben ik bang dat het niet meer gaat komen.