Goeie vraag
Shangri-la Ik zal proberen uit te leggen waarom de plaat me in korte tijd al best wel dierbaar is geworden.
De eerste platen hebben inderdaad prachtige melodieën en het typische Tindersticks orkestrale van hun begin jaren. Die liedjes hadden vaak veel meer een kop en een staart. Na jaren wat op de automatische gespeeld te hebben, werd op The Something Rain al de eerste verandering ingezet. Soulvolle blazers kwamen langzaam doorsijpelen in de nummers, daarnaast ging Tindersticks steeds vaker muziek voor films maken. Wat dat betreft begrijp ik wel dat dit album door veel Tindersticks liefhebbers niet meteen wordt 'begrepen' of gewaardeerd. De veranderingen; enerzijds het soulvolle, en anderzijds het filmische komen mooi samen op The Waiting Room.
Het lijkt alsof Stuart Staples met nog meer verstilling (praat)zingt, daardoor lijken de nummers in een eerste instantie kaal of misschien zelfs wat saai. Een goed voorbeeld hiervan is het nummer The Waiting Room. Ik vind het prachtig hoe Staples alleen begeleid door wat toetsen zich door de song zwoegt, want ja zo vind ik het klinken. Door die kaalheid komt de sombere toon en tekst daardoor extra tot z'n recht. Less is more moet Tindersticks gedacht hebben en hoe konden ze ook anders, na zoveel albums was het ook tijd voor verandering.
Ook de instrumenale stukken lijken heel bewust in een bepaalde volgorde op de plaat te zijn gezet. Zo vind ik het instrumentale stuk Planting Holes met z'n zachte regen geluiden een prachtige voorbode voor de dreiging van We Are Dreamers! Het is bijna letterlijk stilte voor de storm.
Een andere favoriet is How He Entered. Prachtige spoken word op een ( typisch) Tindersticks basloopje, het nummer wordt verder ingekleurd door zachte strijkers en fraai koperwerk.
Op het veel besproken nummer Hey Lucinda horen we de zangeres Lhasa die alweer zes jaar geleden overleed en een goede vriendin van Stuart Staples was. Het nummer wil maar niet ontluiken, maar daardoor blijf ik met een zekere spanning luisteren tot het nummer echt openbreekt. Doordat dit niet gebeurd blijft de spanning gek genoeg rondom het nummer hangen. In een interview vertelde staples dat het nummer al jaren op de plank lag, maar dat hij nog te veel in de rouw was om Lhasa's dood om er mee aan de slag te gaan. Toen de tijd rijp was, heeft hij talloze versies met verschillende instrumenten opgenomen. Telkens het nummer bijschaven, todat hij uiteindelijk tevreden was met de versie die ook op de plaat terecht is gekomen.
Deze aanpak typeert dan ook het opname proces van The Waiting Room. Tindersticks heeft zichzelf alle ruimte gegeven om de plaat te maken die ze wilde, zonder daarmee concessies te doen. Daarom raakt de plaat me. In alle eenvoud hebben Tindersticks wat mij betreft hun beste werk in jaren afgeleverd. The Waiting Room geeft z'n schoonheden pas na een tijdje prijs, maar dan is het ook raak. Een album dat de tijd van je vraagt, prachtplaat.